🔥
+364
+366
Keď sme sa už v inej téme post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto: http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Zobraziť celý text
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Diskusia (16 838)
Podobné témy
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
poukazy navigate_next Požičovňa Pozri si ponuku bicyklov ale aj inej výbavy a vytvor si online rezerváciu navigate_next
... lenže často získaš aj skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie ...
Teplomer by som predsa len radsej volil externy (nezabudovany) a digitalny, pre pripad, ze cinsky mechanicky vypovie poslusnost. Na kanvici sa nema co pokazit. Orientuj sa tiez podla feedbackov, cim viac ich je a pozitivnych, tym vacsia istota v produkte. To je cele know-how nakupovania u Aliho (plus kvalifikovany odhad k tomu
Teplomery existuju aj s alarmom nastavenej teploty, ale su to tusim tie so samostatnou sondou na kabliku a "hodinkami" extra. Neskusal som.
Šťastný nový rok 2019 všetkým k*****
Kedze nechcem zbytocne vyhadzovat vela kavy, viete dat tip ako nastavit mlyncek? A este otazka, da sa tonpouzit aj s obycajnou varnou konvicou alebo to ani nemam skusat a rovno zhanat taku tu s tenkou vylevkou?
Na začiatok sa dá aj s normálnou konvicou, ale lepšie je vodu preliať napr. do konvičky ako písali predrečníci. Výhodou väčšieho zohriateho objemu vody však je, že nestráca počas zalievania tak rýchlo teplotu. S "gooseneck" konvicou sa pracuje oveľa pohodlnejšie, je to proste "iná káva":). Lepšie sa mieri a reguluje prúd vody. Okrem toho na obyč. konvici, keď sa zalieva slabým prúdom, tak voda steká dole po konvici. Ja používam kombináciu:
https://www.gourmetkava.cz/sk/konvice-na-vareni-vody/hario-buono-1-l-varna-kanvica-vkb-100hsv-341p
https://www.gourmetkava.cz/sk/prislusenstvo-ku-kave/digitalny-teplomer-rhinowares-575p .
Pokiaľ človek netrvá vyslovene na elektrickom ohreve a "made in china"
Najdôležitejšia je ale surovina - svetlejšie pražená káva. Ja osobne preferujem ovocnejšie kávy. So svetlosťou praženia súvisí aj teplota vody. Ďaľšia dôležitá vec je zvoliť si pomer vody a kávy. Na nete je spústa receptov, kde sú rôzne pomery a množstvá kávy. S pomerom a množstvom vody súvisí aj čas extrakcie a mletie.
Je dobre si zapisovať údaje o každom "shote"
Keď začneš s menším množstvom kávy ( povedzme 12 g ) a pomerom 1:13 ( je trochu silnejšia ), mlynec v strede rozsahu ( možno u espresso mlynca, aj v 2/3 rozsahu ), voda 93 a zalievaš kým neminieš očakávané množstvo vody ( čas môže byť kľudne medzi 2 - 4 minúty ), tak sa to podľa mňa vždy bude dať vypiť ( v prípade, že máš dobrú kávu ). Potom sa už človek môže hýbať so spôsobom zalievania, časom zalievania/mletím, množstvom vody, s teplotou vody . Tak ako u espressa je dobré meniť len jeden parameter. Oproti espressu tu nie je taká "ostrá" hranica medzi dobrá a zlá, neplatí žiadne 25/25 a pod. . Na druhej strane so zlou kávou to bude vždy len zlé, t.j. nedá sa trénovať s nekvalitným materiálom
Osobne používam na drip ( nie klasický spôsob cleveru, ale posadí sa hneď od začiatku na hrnček ) aj kombináciu CleverDr. + Moccamaster filtre a tu je potrebné hrubšie mletie, čim pádom je to menej citlivé na čas.
a k***** nie?
... no oproti Londinium je to polotovar : https://londiniumespresso.com/store/accessories/londinium-espresso-distribution-funnel
A áno , aj v tomto prípade platí , že drahšie je “ lepšie “ ... sorry , ale tak to už chodí .
Tidaka je fajn, spracovanie je veľmi kvalitné, niet mu čo vytknúť a plní účel na 100%. U Tidaky je dobré, že pri stejnej výške rôznych lievikov (napr. pre single LM/VST 7g a štandardný double 58mm) je nastavenie držiaka portafiltra na mlynci rovnaké.
Ak toľko dať nechceš a/alebo nepotrebuješ riešiť výškovú kompatibilitu LM single a štandardný double, nebál by som sa skúsiť napr. https://www.aliexpress.com/item/58mm-Aluminum-Coffee-Dosing-Ring-Funnel-For-Portafilters-Espresso/32957480004.html, určite splní základný účel.
... no oproti Londinium je to polotovar : https://londiniumespresso.com/store/accessories/londinium-espresso-distribution-funnel
A áno , aj v tomto prípade platí , že drahšie je “ lepšie “ ... sorry , ale tak to už chodí .
Trošku rozveď do detailov porovnanie "polotovar" Tidaka vs. Londinium, nech viem, čo si kúpiť nabudúce
Mimochodom, funnelov je na trhu plná prdel, napr. http://www.oehandgrinders.com/OE-Aluminum-Portafilter-Dosing-Funnel-_p_24.html, https://decentespresso.com/funnel, https://www.espressogear.com/Impod-Dosing-Funnel, https://www.duismanncoffee.com/product/orphan-espresso-ipanema-58mm-aluminum-dosing-cylinder/. Niektoré sú aj o dosť drahšie ako L., sú "lepšie"?
... tiež lievik, ale zaujimavý s tamperom
https://www.aliexpress.com/item/BYUAN-HOME-Coffee-maker-tools-cleaner-coffee-machine-brush-coffee-tools/32858529558.html?
... tiež lievik, ale zaujimavý s tamperom
To nie je tamper, ale single dosing zatka: zalozis lievik na mlynec, das zatku, nasypes kavu, zdvihnes zatku - kava spadne do mlynca, spustis zatku spat. Ale malo by sa to zakladat do mlynca, ako v nadpise (EK43), nie na paku, tam to velky zmysel nema. Paradny objav
Edit: Nasiel som to, https://lynweber.com/product/blind-tumbler/, ale pouziva sa mierne inak, ako som si pamatal a napisal hore...
Tidaka je výborná no drží na košiku tým , že ma na spodku “ žliabok “ . Ľahko skĺzne pri pokusoch zarovnat povrch kavy pohybom páky do bokov . Londinium ma odlišný koncept , kde spodné “vybratie” sa zasúva do misky . Je extrémne presne vyfrezovane a drží ako prilepený ... Tidaka umožňuje na druhej strane tamping cez naložený “funel” / tamper Buna cafe 58,35 / , Londinium funel musíš vybrať . Ale , odkedy používam OCD a Pullman redistribution tool , stráca u mna tamping cez funel zmysel . Preto je pre mna Londinium top voľba ...
Ináč istého času som skoro kúpil ten na obrázku . Šikovný je
kava zacina tiect tak v 10-12. sekunde ked ma byt vysledok okolo 25-30g kavy na 25-30s (31-37s od zmacknutia)
niekedy mam pocit ze ma maly tlak a nevie to pretlacit a potom sa to spusti dost rychlo a dobieha.
napr vcera som robil 2 kavy resp 4 lebo prva bola 17g a sla relativne v pohode aj ked zacala tiect neskor, tak som dalsiu dal o 0,4g kavy menej reku pojde lepsie a prd makovy, zacalo tiect po 17s a natieklo mozno 15g, chutovo dobre ale malo. Tretia som teda ubral na 16g a este horsie, natieklo sotva 10g. Stvrtu som teda zhrubol mletie o jeden dielik a 16g a natieklo tych 30g na 25s zas celkom v pohode, zacalo okolo 6.sek tiect.