priame motory
sú to motory v prednom alebo zadnom kolese, ich výkon 250w je slabý, bajk je ťažký v pomere k výkonu , pre jazdu v terene a kopcoch nevhodné
stredový motor
výrazne lepšie riešenie,motor sa nachádza v v ráme alebo je uchytený na ráme, umožňuje na rozdiel od priamych motorov využivanie zmeny prevodov pomocou kazety.Učinne pomože, ale pedálovať sa musí.Rýchlosť je max. 25km/hod
sprevodovaný priamy motor
prevodovka je súčasťou motora v prednom či zadnom kolese.planetová prevodovka býva z plastov, kvalitné motory napr. E Zee sú dosť drahe. ich učinnosť je v kopcoch lepšia ako priamych motorov. Rýchlosť max 25km
motory s výkonom nad 250w-v EU nelegálne,
práve tieto motory ma zaujímali, a tak som si po mesiacoch študovania postavil dva bajky, lebo kúpiť hotové po 3500.-Euro bolo pre mňa pridrahe Tu sú moje skusenosti:
1.priamy HT /high torque/ motor v zadnom kolese s vysokým krútiacim momentom a maximálnym výkonom 2000w,
max rýchlosť okolo 40-60km/hod podľa voltáže baterie
motor je ťažký, ma 7,5kg, ráfik je zdvojený ako pre downhillové bajky a špice sú silné ako na babete. bateria 15 Ah má 8kg, zvyšok riadiaca jednotka, káble asi 0,5kg.
celková váha bajku sa blíži k 30kg, čo je dosť...avšak po otočený akceleračnou páčkou akoby sa hmotnosť stratila.
motor ťahá a zrychľuje veľmi citilne do rýchlosti asi 40km/hod.môžete na bajku jazdiť ako na klasickom mtb alebo ako na enduromotorke.naviac, ak pri jazde z kopca zmačknete el. brzdu, dobíjate bateriu.20% stúpanie nie je problem výjsť bez použitia pedálov. 25% stúpanie s pedalovaním sa mi podarilo zdolať bez veľkej námahy, pričom moja rýchlosť neklesla pod 15km/hod.
takýto typ pohonu je vhodný pre cesty, polné cesty, horské zvážnice a chodníky kde si dokážete udržať rýchlosť okolo 15km/hod. Pri nižšej rýchlosti motor straca učinnosť a výkon sa mení na teplo.
a dojazd?
bateria 48V 15Ah pri rýchlosti 20km po rovine okolo 100km pri ľahkom pedalovaní.
výhody:
jednoduchý,
velmi tichý,
bezudržbový,
nemá sa čo pokaziť
nevýhody:
nie je vhodný do ťažšieho terenu, kde treba isť pomaly
nedá sa využiť sprevodovanie bajku
2.stredový motor s maximalnym výkonom 1200w, max. rýchlosť 40-60km/hod podľa voltáže baterie
ideálna voľba do hôr, vytiahne Vás všade, kde si len zmyslíte aj bez pedálovania, ak sa ovšem na ňom udržíte..
31% stúpanie na Považský Inovec ešte nebol pre motor veľká záťaž, avšak ja som sa prevrátil dozadu, hoci som bol prevesený cez riadidlá.
motor využiva kazetu zadného kolesa v celom rozsahu, pri 34 zubovom kolečku je nezastavitelny a to este stále ide 12-14 km rýchlosťou.
Pre takéto jazdenie je nutnosť mať bateriu v ráme kvôli ťažisku, pokiaľ som mal celoodpružený bajk a bateriu na nosici vzadu, jazdenie bolo pocitovo nebezpečné-/moja žena má dodnes z toho modrinu na nohe/
po výmene rámu za pevny došlo k optimálnemu rozloženiu hmotnosti a jazda sa stala pôžitkom.
9.9. bol dňom testovania bajku a výdrže batérii
Zvolil som si trasu a bol som zvedavý pokial až dôjdem na jedno nabitie baterie.
trasa:
Trenčín-sedlo Lúčky,Neporadza, Slatinka,Baske, hrebeňom na Homôlku, Valaská Bela,Čavoj, cez hory smer Tužina, Čičmany sedlo nad zjazdovkou, Strážov
Vyštartoval som z Trenčína až 12,30, pedáloval som temer celou cestou tak, aby som sa nespotil a veľmi nezadýchal, ked sa mi občas pedalovať nechcelo, nechal som to iba na motor.
Vzhľadom na charakter terénu som počital, že budem dobíjať bateriu v chate na Homôlke, ale nebolo treba... V Čavoji stále nebolo treba...Z Čavoja do Čičmian je to výhradne len po lesnej zvážnici plnej kamenia, v dedine som siel po asfaltke este 39km rýchlosťou.Kopec z Čičmian na vrchol Strážova však už bol priveľa..asi v 1/3 baterka vypla a s 25 kilovým bajkom som to otočil priamo do Čičmianskej reštaurácie, kde pri pive a haluškách som dobil bateriu,domov po asfalte som už šiel temer 40kilometrovou rýchlosťou.
Trasa ktoru som prešiel na 1. nabitie :69,8km
prevýšenie :1868m
Priemerná rýchlosť :25,2km/hod
výhody stredového motora:
nizka hmotnosť 4,5 kg
málo sa zahrieva v kopcoch
možnosť využitia prevodov-7 rýchlostí
možnosť jazdy krokom i 40kilometrovou rýchlosťou
nízka spotreba energie
veľký dojazd
výborná stúpavosť
nevýhody
možnosť závad, viac súčiastok podliehajúcich opotrebeniu,
nízka kvalita motorov čínskej produkcie,
náročnejšia inštalácia
posledný komentár: 11. 2. 2023 o 0:14
Moje postrehy:
-Stredovy motor na volnobeh nekladie ziadny odpor na rozdiel od priamych motorov ci uz vpredu, alebo vzadu.
-Hmotnost biku je celkom dobre rozlozena a na oboch kolesach su rychloupinaky a nevedu k nim ziadne kable, co je vyhoda pri oprave defektu.
-Riadiaca jednotka ma 5 stupnov asistencie,pricom v "tajnom" menu je mozne zvysit si tych 25 kmh aj na 99...
-Pri zdvihnutom kolese (naprazdno) a najtazsom prevode ukazuje tachometer 52kmh pri plne nabitej baterii.
-Max. otacky stredoveho motoru su vraj 90ot/min, takze kto da tuto kadenciu na najtazsom prevode, pojde 52!
-Ma to 9 rychlosti (Shimano Deore), retaz sa trochu krizi, ale necitit to, iba vidiet.
-Motor ma 5 stupnov asistencie a asi 5 rychlosti, ktorymi vie pomahat, pocut to podla zvuku
-Baterka Samsung je vraj vyrazne kvalitnejsia ako lacnejsie nahrady, ktore vyzeraju rovnako, len maju iny konektor
-Vydrz do 100km podla stylu jazdy skor menej, uvidime...
-Tichy chod, ziadne kvilenie ako z planetovych prevodoviek
-Na rovine nie je problem ist bez vacsej namahy 40kmh.
A teraz k jazde v porovnani s normalnym bikom. Modelova situacia: Na elektrobiku zena 60 kg s priemernou kondickou (v stupaniach casto tlaciaca bike), na normalnom muz 75 kg s lepsou kondiciou, t.j. stupania na BK, 3 kamenne kopce a pod. neklesnem pod 10 kmh. Zene na udrzanie tempa s e-bikom staci v kopci stupen asistencie 1, max. 2! Pritom sa ani nezadycha a nikdy neslape postojacky. Ja slapem postojacky, fucim a pulz mam okolo 160! Odbery na Wattmetri (co ma na displeji) lietaju medzi 70-150W.
Na rovine uz musi zvysit asistenciu na 3-4, ale s vypatim sil s nou udrzim tempo aj na 5. Odbery su o nieco vyssie, medzi 100-200W.
Nieco k pohonu: Tych 5 stupnov je vlastne 5 rychlosti, pricom 1 je najnizsia a 5 najvyssia. Zaradeny stupen asistencie suvisi s rychlostou jazdy tak, ze napr. na 1-ke sa neda vytiahnut 40 kmh, lebo by bolo treba nohami krutit motor rychlejsie, ako su jeho nominalne otacky na tomto stupni. Netreba sa preto bat pouzivat vyssie stupne asistencie hlavne na rovine. Tiez sa mi zda, ze bike je na mna prilis sprevodovany a uvital by som na prevodniku viac zubov. Z kazety totiz vyuzivam iba spodnu polovicu.
Podrobnejsi test sa chystam spravit hned, ako nan nahodim snimac kadencie, aby som sem mohol hodit aj nejake grafy. Zatial tolko.
Vyborny clanok o starostlivosti o baterku som nasiel tu:
http://www.nakole.cz/blogy/e-totem/539-elektrokola-jak-na-baterie.html
Povodne sa mi velmi pacil Bion-X, ale preliecil som sa z neho, ked som si pokrutil naprazdno kolesom bez odberu elektriny. Je to permanentna brzda a po vybiti baterie si treba zavolat taxik na cestu domov.
Trasa: Cernysevskeho-Pekna Cesta-Spariska-Cerveny Kriz-Biely Kriz-Potocna-Raca-Alstrova-Vinarske zavody-Pekna cesta-Cernysevskeho
Vzdialenost: cca 15km
Cas: cca. 30min!
Stupen asistencie: 5-najvyssi
Podrobnosti vidiet na grafoch.
K bicyklu: Maximalna rychlost na rovine je definitivne okolo 40kmh. Viac sa na tom vytiahnut neda, lebo bez motora je to tazke a s motorom uz citit, ze sa mu nechce ist rychlejsie. Samozrejme na najtazsom prevode a kadencii takmer 80 rpm. V kopcoch je tiez idealne udrziavat kadenciu okolo 80 rpm, vtedy je krutiaci moment motora asi najvyssi. Co sa tyka stupani, tak tam, kde normalne chodim cca 10 kmh, s tymto idem 20 kmh. Dolu kopcom to ide ako gula, kedze to ma o 10 kg viac ako normalny bike. Baterku som vycerpal vraj na 25%, ale to sa podla indikatorov tazko zistuje. Kazdopadne jej nabitie trvalo cca 5 hodin. Co som si vsimol, ze vobec nepouzivam najlahsie prevody, cize by sa mi hodil vpredu prevodnik s viac zubami, ale mozno je to stavane do strmsich stupani, lebo na rovine sa tym padom tiez viac vytiahnut neda. Ak by som isiel s niekym s normalnym bikom, evidentne by som sa kvoli pomalemu tempu nudil, takze je to asi naozaj idealny stroj pre malo trenovanych.
Tiez som sa naucil konecne komfortne radit. Treba prestat slapat, motor sa asi do 1 sekundy vypne, preradim, zacnem slapat a retaz preskoci potichu este bez zaberu motora, ktory naskoci asi az po pol otacke kluk. Pri zjazdoch sa da pedalmi tocit dozadu bez odporu s tym, ze motor sa nezapne. Zamykanie vidly z riaditok ma tiez celkom nadchlo, kedze do kopca slapem casto postojacky. Nerovnosti to zvladalo tiez vyborne, vzduchovu vidlu som ale mierne podhustil na 80 bar. Celkom mila hracka:-)
a ked uz nam mazes komenty, tak aspon ich radsej presun vzdy do Pieskoviska.
nemam nic proti ebajkom, ale myslim si, ze vdaka elektrickym MTB coskoro v lesoch dojazdime...
https://www.facebook.com/dado.bzz?fref=ufi
a ked uz nam mazes komenty, tak aspon ich radsej presun vzdy do Pieskoviska.
Pis nieco konstruktivne k teme, netrolluj a nebudu ti musiet vymazavat komenty!
Lesy plne ebajkerov
museli vidiet vsetci predsa tvoj komentar aj z inej stranky, co sa hned certis
s prstom v riti hocikedy, hocikto na GEOCACHINGOVOM evente, čiže nijakí namakanci, even 16ročná NETRÉNOVANÁ čaja a prefajčená 36ročná mamka rodiny (Julča, sorry
http://www.mtbiker.sk/vyjazdy/145130/tulenik-vyjazd-gc5xjk8-bike-event-7-mtb-sucho-50km-4h-818m.html
museli vidiet vsetci predsa tvoj komentar aj z inej stranky, co sa hned certis
Aky komentar z inej strany? Nemas co robit a citas moju wall? Aspon si sa dozvedel, ze existuje mala a velka kaloria!