Dlhsi cas jazdim naslapy, zacal som xc-ckom, teraz spd na am/en biku. Ked som chcel ist von prvykrat na
biku s naslapnymi pedalmi, polhodinu som skusal vypinanie na byte a v terene som vypinal nohy hned automaticky. Naslapy mi objektivne zlepsili udrziavanie rovnovahy v pomalych rychlostiach (slapanie do kopca po korenoch a podobne) kde som sa odnaucil vyrovnavat rovnovahu nohami mimo
pedal a zacal som pracovat viac s telom. Teraz nemam problem spravit trackstand, v stoji ani v sede, uz sa parkrat podarilo i v sede bes drzania rajd. Vyhody pri slapani netreba vobec spominat, o odopinani neviem ako ho robim, ani pri pade - nie je to ako na lyziach, vzdy nohu odopnem este pred tym ako by mi ju samo skrutilo. Jeden den som mal naslapy i na pozicanom dh biku a nerobilo mi to problemy. Problemy s naslapnymi pedalmi vsak su, horsie sa na nich ucia nove veci a napriklad jazda po zadnom ci manual su o hubu, dvihanie zadneho
kolesa sa riesi o nieco inak co myslim dost kazi techniku a pri nastupovani v strmom rozbitom klesani sa nemusi vzdy podarit zapnut, takze zaciatok sa ide pomalsie s volne polozenou nohou. Odhodit bike pod seba som este nemusel ale myslim ze s tymto by uz problem bol. Kufre treba menit, pedale vrzgaju, v blate a snehu sa kufre zanasaju (napriklad pri uprave trailu bk sme boli dvaja co pred kazdou skusobnou jazdou museli cistit kufre - to proste nasere). V rozbitejsom terene sa chodi v tretrach blbo a treba davat pozor aby clovek na suter nestupil len kufrom, pretoze by hrozilo posmyknutie. V zime treba riesit navleky ktore dlho nevydrzia alebo ine tretry - to tiez zamrzi.
Napriek nevyhodam stale vozim spd-cka bez klietky, prezili uz i nejake lahke bikeparky, skoky, vlny a klopky a pokial clovek jazdi len na biku, netlaci ho, nezastavuje sa a neskusa sa ucit nejake triky, tak su spd skor vyhoda.