Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Asi niečo cez 10 rokov jazdím horský bicykel (dnes asi treba aj doplniť, že nie elektrický), obvyklý štandard je 30km/500m lesom cca 2x do týždňa. Niečo cez rok nosím Garmin hodinky, ale nejak som si hlavu nelámal so zónami. Maximálny HR mám 175, vypočítal som si všelijakými kalkulačkami LTHR na 157, čo mi aj pocitovo sedí. S nejakou metodikou tréningu som sa moc netrápil, snažil som sa iba byť na čo najvyšších tepoch čo najdlhšie. Ale niečo pred mesiacom som si kúpil cestný bicykel, začal sa viac zaujímať o efektívny tréning a zistil som, že zóna 2 (ktorú som doteraz vlastne ignoroval) je dosť kritická. Podľa Karvonena by som ju mal mať medzi 126-138, ale mám o tom pochybnosti - je nejaká metóda (okrem vyšetrenia u športového lekára), ako ju zistiť?
Dôvodom tej pochybnosti je okrem iného aj to, že na tom cestnom bicykli používam SPD, snažím sa šliapať "do guľata", ale keď sa držím v zóne 2, dostávam kŕče do lýtok aj zadnej strany stehien. Viem vyjsť na Kriváň z Dolného Harmanca a na rovine pri HR 130 mi odchádzajú nohy? Viete mi niekto k tomu niečo konštruktívne povedať?

Ďakujem.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 17:59:21
00
Hľadal by som príčinu v geo posedu, príp. v nastavení kufrov.
Zobraziť komentár 01.09.2025 - 18:28:20
03
Presne nastavenie rozdelenia zon je naozaj iba na vysetrenie a test.

Rozumiem tomu spravne, ze na horskom mas platformy a na cestnom SPD ? Ak je to tak, tak to je v poriadku - v SPD si zacal pouzivat svaly, ktore si zatial nepouzival a dostavaju zabrat. Myslim tym teraz zadnu stranu stehien. Tie krce do lytok mozu byt posedom, kuframi, alebo, alebo to tiez moze suvisiet so zmenou sliapania.

Ak si naozaj presiel na naslapne pedale na cestnom, tak tomu len daj cas a postupne by sa to malo zlepsit.
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 12:46:19
00
ano, na horskom mam platformy a na cestnom spd. v podstate som tusil, ze to tak nejak bude - ze asi najlepsie bude sa otestovat a ze moje nohy si budu musiet zvyknut aj na iny sposob slapania. tie lytka mozno budu aj kuframi, hoci nastavil som ich podla doporucenia (os pedalu je pod klbom palca). v akom rozsahu ma zmysel experimentovat? najskor som ale z platforiem zvyknuty na inu polohu. faktom je, ze odvtedy co jazdim na cestnom, tak na horskom sa mi nejak lahsie ide (snazim sa mat rovnaku polohu chodidla ako na spd). a urcite prejdem na horskom tiiez na spd, aj ked len na lahsie trasy (na single tracky to asi nebude uz dobry napad, obcas jazdim dost agresivne).
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 13:03:46
00
"podla doporucenia (os pedalu je pod klbom palca)" - toto je starsia verzia, aktualne sa odporuca stred medzi klb palca a klb malicka - tak mi v Hradku nastavovali a posunuli skoro o cm kufor vzad ako som bol zvyknuty
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 13:18:18
00
a-ha! to dava zmysel. a teraz sa pozeram na chodidlo a vidim, ze prvy a posledny klb maju dost odlisnu vzdialenost vzhladom na os pedala. a je logicke ze by to asi malo byt v strede kvoli rovnomernemu zatazeniu. Dik!
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 14:12:45
00
radcer185 Ak si sa snazil jazdit zakazdym v co najvyssich tepoch a teraz mas pocit ze ti nesedi Z2 tak to moze byt ADS https://uphillathlete.com/aerobic-training/aerobic-deficiency-syndrome/.
Osobne som mal k takemu niecomu minimalne nabeh. Dlhodobo som vsetko som drtil skoro na max, dlhsie som vydrzal v tych vyssich tepoch, ale v pomalsich rychlostiach som bol viac zadychany ako ked som do toho dupol. Ked som bol niekde s kamosmi tak pri tej kludnej jazde alebo chodzi som sice vladal ale ako jedinny som dychcal. Ako keby telo lepsie pracovalo pri vyssich tepoch. Ked som si to konecne uvedomil tak som kupil sportove hodinky a zacal to pomaly fixovat. Spravil som si tie samodoma testy na zistenie tepovych zon z max HR, z thresholdu ale i pozrel co mi nastavuju hodinky z HR reserve. Podla toho som si nastavil zony a na zaciatok "behal" v tych nizsich zonach, hlavne z2. Behal myslim chodil. Normalne som vedel dat tempo 4:30-4:50 na 10km ale v tej Z2 som sa drzal niekde medzi 9:00-10:00. Prihlasil som sa na bikepacking pretek nech mam motivaciu na trening endurance a do konca maja/zaciatku juna v podstate len behal. Zaciatky boli dost demotivujuce ale potom som uz pri tych tepoch zvladal i behat a daval si dlhsie behy az po nejake polmaratony v kopcekoch s tepmi i pod 7:00. Fakt mi to dost pomohlo a to som nebol na ziadnom teste. V Z2 som mal zrazu normalnu rychlost, dlhsie som vydrzal bikovat, nedychcal som az tak.
Nieco podobne som zazil este raz ked som si skaredo rozlamal clenok. To som mal, alebo teda este mam zakazane otrasy, skoky atd, povolene najskor len asfalty, potom strky a hladke lesne/polne cesty takze som zase jazdil vela dlhych rakuskych roviniek 100, 200, 300km v z2, kratko z3, v podstate casto nenamahave celodenky ... ked som bol na tom lepsie tak som si ale i dupol nejake mensie kopceky vo vyssich tepoch, napriklad Biely Kriz ... A zase som citil ze sa tie zony kusok zlepsili.
Na druhu stranu ale musim napisat ze mi nedavno nasli vrodenu vadu na srdci co moze skreslovat tie vysledky.
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 15:32:19
00
to su zaujimave informacie, netusil som, ze existuje nieco ako ADS. ale nevyzera to tak, ze by to bol moj pripad (ale aspon viem na co si mam davat pozor). lebo kym som nemal cestny bike a ked bolo zle pocasie, slapal som na stacionari zonu 2 bez problemov, ale tam som nemal spd. nemam totiz problem so zadychanim, ale iba s nohami. aj som zacal pochybovat, ci vobec som spravne v zone 2. faktom je, ze ked na tom cestnom pridam a presuniem sa s tepmi vyssie, tak to prestane. a teraz ked sa dozvedam stale viac o treningu, vlastne zistujem, ze neviem co mam trenovat. doteraz mi stacilo, ze dokazem vyslapat 1000m a 12% stupanim alebo odjazdit Pezinsku Babu cez Biely Kriz a Somar a vratit sa zase naspat do Blavy. a teraz vdaka cestaku objavujem, co som cely cas prehliadal.
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 16:29:34
00
Aha cize problem je ze mas krce len pri mensej namahe. Podla mna to tepmi nebude ale niesom lekar. Skor si myslim ze to bude kombinaciou nespravneho posedu ci dlzky kluk alebo niecim takym. A tym ze pri mensej namahe, mozno mensej kadencii alebo pomalsej rychlosti si davas pozor na ten kruhovy pohyb a viac zapajas svaly co si doteraz nezapajal a pri vyssich kadenciach alebo rychlostiach az tak za pedale netahas a do kruhu neslapes. Alebo pri mensej rychlosti slapes viac silovo v nizsich kadenciach. Alebo naopak vo vyssich. Tazko posudzovat len z toho co si napisal.
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 17:19:57
00
Update po dnesku: zmenil som nastavenie kufrov podla toho, co pisal Dudo a zrazu to bol iny pribeh. Ale zistil som, ze ten problem s krcmi je spojeny s vyssou kadenciou. Som zvyknuty slapat viac silovo a teda s nizsou kadenciou. Zda sa, ze problem je teda vysoka kadencia / nizke tepy. Lebo zvyknuty som na pravy opak. Plus nezvyk slapat aj s inymi svalmi (po celej drahe). Myslel som, ze to bude take lahke oddychovo/regenaracne jazdenie na tom cestnom biku v dvojke zone. Ale po dnesku so mnou nohy nechcu hovorit. Podstatne ale je, ze tomu asi zacinam pomaly rozumiet.
Zobraziť komentár 02.09.2025 - 19:18:06
00
na tahanie pedalu/kluky smerom hore sa mozes vybodnut, preco staci iba tlacit dole vysvetluju tu
https://m.youtube.com/watch?v=71NFCzhdNWk
ako najst zonu2
https://m.youtube.com/watch?v=qWSMTbg0P3U
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 00:04:34
01
IMMAFIRINMALAZOR, dakujem, velmi podnetne. ten vplyv techniky slapania na vykon som podla zdrojov uvedenych v tom videu trochu viac preskumal a mam z toho nejaky resers, keby bol zaujem, tak ho sem mozem dat.

podla toho druheho videa tu zonu 2 najdem metodou DYI tak, ze kym sa budem vladat zo sebou rozpravat, este som v zone 2. ale asi nakoniec pojdem k tomu sportovemu lekarovi na test.
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 09:18:03
00
Garmin hodinky nemaju threshold test na zistenie tepovych zon? Ked nie tak si to pozri niekde na nete. Na zaciatok by to malo uplne v pohode stacit.
Polhodku alebo hodku drzis tepy na max hodnote ktoru vies hodinu udrzat, podla teorie by to mal byt tep kedy sa ti preklapa aerobny na anaerobny prah a vies si z toho nastavit tie tepove zony. Ale pogoogli si, ten test je o nieco zlozitejsi.
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 10:19:51
00
maju, ale moje Instinct 2 potrebuju "Garmin® chest heart rate monitor". okrem toho ja behat uz moc nemozem, mam rozbite kolena a ten test je robeny na beh. ano, viem o tom, ze LTHR je dobre vediet na definovanie zon. aj som ho mal vcelku dobre odhadnuty, teda aspon som si doteraz myslel. ale ten test si urobim, to je dobry (novy) zaciatok.
Zobraziť komentár 03.09.2025 - 11:54:50
00
a co sa tak vykakat na tepove zony a jazdit pre radost,ked uz su tie kolena "rozbite" nie sme profici,aby sme sa za niecim hnali.Zaklad je mat radost a nerobit to strojovo
Zobraziť komentár 09.09.2025 - 07:50:02
00
keyboard_arrow_up