To naozaj 650B a 29´´ su natom naozaj lepsie?
No a najpodstatnejsia vec je, aky je rozdiel medzi 26" s 2.25" a 27.5" a 2.25"? Neviem preco furt tie chudence 650b chces obuvat do tenkych XC gum... Lebo ked mas na 26" AM/EN bajku 2.3" gumy, tak na 27.5 AM/EN bajk asi 2.1" gumy obuvat nebudes.
Mne je jedno kto jazdi ake kolesa. Kludne nech si jazdia 28.33" vpredu a 43.76" vzadu s 1.2" pneumatikami. Ja to pisem len preto, ze vela ludi si neuvedomuje zakladne fakty a zurivo sa vrhaju na cokolvek nove bez toho aby premyslali. A to nie su len kolesa, ale je to aj odpruzenie, prevody (napr. 1x11
Ano , je to vskutku jedno a preto moje Micheliny 2.0" su siroke ako Noby Nic 2.25" a Schwalbe 2.25" Jimmy su uzke jak jedny moje 1.9" plaste /a mohol by som pokracovat/. Hlavne, ze mame ISO a vsetci sme vysmiati. Nehovoriac o tom, ze v ramci jednej firmy (napr. Continental) su tiez taketo rozdiely. 2.2" plast jedneho typu je siroky jak 2.4" ineho. Ale nevadi. Mame ISO
Druha vec je, ze aky rozdiel bude medzi 26" s 2.25" vs 27.5" a 2.1" ? Asi nieco podobne ako 15" disk a tucnou gumou vs. 16" s menej tucnou. O tom som pisal. Rozohdne mam na AM/EN bajku s 2.3" Fat-Fat Albertom (este povodnym) kolesa vacsie ako na XC bajku s 2.0" fast fredom /starym napr./
inak k tým autám, ono tam výrobca pri roznych palcoch disku mení aj výšku pneumatiky! vo finále je obvod cca rovnaký, takže 15" s tučnými gumami alebo 18" nízkoprofilové budú vlastne rovnakého vonkajšieho priemeru..
Este to napisem inak. Je pravdepodobne, ze ak bol nejaky model povodne 26" a predval sa povodne na 26x2.35 gumach, Tak jeho 650b verzia sa bude tiez predavat na sirokych gumach (napriklad 27.5x2.35). Proste tie bajky sa nebudu bezne predavat s tenkymi gumami aby sa ich priemer dal bezne dobiehat s mensim rafikom a hrubou gumou.
//edit, PS:
To ciselne oznacenie je tzv. ISO znacenie, kde jedno cislo predstavuje sirku pneu v mm a druhe priemer rafika v mm. 26x2.25 vsak bude vzdy 57-559, 27,5x2.25 bude vzdy 57-584 a 29x2.25 bude vzdy 57-622. Je jedno u akeho vyrobcu. To ze vysledne gumy mozu byt trochu inak velke je tym ze kazdy vyrobca ma trochu ine tolerancie vo vyrobe/znaceni, trochu inu vysku a tvar patky, iny dezen, ine mnozstvo materialu atd.
No ved ano,ale vacsi rafik obvykle znamena mensi tlak
Inak to mas podobne ako na aute 15" disky a tucne gumy, vs. 17" disky a nizkoprofilove pneumatiky. Ja davam prednost na bajku vysokycm tucnym gumam , dovod je jasny .. pri prejazde sutrami mam mensiu pravdepodobnost znicenia rafku a seknutiu duse/plasta, ale nesmiem mat pneumatiku s papierovymi bokmi.Na aute davam tomu prednost tiez vhladom na diery. Jazdil som 15,16 aj 17" disky, najlepsie su 15" a tucne zimne gumy s o nieco vyssim profilom este. Na okruh by som bral 17" a viac.
Mozme spravit anketu, resp. statistiku, kde kazdy prida realne namerane rozmery pre ten ktory rafik (26,27.5,29) a prislusny plast (jednak palcove oznacenie a druhak ciselne) a mozme porovnavat. To bude myslim 1000x prinosnejsie.