V článku aj diskusii pod ním som natrafil na pre mňa zaujímavé informácie. Už pár rokov sa trápim so zníženým hemoglobínom a červenými krvinkami. A zistil som, že v tom nie som sám - podľa článku
Aby som objasnil prečo ma to zaujíma:
Už pár rokov dozadu som si začal všímať, že pri rovnakom tréningu mi pri záťaži (intenzívny tréning, preteky) klesá výkonnosť. Kým idem v Z2, tam nemám žiadne problémy, dokážem ťahať aj celý deň. Ale ak zvýšim výkon na hranicu anaeróbneho prahu, tak po 3min. som už veľmi zadýchaný, čo som pred rokmi nepociťoval. Tak isto aj tepovú frekvenciu mám max. 162ú/min. (viem, že je to značne individuálne, aj kľudový tep mám na 38ú/min.). Začal som to sledovať, až som to riešil cez dr. a odbery krvy, kde mi zistili zníženú hladinu hemoglobínu a červ. krviniek (mám ich na spodnej hranici bežnej normy), železo mám v norme, sono pečene je tiež ok. Čo som si odsledoval, tak v zime sa dokážem "vrátiť" s hodnotou hemoglobínu na hranicu 150, v sezóne to klesne pod 130. Mám 51r, 175cm/75kg, som aktívny výkonnostný biker (mtb maratóny, cestné časovky a pod.), bikujem od 10r., v mladosti som jazdil závodne. Rád by som sa "dopátral", či je to vekom a musím sa s tým zmieriť, alebo máte nejaké vychytávky ako eliminovať tento "problém"? Ako to riešite a či vôbec?
Dík za každú info
PS: prosím, ak niekto zareaguje, píšte (ak sa nehanbíte
34r, 185cm, 73kg.
Pozrel som správy z rozborov, a tam mám pri metabolizme Fe 4 hodnoty:
Fe - 17,2 - 43,1
FERR - 67,3 - 109,7
CVKFe - 49,7 - 53,5
CVK - 22,9 -32,5 ( tu som mal raz 8,7 - bol to koniec januára)
Ešte doplním:
RBC - 3,9 - 4,5
HGB - 124 - 144
HTC - 0,36 - 0,42
Tieto hodnoty sú zozbierané z viac ako 3 rokov, a nie je tam žiadne pravidelné kolísanie (sezóna a mimo sezóny)
B Leukocity 7,23, B erytrocity 5,63, B hemoglobím 169,1 (mierne nad normou), b hematokit HCT 0,51, B MCV 91, B MCH 30, B trombocyty 274, B MPV 6,1
...a ešte milion ďalších údajov, ktoré sa mi sem nechce prepisovať.
Pýtal som sa či môžu niektoré údaje súvisieť s permanentne zvýšeným cholesterolom u mňa (celkový 6,32, HDH 1,67, LDL 4,35, a to nejem mastné, športujem, mäso len chudé, cvičím každý deň, vyhýbam sa alkoholu a sladkostiam resp. rafinovaným tukom), ale povedala že robí doktorku 40 rokov a časom zistila, že všetko môže súvisieť so všetkým alebo nič s ničím.
Tieto "veci" som vo výsledkoch nenašiel, aké to môže mať skratky?
Ale pravidelne (každý druhý deň) užívam B-komplex, lebo keď nie, do mesiaca mám popraskané kútiky na ústach😕
Tak takúto krv ti môže aj Armstrong závidieť, za ten HCT by ťa v jeho dobe aj diskvalifikovali😁😁😁
Ale zase si kus chlapa💪💪💪
Inak, ten krv. obraz máš super, závidím.
PS: peč. testy sú niečo iné, aj keď sa tiež robia z krvi.
Neviem, či sa zo závodu vylučovalo aj kôli HGB, ale pri hodnotách HCT nad 0,50 bolo podozrenie z užívania EPO.
Ale pravidelne (každý druhý deň) užívam B-komplex, lebo keď nie, do mesiaca mám popraskané kútiky na ústach😕
tak ako to je napisane, event. kys. listova moze byt pod nazvom folat
patri to k zakladnej diagnostike anemie
B12 - 250 - 290pmol/l
aB12 - 117pmol/l - toto som tam našiel iba raz
K.lis - 10,5nmol/l
Keďže to nemám zvýraznené, tak asi OK.
No a tie hodnoty tam nakopíruješ.
Dostaneš sa k nim zo svojej zdravotnej knižky cez portál ezdravie.
Treba mať OP s čipom a vedieť aspoň svoj BOK (kód). A samozrejme ten OP musíš vedieť pripojiť buď drôtovo k PC, alebo bezdrôtovo k mobilu, ak máš OP s NFC.
Ak tam prístup nemáš, naťukáš ručne z papiera.
ChatGPT, či Geminy, všetko jedno. Výsledky sú rovnaké. Idú podľa podkladov z WHO.
Mňa skôr zaujíma, či môže vytrvalostný šport nejakým (a akým) spôsobom ovplyvniť krvný obraz. Či má zásluhu na tom vek, telesná stavba, množstvo tréningu, či je to pomerne častý jav alebo ja som skôr výnimka, prípadne či sa s tým dá bojovať alebo sa mám s tým zmieriť.
Lebo ja som už okrem športovej abstinencie asi vyskúšal všetko (okrem dopingu😀), čo som sa niekde dočítal, ale nejaký dlhodobý efekt som nezaznamenal.
Preto som aj zakladal túto tému, lebo niekto bol možno úspešnejší ako ja.
Na druhej strane, stále sú to iba hraničné hodnoty, ak sa to nebude zhoršovať, tak sa môžem ďalej voziť svojím tempom, ešte stále je dosť ľudí, ktorých dokážem poraziť.
Inak to s tym fejkovym znizenim hemoglobinu u vytrvalostneho sportovca sa da najst pod pojmom "athlete's anemia" alebo "pseudoanemia".
Možno trénujem tak, až mi z toho krv redne🤣🤣🤣
Čo sa týka srdca, tak to mám našťastie OK. Bol som na kontrole u kardiológa (EKG aj sono), všetko v poriadku, a prešiel som si aj záťažovým testom.
Ten si chcem aj teraz na jar zopakovať, to už budem mať 52r, nepotrebujem dostať infarkt niekde v lese.
slavomirk - čiastočne som už odpovedal aj tebe.
Čo sa tréningu týka, tak spolupracujem aj s trénerom. A je pravda, že pod jeho vedením som sa aj teraz dokázal zlepšiť.
Nemyslím, že som pred tým trénoval zle, len on mi spravil presné merania, určil zóny, skrátil intervaly, ale zvýšil výkon....
Okrem toho, som "aktívnym" užívateľom GARMIN Connect, a keď mám aj podľa neho všetky metriky OK, tak hádam to s tréningom nepreháňam.
A bikovať ma baví celý rok, vôbec nečakám na koniec sezóny, aby som si konečne odpočinul.
Ale máš pravdu, pri tréningu mnohokrát platí, že menej je viac. Tiež počúvam svoje telo, a keď sa na tie intervaly necítim, tak zaradím Z1.