Jazdim na MTB od juna tohto roku, mam najazdenych iba nieco vyse 1500km, snazim sa tri krat do tyzdna v priemere tri hodiny odjazdit (teraz na jesen menej), ale k veci:
Moj tep v klude ma hodnotu od 45 do 50, maximum podla sporttesera 195, ale vacsinou sa snazim nad 185 nechodit. Priemernu TF mi vypocita 145-150 po kazdom vyjazde. Vaha 100kg, vek 26.
Myslite, ze su to normalne hodnoty? Najmä ten pulz v pokoji sa mj zda az prilis nizky, kedze niesom top sportovec.
Aké hodnoty TF mate vy?
Dakujem za odpovede.
Mne niečo omnoho menej náročné spálilo všetky svaly a musel som ubrať z intenzity. Jazdieval som priemer tak 145 tepov, max do 184. Teraz je jeseň a je super si dávať tréningy zamerané na svalovú výdrž. Tep sa ti posunie nadol a začneš byť efektívnejší.Napríklad dnes som šiel také traily , ale len 1,5 hod a priemer 136 a max 161.
Ináč Hacker pekná tabuľka...nepoznám ju. Zadal som vek a akoby šitá presne na mňa
Maximálny pulz 188 to je údaj z tohto tréningu alebo je to tvoj absolútny maximálny pulz ktorý si nameral na tréningoch, pretekoch alebo testovaniach ?
alebo jazdu ideš. Pri behu mám tepy iné ako na biku. Na biku sú u mňa nižšie. Napríklad tu, na cca. 17 km som urobila pomerne vysoké prevýšenie a tepy tomu aj zodpovedajú. Potom to záleží aj od toho aký si trénovaný. Ja som behávala horský kros a kopce mi naozaj nerobia problém, vyšliapať dokážem hocičo a tepy zvládnem v pohode aj vysoké. Moje maximum je 202. Naopak, až moc opatrná som v zjazdoch ? Je dobré poznať aj svoje VO2max, to ti o trénovanosti povie najviac. Dnes to dokážu aj aplikácie a hodinky. Ja chodím do Kompava Centrum Metflex v ZA, teda naposledy som bola pred rokom. Hodnota VO2max bola 46, appka Garmin mi ukazuje 45, takže skoro rovnako. VO2max sa dá zvyšovať tréningom na to zameraným ?
Podľa veku je to veľmi nepresné. Nezohľadňuje individuálne rozdiely podľa maximálneho dosiahnutého pulzu počas záťaže za určité posledné obdobie napr. posledný rok. Tých tvojich 188 max. z tréningu môže byt kludne aj tvoje absolutne max. Nenameral si nikdy viac ako 188 ? Na bicykli. Pri behu ja max. pulz trocha vyšší.
Netuším
Na určenie približnej hodnoty VO2max pri behu nepotrebuješ ani hrudný pás. Stačí vedieť svoj najlepší dosiahnutý čas na nejakej prebehnutej vzdialenosti.
https://www.omnicalculator.com/sports/vo2-max
Na približné určenie VO2max na bicykli je potrebný wattmeter a vediet vlastnú váhu počas svojho najlepšieho dosiahnutého výkonu vo wattoch.
Relative VO2Max = [(10.8 x W)/M] + 7 kde W je tvoj 20 minútový najlepší wattový výkon a M je tvoja váha pri jeho dosiahnutí.
Vytrvalostné zaťažovanie s dosahovaním maximálnych hodnôt pulzu, čo je v podstate bežné pri pretekaní na každej výkonnostnej úrovní, funkčných záťažových testoch alebo aj v niektorých tréningoch na maximum, takéto zaťažovanie so sebou nesie nejakú mieru rizika pri určitých individuálnych vrodených srdcových vadách alebo iných individuálnych anomáliách v srdcovo cievnom systéme. Lekárskou prehliadkou je možné takéto riziko ohrozenia zdravia do určitej miery eliminovať. Ak si zdravý, nechávaš organizmu čas na zregenerovanie medzi tréningami, zaťažovaním, nič si vytrvalostnými tréningami na bicykli neodpáliš. V zóne 5 - podľa ich rozdelenia čo si tu dal sa dá pracovať aj 8 hodín v kuse.
Horšie je to s behom. Ten je náročnejší na šľachy a klby dolných končatín. Srdcovo cievny systém je na tom pri cyklistike a behu podobne. Samozrejme ale že dvadsať hodín cyklistiky týždenne pri 60 až 90 percentách max. pulzu na bicykli sa nerovná 20 hodinám behu pri 60 až 90 percentách max. pulzu pri behu. Bežci vytrvalci môžu intenzívne pretekať maximálne raz do týždňa /výnimočne 2 x/ kým cyklisti aj 3 týždne v kuse.