Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Dva pokusy v dvoch roznych konvickach a obe na ....
Potom som znizil na 120 a vyslo to ovela lepsie.
Nedavno som pozeral recenziu na Sanremo YOU a tiez mal chlapik problem s napenovanim mlieka az kym neznizil tlak. Od casu 7:14. Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Aby sme si rozumeli, nemyslel som tuky ale obsah bielkovín
P.S. A keď natrénuješ penu na cappuccino potom môžeš trénovať penu na flat white, lebo to nie je to isté.
Tak to teda je najpodstatnejší parameter
P.S. A keď natrénuješ penu na cappuccino potom môžeš trénovať penu na flat white, lebo to nie je to isté.
Tieto sú skvelé.
Zvykol som si robiť na obyčajnom mlynčeku (Hario Slim) 11,4g, vtedy mi to dalo cca 35g za 28s (5+23) na bežnom lacnom kávovare s nepretlakovym sitkom. Neskôr som začal striedať kávu s indickým čajom a prešiel som na 7g espresso - 25-30g za 28s, keďže kofeín výrazne cítim.
Aktuálne pri už kvalitnom presnom mlynčeku skúšam zatiaľ 12g - 30s (5+25) - 30g, káva má neporovnateľne intenzívnejšiu a plnšiu chuť, ale niečo tomu stále chýba.
Viem že to chce aj kvalitný kávovar, no žiaľ pracujem v spoločnosti kde môžem byť rád za Delonghi páku, a kávu už večer doma nepijem. Čo môžem skúsiť, prípadne aké pomery odporučíte?
na akom tlaku si nakoniec skoncil?
Uvidime ci nedvihnem naspat na 9
Ale ja som mal od zaciatku nastavenych 9,5bar. Asi to tak vo vyrobe nastavili.
Ja som pouzival 120, az pokial som nebol na kavovych dnoch v ZA a baristka mi odporucila dat menej kludne aj 105. ( bezzera unica ma rozsah 105 - 120) Ja pouzivam 110 a sem tam uz aj nieco nakreslim🙂
Blbe je ze pri HX masine, ked chces zysit teplotu vody na espresso (lebo light roast), musis zvysit teplotu pary.
Neviem čo to tu stále riešite s tou teplotou pary
btw som vybehol dnes k Patovi po nejake vianocne smaky kym ma akciu
"koukni jak retizkuje"
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Aku davas teplotu na light roast?🤔
(Este som take zrno nemal, ale rozsah teploty ma bezzera 80-100°C)