Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Toto mám v pláne , registrujem túto tvoju radu . Už si to tu pár krát radil, keď sa nemýlim.
Mám napredaj mlynček Kingrinder K2.
Má len pár mesiacov, zomlel max 3-4kg.
70€
Ja mám. Objednané z ali za 4.25€. Hrúbka 1.7mm 100um. Odvtedy mám vždy suchý tvrdý puk, vypadne bez bordelu, ani náznak chanelingu. Sprcha vždy čistá.
Iné:
Mám IMS Superfine 14-16g sitko. Vymenil by som za 16-18-20g ridgeless, alebo aj predat to možem.
Mám IMS Superfine 14-16g sitko. Vymenil by som za 16-18-20g ridgeless, alebo aj predat to možem.
Nazdar, píšem ti správu.
Nazdar,
ja mám toto https://www.normcorewares.com/collections/bottomless-portafilter/products/normcore-lower-shower-screen-puck-screen-contact-screen-stainless-steel
a mám s tým rovnakú skúsenosť ako warloo93. Za mňa výborný upgrade.
Ja mám tiež z ali a musel som z priemeru obrusit skoro 0.5 mm a dalo sa
Ja som objednal tensie (1.0mm) a hustejsie (50um), tak uvidime, ked pride. Rozhodlo to, ze tensie ma mensiu tepelnu kapacitu a zabera menej priestoru nad pukom. Ak by som bral 1.7 - 2.0mm, asi by som musel zmenit misku z H30 na H32mm, aby sa puck screen nedotykal sprchy.
Najskor vam skusim zhrnut svoje skusenosti s kavou a potom svoje predstavy do buducnosti.
Denne pijem cca 4 espresa(manzelka capucino) na pakovom kavovare de longhi, kavu kupujem mletu, kvoli absencii mlynceka, kavy kupujem cez net, prevazne talianske znacky, plus strbske presso a pod. cize vsetko tmave a blendy.
Chcel by som zacat osvetou a postupne sa prepracovat k svetlejsim prazeniam, vyberovkam, ale hlavne aj k cerstvosti kavy, konecne uz aj mne doslo, ze mleta kava po otvoreni na dalsi den chuti, respektivne nechuti ako by mala.
Moja predstava po nespocetnych hodinach stravenych na nete a youtube bola zostava - LELIT VICTORIA + LELIT WILLIAM PL72 (v pripade mignon specialita, g-iota), rad si to necham vyvratit, pripade odsuhlasit. Moj budget bol 1200e, kavovar 800e, mlyncek 400-500e.
Cim dalej sa v tom vrtam a hladam, tak sa v tom viac a viac stracam a motam (zacinam byt v uzavretom kruhu) tak verim, ze s vasou pomocou sa k niecomu dopracujem.
Vopred dakujem za vas cas a ochutu. Dik
ked nepripravis dobre puk tak screen nepomoze
jedine co mi pride logicke je ako som uz pisal ze drzi kavu kompaktne pri sebe (pretoze ta vrchna vrstva po tampingu obsahuje jemne prachove castice a aj boky misky tiez a tie sa pri kontakte s prichadzajucou vodou zviria a mozu sa preextrahovat kedze medzi pukom a sprchom je nejaky priestor)
takze skor sa domnievam ze ten screen ma prinos v tomto ze nedojde k preextrahovaniu istej casti kavy voci zbytku puku
ak nie je puk homogenne premixovany a spravne utampovany a pouzijes screen tak stale moze vznikat v puku chanelling pretoze pre tu vodu pod tlakom 9bar taky mesh nedokaze nijako predsa pre nejake miesta prepustat viac a pre dalsie miesta zase menej toku vody - je to rovnomerna sietka takze tak ako voda pride tak ju pusti dalej (prip jemne rozbije) ale potom pokracuje v puku kde bud su chyby alebo nie su, ale nevie ich nijako uz po prechode vody ovplyvnit. tot moj nazor
Denne pijem cca 4 espresa(manzelka capucino) na pakovom kavovare de longhi, kavu kupujem mletu, kvoli absencii mlynceka, kavy kupujem cez net, prevazne talianske znacky, plus strbske presso a pod. cize vsetko tmave a blendy.
Chcel by som zacat osvetou a postupne sa prepracovat k svetlejsim prazeniam, vyberovkam, ale hlavne aj k cerstvosti kavy, konecne uz aj mne doslo, ze mleta kava po otvoreni na dalsi den chuti, respektivne nechuti ako by mala.
Moja predstava po nespocetnych hodinach stravenych na nete a youtube bola zostava - LELIT VICTORIA + LELIT WILLIAM PL72 (v pripade mignon specialita, g-iota), rad si to necham vyvratit, pripade odsuhlasit. Moj budget bol 1200e, kavovar 800e, mlyncek 400-500e.
Cim dalej sa v tom vrtam a hladam, tak sa v tom viac a viac stracam a motam (zacinam byt v uzavretom kruhu) tak verim, ze s vasou pomocou sa k niecomu dopracujem.
Vopred dakujem za vas cas a ochutu. Dik
Keby si ostaval pri cerstvo prazenych medium-dark prazeniach, tak Ti z fleku poviem, aby si pohladal na bazosi nejaku jazdenu HX masinu (kvoli tomu kapucinu)
Edit: urcite by som bez dalsieho rozmyslania siahol po tomto kombe od Angela z Rimprezzy (https://www.rimprezza.de/epages/63241512.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63241512/Products/%22UNI0SMN1IL5X/AM2MR318%22), za Tvoju cenu (plus nevelka doprava) a nepomerne vyssia uzitkova hodnota ako to, co si si vybral, naviac vyskusana kombinacia (mal som, maju moji kamarati, aj tu na fore niekto ma).
https://www.aktuality.sk/clanok/eqhcrx4/praziar-martin-beniak-klimaticka-kriza-vplyva-na-cenu-kavy-tento-rok-bude-extremne-zly/