podľa tej tabulky je už aj jeffsy dosť progresivny oproti trancu alebo Mete čo by mne už nemuselo celkom vyhovovať tak som aj celkom rad že som vzal tranca i keď stale je to len tabuľka a pocity možu byť odlišne
O tom som pisal par stran dozadu. Proste Jeffsy je podobne agresivne ladeny ako Capra. Trosku menej lebo predsa je to len urcene na trail/enduro takze sa snim nepredpokladaju az take divociny ako s Caprou v bikeparku. Vacsina jeffsy riderov sa urcite zaobide bez vyvlozkovaneho tlmica.
Inak kinematika toho lapierra je tu a regresivna je len v zavere zdvihu, cim sa zrejme chcel konstrukter vysporiadat so zvysenou progresivitou maleho monarch tlmica. Je to proste ladene pre masy.
http://linkagedesign.blogspot.sk/2015/07/lapierre-zesty-am-2016.htmlSuhlasim stym co napisal volodaj, regresivne krivky pruzenia na rame kompenzuju progresivitu malej vzduchovej komory tlmica, tak aby sa dosiahol linearnejsi priebeh viac podobny pruzine.
Mam ale pocit ze ine je to u systemov zavesenia VPP, kde jednoducho regresivny zaciatok zdvihu je inherentna vlastnost dana tymto systemom pakovania a zalezi na implementacii do akej velkej miery bude zaciatok zdvihu regresivny. Pekny priklad je napr. legendarny Santa Cruz Nomad III ktory je analyzovany tu v porovnanim s Caprou.
https://www.youtube.com/watch?v=FF3R0KG-yzA Myslim si ale ze regresivnych zadnych stavieb bude ubudat, kedze nove metricke
tlmice (aspon tie od rock shox) maju uz od zaciatku dostatocne velku vzduchovu komoru ktora nema vela progresivity a
ramy sa vyrabaju dlhsie takze by nemal byt problem s horizontalnym ulozenim dlhsich a vacsich tlmicov nez ako tomu bolo doteraz, domnievam sa.
Inak treba si uvedomit ze pociatocna regresia na VPP bicykloch (napr. Nomad III) by sa mala prejavit nie tym ze z vrchu zdvihu bude stavba citlivejsia ale prave tym ze bude tvrdsia a menej citliva, lebo
tlmic sa dostane hned z kraja zdvihu dalej do svojej tvrdsej a progresivnejsej casti. Nomad III je dalej v strede zdvihu trochu progresivny a potom super progresivny - preto sa da Nomad III pouzit uspesne aj s pruzinou, ma to velku progresivitu od polky zdvihu.