aky min a max zdvih vidlice, mozem dat na bike? chcem kupit novu vidlu a neviem aky zdvih mam brat. asi to zalezi od geometrie biku, ze Zalezi aj od toho, co chcem jazdit? alebo cisto len od ramu?
teraz mam >
ram: scott voltage yz2 (M)
vidla: sr axon, zdvih 100mm
OT:OK, vidim ze tebe som asi obzory nerozsiril, nevadi. Ale prosim vo vlastnom zaujme, nenazyvaj fakty, ktore si nepochopil kravinou. A ked uz, tak to chce nejaky argument. Ak som nic neprehliadol, tak z toho co si napisal sa nikto nedozvie aka vidla je este vhodna na XC ram,ani ako sa zmenia jazdne vlastnosti jej vymenou. Ja som sa dozvedel len, ze som nechapavy a mam viac jazdit a manej teoretizovat na fore. Asi sa tym budem riadit, ja si najdem info aj na zahranicnych forach a co ma po ostatnych, nie ?
lenže to nie sú fakty, to je tvoja teória, ktorá keďže si akosi vyhodil všetky premenné z "rovnice" je na svetelné roky vzdialená od reality... tie tvoje "fakty" akosi nerátajú s tým že počas jazdy výrazne meníš ťažisko ani s tým že vidlica s väčším zdvihom má iný progres pri stláčaní ako vidlica s nižším zdvihom a pod. čiže opakujem... sú to TEORETICKÉ HOVADINY, ktoré sú totálne mimo realitu.
PS: na tvoje predchádzajúce odporučenie som si včera pozrel tvoju stravu, na zhruba rovnakú vzdialenosť mám 4krát toľko nastúpaných metrov a to bývam v Šali. Čiže myslím že tým sa všetko vysvetľuje Keď budeš viac jazdiť po kopcoch, singloch a pod. sám zistíš že skutočnosť je inde ako tvoje "fakty"
kaprikdobi235 Nic v zlom chlapi, ale taketo rady by som cakal skor pri nakupe v sex shope . Vdaka bohu, ze neiste statici, automechanici, alebo v NASA... Len pre boha, nezacnite robit bike fitting !
Boa ked tak kukam na tvoj profil,ozaj nedokazem pochopit,preco tipek ako Ty,furt riesi tu teoriu.Ono v praxi to moze niekedy vypalit uplne inak,ako by clovek cakal...
Hlavne na pocit!Tvoja teoreticka info je sice asi spravna (mne sa to ratat nechce) ale moc si neporadil,ako sa vlastne zmeni prejav toho bajku a ani pocit z bajku.
Suhlasim, moze to vyzerat upne inak, ale tu sme na internetovom fore, tu prax nepredvedies, nevyskusas.... Tu mozes viest len debatu v teoretickej rovine. Ak by niekto chcel dat na pocit a nezaujimala by ho predtym nejaka prognoza, asi by to isiel skusat a nepisal by na forum. Jedine, ze by slo len o to, aby rec nestala. ale to by bolo fajn uviest uz do prispevku. Ja mam vo zvyku otazky brat vazne a nie ich zmiest zo stola radou typu vyskusaj.
Bolo tu toho dost napisane k teme ludovym,pochopitelnym sposobom,takze som uz na povodnu otazku nereagoval.Len tie tvoje cisla,niekoho kto ani nevie co napr. znamena Reach atd. mozu akurat tak zmiast...
lenže jazdí sa prakticky a nie teoreticky...napr aj to že sa zmení reach neznamená že mu nemôže vyhovovať viac ako ten pred tým, že áno? lenže to nezistíš kým to nevyskúšaš, tak ako skoro všetko v cyklistike...a podľa teba sa statik, automechanik a vedci v NASA pracujú iba teoreticky? to by sme teda dopadli
síce som sa už nechcel vyjadrovať v tejto téme ale toto mi nedá...
tieto teoretické kraviny nemajú absolútne súvis s reálnou jazdou.
Ty na bajku sedíš stále v jednej polohe? či ideš hore kopcom, dole kopcom, do zákruty, pri brzdení.. stále sedíš v tej istej polohe? nemeníš ťažisko? tam je toľko premenných že tvoja teória ti je tam prd platná.
A ty máš naťahovacie nohy a ruky, ako Mr. Fantastic z Fantastic 4? Že ich môžeš neobmedzene naťahovať? Ťažisko môžeš predsa zmeniť len tak, ako máš dlhé ruky a nohy. Tak isto ťa bude limitovať výška sedadla, na takom XC pri vysokej sedani si nabiješ hubu keď sa dáš tak ďaleko, že ti zadok bude šúchať o koleso. hovno premenné, v skutočnosti je to veľmi jednoduché. Každý si vyberá rám podľa výšky a dĺžky rúk a nôh. V konečnom dôsledku teda každý máme pri svojom ráme, ktorý nám sedí a pri danom štýle rámu(XC/FR/AM/D), približne rovnaké limity na polohu ťažiska.
"teoretické kraviny" je fráza vidlákov a sedlákov, v podstate to znamená "som sprostý a neviem, ako veci fungujú"...
vedci v NASA pracujú iba teoreticky? to by sme teda dopadli
Prosím, pouč ma. Síce nie som astrofyzik alebo raketový vedec v NASA, len časticový v CERNe, ale poznám pár ľudí, čo pre NASA aj pracovali. Vieš, ono je to všetko o výpočte limitov, tolerancií, resp. štandardnej odchýľky. Doby, kedy bola veda o práci typu pokus-omyl sú dávno preč, dnes keď si niečo nevypočítaš, tak jednoducho nemáš. Si predstav, že by si poslal družicu zo Zeme na Pluto v apohéliu odhadom, "podľa pocitu". A netrafil by si sa o 0.01°. Skončil by si o cca 1.3 milióna km inde... By si si moc neodfotil.
Ďalší pán teoretik...
Ty fantastická4...riešime tu zmenu zdvihu vidlice o 2cm, čo s tým má naťahovanie rúk?
Výšku sedla sme tu neriešili, pokiaľ nevieš jazdiť so sedlom vysoko, stačí si kúpiť teleskopku, možno o tom nevieš ale jazdia ju už aj na XCO.
Študoval som na prírodovedeckej, a zaujímavé, že tam všade boli labáky kde sa robili pokusy. ? teória a čísla sú síce krásne ale kým si to neoveríš praxou tak sú ti čísla a teórie vieš na čo...
V prvom rade si sa ty začal baviť o zmene ťažiska. Zmenu ťažiska môžeš spraviť buď predklonením nad riadidlá alebo zaklonením za sedadlo. Pritom chceš držať riadidlá a mať nohy na pedáloch, lebo ak pustíš riadidlá, tak spadneš. Logicky, zakloniť sa môžeš len do tej polohy, akú ti dovoľuje dĺžka tvojich rúk.
A čo, že sú na škole praktiká a labáky? Aj my sme na fyzike mali praktiká a labáky, kde sme si overovali základné princípy. Lenže robili sme to na predpotopnom vybavení, dakedy aj viac ako pol storočia starom alebo zámerne rozladenom. V reále ti nikto nebude merať triviality, ako sa merajú na praktikách na škole. Nikto sa nebude zasierať napr. meraním rýchlosti signálu v kábli. To si človek jednoducho spočíta. Tak isto v reále nikto nepíše protokoly(všade na svete sa dokonca na školách aj robia logbooky namiesto protokolov). Toto, o čom sa bavíme je základná kinematika. To si môžeš ísť merať niekde na strednej škole, každý inžinier by si klopal na čelo, že čo by človek meral takéto triviality.
Oháňaš sa "praxou" a realitou, pritom si absolútne od tej reality odtrhnutý. Si v živote žiadnu vedeckú a inžiniersku prax nezažil, ináč by si tu netrepal takéto hovadiny. Sa drž svojej ekológie a parazituj si tam na ministerstve na daňových poplatníkoch, keď nevieš robiť nič poriadne, ale do fyziky nefušuj, lebo o nej absolútne nič nevieš a len si kakáš do pusy(nie, to, že si pár krát v živote nasadol na bicykel z teba nerobí experta na cyklo fyziku, kinematiku a geometriu, ono vieš, existujú ľudia, ktorí nie len vysadli na bicykel, ale aj tú fyziku študovali).
Nie, podľa teba sa dá posunúť ťažisko kam chceš. Ja sa ti tu snažím vysvetliť, že spodný limit na polohu ťažiska(dajme nulu na začiatok zadného kolesa) je, keď sa úplne zakloníš za sedadlo a horný keď sa prekloníš cez rajdy. V oboch prípadoch dĺžka náklonu bude limitovaná dĺžkou nôh a rúk a akákoľvek pozícia medzi týmito dvoma polohami ti ťažisko dá niekde medzi pozície ťažiska v týchto dvoch polohách.
Ilustrácia na obrázku, toto je poloha, kedy je ťažisko maximálne vzadu: copyrighti0.wp.com i0.wp.com
a maximálne v predu: copyrightwww.utahmountainbiking.com www.utahmountainbiking.com
viac s ťažiskom pracovať nemôžeš.
Znova, experiment/výzkum existuje na overenie najaktuálnejšej teórie. My sa tu bavíme o základnej kinematike, ktorú mohol overovať tak Newton pred 400 rokmi. Si predstav, že dnes máš experiment, ako sú ATLAS/ALICE/CMS/Lhcb a ty by si chcel od tých experimentov, ktoré majú miliardy polovodičových súčiastok, aby pri každom meraní zmerali nejakú trivialitu, napr. odpor všetkých súčiastok a vodičov. To je stupidita jak hrom. Tvoj argument je absolútne absurdný.
Schurter, Kulhavy, atď. navrhujú geometrie rámov? Lebo my sa tu bavíme o geometrii rámov. Tí ľudia o geometrii nevedia absolútne nič, možno ťa to prekvapí, ale za nimi sú desiatky technikov a inžinierov s titulom z "civil engineering", ktorí im navrhujú geometrie pomocou podobných výpočtov, ako sa tu snažil robiť Kenai.
Áno, prax tam je v tom, že praktiká na škole nie su praktické a skutočná praktická výzkumná prax je niekde absolútne inde
Riešime zmenu zdvihu o 2cm.. tam žiadne brutálne zmeny v geometrii ktoré by sa nedali vykompenzovať zmenou ťažiska nenastanú.. nikde som nenapísal že môžeš posúvať ťažisko kam chceš..
"Znova, experiment/výzkum existuje na overenie najaktuálnejšej teórie. My sa tu bavíme o základnej kinematike, ktorú mohol overovať tak Newton pred 400 rokmi." ... to ale znamená že najprv ju musel prakticky overiť aby si ju dnes mohol aplikovať.. alebo sa mýlim? a tak je to asi zo všetkým a nie len vo fyzike
Tu sa nebavíme o navrhovaní rámov ale o jazdení, keď niekomu povieš že keď dáš o 20mm väčší zdvih tak zmensíš hlavový uhol o 1° tak to drvivej väčšine nepovie vôbec nič, ale keď napíšeš poznatky z PRAXE, že to napr. bude pohodlnejšie, stabilnejšie v zjazdoch atď... tak to pochopí každí
Pri jazdení ťa nezaujíma ako bude niečo teoreticky fungovať, ale ako to bude skutočne pri jazde
"Áno, prax tam je v tom, že praktiká na škole nie su praktické a skutočná praktická výzkumná prax je niekde absolútne inde" ..neviem teda či si študoval na nejakej univerzite ale napr na našej fakulte musela byť každá diplomová práca praktická, nehovoriac o výskume čo robí fakulta, rôzne projekty atď..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
PS: na tvoje predchádzajúce odporučenie som si včera pozrel tvoju stravu, na zhruba rovnakú vzdialenosť mám 4krát toľko nastúpaných metrov a to bývam v Šali. Čiže myslím že tým sa všetko vysvetľuje
zo 120mm na 140mm
hlavovy uhol pojde dole o 1 stupen
reach -10mm
stack +7,5mm
zo 120mm na 150mm
hlavovy uhol pojde dole o 1,4 stupna
reach -14mm
stack +11mm
Ak nechces zmenit posed, tak 150mm uz bude urcite citit. Pre zachovsnie posedu bude treba aj dalsie upravy (predstavec, posun sedla...)
Hlavne na pocit!Tvoja teoreticka info je sice asi spravna (mne sa to ratat nechce) ale moc si neporadil,ako sa vlastne zmeni prejav toho bajku a ani pocit z bajku.
tieto teoretické kraviny nemajú absolútne súvis s reálnou jazdou.
Ty na bajku sedíš stále v jednej polohe? či ideš hore kopcom, dole kopcom, do zákruty, pri brzdení.. stále sedíš v tej istej polohe? nemeníš ťažisko? tam je toľko premenných že tvoja teória ti je tam prd platná.
A ty máš naťahovacie nohy a ruky, ako Mr. Fantastic z Fantastic 4? Že ich môžeš neobmedzene naťahovať? Ťažisko môžeš predsa zmeniť len tak, ako máš dlhé ruky a nohy. Tak isto ťa bude limitovať výška sedadla, na takom XC pri vysokej sedani si nabiješ hubu keď sa dáš tak ďaleko, že ti zadok bude šúchať o koleso. hovno premenné, v skutočnosti je to veľmi jednoduché. Každý si vyberá rám podľa výšky a dĺžky rúk a nôh. V konečnom dôsledku teda každý máme pri svojom ráme, ktorý nám sedí a pri danom štýle rámu(XC/FR/AM/D), približne rovnaké limity na polohu ťažiska.
"teoretické kraviny" je fráza vidlákov a sedlákov, v podstate to znamená "som sprostý a neviem, ako veci fungujú"...
Prosím, pouč ma. Síce nie som astrofyzik alebo raketový vedec v NASA, len časticový v CERNe, ale poznám pár ľudí, čo pre NASA aj pracovali. Vieš, ono je to všetko o výpočte limitov, tolerancií, resp. štandardnej odchýľky. Doby, kedy bola veda o práci typu pokus-omyl sú dávno preč, dnes keď si niečo nevypočítaš, tak jednoducho nemáš. Si predstav, že by si poslal družicu zo Zeme na Pluto v apohéliu odhadom, "podľa pocitu". A netrafil by si sa o 0.01°. Skončil by si o cca 1.3 milióna km inde... By si si moc neodfotil.
Ty fantastická4...riešime tu zmenu zdvihu vidlice o 2cm, čo s tým má naťahovanie rúk?
Výšku sedla sme tu neriešili, pokiaľ nevieš jazdiť so sedlom vysoko, stačí si kúpiť teleskopku, možno o tom nevieš ale jazdia ju už aj na XCO.
Študoval som na prírodovedeckej, a zaujímavé, že tam všade boli labáky kde sa robili pokusy. ? teória a čísla sú síce krásne ale kým si to neoveríš praxou tak sú ti čísla a teórie vieš na čo...
A čo, že sú na škole praktiká a labáky? Aj my sme na fyzike mali praktiká a labáky, kde sme si overovali základné princípy. Lenže robili sme to na predpotopnom vybavení, dakedy aj viac ako pol storočia starom alebo zámerne rozladenom. V reále ti nikto nebude merať triviality, ako sa merajú na praktikách na škole. Nikto sa nebude zasierať napr. meraním rýchlosti signálu v kábli. To si človek jednoducho spočíta. Tak isto v reále nikto nepíše protokoly(všade na svete sa dokonca na školách aj robia logbooky namiesto protokolov). Toto, o čom sa bavíme je základná kinematika. To si môžeš ísť merať niekde na strednej škole, každý inžinier by si klopal na čelo, že čo by človek meral takéto triviality.
Oháňaš sa "praxou" a realitou, pritom si absolútne od tej reality odtrhnutý. Si v živote žiadnu vedeckú a inžiniersku prax nezažil, ináč by si tu netrepal takéto hovadiny. Sa drž svojej ekológie a parazituj si tam na ministerstve na daňových poplatníkoch, keď nevieš robiť nič poriadne, ale do fyziky nefušuj, lebo o nej absolútne nič nevieš a len si kakáš do pusy(nie, to, že si pár krát v živote nasadol na bicykel z teba nerobí experta na cyklo fyziku, kinematiku a geometriu, ono vieš, existujú ľudia, ktorí nie len vysadli na bicykel, ale aj tú fyziku študovali).
-lenže tu nehovorím o nejakých praktikách a labákoch ale o výskume a to je trošičku rozdiel.
-Myslím že k tomu ostatnému je škoda sa vyjadrovať nakoľko nie som ekológ
- urážky typu "parazituješ na daňových poplatníkoch" sú myslím trošičku cez čiaru, ale keď ti to urobilo dobre...
-"Si v živote žiadnu vedeckú a inžiniersku prax ..." aha čiže tá prax tam asi naozaj bude že
-"existujú ľudia, ktorí nie len vysadli na bicykel, ale aj tú fyziku študovali" - čiže Schurter, Kulhavy, atď majú všetci PhD. z fyziky
Pokojne jazdi iba teoreticky, ja ti v tom brániť nebudem
Ilustrácia na obrázku, toto je poloha, kedy je ťažisko maximálne vzadu:
a maximálne v predu:
viac s ťažiskom pracovať nemôžeš.
Znova, experiment/výzkum existuje na overenie najaktuálnejšej teórie. My sa tu bavíme o základnej kinematike, ktorú mohol overovať tak Newton pred 400 rokmi. Si predstav, že dnes máš experiment, ako sú ATLAS/ALICE/CMS/Lhcb a ty by si chcel od tých experimentov, ktoré majú miliardy polovodičových súčiastok, aby pri každom meraní zmerali nejakú trivialitu, napr. odpor všetkých súčiastok a vodičov. To je stupidita jak hrom. Tvoj argument je absolútne absurdný.
Schurter, Kulhavy, atď. navrhujú geometrie rámov? Lebo my sa tu bavíme o geometrii rámov. Tí ľudia o geometrii nevedia absolútne nič, možno ťa to prekvapí, ale za nimi sú desiatky technikov a inžinierov s titulom z "civil engineering", ktorí im navrhujú geometrie pomocou podobných výpočtov, ako sa tu snažil robiť Kenai.
Áno, prax tam je v tom, že praktiká na škole nie su praktické a skutočná praktická výzkumná prax je niekde absolútne inde
"Znova, experiment/výzkum existuje na overenie najaktuálnejšej teórie. My sa tu bavíme o základnej kinematike, ktorú mohol overovať tak Newton pred 400 rokmi." ... to ale znamená že najprv ju musel prakticky overiť aby si ju dnes mohol aplikovať.. alebo sa mýlim? a tak je to asi zo všetkým a nie len vo fyzike
Tu sa nebavíme o navrhovaní rámov ale o jazdení, keď niekomu povieš že keď dáš o 20mm väčší zdvih tak zmensíš hlavový uhol o 1° tak to drvivej väčšine nepovie vôbec nič, ale keď napíšeš poznatky z PRAXE, že to napr. bude pohodlnejšie, stabilnejšie v zjazdoch atď... tak to pochopí každí
Keď už si načrtol rámy..myslíš že ten rám sa navrhne podľa nejakých vypočítaných hodnôt a hneď ide do výroby? tam sú 100-ky hodín testovania, jazdenia, skúšania.. napr. http://www.bikeandride.cz/2015/11/rb-bandit-675-finalizace-vyvoje-zrozeni-noveho-ramu/
Pri jazdení ťa nezaujíma ako bude niečo teoreticky fungovať, ale ako to bude skutočne pri jazde
"Áno, prax tam je v tom, že praktiká na škole nie su praktické a skutočná praktická výzkumná prax je niekde absolútne inde" ..neviem teda či si študoval na nejakej univerzite ale napr na našej fakulte musela byť každá diplomová práca praktická, nehovoriac o výskume čo robí fakulta, rôzne projekty atď..