Zdravim všetkých BIKEROV z okolia Vysokých Tatier. Tu možete zanechať príspevky o Vašich cyklistických zážitkách v týchto najkrajších veľhorách strednej Európy.
zdravim chcem sa opytat ako to je s jazdenim po turistickyvh chodnikoch v Tatrach tam kde nie su oznacene C,ked som sa pytal miestnych napriklad na konkretne miesto ako sa tam dostanem posielali ma aj na bajku po klasickych znackach povedali ze mozem aj bajkom a stretol som aj dalsich ludi ktori tamadial jazdili,kamrat ma strasil ze mozem jazdit len C inac pokuta ako to vlastne presne je dik(dokonca som stretol aj lesnu straz a len slusne odzdravili)
Tak skusim exaktnejsie: Navstevne poriadny tatranskych narodnych parkov zakazuju jazdu na bicykli okrem vyznacenych tras ktorych zoznam najdes okrem ineho i v navstevnych poriadkoch. Cize je tam potom vynimka napriklad i na piaty stupen ochrany, v pripade TANAPU ale bola jazda po znacenych cyklotrasach povolena do rychlosti 20km/h (neviem ci to este plati). Ak ta nacapu mimo znacenych cyklotras tak platis pokutu a v horsom pripade znasas bike na chrbte, v tom lepsom ho tlacis. Dost zavisi koho stretnes a tiez nie vsetci v zelenom mozu pokutovat, vyhadat sa da ak ta lapia priamo na rubanisku, na vybagrovanej ceste ci kusok od nej.
Mimo narodnych parkov platia rovnake zakony ako na zvysku SVK, to znamena ze v lese mozes jazdit po vyznacenych cyklotrasach a do konkretneho stupna ochrany po cestach s minimalnou sirkou 3 metre. Zvysok zakona o lesoch je otazny a vylozit sa moze rozne, povolena je napriklad jazda po znacenych lesnych cestach za ktore niektori povazuju i znacene turisticke chodniky a kazdy chodnicek zakresleny na Mape lesných a pozemných komunikácií SR. V zakone ale nebolo uvedene co je lesna cesta, mozno to je ale uz updatnute. Existuje ale napriklad dodatkova dopravna znacka oznacujuca lesnu cestu. Najlepsie je prestudovat si jednotlive navstevne poriadky a zakon o lesoch.
na Žiarsku chatu je to značené transparentnou? (že to v mapke neukazuje...)
a aby som len naspamoval, zjazd po modrej fajný, komplet čistý, stred nebol ani od LKTčiek rozdrbaný ako min rok...
Modra je uz cez 11 rokov velka nuda. Tie zaujimave miesta su uz prec a zostal len kratky kusok hore po krizovani asfaltky, zvysok je uz siroka lesna cesta. Domaci tam jazdia ine veci.
Spodna cast bola uz predtym, vrch lavina a hlavne to co sa dialo po nej, myslim ze i nejake vetry tam nieco polamali ... buldozer rozsiril chodnik plus tam mali natiahnutu lanovku na cestu viac sezon
Ahojte, v akom stave je momentálne cesta na Brnčalku? Nebol som tam snáď 10 rokov, naposledy aj tak pešo. Je to v pohode šlapateľné hore, mtb HTčko..? Sú tam nejaké šutrové pasáže (koľko?), že treba aj tlačiť bike?
Ono sa to tam stále mení. Príde búrka a už sú šutre poprehadzované.
Dá ísť aj na HT. Množstvo tlačenia je relatívne. Pri dobrej kondícii a vhodnom biku sa to dá niekedy spraviť aj bez tlačenia. (problémy narobia aj turisti, ktorí sa niekedy nevhodne odstúpia a prenechajú ti nezjazdnú stopu)
úsek od Bobroveckej vápenice po Chatu Baranec je značené červené C, reálne som to prešiel a je to legál aj ďalší úsek 2,5 km k rázcestníku Jakubovany, Studená dolina... na žiadnej mape to nie je značené ako oficiálna cyklotrasa...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mimo narodnych parkov platia rovnake zakony ako na zvysku SVK, to znamena ze v lese mozes jazdit po vyznacenych cyklotrasach a do konkretneho stupna ochrany po cestach s minimalnou sirkou 3 metre. Zvysok zakona o lesoch je otazny a vylozit sa moze rozne, povolena je napriklad jazda po znacenych lesnych cestach za ktore niektori povazuju i znacene turisticke chodniky a kazdy chodnicek zakresleny na Mape lesných a pozemných komunikácií SR. V zakone ale nebolo uvedene co je lesna cesta, mozno to je ale uz updatnute. Existuje ale napriklad dodatkova dopravna znacka oznacujuca lesnu cestu. Najlepsie je prestudovat si jednotlive navstevne poriadky a zakon o lesoch.
Cykloturistika - vyhradené trasy
Lysá Poľana – Bielovodská dolina (horáreň)
Biela voda – Chata pri Zelenom plese
Kežmarské Žľaby – Mlynčeky
okruh Tatranská Lomnica (stanice lanovky) – Štart
Okruh nad Eurocampom
Stará Lesná – Tatranská Lomnica
Starý smokovec – Hrebienok
okruh nad Novou Lesnou
okruh nad Novou Lesnou –Stará Lesná
Dolný Smokovec – Žakovská poľana – Gerlachov
Nový Smokovec (zastávka Sibír) – Žakovská poľana – Gerlachov
Tatranská polianka – Sliezky dom
Vyšné Hágy – Štôla (horáreň)
Nová Polianka – nad Štôlou
TEŽ Popradské Pleso – Popradské pleso
Podbanské – Kôprova dolina
Podbanské – Tichá dolina
Pribylina – Žiarska dolina
ústie Žiarskej doliny – Žiarska chata
Zuberec – Roháčska dolina
Zverovka – Látaná dolina
Zuberec – Habovka - Oravice
a aby som len naspamoval, zjazd po modrej fajný, komplet čistý, stred nebol ani od LKTčiek rozdrbaný ako min rok...
Dá ísť aj na HT. Množstvo tlačenia je relatívne. Pri dobrej kondícii a vhodnom biku sa to dá niekedy spraviť aj bez tlačenia. (problémy narobia aj turisti, ktorí sa niekedy nevhodne odstúpia a prenechajú ti nezjazdnú stopu)
úsek od Bobroveckej vápenice po Chatu Baranec je značené červené C, reálne som to prešiel a je to legál aj ďalší úsek 2,5 km k rázcestníku Jakubovany, Studená dolina... na žiadnej mape to nie je značené ako oficiálna cyklotrasa...
EDIT: podopĺňal som čo sa dalo
https://www.hzs.sk/typy-aktualit/vazny-uraz-cyklistu-pod-sliezskym-domom-05_08_2020_16_53_28/