Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Budem sa tváriť, že posledný príspevok som nečítal :lol:

Duroslav, neviem aké brutálne stúpania na tvojom Canyone dávaš, však ťa geometria aj tak veľmi nepustí :)
Zobraziť komentár 09.05.2014 - 21:22:55
00
Ja vnimam SPD na bicykli presne tak, ako viazanie na lyziach. Staci sa s tym naucit jazdit, clovek to potom vobec nevnima, je to uplne intuitivne, aj zapinanie aj vypinanie. No a ked nahodou niekedy padnem rovnako sa to vypne, hoci nehovorim ze sa mi pritom nemoze nieco stat, ale rovnako sa to moze stat aj pri pade s platformami. A nejake problemy s vypinanim/zapninanim v kopci? Zo zaciatku ich ma kazdy, aj na rovine, casom to vsak clovek prestane vnimat, prestane sa stresovat ze co ak nieco, co ak nestihnes vypnut. Aspon je motivacia sa s tym popasovat, vyslapat to. No a ta kontrola a stabilita s SPD, nelutujem. Nie je co.
Zobraziť komentár 09.05.2014 - 22:26:47
02
proste ide o ten pocit nebyť primontovaný, ja budem vždy chcieť jazdiť na bicykli, nie s bicyklom.

Presne tak! (ja v roku 2009).

Ľutujem že som nezačal o x-rokov skôr voziť SPD (ja v roku 2010).

A čím ďalej tým viac si hovorím aký to je pre mňa veľký posun k lepšiemu.

A potom sa rozbehnúť do takého stupáka!

Nie je to ťažšie bez SPD? S SPD máš jednu nohu naisto upnutú a môžeš ňou pekne potiahnuť celú otáčku, druhú len tak položiť na pedál keď sa dostane do dobrej polohy a rozbehne ťa tá prvá otáčka, potom pokojne pokračovať nezapnutý tou jednou nohou pokiaľ to je nutné... Ak by si teda náhodou ani po pár výjazdoch nevedel ako sa rýchlo pripnúť.
Zobraziť komentár 09.05.2014 - 23:17:49
01
Duroslav ja mám takmer pri každej jazde situáciu, kedy by som stopercentne vypnúť nestihol, kedy človek len-len že dá dole nohu aj z platformy,

Trochu divne lebo ked stihnes dat dole nohu s platformi musis stihnut vypnut lebo to trva minimalne rovnako (ked nie menej) len inym smerom, dokonca ty nohu musis zdvihnut a dat mimo pedal, mi musime i ba jeden pohyb na stranu (su rozne smery vypnutia) a je mimo pedal, ty ju este dvihas, vypnutie je urcite rychlejsie ako davat nohu dole :rock: zbytocne strasis ludi co by mohli mat s bicyklovania lepsi pocit ako behajuca noha po pedali :n:

Naposledy upravil Hosť dňa 12.05.2014 - 22:25:51, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 11.05.2014 - 12:30:21
01
milos21 Presne ako hovoríš: Nevieš. Vyhral si nevypísanú súťaž o najnekonštruktívnejšiu reakciu.
palo1707 Máš s tým hodne praxe a dobrú skúsenosť, v poriadku.
PatrikL Tak isto ako o riadok vyššie, ešte si pridal zhovievavú reakciu, že aj ty si bol kedysi v omyle a našťastie si sa z neho dostal a škoda že nie skôr. Zjavne máš hodne najazdené, ale určite aj hodne načítané a odpočuté, takže vieš, že existujú ľudia, ktorí hovoria a píšu aj o tom, že sa vrátili od spd k platformám, respektíve, že využívajú obe možnosti podľa situácie.
JAHMANsvk Nestraším. Nebehá mi noha po pedáli. A zďaleka nejde len o vypínanie. A už vôbec nie o zdvÝhanie.

Možno som ja svoj pôvodný príspevok formuloval trochu ostro, beriem späť, mal som tušiť, že s formuláciami ako "lezú mi na nervy", "ja vždy budem" ... vyvolám ostré reakcie. Naozaj beriem späť a korigujem: Nebrojím proti žiadnej voľbe, neobhajujem vehemente druhú, od začiatku si pripúšťam, že jedného dňa objavím v spd niečo, čo tak jednoznačne preváži v pozitívach to druhé, že budem hovoriť tak ako Patrik. Fakt s tým počítam, nebehám po svete 16 ani 30 rokov, tak viem, že všeličo čas zmení.
Len som chcel povedať váhavcom, nech sa nenechajú odradiť žiadnymi radikálnymi výhlaseniami o tom, ako sú hrušky jenoznačne lepšie ako jablká a nech sami porozmýšľajú, počítajú, poskúšajú a vyberú si. Ani jedno nie je zlé.
P.S. minulý víkend som si zajazdil s partiou, pre mňa krásny výjazd, terén veľmi pestrý a okrem užívania si jazdenia som reflektoval tieto otázky. A viem si povedať, že tam boli pasáže, kde by som možno profitoval viac z spd a tiež také, kde som mal dojem, že je lepšie bez nich (mimochodom tak isto viem, že by som v niektorých pasážach ocenil 29er namiesto mojich 650B, možno dokonca aj 26, atď atď, debata môže ísť donekonečna). A keďže so mnou boli aj platformári, aj espedéčkari, tak som sa ich pýtal ich skúsenosť a názor.
Keď to zhrniem, univerzálna odpoveď neexistuje.
Zobraziť komentár 12.05.2014 - 20:45:05
01
Môj názor je taký, že na začiatok sú lepšie platformy do doby než nebudeš vedieť základy správnej techniky. Ale do spd sa zatiaľ nechystám, aj keď na favorite mám košíky a keď ich na fest dotiahnem tak je tam naozaj cítiť efektívnejšie využívanie vynaloženej energie (hlavne keď môžem zaberať aj dohora)
Zobraziť komentár 12.05.2014 - 21:53:31
00
pre ludi ktori sa rozhoduju ci spd ano alebo nie... bacha na to... spd-ckari tu radi vytvaraju dojem ze niet inej alternativy vid palo 1707 (citat: Ja vnimam SPD na bicykli presne tak, ako viazanie na lyziach. ) ale takych a podobnych nazorov je tu kopec. ja sam som si nachvilu zaspdckoval a dakujem neprosim. navrat ku klasike a platformam bol jednoznacne pozitivny.... lyzujeme naozaj vsetci vo viazaniach ale bikuje sa vselijako nie len v spd.... ja by som sa do spd veru nevracal
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 11:00:42
02
Asi si ma nepochopil.. nevadi.. spustat sa na doske da aj bez viazania. O to ide. A urcite su taki ktori by na tom mali viac zabavy. Kazdemu vyhovuje nieco ine, ak ti SPD nevyhovuju nejazdi ich tak ako ja nejazdim platformy. Kazde ma svoje vyhody aj nevyhody, je na kazdom ktore vyhody si vyberie. Ja som si vybral to, ze nechcem bicyklovat v teniskach (z hladiska komfortu aj lepsieho vetrania), ze chcem pri pedalovani vyuzivat 360° rozsah, ze mam lepsiu kontrolu na bicyklom aj v mokru a nesmykaju sa mi nohy z pedalov. Ja v tom vidim samozrejme este vela dalsich vyhod, ktore uz ale nemusis akceptovat, lebo nie su pre teba podstatne. Preto ich ani nespomeniem. Som teraz naozaj zvedavy ako obhajis pouzitie platforiem, samozrejme neber to v zlom, ich pouzivanie neodcudzujem.
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 11:59:08
02
palo 1707: ja tiez spd respektujem a nemam problem. len nesuhlasim s nazormi ze ina cesta ako spd nie je. mne na spd vadilo vela veci, uz som to tu kdesi pisal:
1. fixacia noh a teda dokola vykonavanie toho isteho pohybu, dokola len tocis ten isty pohyb. ja rad necham svalom oddychnut a zmenim styl, polohu noh atd
2. spd su pricinou mnohych padov a to hlavne v situaciach ktore v platformach sa ani nedaju nazvat problemove. su to bezne situacie
3. tenisiek ma kazdy viac (aspon predpokladam) a teda neni problem si dat do chladu ine a v lete ine. ja som mal jedny tretry a teda na jar v nich bola strasna zima.
4. sam si o tom pisal... akysi adrenalin. treba sa vybudit ked idem do kopca. musim to dat inak mozem v spd spadnut.... ano s tym suhlasim napisal si to presne. ale mne toto vadilo. ja sa rad pustim do kopca idem pokial sa da a potom dam jednoducho nohu dole a stojim, nemam problem v platformach. v spd vysoke riziko nazvladnutia situacie
5. klopkanie ked vojdes do restiky a pod
6. zle chodenie ak treba bike preniest alebo fotit v tretrach po mokrych skalach rizko padu
.... uz neviem bolo toho este viac...
mne dalo spd vykon, ano dalo sa zabrat a spd bolo citit. ale inak kopa minusov pre mna.
ja som v spd nedal jeden teren ktory sa mi nezdal hrozny, nechapal som. na druhy den som sa tam vratil v teniskach a dal som to v pohode ...
jasne ze macher a nadupany spd ckar by to dal... ale ja skratka na biku nemam chut pretekat. chcem slapat a uzivat si pohodu a cerstvy vzduch, fotit... klidek paradicka a nie neustale analyzovat situaciu pred sebou ci je to v spd prejazdne aleb nie a ci mam uz vypnut lebo tam nieco hrozi, alebo to risknem a prejdem to... mne to prislo ako zbytocne riziko za trochu vykonu. je to len osobny nazor a verim ze kopa spd-ckarov s tym suhlasit nebude a bude v spd spokojnych. ale viem ze kopec ludi ma podobny nazor ako ja. a teda nemyslim si ze spd je nutnost.
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 12:26:11
04
Stale hovoris o rizikach vypinania ale neuvedomujes si ze tak isto ako ty davas dole nohu z platformy ze si to ani neuvedomis, tak isto si to ani s spd neuvedomujeme. Proste zrazu mam nohu na zemi, ani neviem ako sa vypla proste je tam. Dobre na zaciatku to niekomu moze prekazat lebo musi stale mysliet na vypinanie, skoro kazdemu sa na zaciatku stalo ze zabudol vypnut a spadol, pripadne vypol zlu nohu, ale ked si sa ucil na bicykli asi si bol neomylny a nikdy si nespadol. Treba si na to len zvyknut, nie je to ziadna veda.
Idem trochu narazat na tvoje tvdenia:
1. fixacia noh a nemoznost zmeny stylu slapania? Pokial viem na bicykli je uplne normalne ze sa slape stale tak isto, a je jedno ci mas take alebo ine pedale. Aj SPD maju možnosť nastavenia polohy plus maju postrannu volu ktora sa medzi znackami pedalov lisi- kazdy si vyberie to co potrebuje aj ked ma problemy s kolenami. Ak si pocitoval nepohodlie tak si to mal na 99% zle nastavene.
2. spd su pricinou padov iba v pripade ze sa ucis, ako iste vies uz som to aj spominal treba sa ucit postupne. Tvoja negativna skusenost je logicka, ked sa hned vyberies do terenu bez toho aby si si zvykol na spd tak sa necitis bezpecne, ja som sa necitil prve kilometre bezpecne ani na polnej ceste, ked som musel neustale mysliet na to ze mam spd a stresovat sa z toho.
3. Aj tretier mozes mat viacero, alebo jedny tak ako vacsina a pouzijes navleky.
4. Zase zla uvaha, pisal som o vyhecovani s SPD- ano lebo mozes, mas lepsi prenos energie, ziadne mrtve uhly v pedaloch, lepsiu kontrolu nad bicyklom. Ak myslis len na vypinanie tretier tak sa zbytocne stresujes, namiesto toho sa mas sustredit na ine veci. A znovu, ak si zvyknes na spd tak je vypinanie v kopci uplne podvedome a vobec ho neriesis. Proste len polozis nohu na zem, nic viac.
5. Klopkanie je len vecou niektorych tretier alebo zleho nastavenia kufrov. Ja klopkam iba na vycnievajucich kamenoch. Navyse nejake klopkanie by ta pri vchode do restiky nemalo zaujimat viac ako to ze si spoteny ako prasa :D Ajtak to nikoho nezaujima co mas na nohach.
6. Zle chodenie? Ake tretry si mal? z lidlu? Mal by si si skusit chodzu v cestnych tretrach, a aj klopkanie, potom by si isto zmenil nazor. A turisticke tretry su takmer identicke ako turisticka obuv, nejake smyknutie na skalach ti skor hrozi ak mas na sebe nejake tenisky halovky. A s mtb tretrami sa chodi uplne v pohode, aj v blate a mokru, a netrapi ma ked ich zaseriem. Navyse ja ked som jazdil platformy tak sa mi vzdy roztrhali podrazky na teniskach od pinov.
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 13:08:10
01
nebudem polemizovat nema vyznam, kazdy mame iny nazor. ale to je normalne len ti napisem ze som nemal ziadne tretry z lidlu ale shimana a zrovna turisticke shimana. a rozpravat o tom ze je to zhodne s turistickou obuvou moze len spd nadsenec. jednoducho to tak nie je....
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 13:12:04
00
a este toto... ked som siel do platforiem strasili ma aj tu ze mi piny roztrhaju tenisky.... tak ja neviem... mam najazdenych cca 800 km a asi mam zazracne tenisky a zazracne platformy. piny mi tenisky netrhaju...
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 13:14:56
00
Bod č. 5 je naj ale aj ostatne maju velku vypovednu hodnotu , preco nie spd. :)
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 13:53:41
00
najlepší je bod č.1 od za-biker-a.....:)
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 14:07:58
00
Trvam na tom ze je to 5 od za bikera. :lol:
Zobraziť komentár 13.05.2014 - 14:15:16
00
keyboard_arrow_up