a hlavne vdaka spd budem na tom kopci skor ako ty..

Neber to osobne, ale toto nie je dobrý argument.
Aj ja zanechávam ďaleko za sebou kolegov, či už s spd alebo platformami, jednoducho preto, lebo iné faktory zohrávajú oveľa väčšiu úlohu, to je snáď jasné. Mladší, nadupanejší maník by ma spravil možno aj na trojkolke, keď to zámerne preženiem.
Validnejší test by bol, keby si každý sám na sebe skúsil povedzme toto: jednu a tú istú trať prejsť desaťkrát s spd, desaťkrát s flatmi na inak rovnakom stroji (samozrejme by bolo treba rátať s tým, že vždy by bola iná kvalita terénu, počasia, subjektívneho rozpoloženia, ak chceš, tak aj stavu vy***nia, poopičnosti, whatever)
a porovnať jednak objektívny výsledok, teda čas, jednak subjektívny faktor - pocit z jazdenia.
Sám neviem, netestoval som sa takto, ale viem si predstaviť, že s spd by boli lepšie časy.
A v tom je ten fór. Možno sa objektívne dá prejsť trať rýchlejšie s spd (preto ich profi pretekári všetci používajú, aj keď to nie je zas tak dávno, čo mali niektorí stále aj flaty), ale nepodceňujme a hlavne nezosmiešňujme subjektívnu stránku veci. Keď si to niekto užíva viac na drevených kolíkoch, alebo povedzme ocení, že v hospodě neklopká a nejde mu o to byť tam prvý (predpokladám, že väčšina členov tohto fóra nie sú pretekári), tak sa tu nehlušme.