Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...
PS.: osobný odber v BA.
Akú teplotnú stabilitu by ste si predstavovali, resp. dosahujete vy? V puku, samozrejme, teplota v bojleri nie je z môjho pohľadu zaujímavá veličina...
Netreba veľa špekulovať ! Šmejdove stroje s bojlerom veľkosti kolibríka a je jedno či PID či nePID ti nikdy neurobia extrakciu topkovo . Ešte tak prvú ale na repeticiu vopred zabudni . Dobre stroje robia extrakciu s rozptylom teploty od ,5-1,5 stupna . Veľmi dobre od 0,5-1 . No a tie najlepšie ako napríklad môj Speedster 0,2-0,3 stupna … a je jedno či prvá alebo tristá extrakcia za sebou .
Teplotu drží dobre?
Ja som upgradol na Outin a pripadne nepotrebujem ani teplu vodu, vie si zohriat a nemusim ani pumpickovat 😁
Taky ebiker v kavickovom svete
Len s tym cistenim a plnenim je taka prplacka. Jeden shot je v pohode ale ked mam robit viac kav tak je s tym vela srania.
Asi uz viac robim aeropress mimo domu.
teplotu to "nedrzi" vobec, (moj) idealny workflow je taky, ze zomelies si 18-20g kavy, das si prevarit vodu, naplnis samotny valec pikopressa vrelou vodou, nalejes vrelu vodu do salky, zatial cez dodany lievik nasypes kavu do misky ktoru mas v "portafiltri" pikopressa, spravis WDT, tamping, zalozis horny "shower screen" na portafilter. Zoberies pikopresso a z tej vriace vody odpumpujes trochu do umyvadla, zvysok vylejes, znovu odpumpujes nech tam nie je ziadna "stara" voda. Nalejes novu vodu a skompletizujes cele pikopresso. Vylejes vodu zo salky a zacnes pumpovat.
Vysledkom bude espresso s teplotou okolo tych 90stupnov. Ked to mas vsetko nacvicene a zoptimalizovane, trva ti to tak minutu.
Ja mam aeropress go a popravde radsej by som klasicky. Nezmestim tam mlyncek 😁
Vojde a netrčí z neho von?
Trci 6,5cm 😅
1cm bez spodnej nadobky 😅