u mna po 2-3 rocnej prestavke kedy som presiel z XC na ebike som urcite kondiciu nabral smerom hore zalezi ako budes jazdit lebo poznam ludi ktori ebike beru fakt ako iba nejaky doplnok k ich pohodlnemu zivotu
aj ked sa ti bude niekto smiat, typu ebike je pre starych a pod. je to nezmysel chodim behavat, hrat hokej a pod. s ludmi ktori jazdia 4-10k km rocne na beznom bajku a nemaju ani lepsiu kondicku ani silovu vybusnot a pod.
stale je to o tom ako ten ebajk budes vyuzivat ja mam bezne vyjazd 90km nastupanych 2000vm a pouzita jedna bateria na niektore tiahle kopce bezne jazdim za svoje
mne osobne ebajk skor otvoril moznosti ako byt v narocnom terene rychlejsi a uzit si viac zabavi to je to co ti hejteri ebajkov mozu len zavidiet (jazdim aj s hejtermi a sami si to priznaju)
Jazdim oboje, som 11 mesiacov po ťažkej zlomenine a operacii kolena. E-bike ma vratil spat. Pozri si energeticky vydaj na Strave pri klasike a ebajku... https://www.strava.com/athletes/17941001
V mojom prípade mi ebajk zvýšil kondíciu. Keďže mám problémy so srdcom tak môžem konečne jazdiť v normálnych tepových rozmedziach. To malo za následok, že jazdím oveľa väčšie vzialenosti, drižím sa väčšinou v aeróbnej zóne, spotím sa riadne ale stále mám úsmev na tvári
V mojom prípade mi ebajk zvýšil kondíciu. Keďže mám problémy so srdcom tak môžem konečne jazdiť v normálnych tepových rozmedziach. To malo za následok, že jazdím oveľa väčšie vzialenosti, drižím sa väčšinou v aeróbnej zóne, spotím sa riadne ale stále mám úsmev na tvári
Toto mozem iba potvrdit. Ja mam problemy s tlakom, presiel som na ebike a mam podobne skusenosti. Dopomoc pouzivam iba v najnarocnejsich stupaniach, snazim sa co najviac jazdit za vlastne. A kondicia sa mi urcite zvysila, dovolim si tvrdit, ze to, co som predtym na klasike nevyslapal, teraz by som dal. Ked to otestujem, dam vediet Zene chcem pozicat moj ebike, nech si to vyskusa a ja by som siel na klasike...
Jednoznacne ebike kondicka pojde smerom hore. Jazdim 90% na eco rezim kazdy vyjazd cez 50km. Dobra volba nelutujem tie peniaze, konecne aj zena stiha
.
Slovné spojenie "kondička smerom hore" závisí od toho, kde človek začína Ale áno - napriek všakovakým hejtom, minimálne neklesá... Za podmienky, že človek ebajk využíva tak, ako by mal... To znamená nie akcelátor, nie maximálne podpory na rovine... Keďže ich predávam, tak môžem (alebo vlastne musím ) využívať celé portfólio, a na vlastnej koži môžem potvrdiť, že ebajk Ťa priamo provokuje k tomu (rýchlosť aj v stúpaniach), aby si naďalej dosahoval niekedy aj svoje dovtedajšie, či už výkonnostné, ale aj pulzové limity. (P.S. jazdím hlavne klasický bajk, a najviac cestu).. Možno zniem ako reklamný slogan, ale tak to je...
u mna to bolo tak ze som dostal najprv hlboku zilovu trombozu a potom plucnu emboliu. po prekonani som mal fatalne poskodenu zilu v nohe. sranda je ze som mohol dalej hrat hokej, dvihat velke vahy vo fitku, ale dlhe vyslapy do konca mi lytko zacalo prakticky horiet. skusal som kompresne ponozky, pancuchu, nic uz nepomahalo. kym vladzem a nemam bolesti jazdim na eko, ak zacne lytko palit alebo nevladzem prepynam. co je ale prinos, inokedy by som na bajk nesiem. nemam cas, nestiham, som unaveny, teraz idem stale
Asi ako píše laco,je to indi vindi.je to o Tom či budem podvádzať a nonstop na turbe,alebo si stiahnem na hranicu svojich síl a motor.je nejaká pomôcka
"Ano, vidíte správně. Fyzická zátěž byla na obou kolech stejná a na elektrokole byl dokonce o něco vyšší tréninkový efekt. E-bike totiž více nabádá k tomu, aby se kopce vyjely švihem a jezdec v nich tak jako tak stráví méně času. To vede k častějšímu střídání tempa a tím i intenzity zátěže, což vede k efektu intervalového tréninku. Na běžném kole se ve stoupáních stráví více času a pokud se člověk vyloženě nedonutí tempa střídat, ustrne na delší čas ve vyrovnaném šlapání. Takový styl zátěže má ovšem menší tréninkový efekt.
Každopádně se ukázalo, že elektrokolo samo o sobě z jezdce lenocha neudělá. Odsuzovat elektrokola z důvodu, že jsou to stroje jen pro pecivály nebo důchodce, je tedy zcestné. Výpomoc na moderních elektrokolech funguje tak, že přidá výkon elektromotoru adekvátní výkonu, který vyvine jezdec tlakem nohy na pedál. Ale jakou silou bude jezdec šlapat, to záleží na něm."
Pekne video, ebike či klasika, stále si ťahám svoje s tým rozdielom, že s podporou toho zvládnem viac.
Tak to je, keď máš na bike 2 hodky času, u mňa to znamená, alebo strávim šliapaním do kopca 45 minút tlačením do kopca hodinu (stupaky kde mi klesne rýchlosť pod 7km/h zosadám) a 15 min zjazd, cca 24km cesta, či ebike šliapem do pedál 1,5h s toho 30 min zjazd a prejdem 40km. Vyklepem sa rovnako, len na ebiku toho prejdem viac.
ono to my co jazdime na ebajkoch vieme, to vysvetlovat tu netreba, vysvetlovat treba inych temach a este viac prekvapujucejsie by to vyslo pri ECO rezime, ale to uz su debaty na dlhe trate, treba ale aj rozdelit jazcov na ebiku do skupin,
ja to vnimam asi takto
1.fakt lenosi max. dopomoc kde po prvom kopci si spravia cela rodia 16456 selfcika na kopci a tym to konci
2. ludia ktori maju zdravotne problemy (poznam po operacia klbov a pod.)
3. predpokladam ze je to 90% ludi v tejto komunite ktori to beru ako sport/zabavu a potrebuju to sklbit s pracovnymi povinnostami a rodinou
chalani len cisto zo srandy, vcera mi prisla nova bunda jack wolfskin 2,5 L hardshell, bolo tesne pod 10 stupnov a hrozne fukalo. ako lepsie vyskusat bundu ako na bajku.
cirou nahodou sa mi ozval kamos, profesionalny rozhodca IIHF ktory sa pripravuje na kondicne testy a kedze mu uz ide behanie hore krkom, sli sme na bajky. chalan ma 170 cm a cca 88kg no cisty sval, ma nohy ako plemenny byk. sli sme cca 27 km po trailoch a stupania za necele 2 hodiny, slo sa bez prestavky dost slusne tempo. siel som na eco mode, chcel som si aj ja zamakat, tazke stupaky som si pomohol trail modom. domov som dosiel s 30 percentnou baterkou, to sa mi snad na tak "maloL km este nestalo. ked si idem svojim tempom a nezeniem sa viem prist do urciteho bodu cca 75 perc baterky, vcera to bolo 55. a stale na eko mode.
domov som prisiel zniceny tak, ze som mal problemy ist vecer dovencit psa. ale ako uz bolo spomenute, hejterom to clovek nevysvetli
chalani len cisto zo srandy, vcera mi prisla nova bunda jack wolfskin 2,5 L hardshell, bolo tesne pod 10 stupnov a hrozne fukalo. ako lepsie vyskusat bundu ako na bajku.
cirou nahodou sa mi ozval kamos, profesionalny rozhodca IIHF ktory sa pripravuje na kondicne testy a kedze mu uz ide behanie hore krkom, sli sme na bajky. chalan ma 170 cm a cca 88kg no cisty sval, ma nohy ako plemenny byk. sli sme cca 27 km po trailoch a stupania za necele 2 hodiny, slo sa bez prestavky dost slusne tempo. siel som na eco mode, chcel som si aj ja zamakat, tazke stupaky som si pomohol trail modom. domov som dosiel s 30 percentnou baterkou, to sa mi snad na tak "maloL km este nestalo. ked si idem svojim tempom a nezeniem sa viem prist do urciteho bodu cca 75 perc baterky, vcera to bolo 55. a stale na eko mode.
domov som prisiel zniceny tak, ze som mal problemy ist vecer dovencit psa. ale ako uz bolo spomenute, hejterom to clovek nevysvetli
Presne, kto chce si vie dať aj na ebajku do tela. U mňa je to podľa nálady. Viem ísť na výjazd za svoje + ECO, ale viem ísť aj celý čas na Tour keď nemám deň a práve úplne na 100% chuť.
A kto chce hejtovať bude vždy hejtovať a hrať sa na múdreho.
A na ebajk najviac pindajú tý, ktroý si ho nikdy nevyskúšali.
Kúpil som si na víkendy k ebajku cesťák. Jednak 400 km týždenne je na ebajk podľa mňa dosť moc a cez víkend aj tak jazdím v režime eco/off, tak ten motor ani nepotrebujem. Zbytočne ho so sebou vozím 150 km. Prvú jazdu som si dal dnes 90 km, zhodnú trasu ako som bol na ebajku. Garmin/Strava to spočítali trošku ináč, ale trasa bola totožná. Veterné podmienky podobné.
Na ebajku som išiel celú trasu v režime +ECO. Najnižší stupeň asistencie na Yamahe. Na Treku OFF.
Priemerná rýchlosť vyšla v podstate rovnaká. Takže ten motor na ebajku v režime najnižšej podpory spraví z 25 kg trekingového bicykla bežný cestný bicykel. Nič menej nič viac. Komfort na tom ebajku je samozrejme niekde inde. Duplom na katastrofálnych britských cestách stavaných pre kone a Landrovery. Ale ten cesťák má tiež niečo do seba.
A cestou do práce keď používam režim STD/ECO (2,3 / 4) si tiež pedálujem tých svojich 200W. Čas je samozrejme kratší, ale výkon za čas je totožný. Takže ebajk rozhodne nie je iba nejaká motorka. Človek vždy musí šlapať a ak trochu chce, tak sa narobí rovnako ako na klasike. Niekedy keď ku koncu výjazdov nad 130 km musím šetríť baterku, tak sa narobím oveľa viac ako na cesťáku.
A pozrel som si moje výjazdy z jary na prastarom MTB Kellys Salamander na drapákoch do blata. Počas corona prázdnin som jazdil na ňom hlavne cesty po okolí. Terén a kopce tu nemám. Priemerku na ceste som mal 21-22 km/h. Na ebajku v režime eco mám 23-25 km/h a cesťáku dnes 25.5 km/h.
Kua, keď sa nad tým človek zamyslí, tak je to iba o kondičke.
Jedine cim zmeras to kolko sa na tom ktorom bajku narobis je wattmeter. Dovtedy je to len domnienka ktora moze byt uplne mimo. Skus nejaky kupit/pozicat a namontovat postupne na oba bajky. Urobit tu istu trasu v rovnakom alebo velmi podobnom pocasi a na rovnaku priemerku.
Uvidis na ktorom bude menej prace cize wattov.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
aj ked sa ti bude niekto smiat, typu ebike je pre starych a pod. je to nezmysel chodim behavat, hrat hokej a pod. s ludmi ktori jazdia 4-10k km rocne na beznom bajku a nemaju ani lepsiu kondicku ani silovu vybusnot a pod.
stale je to o tom ako ten ebajk budes vyuzivat ja mam bezne vyjazd 90km nastupanych 2000vm a pouzita jedna bateria na niektore tiahle kopce bezne jazdim za svoje
mne osobne ebajk skor otvoril moznosti ako byt v narocnom terene rychlejsi a uzit si viac zabavi to je to co ti hejteri ebajkov mozu len zavidiet (jazdim aj s hejtermi a sami si to priznaju)
Toto mozem iba potvrdit. Ja mam problemy s tlakom, presiel som na ebike a mam podobne skusenosti. Dopomoc pouzivam iba v najnarocnejsich stupaniach, snazim sa co najviac jazdit za vlastne. A kondicia sa mi urcite zvysila, dovolim si tvrdit, ze to, co som predtym na klasike nevyslapal, teraz by som dal. Ked to otestujem, dam vediet
.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Edit: ešte sa mi páči čo píše na svojej stránke k tomuto videu https://www.trailhunter.cz/elektrokolo-vs-kolo/
Lenost není v motoru, ale v hlavě
"Ano, vidíte správně. Fyzická zátěž byla na obou kolech stejná a na elektrokole byl dokonce o něco vyšší tréninkový efekt. E-bike totiž více nabádá k tomu, aby se kopce vyjely švihem a jezdec v nich tak jako tak stráví méně času. To vede k častějšímu střídání tempa a tím i intenzity zátěže, což vede k efektu intervalového tréninku. Na běžném kole se ve stoupáních stráví více času a pokud se člověk vyloženě nedonutí tempa střídat, ustrne na delší čas ve vyrovnaném šlapání. Takový styl zátěže má ovšem menší tréninkový efekt.
Každopádně se ukázalo, že elektrokolo samo o sobě z jezdce lenocha neudělá. Odsuzovat elektrokola z důvodu, že jsou to stroje jen pro pecivály nebo důchodce, je tedy zcestné. Výpomoc na moderních elektrokolech funguje tak, že přidá výkon elektromotoru adekvátní výkonu, který vyvine jezdec tlakem nohy na pedál. Ale jakou silou bude jezdec šlapat, to záleží na něm."
Tak to je, keď máš na bike 2 hodky času, u mňa to znamená, alebo strávim šliapaním do kopca 45 minút tlačením do kopca hodinu (stupaky kde mi klesne rýchlosť pod 7km/h zosadám) a 15 min zjazd, cca 24km cesta, či ebike šliapem do pedál 1,5h s toho 30 min zjazd a prejdem 40km. Vyklepem sa rovnako, len na ebiku toho prejdem viac.
ja to vnimam asi takto
1.fakt lenosi max. dopomoc kde po prvom kopci si spravia cela rodia 16456 selfcika na kopci a tym to konci
2. ludia ktori maju zdravotne problemy (poznam po operacia klbov a pod.)
3. predpokladam ze je to 90% ludi v tejto komunite ktori to beru ako sport/zabavu a potrebuju to sklbit s pracovnymi povinnostami a rodinou
https://www.strava.com/activities/3440360351
https://www.strava.com/activities/3440360351
Presne, kto chce si vie dať aj na ebajku do tela. U mňa je to podľa nálady. Viem ísť na výjazd za svoje + ECO, ale viem ísť aj celý čas na Tour keď nemám deň a práve úplne na 100% chuť.
A kto chce hejtovať bude vždy hejtovať a hrať sa na múdreho.
A na ebajk najviac pindajú tý, ktroý si ho nikdy nevyskúšali.
Na ebajku som išiel celú trasu v režime +ECO. Najnižší stupeň asistencie na Yamahe. Na Treku OFF.
Priemerná rýchlosť vyšla v podstate rovnaká. Takže ten motor na ebajku v režime najnižšej podpory spraví z 25 kg trekingového bicykla bežný cestný bicykel. Nič menej nič viac. Komfort na tom ebajku je samozrejme niekde inde. Duplom na katastrofálnych britských cestách stavaných pre kone a Landrovery. Ale ten cesťák má tiež niečo do seba.
A cestou do práce keď používam režim STD/ECO (2,3 / 4) si tiež pedálujem tých svojich 200W. Čas je samozrejme kratší, ale výkon za čas je totožný. Takže ebajk rozhodne nie je iba nejaká motorka. Človek vždy musí šlapať a ak trochu chce, tak sa narobí rovnako ako na klasike. Niekedy keď ku koncu výjazdov nad 130 km musím šetríť baterku, tak sa narobím oveľa viac ako na cesťáku.
A pozrel som si moje výjazdy z jary na prastarom MTB Kellys Salamander na drapákoch do blata. Počas corona prázdnin som jazdil na ňom hlavne cesty po okolí. Terén a kopce tu nemám. Priemerku na ceste som mal 21-22 km/h. Na ebajku v režime eco mám 23-25 km/h a cesťáku dnes 25.5 km/h.
Kua, keď sa nad tým človek zamyslí, tak je to iba o kondičke.
Uvidis na ktorom bude menej prace cize wattov.