... tak myslím že rovnako ako vidlica je v nom potrebné občas vymeniť olej, vyčistiť ho a podobne ... vidlicu riešim približne každých 1500 km ... tak predpokladám že ani tlmič nie je bezúdržbový ...
... tak myslím že rovnako ako vidlica je v nom potrebné občas vymeniť olej, vyčistiť ho a podobne ... vidlicu riešim približne každých 1500 km ... tak predpokladám že ani tlmič nie je bezúdržbový ...
myslím že do tlumící části se nedostaneš, rozdělat se dá vzduchová, ale pokud nemáš náhradní těsnění tak ti to moc nevyřeší
max mužeš doplnit tu trochu spešl olej co maže těsnění
dostať by sa ešte možno dalo ... už tu raz aj taký písal myslím, len zložiť ho museli asi v slovkolexe
ale ako píše kubad maximálne otvoriť vzduchovú komoru, premazať, vymeniť tesnenia tlmič je totižto natlakovaný .. teda olej v ňom; a to hlavne kôli rôznym polohám tlmiča na rôznych bikoch prípadne pri pružení u niektorých systémov. Keby tam bol olej volne naliaty v niektorých situáciach by sa stávalo že by olej nepretekal cez "črevá" a tlmič by nefungoval správne ... teda pružil by ale netlmil
takže z toho vyplýva ak chceš vymeniť olej jedine dať spraviť do serviscentra proste ho poslať na repas
a s tou vidlicou by som to rozhodne tiez neprehanal, ak utieras pred alebo po kazdom vyjazde nohy vidlice a streknes silikonovym olejom tak by ma ani nenapadlo to kazdych 1500km otvarat a nieco tam riesit. Netreba zabudat aj na faktor ze vacsina ludi tych km moc nenajazdi a vidlu menia po 2-3 rokoch lebo jednoducho je moralne zastarala a marketing vyrobcov ich k tomu podvedome donuti...
servisný interval na výmenu oleja je mylsím 200 hodín jazdenia u väčšiny výrobcov
ale môžu byť aj iné dôvody na otvorenie vidlice alebehom serióznej údržby sa málokedy stane že sa dostane dovnúra nejako veľa nečistôt ... samozrejme drobné čiastočky v oleji sa nájdu po nejakej dobe ... ale radšej sa o vidlu starať ako ju jazdiť ako bezúdržbovú
a s tou vidlicou by som to rozhodne tiez neprehanal, ak utieras pred alebo po kazdom vyjazde nohy vidlice a streknes silikonovym olejom tak by ma ani nenapadlo to kazdych 1500km otvarat a nieco tam riesit. Netreba zabudat aj na faktor ze vacsina ludi tych km moc nenajazdi a vidlu menia po 2-3 rokoch lebo jednoducho je moralne zastarala a marketing vyrobcov ich k tomu podvedome donuti...
No neviem koľko najazdíš za rok KM a v akom teréne ...takže tebe možno jedna vidla vydrží tri roky bez údržby, no ak by si si prečítal manuál od Marzocchi alebo RockShox zistil by si že, oleje by sa mali meniť približne každých 100 hodín jazdenia ... čo je pri primernej rýchlosti ...povedzme 18 km/h každých 1800 km ... to je u mňa tak 2 - 3 krát za rok... záleží od sezóny ...
No a nezabúdaj že tesnenia na vidlici nei sú dokonalé a že najmä voda a jemný prach sa tu dnu dostanú ... takže hlavne olej ktorý je medzi vnútornými a vonkajšími nohami a má mazať vnútorné púzdra býva dosť často znečistený.
Taktiež občasné premazanie vzduchového piesta pomôže tomu aby mala vidla ľahši chod ...
Všetky tieto údaje o servisných intervaloch od výrobcov vidlíc sú doporučené, nie prikázané...ak si už rozoberal nejaké vidlice, vieš, že za ten čas sa do vnútra vidlice aj pri drsnom zaobchádzaní len tak niečo nedostane...navyše, napr. Marzocchi vyžaduje pri každom takomto zásahu výmenu tesnení čo tiež nie je lacná záležitosť...takže, ako už bolo x-krát spomenuté, čistiť vnútorné nohy, mazať silikonom... výmena oleja raz za sezónu, napr. teraz v zime, maximálne stačí...
Manual hladaj na webe vyrobcu (http://www.sram.com/en/service/), nie na fore. Interval udrzby tlmica zavisi aj od toho, kde je na biku umiestneny. Ak nan ide vsetok bordel od zadneho kolesa, tak treba logicky cistit castejsie ako v pripade, ked je kryty sedlovou trubkou a pod. Napr. FOX na mojom biku pokojne vydrzi 4-5000 km bez udrzby a vydrzal by aj 8000 km keby som ho nechal, lebo nan ide minimum bordelu a ked ide bike do zdvihu, tak zakladne stieracie tesnenie vsetky nescistoty zotrie smerom dole (nevytlaca ich nad seba).
... to hej .. vidlica nie je problém, ale ja som sa pýtal na tlmič ... ale ako vidím nikto nič, takže uzavrime to .. dík za rady.
tlumič je mnohem líp zatěsněný než vidlice, bordel tam, tolik neleze a do tlumící části se prakticky nemá šanci dostat.
takže udržovat v čistotě, mazat pístnici servis podle bordelu 1x za rok - 2 by to mělo stačit podle podmínek ve kterých jezdíš a počtu km
... tak nemusíš ho predsa vypúšťať ... myslím že v domácich podmienakch bude stačiť vymeniť raz za rok olej, možno nejaké tesnenia ak budú poškodené .. možno ani to nie..
palott: pozri bod 28, miesto dusíka tam natlačíš vzduch.
l_laco: olej bez vypustenia dusíka/vzduchu nevymeníš. jo inak vďaka za manuál, možno sa niekedy zíde...
Na bike-components.de ho maju, aj ostatne "vychytavky" na RS servis ako tool na vymenu klznych puzdier v ockach ci parker o-lube na tesnenia. Postovne je ale dost drahe na nakupovanie takychto prkotin po kusoch od nich. Myslim, ze hocijaky ochotny slovensky predajca, ktory je dealorm RS, by to mal vediet objednat. Skus napisat napr. Matusovi do suncycle.sk.
A ked uz sem pisem:
Chcem sa spytat majitelov RS Monarch (pripadne Monarch Plus), ze cim mazu tesnenia vo vzduchovej komore pri servise? RS podla servis manualu predpisuje Parker o-lube na tesnenia + 0.3ml (!!!) Maxima Maxum4 Extra 15w 50... ich dostupnost u nas je mizerna a cena zavratna. Skusal to niekto proste namazat napriklad float fluidom akoby to bol Fox?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
myslím že do tlumící části se nedostaneš, rozdělat se dá vzduchová, ale pokud nemáš náhradní těsnění tak ti to moc nevyřeší
max mužeš doplnit tu trochu spešl olej co maže těsnění
ale ako píše kubad maximálne otvoriť vzduchovú komoru, premazať, vymeniť tesnenia tlmič je totižto natlakovaný .. teda olej v ňom; a to hlavne kôli rôznym polohám tlmiča na rôznych bikoch prípadne pri pružení u niektorých systémov. Keby tam bol olej volne naliaty v niektorých situáciach by sa stávalo že by olej nepretekal cez "črevá" a tlmič by nefungoval správne ... teda pružil by ale netlmil
takže z toho vyplýva ak chceš vymeniť olej jedine dať spraviť do serviscentra proste ho poslať na repas
ale môžu byť aj iné dôvody na otvorenie vidlice
No neviem koľko najazdíš za rok KM a v akom teréne ...takže tebe možno jedna vidla vydrží tri roky bez údržby, no ak by si si prečítal manuál od Marzocchi alebo RockShox zistil by si že, oleje by sa mali meniť približne každých 100 hodín jazdenia ... čo je pri primernej rýchlosti ...povedzme 18 km/h každých 1800 km ... to je u mňa tak 2 - 3 krát za rok... záleží od sezóny ...
No a nezabúdaj že tesnenia na vidlici nei sú dokonalé a že najmä voda a jemný prach sa tu dnu dostanú ... takže hlavne olej ktorý je medzi vnútornými a vonkajšími nohami a má mazať vnútorné púzdra býva dosť často znečistený.
Taktiež občasné premazanie vzduchového piesta pomôže tomu aby mala vidla ľahši chod ...
viewtopic.php?f=2&t=18291
tlumič je mnohem líp zatěsněný než vidlice, bordel tam, tolik neleze a do tlumící části se prakticky nemá šanci dostat.
takže udržovat v čistotě, mazat pístnici servis podle bordelu 1x za rok - 2 by to mělo stačit podle podmínek ve kterých jezdíš a počtu km
Snáď to niekomu pomôže ...
l_laco: olej bez vypustenia dusíka/vzduchu nevymeníš. jo inak vďaka za manuál, možno sa niekedy zíde...
A ked uz sem pisem:
Chcem sa spytat majitelov RS Monarch (pripadne Monarch Plus), ze cim mazu tesnenia vo vzduchovej komore pri servise? RS podla servis manualu predpisuje Parker o-lube na tesnenia + 0.3ml (!!!) Maxima Maxum4 Extra 15w 50... ich dostupnost u nas je mizerna a cena zavratna. Skusal to niekto proste namazat napriklad float fluidom akoby to bol Fox?