Absentuje tam akýkoľvek aparát a odkazy na niečo, kde sa k tomu dá prísť, takže zas len "pekné reči".
Mimochodom tam nie je nikde napísané (okrem častí stvorených nepoučeným žurnalistom), že VESMÍR by bol hologram, len že na hranicu časopriestoru by mohlo byť niečo také projektované (a to je asi racionálne jadro nejakého menej dodžubaného pôvodnejšieho zdroja). A to je závažný rozdiel. Ale aj tak ku vzniku hologramu potrebuješ minimálne monochromatický zdroj koherentného vlnenia (u
svetla je ním laser, u gravitačných vĺn ktovie čo, keďže ako si sa tam mohol dozvedieť, detekcia gravitačných vĺn je vlastne notoricky neúspešná, tak čokoľvek by som k tomu povedal, by bolo čisté JPP a načisto neodôvodnená špekulácia).
Bajdvej, hranica časopriestoru... tu padá aj predstava nejakej "blany na povrchu vesmíru" - tá je z ktoréhokoľvek bodu vesmíru vzdialená tých asi 15-20 miliárd ly. Takže to nie je nejaký fyzikálne relevantný objekt... zatiaľ čo hologram je úplne reálna a hmatateľná vec (obraz je tvorený zrnami striebra, ktorých je tým viac, čím viac sa koherentné svetelné vlnenie v danom bode emulzie interferenciou zosilňovalo - z čoho zároveň vyplýva, že predstava možnosti delenia hologramu do nekonečna je hlúposť, koniec koncov, nekonečne malý kúsok látky nemôže niesť informáciu - a isteže je hologram "stratová kompresia").
Jo a zas nakupuješ v nesprávnom obchode, už som vyššie hovoril že som štruktúrny kryštalograf a nie astrofyzik, takže diskusiu môže zachrániť len nejaký všeobecný prehľad (a k nemu patrí aj základný metodologický chochmes).