Zakladám novú tému - mohli by ste sem napísať vaše cyklotrasy na Liptove? Jazdím po ceste alebo pohodové XC. Na začiatok pridám pár mojích trás
1. trasa na žiarsku chatu
2. dolina v liptovskom jáne - dá sa prejsť cez svidovské sedlo a prídete na hlavnú cestu za kráľovou lehotou
3. Liptovský Hrádok - Hybe - Východná - Važec - Štrba - Štrbské pleso - Podbanské - Pribylina - Vavrišovo - Lipt. Peter - L. Hrádok
4. Štrbské pleso => Popradské pleso
5. Okolo Liptovskej Mary
6. Jasná => Vrbické pleso
7. Vrch neznáma - horná nádrž priehrady Čierny Váh
8. Spodná nádrž Čierneho Váhu - ďalej vedie dolina až neviem kam
9. Tichá dolina
10. Kôprová dolina
11. Račková dolina
12. Čertovica
Viac ma už nenapadá. Pridajte dačo
post207959.html?hilit=84178#p207959
1. team 1 isiel do sedla Rakytovica po "starej zelenej" z Opaliska. Chodnik je priechodny, pekny traverz s obcasnym prehadzovanim spadnutych smrekov. Pekne
2. lepsi pristup je po zltej zo Zavaznej poruby, potom odbocte na lesnu cestu ku chatkam a vyleziete priamo v sedle Rakytovica
3. traverz po zelenej do sedla pod Kupelom - v prvej polovici pekny zjazdik, potom zanedbany uzky chodnik, ale dole zjazditelne [v opacnom smere], vseobecne doporucujem ist zo sedla Kupel dole.
4. Sedlo pod Kupelom - Kosienky - modra - totalne zanedbany chodnik, plny kosovky, neprejazdny ani hore ani dole. Bajk nosite cca 2h na pleci. Len pre masochistov.
5. Kosienky - Krakova hola - sli sme len pesi
6. Kosienky - Sedlo Javorie - pekny zjazd, skoda ze pri Sedle Javorie zacali s tazbou. Pristup po zvaznici od Krcahova
7. Sedlo Javorie - Pred Bystrou - horaren - pekny zjazd, prva 1/2 technicka, druha 1/2 po lesnej ceste.
zaujimala by ma ta stara zelena z opaliska, na mape ju nevidim, kadial ide?
kadial sa da potom vyliest ndo Sedla Javorovie? na mape ide cervena, tadialto ide aj zvaznica terajsej tazby? da sa teda ist z Damrenovskej doliny cast Lucky? odporucas skor opacne Javorovie - Pred bystrou ako z Janskej?
kade viedla byvala zelena netusim, v novych mapach nie je. Ked budem dakedy doma, mozem pozriet v starej mape, ale neviem ci taku mam. My sme na nu trafili viac menej nahodou, ked sme nechtiac odbocili zo zltej znacky a namiesto pokracovania po nej to tlacili hore zjazdovkou na opalisko.
Prikladam situacny nacrtok:
cerveny variant - doporucena trasa - po zltej a potom po lesnej ceste do sedla Rakytova
zelena - byvala zelena z opaliska
modra - toto bol smer nasho postupu. Ak by niekto tade chcel ist [podla mna blbost], ale postup nasledujuci:
od parkoviska pri lanovke opalisko odboci na chodnicek dolava na luku. po luke pod strmu zjazdovku - 200m hore kopcom tlaci. potom na lesnu cestu hore zjazdovkou az pride na rozdvojenie zjazdoviek. tu nam doslo, ze ideme nahovno a odbocili sme dolava do lesa, po jasnom chodnicku -> traverz. Cez cacinky, rubaniska atd az k potociku, potom strmo hore do kopca do sedielka. Tu narazite na zvaznicu dolava a rovno hore. Pojdete rovno hore asi 200-300m, az na rubanisko, potom cez les dolava az ste na starej znacke [zelena].
Zelena usti na zltu asi 300m pod sedlom rakytovica. Ja osobne by som isiel z Opaliska po zltej hore do sedla Rakytovica a potom by som hladal zelenu zhora. Je to cca 200-300m pod sedlom dolava.
V sedle je drevarska lanovka + zvaznica vedie na stranu do Krcahova. My sme tade nesli a vyustenie zvaznice som tiez nevidel, ale na 99% je to tak.
Na druhu stranu - Pred bystrou ide pekny singletrail, ale zjazdny len cestou dole.
Ak ist tade bajkom, tak vyliest po zvaznici z krcahova do sedla a dole ist po cervenej smerom na pred Bystrou.
Viac na http://funny-cycling.jangaraj.com/liptov/
Ak vam pridu na rozum pri prezerani trasy nejake napady/vylepsenia, rad si ich vypocujem alebo ma kontaktuje
BTW: zhanam niekoho, kto by to vedel odsprevadzat (t.j. aj odbicyklovat) s vykladom pre zahranicnych navstevnikov.
Je to síce fajn, ale nič sa vlastne nezmenilo. Popri lesných a poľných cestách , po ktorých jazdím už 17 rokov , v jeseni pribudli v hojnom počte len smerové tabuľky a so vzdialenosťou k najbližšej dedinke. Kto by čakal nejaké menšie úpravy týchto ciest tak nech rovno zabudne.
A čo sa týka kvality povrchu : väčšinou lesné a poľné cesty, viacmenej kamienky,kamene,štrk a zbytky po asfalte položenom ešte za čias komunistických. Ale sú tu aj úseky s lesnou asfaltkou vo výbornom stave, ktorá vás ale razom vyhodí do 4km úseku posypaného štrkom o veľkosti zovretej päste.
Ale aj tak
Chystam sa s cyklovozikom na toto
http://mapy.hiking.sk/?trasa=dPMin
Len riesim tu spojku medzi Vazcom a stanicou Vychodna a rad by som sa vyhol (co najviac) hlavnej ceste. Mapa aj satelit sice nieco popri vode a zeleznici ukazuju, no situacia v reali je podla mna ina. Viete mi dat tip, kade by som s vozikom presiel? Nech to ma aspon parameter lesnej cesty vhodnej na SUV a nerochnim sa niekde bahnom a bodliakmi do vysky pasa. Vdaka
A presne takto "mudruju" vsetci odbornici na forach. Kto ti brani prilozit ruku k dielu?
Alebo objednat finiser a vyasfaltovat staru polnacku?
Alebo si povedat, ze tadeto pojde cyklotrasa, kupit vedro farby, objednat tabulky a pomalovat a popribijat na stromy cedule? A po veceroch pozbijat drevene lavicky a rozkladat ich kazdych 5km?
A niekto za moju robotu, moj cas a moje peniaze necha vyplatit fakturku na desatnasobok realnej ceny a este bude pred volbami velkohubo vyhlasovat, ako ON buduje v regione cyklotrasy...
Alebo si to myslel inak?
Začíname v Malužinej a ideme hore dolinou (ja som si dal ešte malé kolečko po zvážniciach na začiatku doliny, asi 7km, 250 výškových, rozcvička, kto nechce nemusí) a ideme hore dolinou po asfaltke. Držíme sa modrej značky dolinou Hodruša až po poľovnícku chatu, kde je odbočka do Sedla pod Veľkým Bokom. Neodbočujeme, pokračujeme asi 300 metrov po našej ceste, ktorá plynule prechádza na starú rozbitú zvážnicu (FOTO 1).
Dá sa vyšľapať necelé 2km, a potom cesta končí. Nasledujúci asi necelý kilometer je tlačenka, odtiaľ už vidno kade pôjdeme (FOTO 2). Vlastne tlačenka...
Hneď za Zadnou Hoľou pozor! Neísť na Priehybu(ako pred pár rokmi
Je to takmer všeko dole kopec alebo rovinka, pecka!!!. Celý hrebeň zjazdný na MTB (XC), všetko takéto single, krása!! (na Liptove je takých strašne málo).
V sedle pod Veľkým Bokom je chata (FOTO 10), pri nej to točíme doprava na starú zvážnicu.
Zajzd asi 5km až po asfaltku Čierny Váh-Priehyba. Otiaľ zjazd na Čierny Váh a ďalej kto ako chce
Pridal som aj GPS trasu (na hrebeni nachvíľu vypadol signál, ale malo by to byť OK).
Alebo endomondo mapa: http://www.endomondo.com/workouts/241040313/2749915
PS: v sedle pod V.Bokom som vyplašil nejaké tažkotonážne zviera
PS2: čo ma riadne nasralo!!! Debilní ochranári budú buzerovať bikerov kade tade po Kráľovej holi a neviem kde všade, ale to že tu som z hrebeňa videl asi 20 indiánov hrabať brusnice, to im nevadí. A hlavne ak som po nich nenašiel asi 10 fliaš a skatúľ z vína tak ani jednu! Ruky dolámať