Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Tak ma pouč o tom, ako môže byť asfalt rýchlejší než drevo na velodróme. Všade nachádzam len informácie, že velodrómový povrch je rýchlejší ako asfalt. Dokonca aj betónový povrch je rýchlejší ako asfalt.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 15:49:05
00
Katko, rovina to nieje. Ak ideš od Étoile‎(oblúk) smerom k Place de la Concorde, tak mierne klesá a naopak ;)
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:00:06
00
Navyše si tam písal čosi o prevodoch. Každý cyklista vie, že "single speed fixed gear" je rýchlejší ako sprevodované bicykle. Je tam lepší prenos sily a nižšia hmotnosť. Keby to nebolo rýchlejšie, na ováloch by sa to nepoužívalo. Veď napokon, tieto informácie si môže overiť každý sám. A takisto aj hodnotu momentálneho svetového rekordu, ktorý je tesne nad 75 km/h. Samozrejme, pred týmto neskutočným výkonom sa hlboko skláňam, lebo sám by som asi výrazne nad 50 km/h nezašiel. :D
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:01:04
00
Katko, rovina to nieje. Ak ideš od Étoile‎(oblúk) smerom k Place de la Concorde, tak mierne klesá a naopak ;)

Vďaka za informáciu. Napriek tomu sa hlboko skláňam pred Cavendishom, lebo aj na špičkovom bente by som bol o pár km/h pomalší ako on. Klobúk dole.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:03:16
00
Převod 88, 90 nebo 92? Samostatnou kapitolou jsou ale na dráze převody. Vzhledem k tomu, jak jsem už napsal v úvodu článku, že se na dráze používá festka, tedy převod, který se musí určit už před startem a během závodu se už nemůže změnit !!!, hraje tak namontovaný převod obrovskou roli v taktice a dále v průběhu závodu. Takže správný dráhař řekne, že pojede buď „devadesát“, nebo „osumaosumdesát“ či „dvaadevadesát“. O čem že je vlastně řeč? Na dráze se totiž udávají převody v coulech, takže převod 50x15 je devadesát, 49x15 = 88 a 48x14 se rovná 92. To jen na vysvětlenou. Určitou zajímavostí je, že zatímco sprintéři preferují nízkou řadu, tedy např. 50,49,48 x 14, tak ve stíhačských disciplínách se jezdí řada horní 51, 52, 53 x 15 nebo dokonce i 55, 56 x 16.

no a teraz malá úloha z tvojej obľúbenej matematiky...Cav má prevod 55 x 11...môže ísť rýchlejšie?
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:30:06
00
@Cougar

Ja vazne nechapem co tu 29 stran riesis :tmi: .
Rekumbenty a velomobily su urcite zaujimave stroje (a imho maju na tomto fore miesto)
ale trosku neviem pobrat tvoju snahu o zaclenenie tychto do pretekov klasickych cestnych bicyklov (ak som teda spravne pochopil tvoje prispevky). Mas pocit, ze by sa skaleton a boby (alebo cestne automobily a F1) jazdili tie iste kategorie? ;)
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:31:31
00
Kua chlapi čo stále riešite, všetkým je snáď jasné že tieto lehobiky budú v porovnaní s klasikou vždy rýchlejšie.
Mám pocit že kopa z Vás je vytočená len kôli tomu že ich neaký típek jazdiaci pol roka hockedy na ceste trhne.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:37:41
00
Převod 88, 90 nebo 92? Samostatnou kapitolou jsou ale na dráze převody. Vzhledem k tomu, jak jsem už napsal v úvodu článku, že se na dráze používá festka, tedy převod, který se musí určit už před startem a během závodu se už nemůže změnit !!!, hraje tak namontovaný převod obrovskou roli v taktice a dále v průběhu závodu. Takže správný dráhař řekne, že pojede buď „devadesát“, nebo „osumaosumdesát“ či „dvaadevadesát“. O čem že je vlastně řeč? Na dráze se totiž udávají převody v coulech, takže převod 50x15 je devadesát, 49x15 = 88 a 48x14 se rovná 92. To jen na vysvětlenou. Určitou zajímavostí je, že zatímco sprintéři preferují nízkou řadu, tedy např. 50,49,48 x 14, tak ve stíhačských disciplínách se jezdí řada horní 51, 52, 53 x 15 nebo dokonce i 55, 56 x 16.

no a teraz malá úloha z tvojej obľúbenej matematiky...Cav má prevod 55 x 11...môže ísť rýchlejšie?

Z kopca očividne áno, ako sme to mohli vidieť na videu. Po rovinke nie. Nedovolí mu to odpor vzduchu a väčší valivý odpor pneumatík/kolies. Väčší prevod mu nepomôže oklamať fyzikálne zákony. Opýtaj sa profíkov, ak neveríš. Povedia ti, že drevený povrch je rýchlejší a že "fixed gear" biky určené na velodrómy sú tiež rýchlejšie.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:43:59
00
Kua chlapi čo stále riešite, všetkým je snáď jasné že tieto lehobiky budú v porovnaní s klasikou vždy rýchlejšie.
Mám pocit že kopa z Vás je vytočená len kôli tomu že ich neaký típek jazdiaci pol roka hockedy na ceste trhne.

do kopca asi nie... a po rovine na tom lehobiku či čo to je možno ale aj to nie o moc...
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 16:54:25
00
Z kopca očividne áno, ako sme to mohli vidieť na videu. Po rovinke nie. Nedovolí mu to odpor vzduchu a väčší valivý odpor pneumatík/kolies. Väčší prevod mu nepomôže oklamať fyzikálne zákony. Opýtaj sa profíkov, ak neveríš. Povedia ti, že drevený povrch je rýchlejší a že "fixed gear" biky určené na velodrómy sú tiež rýchlejšie.

A co myslis ze je na drahe limitujuce na dosiahnutie vyssej rychlosti? odpor vzduchu?
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 17:01:17
00
hugo, my sa skor smejeme, lebo chalanko tu hravo dava 80 kmh bez namahy :) a pritom nikdy tolko nesiel :D ved na videu take videl nie?
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 17:55:22
00
Cougar Koľko kilometrov bežne spravíš na lehobiku? A koľko si dal zatiaľ maximum? Ako sa cítiš na tom v premávke na našich cestách keďže sa to horšie riadi a udržuje rovnováha? Keď okolo teba prechádza auto nemáva to s tebou?
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 18:13:47
00
Cougar Koľko kilometrov bežne spravíš na lehobiku? A koľko si dal zatiaľ maximum? Ako sa cítiš na tom v premávke na našich cestách keďže sa to horšie riadi a udržuje rovnováha? Keď okolo teba prechádza auto nemáva to s tebou?

- Keďže som na jeseň iba začínal s cyklistikou, robil som krátke výjazdy (zatiaľ do 85 km).
- Za tie dva mesiace mám len čosi cez 2000 km.
- Na cestách super, mám takmer 360° prehľad o premávke.
- Ako si prišiel na to, že sa to horšie riadi? :D :D :D Riadenie je jednoduché a veľmi presné, rovnováha sa udržiava ľahko.
- Prešlo okolo mňa už množstvo kamiónov, ale nemal som problém so stabilitou.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 18:57:20
00
A co myslis ze je na drahe limitujuce na dosiahnutie vyssej rychlosti? odpor vzduchu?

Hlavne odpor vzduchu. Ostatné faktory sú oveľa menej dôležité.
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 18:59:17
00
hugo, my sa skor smejeme, lebo chalanko tu hravo dava 80 kmh bez namahy :) a pritom nikdy tolko nesiel :D ved na videu take videl nie?

To sú tvoje slová, nie moje, Kotko. ;)
Zobraziť komentár 24.01.2012 - 19:00:44
00
keyboard_arrow_up