Lokalizácia
Formulár sa odosiela
a nie je udavana celkova hmotnost limitovana skor kolesami, ako ramom?
Lebo v tom pripade by to nebol az taky podstatny udaj, dalo by sa to riesit vymenou kolies.
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 16:32:13
00
Kolesá určite nie. Všetky komponenty bajku sú predsa ukotvené na ráme, ktorý to spája ako celok.
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 17:47:45
01
Ano, no zaroven maximalna nosnost zodpoveda najslabsiemu clanku retazca.
Ale to sa len pytam, kedze ak dobre viem aj kolesa maju svoje nosnosti
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 21:20:12
00
Ahojte. Mam od zaciatku roka Focus Jam² 6.8 Oproti serii brzdy Xt a kotuce Galfer. K tomu este vymeneny tlmic za Fox float X.
Mam 105kg. Najazdene cca 900 km a z toho 700 km v tazkom terene. Na 30km vyjazd cca od 700 vm. A mozem povedat ze zatial vsetko drzi bez problemov. A ani tych 26kg vaha ebajku mi nevadi. Ved ma nosnost 150kg. Takze odporucam ak hladate nieco podobne. Pekny den
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 08:07:57
01
Myslím, že tú celkovú nosnosť uvezie aj jedno koleso, napr. pri jazde po zadnom. Taktiež staticky udrží to koleso možno aj násobok celkovej hmotnosti, nakoľko by to nevydržalo dynamické zaťaženie pri jazde, o skokoch ani nehovorím. Tam sa musí to koleso vyrovnať s brutálnym zaťažením. Treba ale rátať, že pevnosť kolesa je v podstate iba v jednej priamke /neviem to vysvetliť, proste náraz musí prísť kolmo na rovinu kraj-stred-kraj. ak bude náraz smerovať šikmo na koleso, tak urobíš takú osminu, že si na mieste dojazdil.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:04:13
00
Každý jeden komponent (a to sa netýka len bajkov) je testovaný a certifikovaný na určitú hranicu maximálneho zaťaženia... Tým nemyslím len hmotnostné, ale aj funkčné (videl som naživo napríklad testy vidlíc, tlmičov, či bŕzd - celkom zábavné masakre)... Z nej sa potom presne stanovenými percentuálnymi (a inými) prepočtami dosiahne maximálne prevádzkové zaťaženie... No a pokiaľ ide o "skladačku" zloženú z viacerých komponentov, je tých prepočtov ešte viac... Tie prepočty sa nerobia kvôli tomu, že by to ten komponent nedal, ale tak každý asi chceme, aby nám to vydržalo čo najdlhšie, čo sa samozrejme nestane, ak budeme komponent sústavne preťažovať... Typickým príkladom sú výťahy... Lano výťahu je testované a certifikované na 10 (a viac) násobnú hodnotu "nákladu", avšak prevádzkový hmotnostný limit je omnoho nižší, lebo by ho museli meniť každý týždeň... Čiže záver - aj na e-fulle môže jazdiť trebárs 160kg človek bez väčšieho strachu, len skrátka musí rátať s tým, že životnosť komponentov bude omnoho kratšia... Trošku som sa rozpísal, ale snáď nevadí... :-)
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:14:25
02
Ono zo začiatku éry ebikov sa ohádzali bežnými komponentmi z biobikov. Neriešili, že ebiky sú ťažšie a hlavne sily ktoré pôsobia na jednotlivé komponenty sú násobne vyššie. Až neskôr začali soudruzi rozmýšľať, že tadiaľ cesta asi nevedie a teraz by už podľa mojich info mal mať každý komponent použitý na ebiku certifikáciu pre ebike. Ale z vlastnej skúsenosti to síce dobre na papieri vyzerá, ale prax je iná. Dobrý príklad sú ebike kolesá MAVIC E-DEEMAX. Deklarovaná nosnosť 180kg je paráda. A oni sú naozaj bombové čo sa týka pevnosti. Ale súdruhovia vo Francúzsku úplne odflákli náboj zadného kolesa. A síce pohyb osky v ložiskách resp. jej nepohyb je "zabezpečený" smiešnou plechovou segerkou na oske čo neudrží ani prd. Namiesto kvalitného riešenia nejakou maticou a pod. Takže segerka po čase umožní oske mikropohyb v ložiskách. A keďže je oska/hliník a ložisko/oceľ, víťaz je po čase jasný a ložisko si do osky "vyfrézuje" svoju vlastnú cestu:-) A bočná vôľa v kolese je na svete. A kur..sky to cítiť na trailoch v zákrutách. Mavic síce reklamáciu uznal a vymenil osku, ale problém tým neodstánil. Osobne by som bol radšej keby boli komponenty nešidené na váhe ale radšej nech sú pevnejšie hoc aj ťažšie. Aj také osky kolies kľudne z ocele. Vlastne a celý zadný náboj cez ktorý sa prenášajú obrovské sily, nech je z ocele. Kilo naviac oželiem, ale mám pokoj. Čo vy na to?
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:23:00
01
Ja by som z toho takú vedu nerobil . Mám bajk z Decatlonu 520 bol to jeden z najlacnejších v tom čase. Je na ňom namontovaná prestavbová sada Bafang BBS02 4kg a bateria 4kg. vymenené boli len mech. brzdy za hydr. a kolesá QR Klixx bezdušové. Vidla je pružinová Suntour XCR. Bajk má najazdené po horách a poliach 21 000km. Rám je zatial OK, vidla bez akého akéhokolvek servisu zatial funguje. Je ale pravda, že žiadne skoky a divočiny sa nekonajú. Normálne jazdenie.
Podla mňa žiadne e certifikáty netreba.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:43:00
00
Napísal si podstatnú vec....hory-polia. Enduro ebiky sa nekupujú na jazdenie po poliach, lúkach a hrádzach. Tým sa nakladá riadne v inom teréne, preto určitá zadefinovaná odolnosť sa tam vyžaduje. Nemilé ak sa ti v 50km/h rýchlosti na traile niečo zlomí a ty ryješ ksichtom zem ako červená myš:-)
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:59:16
00
Zemegulu :D
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 09:59:57
01
Presne tak, ide o to, že tých 21 tis. je pekné, ale napr. a to som si takmer istý, že ten bajk by sa nieže na tých veľkých skokoch opotreboval 5x rýchlejšie, to by bolo ešte veľmi optimistické, ale ide o to, že ten skok by nedal ANI jeden jediný a o tom to je.
S autom, ktoré dá max. 170 km/h tiež najazdíš aj 300 tisíc, ale neprejdeš z toho ani 1 kilometer rýchlosťou napr. 250km/h.
To len taká paralela na záver.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 10:31:52
00
Ja len tvrdim,že tie e certifikaty sa nemajú preháňať. Je jasné,že bajk na zjazdy a pod má mať iný rám a vidlu. Ale ost. komponenty by mohli byť aj bez toho e. Drvivá väčšina tých označených vecí je len na zvýšenie ceny.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 13:56:23
00
arrow_leftVetronar napísal:
S autom, ktoré dá max. 170 km/h tiež najazdíš aj 300 tisíc, ale neprejdeš z toho ani 1 kilometer rýchlosťou napr. 250km/h...

toto mi nejako nevychádza ;)
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 14:54:05
00
arrow_leftluky64 napísal:
toto mi nejako nevychádza ;)

Nechápem, čo ti tam môže nesedieť, myslíš, že tie autá staré 15-20 rokov majú koľko najazdené?
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 15:21:10
00
.....nuž asi len to,že ako s autom ktoré má maximálnu rýchlosť 170k/h môžeš ísť 250....ehm
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 15:41:54
01
keyboard_arrow_up