Lokalizácia
Formulár sa odosiela
No o nic sme neprisli.
Zobraziť komentár 22.02.2017 - 15:49:32
03
Exkluzivny obsah. Predplatim si citanie novin na nete za par € a budem exkluzivny. OK. Neznasam ked sa pouzivaju na obycajne veci take debilne privlastky.

No aby som nebol mimo temu. Skusil som keto dietu, ale nebolo to nic pre mna. Co mi zostalo, je obmedzenie chlebovin, to mi nechyba vobec (vynimocne si ho dam). Radsej si dam ako prilohu salat.
Zobraziť komentár 22.02.2017 - 16:01:52
00
... a vy si čo, vojak Kefalín, predstavujete pod takým slovom exkluzívny?

Exkluzívny znamená výhradný. Čiže píšu, že ten obsah je výhradný pre predplatiteľov Denníka N. Inými slovami, výhradne predplatitelia Denníka N ho môžu čítať.

Je na tom niečo na rozčuľovanie sa? :)
Zobraziť komentár 22.02.2017 - 16:21:45
03
Ajked som sa uz v teme "O jedle" (napr.: strana34) vyjadril, tak prispejem aj sem, lebo ma to trocha irituje...

Nemam problem s tym, ked niekto upravi svoj jedalnicek, prijme dietu kvoli chudnutiu. Nemam problem ani s tym, ked mu v tom pomaha ina osoba, zostavenim cvikov, upravou jedalnicka a podobne.
Dokonca mam v umysle, ked budem prechadzat NR, ze sa zastavim v restike, kde Zlatos ponuka denne menu.

Problem mam s tmy, ako sa jednotlive procesy vysvetluju a v podstate s vedomestnou urovnou niektorych jedincov.
Prostrednictvom internetu (webstranky, vlogy, blogy) sa na verejnost sa dostavaju nepravdive informacie, priam az klamstva a ludia za tieto klamstva dostavaju peniaze (Bitcoiny)...

Nemusite mat medicinske vzdelanie, aby ste sa vedeli vyznat a posudit co je pravda, co nie je pravda. Vsetko co chcete vediet, je uvedene v Biochemii pre stredne skoly.
Rozpisovat sa velmi nebudem, ani vyznam to nema, svoj cas viem vyuzit uzitocnejsie ako oponovat pseudovedcom.

Uvediem par perliciek. Ked budete citit sarkazmus v poznamkach, nie je to nahodou...

Sol viaze vodu. - Sol je krystalicka latka, ktora vo vode disociuje na aniony a kationy. Tym latka v podobe soli prestane existovat. Ako moze nieco, co neexistuje viazat jeho rozpustadlo?
Cukor je jed. - Ano, a glukozo-tolerancny test je potom pokus o vrazdu.
Cukor sa da zo stravy eliminovat a nahradit. - Prave ste vyliecili cukrovku. Vsetci, co ste to dokazali, prosim napiste mi Vase meno, budem Vas nominovat na Nobelovu cenu... Cukor je totiz v organizme prvoradym zdrojom energie. Pre niektore tkaniva jedinym.
Nutricna ketoza je pre cloveka prospesna. - Ano, ako hyperglykemicka koma pre diabetika alebo ako stav opitosti pre alkoholika. (v oboch pripadoch vznikaju ketolatky ako produkt metabolizmu).
Mozno vas sklamem, ako ked ste sa dozvedeli spravu, ze bocian nenosi deti, ale nieco ako "Rychle sacharidy" neexistuje. Keby vam niekto tvrdil opak, spytajte sa ho, aku rychlost dosahuju teda tie sacharidy...

Rastliny (ci uz ovocie alebo zelenina, list alebo stonka) bude v najvacsej miere (cca 90%) obsahovat sacharidy. Pre ne je to aj stavebny material aj zdroj energie ale aj surovina na dalsiu syntezu (oleje).
Je to v dosledku fotosyntezy, zial s tym nic nenarobime...
6 CO2 + 6 H2O <--> C6H12O6 + 6 O2
Zobraziť komentár 22.02.2017 - 21:46:31
014
arrow_leftLoser napísal:
Veľmi užitočné infomácie... Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

nech sa paci cely text v prilohe :)

maly urivok na temu cukry:

Koľko je už veľa cukru?

Museli by ste zjesť kilogram cukru denne, aby ste si to uložili do 100 gramov tukového tkaniva. Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, mali by ste obmedzovať tuky, lebo pri ich nadbytku všetko, čo zjete nad zhruba 70 až 80 gramov, sa ukladá do tela. A tak sa vytvárajú tuky. Najhorší tuk je ten, ktorý sa ukladá v oblasti brucha, ten nepriaznivo ovplyvňuje orgány a pri rozširovaní obvodu pásu dochádza k metabolickým zmenám – rozvoju vysokého krvného tlaku, k vysokej úrovni cholesterolu, cukrovke –, naše tkanivo sa stáva voči vlastnému inzulínu postupne odolné, tiež k vyššiemu výskytu mozgových príhod a iným kardiovaskulárnym ochoreniam.

Takže si nemáme zakazovať sladkosti?

Nie, môžeme ich pokojne jesť.

Koľko je optimálna denná dávka?

320 gramov za deň.

Môžem si dať cez deň bez výčitiek čokoládu?

Tá je viazaná na tuky. Jedna kocka má približne štyri gramy tuku. Napríklad dobrá sladkosť sú gumové medvedíky, sú dobré aj na kĺby.[/quote]

normalne ma ten rozhovor potesil... nepotrebujem nic obmedzovat a mozem nadalej jest vsetko :)
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 10:59:23
00
Prepána, to čo sú za drísty? Ak človek dostane z tráviacej sústavy do krvi cukry (ktoré sa pre tento účel rýchlo premieňajú na glukózu), systém nedovolí nárast hladiny glukózy nad stanovenú hladinu a s pomocou inzulínu sa glukóza odbúrava na triglyceridy, ktoré sa budú ako tukové tkanivo ukladať. Toto sa nedá nijako odrbať a funguje to bez ohľadu na to, či si to niekto želá alebo nie. Akurát diabetikom to nefunguje, lebo im chýba ten inzulín. Sacharidy, to je úplne prvé, čo treba pre chudnutie obmedzovať, aká by mala byť celková skladba živín, to už by bolo na dlhšiu debatu.

Samozrejme, základným zdrojom energie je glukóza v krvi, ale v samotnom riečisku je jej obmedzené množstvo. Možno si to už nespomínam úplne presne, ale ak obsah glukózy v krvi klesá, prvý náhradný zdroj je glykogén v pečeni (pre svalový výkon sa využijú aj zásoby glykogénu v muskulatúre, ale na doplnenie glukózy do krvi sa tento zdroj nedá využiť). Ak sa minie zásoba glykogénu, organizmus začne siahať na tukové zásoby, triglyceridy pretransformuje na glukózu, ketóny budú vedľajším produktom. Ketóza, predtým to bolo známe skôr ako Atkinsova diéta využíva fakt, že pri drastickom obmedzení sacharidov začne organizmus siahať na tukové zásoby a bude to robiť, aj keby sa človek živil čistou slaninou.
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 11:31:26
06
Pali65 neber to prosim ako nejake vyryvanie, ale co mas vystudovane? resp. odkial cerpas tvoje znalosti? len aby som vedel, ze cim to mas ty podlozene... kedze ta nepoznam, ani nemas nikde uvedene co mas vystudovane... pri tej lekarke mi to, co studoavala je jasne, preto ju za nejaku google doktorku rozhodne nepovazujem a prikladam tomu co pise, velku doveryhodnost, aj vzhladom na cca 20rocnu prax...

edit: ona nepise ze zaklado chudnutia je jedenie cukru.. zas aby sme si nemylili pojmy s dojmami.. pise len, ze cukor pri diete netreba uplne vylucit...
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 11:38:10
00
Začnime tým, že som mal byť lekár (napokon som nebol, ale otec, dedo aj pradedo boli lekári), dosť som okolo toho študoval. Túto tematiku som si musel naštudovať aj preto, že mám dieťa s diabetes typu 1, uisťujem ťa, že v takom prípade si naštuduješ všetko, čo je k tomu dostupné a budeš otravovať otázkami všetkých doktorov z okolia.

Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, mali by ste obmedzovať tuky, lebo pri ich nadbytku všetko, čo zjete nad zhruba 70 až 80 gramov, sa ukladá do tela. A tak sa vytvárajú tuky.

Toto je fakt haluzné tvrdenie. Lebo najistejší a najpriamejší spôsob vytvárania telesného tuku je nadmerný príjem sacharidov, ktoré sa za účasti inzulínu transformujú na triglyceridy.

Pamätám si, ako sme o tom s otcom siahodlho debatovali, sám toho dodatočne dosť naštudoval a spomínam si na jeho povzdych. "Dofrasa, my sme tými tukmi a cholesterolmi v strave strašili pacientov celé desaťročia zbytočne..." Asi by sa patrilo dodať, že práve môj otec ako riaditeľ kliniky uskutočnil na Slovensku prvú plošnú diabetologickú depistáž.
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 11:51:16
05
Pali65 super, dik za info... si mal hned napisat takto :)
ale aj napriek tomu, ja ako uplny laik, sa tera neviem rozhodnut, ktoreho lekara tvrdenie je spravne... medicina by mala byt len jedna, no vidim, ze aj tam sa nazory roznia...
ja sa budem asi drzat toho, ze pokial je clovek zdravy, tak moze jest vsetko... co je nastastie aj moj pripad :)
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 11:59:36
01
kimlo Osobne zastávam skôr názor, že človek by nemal nejakým expertom automaticky "veriť", ale je zodpovedný za to, aby získal informácie a vyhodnotil ich vlastným rozumom.

Zjednodušene sa dá táto téma objasniť takto:

Ak by si si doprial napr. 200g cukru, tento sa začne dosť rýchlo vstrebávať z tráviaceho systému do krvi. Ak si zdravý a odmeral by si si obsah glukózy glukometrom, zachytil by si mierny nárast, ale organizmus nedovolí prekročiť stanovené hranice. Kde sa teda tá glukóza stratí? Nuž, pankreas začne rýchlo produkovať inzulín, ktorý prebytočnú glukózu spracuje a v primeranom čase sa triglyceridy ukladajú ako tukové zásoby. Toto funguje veľmi efektívne. Ľudia navyše komplikujú svoj život tým, že neustále si držia hladinku sacharidov – ráno briošku a cukor v káve, dopoludnia koláčik a sladkú kolu, na obed rezance v polievke a zemiaky ako príloha, poobede tortičku ku káve a na večeru zemiakové placky, večer k televízii pukance alebo chrumky. Takto človek naučí svoj systém na to, že bez ustania produkuje inzulín, čo potom môže viesť k hyperinzulinizmu a ďalším štúdiom si možno nájdete odpoveď na to, ako táto "životospráva" vedie k diabetu typu 2. Ale z praktického hľadiska je treba vedieť, že v takomto stave pokles hladiny sacharidov vedie k "vlčiemu hladu", lebo permanentne produkovaný inzulín "rabuje glukózu" a má tendenciu vysielať poplašné signály vo forme pocitu hladu, "dal by som si niečo sladké" atď.

Väčšina ľudí netuší, že protikladom (antagonistom) inzulínu je glukagón, hormón, ktorý rieši situáciu prinízkej úrovne glukózy v krvi. Jednak pomáha manažovať glykogén a tiež zohráva rolu pri štiepení triglyceridov na glukózu, čo je presne ten pochod v tele, o ktorom je celé toto vlákno.

Moderný človek sa bohužiaľ väčšinou naučil nasmerovať svoju existenciu do jedného extrému, čo je sústavný prísun sacharidov, keď jeho telo je evolučne nastavené skôr na to, aby raz tukové zásoby vytváralo a inokedy zas odbúravalo. Prečlovek a naši predkovia nemali stále zdroj sacharidov, často hladovali a jedli oportunisticky. Na druhej strane potrebovali mechanizmus, ktorý im umožnil efektívne ukladať zásoby cukrov na tuk, lebo život bol tvrdý a budúcnosť neistá. Asi by som každému odporúčal, aby vo svojej životospráve vnucoval svojmu telu obe polohy – nedostatok/výdaj energie a občas zas okamihy hojnosti. Dalo by sa povedať, že náš hormonálny systém nie je prispôsobený pohodlnému životu, vznikal v ére, keď sme bojovali o každý kus potravy a trikrát denne sme boli ohrozovaní na živote...

Samozrejme, celý proces je zložitejší a neuvádzam tu problematiku trávenia tukov a bielkovín a nejdem tu trápiť nikoho pojmami, ako Krebsov cyklus a pod.

Koniec biologického okienka.
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 12:38:17
09
vdaka :)
osobne mi tvoje vysvetlenie spolu s tym rozhovorom ktory som sem dal postacuje, aby som si vedel stanovit, co mozem a co nie...
nastastie pre mna, mozem v klude pokracovat vo svojich stravovacich navykoch ako doteraz... i ked, mozno viac zeleniny a ryb by som si mohol dopriat.. :) :)
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 12:59:25
00
Pali65 - konecne to niekto super napisal !!!
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 13:41:04
01
Len narychlo zhrniem ako vyzera moje stravovanie aby sa vedelo, ze neriesim ziadne extremy a pod. Nejem pecivo, sladke vobec nic, ziadne fastfoody a vyhybam sa chemii ako to len ide. Najvacsia zlozka mojej stravy je maslo, syr a vajcia. K vsetkemu vzdy primerane mnozstvo zeleniny. Cca styri krat do mesiaca si uvarim nieco z masa. Hlavne mam rad krkovicku ( nahrada za gumene medvediky :) ). Po jedle si zvyknem dac daco dobre ako orechy, 85% cokoladu a ine. Jem dve az tri jedla za den z knimalne 5 hodinovymi pauzami. Raz za tri tyzdne nejem priblizne 24h ( vratane spanku ).
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 14:38:43
00
24h nejesť je vraj dobré niekedy okolo splnu
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 14:40:54
00
To uz neviem. To si dam vzdy na prvej nocnej. Tak mi to vyhovuje. Lebo je to pre mna skoro 24h den. Posledne jedlo mam proste vecer pred pracou ( okolo 17h ) a potom jem az ked sa prespim po praci.
Zobraziť komentár 24.02.2017 - 14:43:03
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up