Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ja som si nechal poradit v tomto fore a vybral som si Garmin Dakota 20 - doteraz som velmi spokojny.
Pouzivam ho na turistiku, geocaching a navigaciu na bicykli (drziak nie je sucastou balenia, ale da sakupit za cca 15 Euro, hmotnost navidacie je do 150g, nie ako uvadza stranka Garmin SK cez 190g)
Cena je vsak o nieco vyssia (200 Euro v akcii s mapou Topo SK http://www.garmin.sk/?cls=stoitem&stiid=2300)
PS: Povodne som kupil Dakotu 10, ale tu som predal kvoli obmedzeniu 850 MB na mapy bez moznosti rozsirenia pamatovou kartou a elektronicky kompas v 20 tiez potesil.
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 13:40:47
00
Ja na navigaciu v terene pouzivam novy Sony Ericsson Xperia Mini PRO (1Ghz procak, fakt rychly) s Androidom, programom OruxMaps a mapovymi podkladmi vytvorene programom Mobile Atlas Creator z cykloservera. Neviem si tuto kombinaciu vynachvalit, vdacny som tomuto foru a najme laco-vi.
Myslim si ze by ti nieco podobne stacilo, napr. Sony Ericsson Xperia Mini bez klavesnice sa da zohnat od tych 150 eur (http://www.dunaj.sk/mobily-mp3-gps/mobilny-telefon-sony-ericsson-xperia-mini-st15-1249-7820-st15i-biely.html).
Tym ze ma telefon rozmery len 88x52x16mm tak je podla mna vhodny aj na umiestnenie na riadidla. Musel by sa vsak vyriesit nejaky drziak, mozno skusim tento http://www.ebay.co.uk/itm/Phone-Case-Bike-Mount-Sony-Ericsson-Xperia-X10-Mini-/390346808693?pt=UK_MobilePhones_MobilePhonesCasesPouches&hash=item5ae27b9d75

Popripade maju aj specialnu odolnu verziu Sony Ericsson Xperia Active, ale ta uz je dost draha (250 eur).
Inak tieto telefony podporuju aj technologiu ANT+ od Garminu, cize spolupracuju so senzormi pulzu (mam vyskusane s inym programom), kadencie ci rychlosti a tak by sa teoreticky z tohto mobilu dal spravit super cyklocomputer.
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 16:56:13
00
Chalani, dakujem velmi pekne za odpovede a tipy.
Peto02, a funguje ti to dobre v terene, aj pod stromami? Ja sa budem pohybovat najma na strednom Slovensku (BB) a tu je to niekedy dost tesne kryte kopcami, lesy a tak.
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 18:20:36
00
Moja osobna skusenost je, ze drziaky na mobily na MTB riaditka nepatria. S vysokou pravdepodobnostou raz uvidis svoj mobil letiet oblukom :)
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 20:04:32
01
Pri dobrych puzdrach (pouzivam Krusell) je ta pravdepodobnost zhodna s tou, ze uvidis letiet GPSko.
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 21:06:21
00
Chalani, dakujem velmi pekne za odpovede a tipy.
Peto02, a funguje ti to dobre v terene, aj pod stromami? Ja sa budem pohybovat najma na strednom Slovensku (BB) a tu je to niekedy dost tesne kryte kopcami, lesy a tak.

Hmm, dobra otazka. Je pravda ze v poriadnom terene som ho este moc netestoval. Raz som behal po neznamom lese pri NMnV a len vdaka GPSku som vedel kde sa nachadzam (hladal som lesnu cestu ktora bola zakreslena na offline mape) bludil som asi 10min a potom som sa radsej vratil spet z husteho lesa loveckeho revira.
http://sportypal.com/Workouts/Details/1671127

Pri behani v lesoch Malych Karpat sa mi obcas stalo ze na chviu stratil presnu poziciu. K testovaniu s bikom v lese som sa uz v tejto sezone bohuzial nedostal. So starym telefonom som pouzival externy GPS modul cez BT a s nim som problemy nikdy nemal, tulal som sa lesom tak ze bez GPS by som sa stratil :-)

PS: to Palo, myslis ze Krusell vyraba take nieco aj pre moj telefon? Hladal som v Sunnysofte ale nic take tam nemali.
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 22:33:21
00
Na ich bikeholder http://www.krusell.se/en/products/details/1095/BikeHolderkit-Black sa hodia len Classic puzdra a zrejme mas smolu.
http://www.krusell.se/en/products/search/categoryid/5/Classic
Zobraziť komentár 11.11.2011 - 23:49:05
00
Este takto sa spytam. Rozmyslam aj nad nemapovou navigaciou, kedze su k dispozicii papierove mapy so sietou WGS 84. Predstavujem si pre vyuzitie hlavne takuto situaciu: ocitnem sa na neznamej lesnej ceste, pozriem suradnice, ktore mi ukazuje GPS a tie si najdem na mape a viem kde som, kam vedie cesta. Ako GPS pristroj by prichadzal do uvahy Garmin eTrex H. Mate niekto skusenosti s takouto formou navigacie? A s takym modelom Garmin? Diky a prajem vsetkym pekny vikend!
Zobraziť komentár 12.11.2011 - 14:15:54
00
Áno, dá sa aj takto navigovať. Tento spôsob som používal niekedy okolo roku 2003 v kombinácii nemapového Garmin Geko 201 a papierovej mapy VKÚ. Zo súčasného hľadiska je to však dosť nepraktické, povedal by som dokonca, že je to "NAVIGAČNÝ STREDOVEK". V dnešnej dobe ti tento spôsob navigácie dôrazne neodporúčam.

Ak nemáš rozpočet na nejakú serióznejšiu outdoorovú navigáciu (od cca 170 do 300€), potom sa radšej sústreď na nejaký lacnejší telefón s Androidom (využiješ free programy Locus alebo OruxMaps), kde zabiješ dve muchy jednou ranou. Budeš mať aj telefón, aj navigáciu. Síce nebude to čistý "outdoor", pretože nech si píše kto chce, čo chce - telefón na riadidlá bicykla jednoducho nepatrí.

Ale lepšie je si niečo došetriť a kúpiť si Garmin Oregon 450 napr. za 290 €, prípadne Garmin Dakota 20 za cca 170 €. Oba sú aj s mapou Slovakia Topo 3 a dajú sa do nich dať aj ľubovoľné rastrové mapy (je tu o tom téma). Keď si počítačovo zručnejší, môžeš si za cca 230 € kúpiť Holux Funtrek 130 PRO a doinštalovať si doň OziExplorer aj s mapami. Je o tom téma na gpsforum.sk. Veľmi dobré mapy (rastrové) pre spomínané Garminy aj Holux si vyrobíš jednoducho programom MOBAC. Aj o tom je tu téma.
Zobraziť komentár 12.11.2011 - 15:22:55
00
Áno, dá sa aj takto navigovať. Tento spôsob som používal niekedy okolo roku 2003 v kombinácii nemapového Garmin Geko 201 a papierovej mapy VKÚ. Zo súčasného hľadiska je to však dosť nepraktické, povedal by som dokonca, že je to "NAVIGAČNÝ STREDOVEK". V dnešnej dobe ti tento spôsob navigácie dôrazne neodporúčam.

Ak nemáš rozpočet na nejakú serióznejšiu outdoorovú navigáciu (od cca 170 do 300€), potom sa radšej sústreď na nejaký lacnejší telefón s Androidom (využiješ free programy Locus alebo OruxMaps), kde zabiješ dve muchy jednou ranou. Budeš mať aj telefón, aj navigáciu. Síce nebude to čistý "outdoor", pretože nech si píše kto chce, čo chce - telefón na riadidlá bicykla jednoducho nepatrí.

Ale lepšie je si niečo došetriť a kúpiť si Garmin Oregon 450 napr. za 290 €, prípadne Garmin Dakota 20 za cca 170 €. Oba sú aj s mapou Slovakia Topo 3 a dajú sa do nich dať aj ľubovoľné rastrové mapy (je tu o tom téma). Keď si počítačovo zručnejší, môžeš si za cca 230 € kúpiť Holux Funtrek 130 PRO a doinštalovať si doň OziExplorer aj s mapami. Je o tom téma na gpsforum.sk. Veľmi dobré mapy (rastrové) pre spomínané Garminy aj Holux si vyrobíš jednoducho programom MOBAC. Aj o tom je tu téma.

Diky za odpoved! Prosim Ta a preco mi tento sposob neodporucas? Uz to takto nefunguje?
Zobraziť komentár 12.11.2011 - 16:13:54
00
Však som to napísal. Lebo je to obrazne povedané "stredoveká metóda navigovania". To ako keby som ti radil na počúvanie hudby počas jazdy na bicykli používať discmana s cédéčkom krútiacim sa vo vnútri.

Rozmyslam aj nad nemapovou navigaciou, kedze su k dispozicii papierove mapy so sietou WGS 84. Predstavujem si pre vyuzitie hlavne takuto situaciu: ocitnem sa na neznamej lesnej ceste, pozriem suradnice, ktore mi ukazuje GPS a tie si najdem na mape a viem kde som, kam vedie cesta.

Predstav si:
Zastavíš niekde v lese na cestičke, lebo si nebudeš istý. Na mape sú dve cesty vedúce skoro paralelne, jedna je však o 50 m vyššie. Pozrieš na svoju NEMAPOVÚ GPSku a vidíš, že tvoja poloha je N48º 48,1995' a E20º 51,6864'. Zosadneš z bicykla, nájdeš si miesto na sedenie a nejakú rovnú plochu, rozprestrieš mapu, vytiahneš malé pravítko a pomocou trojčlenky si vypočítaš vzdialenosti od minútových poludníkov a rovnobežiek, ktoré máš na mape zobrazené. Keďže cestičky na mape vedú blízko seba (akurát jedna je o 50 m vyššie), nevieš sa rozhodnúť na ktorej si.

Väčšina prípadov však nebude taká zložitá na rozhodovanie sa, ale aj tak budeš musieť, a teraz to napíšem tak cimrmanovsky: zosadnúť, rozprestrieť, vybrať, vypočítať, zaznačiť, odložiť, poskladať, nasadnúť, tešiť sa. A takto sa to bude opakovať mnohokrát počas výjazdu.

Samozrejme, dá sa tak fungovať. Aj ja som to tak robil v roku 2003.

EDIT: Na tom obrázku v prílohe je mapa VKÚ 1:50 000. Je to zväčšenina skutočnej mapy. Na skutočnej papierovej mape VKÚ 1:50 000 má obdĺžnik tvorený minútovými rovnobežkami a poludníkmi veľkosť 25x37 mm a zodpovedá územiu o veľkosti cca 1200x1800 m. Chyba 2 mm zodpovedá 100 metrom.

Prílohy:

Komentár súboru: Neviem sa podľa výpočtov rozhodnúť, či bod "1" je na vrchnej, alebo spodnej ceste.
1.jpg
1.jpg 112.63 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 12.11.2011 - 18:56:39
00
laco, velmi pekne dakujem za radu, rozmyslal som nad tym co si napisal, predstavil som si tu situaciu a mas veru pravdu. Problem je najma v tom, ze papierovu mapu si ozaj pre uplnu istotu musis otvorit celu, aby si videl suradnice, a potom je tam este ta odchylka - ak by som bol na bicykli, tak by sa to este dalo, sa vratit, ale na peso sa nejako dlhsie vracat by sa mi veru nechcelo :-) Tak diky este raz, som rad, ze sa najdu taky ludia co ozaj dobre poradia a ze sa im vobec chce :-) Pekny vecer este!
Zobraziť komentár 12.11.2011 - 20:15:50
00
Ahojte, co si myslite o tomto mobile/smartphone - Huawei Ideos X1? V O2 ho maju v akcii a pisu ze ma GPS. Myslite, ze by sa dal po instalacii map pouzit aj na turistiku? Prajem pekny vecer vsetkym!
Zobraziť komentár 15.11.2011 - 20:40:19
00
Tu je jeho test: http://www.mobilmania.sk/clanky/test-huawei-ideos-x1-cinsky-kral/sc-3-a-1126334/default.aspx

Za cca 100 € sa oplatí. Má síce dosť malý displej (2,8"), ale za tú cenu predsa nemôžeme chcieť štvorpalcový. Koniec-koncov aj taký Garmin Oregon má displej len o máličko väčší (3"). Určite na ňom rozchodíš navigačné programy pre turist. navigáciu ako napr. Locus alebo OruxMaps. Bude sa dať nainštalovať aj nejaká autonavigácia, bez problémov by malo fungovať napr. iGO.

Na turistiku sa bude dať použiť, ale budeš ho musieť mať chránený v nejakom púzdre a nosiť ho vo vrecku resp. vo vaku. Doporučujem zohnať si aj náhradnú baterku.

Ak by si chcel mať navigáciu na riadidlách bicykla, potom radšej "originál outdoor" Garmin Dakota 20 za cca 170 €. Tam nemusíš riešiť špeciálnu náhradnú baterku - je na dva AA monočlánky.
Zobraziť komentár 15.11.2011 - 20:56:27
00
Tu je jeho test: http://www.mobilmania.sk/clanky/test-huawei-ideos-x1-cinsky-kral/sc-3-a-1126334/default.aspx

Za cca 100 € sa oplatí. Má síce dosť malý displej (2,8"), ale za tú cenu predsa nemôžeme chcieť štvorpalcový. Koniec-koncov aj taký Garmin Oregon má displej len o máličko väčší (3"). Určite na ňom rozchodíš navigačné programy pre turist. navigáciu ako napr. Locus alebo OruxMaps. Bude sa dať nainštalovať aj nejaká autonavigácia, bez problémov by malo fungovať napr. iGO.

Na turistiku sa bude dať použiť, ale budeš ho musieť mať chránený v nejakom púzdre a nosiť ho vo vrecku resp. vo vaku. Doporučujem zohnať si aj náhradnú baterku.

Ak by si chcel mať navigáciu na riadidlách bicykla, potom radšej "originál outdoor" Garmin Dakota 20 za cca 170 €. Tam nemusíš riešiť špeciálnu náhradnú baterku - je na dva AA monočlánky.

Jaj, dakujem velmi pekne laco, ale zistil som, ze tu akciu v O2 podmienuju prechodom na program, ktory je pre mna nevyhodny, takze nic...
A rozmyslal som, preco je taky cenovy rozdiel medzi original outdoor navigaciou a mobilmi s GPS? Je to drahsou technologiou, ktora poskytuje ovela kvalitnejsiu navigaciu primeranu vyssej cene, v original outdoor navigacii? Lebo mobily, smartfony maju okrem toho ovela viac funkcii... Neviem...
Zobraziť komentár 16.11.2011 - 12:20:56
00
keyboard_arrow_up