Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Máme nejaký automat Delonghi Magnifica a aj s tým je problém, lebo to nemá kto čistiť, odvápňovať a samozrejme kávu kupovať.
Ja nepoužívam, v robote filtrujem....
(Zavisi od poctu zapnutí/vypnuti, v praci by to asi bolo nonstop On, teda mensia spotreba vody ako doma)
Cize ocakavane 2-3* denne, jednoducha cinnost.
Sparovac cistenie 1* tyzdden, jednoduchhe.
Odvapnovanie trva cca 45 minut, s polo-dohladom. Automatika oznami kedy, doma po 2 mesiacoch, v praci tipujem na 2-3 tyzdne (zalezi, voda, pocet kav, zapnuti, ...)
(a/alebo odmeram aj preplachovaci objem pri zapnuti/vypnuti)
netestoval tu niekto nejaky dynamometricky tamper, kludne aj z Aliexpresu (link je nice to have)? Ak ano, ake mate vysledky? Pouzivate aj OCD, pripadne WDT? Alebo vsetko naraz?
OCD nie.
WDT ano.
Na Alim je dobry tento dynamometricky tamper https://www.aliexpress.com/item/1005002485908860.html
U manzelky v robote sa pokazil automat, tak sme tam zapozicali nasu staru pakovu masinku, a niektori si radsej ani kavu nedali ako by mali vysypavat kavu z paky... :/
A este s tym automatom...na ten sa poskladali sami, lebo zamestnavatel - (statna instirucia) by urcite nedostali peniaze na kavovar. Kupili taky nejaky lacnejsi Krups, po dvoch rokoch a troch mesiacoch zacal masivne tiec. Odniesli do opravy a ze 170 euro..tak sa na to vykaslali.
Dostal sa mi domov a prva vec..v servise ho ani nemali otvoreny...!!! Viem podla skrutiek (hlavna zablokovana kavovymi zrnkami v nasypniku) a mnozstva bordelu vo vnutri...
a druha..hlavne tesnenia valca co zatlaca kavu do piestu vydrane a z GUMY..!! Obycajne gumenne tesnenia co vobec nie su vhodne na tlakovu paru a uz vobec nie na potravinarske stroje.
Nove silikonove tesenia stali 5 e a automat fachci... len ktovie ako dlho lebo vsetky tie pohyblive casti mi pripadali ako take lacnejsie lego... :/
A ked som bol povereny vybrat vhodny automat, tak som prehlasil, ze taky nepoznam, ze mozem vybrat len pakovy stroj ... a tak sa aj stalo ...
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
mne teraz dorazil https://www.aliexpress.com/item/1005003581414014.html , rekordnych 9 dni dorucenie z Ciny, je podareny, a paci sa mi na nom, ze sa po sitku otaca drevom, nie kovom
nameral som mu 58.00mm na priemer, a aj tak je v ECM sitku trochu volnejsi (original tamper ma 58.4, sitko ma tusim 58.75 vnutornu sirku)
Tak aj mne dnes došiel🙂
Môžem sa opýtať aký význam alebo výhodu má balená voda oproti prefiltrovanej z vodovodu?
Brita
Edit: napr. str. 909
miroTT Britu kanvicu som kedysi používal, vyhodené peniaze. Bežný filter má v sebe len aktívne uhlie, nemá žiadny vplyv na tvrdosť vody. Viem, že Brita má ešte nejaké vankúšiky, čo sa vkladajú priamo do nádrže vody v kávovare, ale výsledok je neistý. Prejsť na profi filtre napr.
Brita purity c finest je cca 150 euro. Za tie peniaze som mal v balenú vodu na 3,5 roka.