Stale hovoris o rizikach vypinania ale neuvedomujes si ze tak isto ako ty davas dole nohu z
platformy ze si to ani neuvedomis, tak isto si to ani s spd neuvedomujeme. Proste zrazu mam nohu na zemi, ani neviem ako sa vypla proste je tam. Dobre na zaciatku to niekomu moze prekazat lebo musi stale mysliet na vypinanie, skoro kazdemu sa na zaciatku stalo ze zabudol vypnut a spadol, pripadne vypol zlu nohu, ale ked si sa ucil na
bicykli asi si bol neomylny a nikdy si nespadol. Treba si na to len zvyknut, nie je to ziadna veda.
Idem trochu narazat na tvoje tvdenia:
1. fixacia noh a nemoznost zmeny stylu slapania? Pokial viem na bicykli je uplne normalne ze sa slape stale tak isto, a je jedno ci mas take alebo ine pedale. Aj SPD maju možnosť nastavenia polohy plus maju postrannu volu ktora sa medzi znackami pedalov lisi- kazdy si vyberie to co potrebuje aj ked ma problemy s kolenami. Ak si pocitoval nepohodlie tak si to mal na 99% zle nastavene.
2. spd su pricinou padov iba v pripade ze sa ucis, ako iste vies uz som to aj spominal treba sa ucit postupne. Tvoja negativna skusenost je logicka, ked sa hned vyberies do terenu bez toho aby si si zvykol na spd tak sa necitis bezpecne, ja som sa necitil prve kilometre bezpecne ani na polnej ceste, ked som musel neustale mysliet na to ze mam spd a stresovat sa z toho.
3. Aj tretier mozes mat viacero, alebo jedny tak ako vacsina a pouzijes navleky.
4. Zase zla uvaha, pisal som o vyhecovani s SPD- ano lebo mozes, mas lepsi prenos energie, ziadne mrtve uhly v pedaloch, lepsiu kontrolu nad bicyklom. Ak myslis len na vypinanie tretier tak sa zbytocne stresujes, namiesto toho sa mas sustredit na ine veci. A znovu, ak si zvyknes na spd tak je vypinanie v kopci uplne podvedome a vobec ho neriesis. Proste len polozis nohu na zem, nic viac.
5. Klopkanie je len vecou niektorych tretier alebo zleho nastavenia kufrov. Ja klopkam iba na vycnievajucich kamenoch. Navyse nejake klopkanie by ta pri vchode do restiky nemalo zaujimat viac ako to ze si spoteny ako prasa

Ajtak to nikoho nezaujima co mas na nohach.
6. Zle chodenie? Ake
tretry si mal? z lidlu? Mal by si si skusit chodzu v cestnych tretrach, a aj klopkanie, potom by si isto zmenil nazor. A turisticke tretry su takmer identicke ako turisticka obuv, nejake smyknutie na skalach ti skor hrozi ak mas na sebe nejake
tenisky halovky. A s mtb tretrami sa chodi uplne v pohode, aj v blate a mokru, a netrapi ma ked ich zaseriem. Navyse ja ked som jazdil platformy tak sa mi vzdy roztrhali podrazky na teniskach od pinov.