Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
takze kava samotna robi vela
https://www.aktuality.sk/clanok/02IKYdB/spevak-robo-papp-s-manzelkou-rozbehli-kontroverzny-biznis-bez-platenia-dani-a-podla-vlastnych-pravidiel/
z blogu o kave:
chodieval som sem-tam do jeho kaviarničky na Einsteinovej, už vtedy som mu utrúsil, že si vybral zlé miesto, bol odkázaný len na korporát v budove, a tak aj skončil...
to mozu byt do istej miery take dristy ze sa snazi poobvinovat kade tade dakoho a skolabovat to mohlo aj koli ich neschopnosti , sak to ze sa tvaril ze vie spievat a nejaku dobu mu to ludia zrali tak neznamena ze musi byt talent na podnikanie a aj ten koncept ze kava bez pesticidov z kolumbie...., sak kolko kaviarni aj v SR aj CR a okolo nas a po europe funguju dalej, prekonali tazke obdobie, rovnako tazke ako mali oni lebo vsetci sme mali v tomto obdobi +/- tazke podmienky. vela hercov, spevakov a podobnych maju naivnu predstavu ze ked ich hviezda zacne pohasinat tak to preklopia do gastra a tam budu hviezdit dalej, ale kolki dokazali ze na to maju a ze tomu rozumeju a ide im to dlhodobo/udrzatelne? a to sa da vidiet v celosvetovom meradle vsade, formula, futbal, cyklo....spev atd.
jak to ze napr coffia, kralicek, brewbar....a kopec dalsich nepotrebuju pustat taketo argumenty a tvrdo makaju a robia alebo sa snazia robit dobru kavu dalej.
ja by som mu zakyval pappaaaa
TLDR: je to drbnuty dezolat
skúsil by som použiť o kúsok väčšie sitko aby tam nebol taký výrazný otlačok sprchy
mohlo by to pomôcť aj káve aj stroju
Ocakavania su skor "srdieckove" - mam rad mechanicke veci, nostalgiu, a robenie veci od zakladu, takze ako vyhodu beriem aj to, ze urobit dobre espresso tam nebude zadarmo a okamzite a bude vyzadovat trochu trpezlivosti.
Hruba cena je na hranici 500€.
Co myslite? Dakujem
Ak ti ide o tanecky kolo toho, tak ok.
Niekolko rokov som pouzival Pavoniho, ale tym, ze mam aj ine kavovary tak som vedel s nimi priamo porovnat a nikdy som nedosiahol uspokojivy vystup.
Vhodnejsi je skor na tmave prazenie, ale aj tak to nestalo za vela. Problem je s teplotou, prehrievanim.
Pozeram ten portafilter
vravi tiez vela ako to bolo pouzivane (vela tmave prazenie) a udrzovane a teda z toho sa zamyslam ako to moze este vyzerat vo vnutri a nasledne mat vplyv na chut (ako pise liteville aj z novucickeho je kvalitne spro velky boj)