Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Co sa tyka vyrobcov, uz sa mi stalo pri bruseni znackoveho noza, ze mal z kazdej strany iny uhol ostria. Mozno to bolo robene v piatok po obede ale vela vyrobcov sa vobec nezatazuje vybrusom ostria.

To musel byť zámer, ináč si to neviem predstaviť. Celý proces je robotizovaný a uhol kontrolovaný laserom. Kyocera sa brúsi a ostrí / doostruje manuálne, ale tiež sa kontroluje pod laserom.

Plne robotizovaný Wusthof:

youtube.com/watch?v=_2IHpEBBxNE&t=0

Kyocera:

youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY&t=0

doostrovanie:

youtube.com/watch?v=Oqn7vcByIgo&t=0

Zobraziť komentár 30.09.2014 - 06:36:56
00
Zamer by som chapal u jednostranneho vybrusu ale nie u klasickeho noza, bol to proste zmetok.
To kriterium je preto, ze kazdy masiar sa uz na ucnovke uci pravidelne preostrovat na ocielke (ocelovej) a potom to robi automaticky po par tahoch nozom. Noz ma stale ostry a dlho vydrzi len to nesmie zanedbat, potom musi na brusku.
Kazdy vyrobca ma niekolko rad nozov ktore su vyrabane bud robotmi alebo najlacnejsou pracovnou silou alebo rucne kvalifikovanymi odbornikmi vo fabrikach v roznych krajinach. Reklamu si vsak robia len tym kde je najmodernejsia technologia vyroby, ved kto je zvedavy na zaprasenych cernochov v plechovom hangare dakde v afrike?
Z mojej skusenosti napr. Berghoff ma aj dobre kvalitne noze ale aj totalne smejdy. Zato Zwilling, Wusthof, Viktorinox som este zle noze nevidel ale to neznamena , ze nemusia byt len ich nik z mojich zakaznikov nekupil. Kyoceru som videl iba v obchodoch su dost drahe a nekupuju ich ani kuchari co ku mne chodia viem, ze maju najlepsie keramicke noze a dokonca aj odolne proti lamaniu pri pade ale v rukach som ich nemal.
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 19:20:27
00
Nemam so ziadnou osobnu skusenost, preto by ma zaujimalo, ci klasicka ocelova ocielka (chrom-vanad-(molybden), tvrdochrom, ...) si poradi aj s modernymi cepeliami tvrdosti > 60 HRC (154CM, S30V, ZDP189, ...).

Ocielka nema problem s tvrdym nozom ale problem je natiahnut makku cepel. Preto sa na ocielke daju obtahovat len kvalitne noze. Ak mas zaujem a chodis do BA mam ocelovu aj diamantovu ocielku a mozes si to vyskusat na svojich nozoch. Ta dia je samozrejme ako si pisal jemny pilnik na pravidelne preostrovanie nevhodna. Dobra je kombinacia oboch, diamantom vyhrubovat a na ocelovej dokoncit a potom udrzovat.
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 19:32:39
00
Do BA nechodim velmi, ale mozno by som to s ocielkou skusil. Na eBay.de som nasiel dost ocielok, napr. na noziarskom fore spominanu WMF Extraklasse (vraj sa umiestnila na prvom mieste vo vybere kucharov), Wüsthof (2.miesto), Zwilling Henckels (3. miesto), F.Dick (4.miesto). Obvykle su okruhle a nie su ani drahe. Cim sa riadit pri vybere (dlzka, profil, ...) pre pouzitie na kuchynske noze VG-10, cepele 7.5 - 18 cm? Pouzitie na zatvaracich nozoch nepredpokladam...

Ocielka nema problem s tvrdym nozom ale problem je natiahnut makku cepel. Preto sa na ocielke daju obtahovat len kvalitne noze. ...
Cital som to, ale rovnako tak aj o tvrdych cepeliach, kde ucinnost obtahovania vraj nie je az taka dobra.
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 20:14:06
00
Ja mam viktorinox ploche ale tvar nieje podstatny (ploche maju radi masiari na opasku ) dlzka je cca 30cm. Diamantova je tiez plocha ale cca 25cm. Ocielky suurcene pre kuchynske noze, zatvaracie maju hrubsie cepele a aj ine vybrusy cepeli neviem ci by to fungovalo (aspon som to doteraz neskusal). Opinel by sa mohol dat natiahnut, typ cepele by zodpovedal ale tiez som to neskusal.
Hlavne treba dat pozor na kvalitu ocielky,(u znackovych to nebude problem) ja som zahodil dve co boli pribalene k nozom a boli na nic. Ocielka musi s nozom vytvarat magnetizmus. Overis to ak si vyvazis noz na prste, dotknes sa hrotom ocielky a ked noz zacnes nadvihat musi ho ocielka pritadovat.
Neviem cim to je ale ak sa magnetizmus neprejavi nefunguje to. Tie co som zahodil (nemagnetizovali) boli doknca tak nekvalitne, ze som nozom do ocielky zarezal a mohol opravovat na bruske, nastastie to boli moje noze a nie zakaznika.
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 20:41:34
00
Dlzka je celkova dlzka s rukovatou, alebo len dlzka pracovnej casti?
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 20:54:59
00
Pracovna cast + rucka. Da sa pouzit aj kratsia s tou robis trochu ine tahy a potom je to trochu pomalsie. Je to len o cviku a cene ocielky.
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 22:14:21
00
lubor1 vidím že si skúsený a ak som správne pochopil máš aj obchod s nožmi. Vedel by si mi odporúčiť niečo na nabrúsenie Opinelov? Zatial mám carbon 12 a dokupim ešte 8 a 5, potrebujem niečo s čim dokážem nabrusiť nôž aj ja úplný začiatočník a nechcem dať za to viac ako 40€ ak teda máš ten obchod a máš eshop alebo by si mi to vedel poslať tak kľudne aj z tvojho ;)
Zobraziť komentár 30.09.2014 - 23:22:28
00
Nemam obchod ale servis na ostrenie nastrojov prevazne drevo a kovo spracujuci priemysel.
Na ostrenie nozov do dlzky cca 20cm je idealna aj inymi spomenuta Lanskeho sada, ja uprednostnujem variantu s 5 plochymi kamenmi ale su aj v prevedeni diamantovom. Kamen ma vyhodu, ze po miernom opotrebeni zvlada ostrit aj esovite cepele s cim ma diamant problem.
Cenu si musis prejst cez net, moja stala cca 65,-€
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 08:19:56
00
Namiesto Lanskeho sady odporucam DMT sadu (http://www.noze-nuz.com/dmt/DMADELUXE.php), pripadne doplnenu o Lanskeho voditko (http://www.noze-nuz.com/lansky/LS19.php) - toto je lepsie ako voditko DMT.
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 10:39:36
00
U DMT je problem to, ze platnicky su rovne a esovita a zvlnena cepel sa potom neda naostrit. Vnutorny obluk ostane na rohoch platku. Kazdy sa musi rozhodnut podla svojho vyuzitia. Zivotnost je cca rovnaka DMT je diamant v jednej vrstve co sa tiez opotrebuje a kamen je v hrubke 5 mm.
Ja som platky DMT pouzival este ked sa u nas Lanskeho sada nepredavala a vyrabal som drziak podla obrazkov z netu pred cca 15 rokmi (kopiroval Lanskeho) casom sa ukazalo, ze oba systemy maju svoje plusy a teraz mam oboje ale kamenom sa da porobit viac typov cepeli ako diamantom.
Uz som dal vela penazi na stroje a pripravky na ostrenie a vela bolo vyhodenych oknom, teraz nez nieco kupis mozes to konzultovat a citat referencie co pred rokmi nebolo mozne lebo to nik nepoznal.

Naposledy upravil lubor1 dňa 01.10.2014 - 11:51:01, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.10.2014 - 11:19:31
00
U DMT je problem to, ze platnicky su rovne a esovita a zvlnena cepel sa potom neda naostrit. ....

DMT ma na to tzv. wave ostrice (http://www.amazon.com/DMT-WAV-F-Diamond-Wave-Sharpener/dp/B002JIMGPI). Cital som na zahr. forach porovnania diamantovych brusnych systemov Lansky a DMT a vacsina davala prednost DMT kvoli nepouzivaniu oleja pri bruseni a dlhej zivotnosti, diamantova vrstva DMT by mala byt rozptylena v kovovom podkladovom materiali a vydrzat udajne velmi dlho - zase, sam neviem posudit.
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 11:36:31
00
Co som to pozrel je to na profil dlata. Neviem ako by si to dal do drziaku a naostril takuto cepel http://www.nayvyhodnejsie.sk/www-vyhodne-sk/eshop/2-1-SPORT/0/5/45-dyka
http://www.supra.cz/nuz-miguel-nieto-9602-zlaty-miguel-nieto-19cm-zvlneny-1-2328.html
Ta diamantova vrstva Nieje v celom tom kove ale iba na povrchu (uz som 2ks zodral) tak to mam overene. Na diamant nedavas olej ani sa to nesmie ale vodu (pripadne sliny) co pri karbon oceli moze sposobit koroziu. Na kamen mozes pouzit vodu aj brusny olej, na sucho sa nebrusi nic lebo zanesies brusnu plochu a potom nebrusis len sa bavis. Inak musis pracne cistit kamen alebo diamant tzv. ozivovacimi kamenmi a zanasa sa fakt rychlo.
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 12:16:23
00
Myslel som, ze je to urcene prave na cepele s konkávnym tvarom, samozrejme do drziaku sa wave dat neda, len brusit z ruky. Pritom nozov s takymi cepeliami je vela.
Samozrejme ze brusim s vodou, nie na sucho :)...
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 13:04:51
00
vodne brusne kamene pouzivam uz dlhsie (1000 , 8000) zanasaju sa minimalne (teda ide o to kolko nozov clovek brusi, ja dva), skor je nutne zrovnat brusnu plochu (v strade sa vytvara zlab) ale to zvladnem aj smirglom, pred brusenim polozim smirdel na dosku a mokrym kamenom po nom prebehnem, tym sa zrovna aj ocisti
Zobraziť komentár 01.10.2014 - 13:22:55
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Outdoor / Športové príslušenstvo a vybavenie / Nože, brúsky a multifunkčné náradie / Nože a brúsky)
keyboard_arrow_up