sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?
Dík moc
ByE
PeeT
Čo sa týka dýchania sa ťa opýtam: ak korčuluješ, beháš,lyžuješ alebo jednoducho robíš nejakú aktivitu ako si ohrievaš vzduch ktorý vdy***** Asi nijak extra. Mne sa osvedčilo prispôsobiť jazdu tak aby som mohol dýchať nosom, alebo ak potrebujem dýchať ústami tak to robím tak, že ***** jazyka dám na predné horné zuby. Ale viac sa snažím dýchať nosom.
Do akých teplôt bikujes?
Koľko najazdíš v týchto podmienkach?
Dík moc za reakciu.
Zatim ByE
PeeT
ja nosim nohavice dexret windstop z predu su odolne aj proti vode 1650,-
dalej triko moira 1000,- zatial mi to postacuje
na triko uz len dexter windstop cyklisticka bunda 4200,- super bunda,je draha ako svina ale tie peniazu su dobre investovane.
na hlavu ,ked je pod 5 st.C davam kuklu,tiez je s takeho materialu ako bunda a nohavice 550,-
ked si to vsetko na seba natiahnem a idem 30-40 pri 5st.C vobec necitim zimu vietor ta len obmyva uplna pohodicka.aby som nezabudol ,na prsty dlhe rukavice s nejakou vlozkou.
riesit oblecenie bavlnou je totalna blbost.
s dychanim si tiez nerob tazku hlavu leguan ma uplnu pravdu.
nohy-návleky, ruky rvc neprefuk. rukavice za 350-400Sk super!!! hlava nowind, na nohy ešte nemám nowind, tak hrubé elasťáky a na to kraťase s vložkou
top handry na bike, bežky = craft = brutal cena
Teda co sa tyka nakladov staci kupit dobru vestu a dobre capaky.
Nenosím nič špeciálne, No mám dosť problém díchať nosom - ústa majú predca len väčší výkon (pri najhoršom cez celú tvár šál, že len oči vidno - no potom je problém s vizrážanou parov našáli, ten nornálne zvlhne.)
Inak chcel by som sa spítať AKO PREVÁDZATE ÚDRžBU BAIKU V ZIME ??????
--- díK
problem mam s topankami! aby ich neprefulko a aby neodmrzli clenky tak pouzivam AXON navleky, su v pohode, maju aj zospodu fugu pre kufre co je podstatne, ale aj tak ked idem v mraze 2hodiny+ tak prsty na nohach mam v odmrznute a to sa zle slape.
inak mam naliaty cajicek v camelbaku, a on si tam dost dlho udrzi teplotu (jasne ze ho tam ale nedavam vriaci, a hned po jazde cistim ako o zivot) akurat treba davat pozor aby voda v hadicke a naustku nezmrzla...
no a tiez by ma zaujimalo co s bajkom??
je jasne, ze po jazde v blate, vode, snehu je treba okamzita ocista a spravne namazanie...
hlavne olejovy tlmic ma zaujima, urcite ma olej v takych teplotach uplne ine vlastnosti tak ci netreba volit nejake specialne nastavenie, aby sa nieco neposralo. ja vtedy davam odskok skoro uplne na maximum, ale ci je to spravne, to neviem.
dik.
V zime a na jesen sa snazim ist na bike, ked nehrozi, ze zmoknem. Obliekam/obuvam nizke trekove boty, poriadne ponozky, normalne cyklogate (po kolena) a na to obycajne sustaky, ak je fakt kosa, pridavam este nieco na kolena. Na vrch pouzivam tri vrstvy - nieco tenke save na telo (moira), na to obycajny,bavlneny pulover(hrubka podla teploty) a polartecovu bundu + windstopove rukavice author a obycajnu bavlnenu ciapku - to je asi najslabsi/najhorsi bod, ak sa clovek poti, tak namrza, tvrdne, ... S tym co na hlavu by som este potreboval nieco vymysliet. Poradte ...
Ale zavisi hlavne od pocasia, ak je aj -5 a pritom svieti slnko a nefuka, da sa naozaj skvele vysantit. Odporucam !!!
V ponuke to ma dost vela predajcov sport, outdoor, cyklo ...
ale ja som myslel ze si to kupil v nejakom kamennom obchode...
to gengar: viskozita olej vobec nema vplyv na chod vidlice v zime....jedine co ti moze ovplyvnit je tlmenie..dovod preco sa niektore vidly spravaju v zime inak ako v lete je to, ze kov sa pri nizkych teplotach zmrstuje a vzhladom na to, ze vo vidlici su jednotlive diely robene s nanometrovou presnostou moze sa ti napriklad stat, ze sa ti zaseknu klzakyv puzdrach...pri Marzocchi je to zas naopak oni su od vyroby robene s trosku vacsou toleraniou na pohyb a tak v zime funguje lepsie ako v lete...
co sa tyka oblecenia ja mam odskusane a osvedcene nasledovne....
vzdy rotujem tri moirove natelniky z toho dva mam na sebe a jeden sa prave susi na ruksaku....vymenu robim spravidla kazdych 30 minut, ale po dlhsom vyslape do kopca, ked citim, ze som ten spodny prepotil, vtedy ten spodny dam na ruksak a druhy od tela dam na telo...a takto to rotujem....
ako vrchnu vrstvu zatial pouzivam vestu, ked viem ze ma caka dlhsi zjazd alebo ked idem dlhsie po ceste tak dam windstopperovu vetrovku od Nyny, pod prilbou nosim windstopperovu ciapku ale iba dolu kopcom zatial...je este teplo a do kopca ju zbytocne zapotis....
podla mna zaklad dobre oblecenia na jesen je nebyt lenivy a vzdy sa prisposobit aktualnym podmienkam aj ked to znamena stat kazdych 20 minut a prehadzovat oblecenie...oo este som zabudol... ak ma caka naozaj prudky a niem moc dlhy vyslap tak radsej potlacim bike akoby som sa mal cely spotit a zvysok vyjazdu byt mokry ako mys