Force, čo tak niekedy vyraziť spolu. Ja som z Družstevnej a keď idem do Prešova, zvyknem chodiť cez Obišovce. Dnes som spravil Družstevná-Kechnec (benzínka)-Družstevná. Osobitne som si stopol čas od konca KE (pred odbočkou na Valaliky) po pumpu v Kechneci. Smerom na Kechnec som išiel celý čas proti hnusnému vetru, výsledkom čoho bola priemerka iba smiešnych 33,1 km/h. Pri pumpe som musel vypustiť tekutiny, ale potom som hneď išiel naspäť do KE. V podstate celú cestu späť som šiel medzi 40 a 50 km/h. Celková priemerná rýchlosť 38 km/h. Prešov a spať robím zvyčajne okolo 33 km/h priemer. Ak jazdíš pomalšie, prispôsobím sa. Ak rýchlejšie, sorry. Mám za sebou prvý mesiac jazdenia za celý môj život, takže zatiaľ som rád, že spravím aspoň tých 33 km/h do Prešova a spať. Čiže ak ťa nebaví stále chodiť osamote, ozvi sa.
Navyše si tam písal čosi o prevodoch. Každý cyklista vie, že "single speed fixed gear" je rýchlejší ako sprevodované bicykle. Je tam lepší prenos sily a nižšia hmotnosť. Keby to nebolo rýchlejšie, na ováloch by sa to nepoužívalo. Veď napokon, tieto informácie si môže overiť každý sám. A takisto aj hodnotu momentálneho svetového rekordu, ktorý je tesne nad 75 km/h. Samozrejme, pred týmto neskutočným výkonom sa hlboko skláňam, lebo sám by som asi výrazne nad 50 km/h nezašiel.
Převod 88, 90 nebo 92? Samostatnou kapitolou jsou ale na dráze převody. Vzhledem k tomu, jak jsem už napsal v úvodu článku, že se na dráze používá festka, tedy převod, který se musí určit už před startem a během závodu se už nemůže změnit !!!, hraje tak namontovaný převod obrovskou roli v taktice a dále v průběhu závodu. Takže správný dráhař řekne, že pojede buď „devadesát“, nebo „osumaosumdesát“ či „dvaadevadesát“. O čem že je vlastně řeč? Na dráze se totiž udávají převody v coulech, takže převod 50x15 je devadesát, 49x15 = 88 a 48x14 se rovná 92. To jen na vysvětlenou. Určitou zajímavostí je, že zatímco sprintéři preferují nízkou řadu, tedy např. 50,49,48 x 14, tak ve stíhačských disciplínách se jezdí řada horní 51, 52, 53 x 15 nebo dokonce i 55, 56 x 16.
no a teraz malá úloha z tvojej obľúbenej matematiky...Cav má prevod 55 x 11...môže ísť rýchlejšie?
Ja vazne nechapem co tu 29 stran riesis .
Rekumbenty a velomobily su urcite zaujimave stroje (a imho maju na tomto fore miesto)
ale trosku neviem pobrat tvoju snahu o zaclenenie tychto do pretekov klasickych cestnych bicyklov (ak som teda spravne pochopil tvoje prispevky). Mas pocit, ze by sa skaleton a boby (alebo cestne automobily a F1) jazdili tie iste kategorie?
Kua chlapi čo stále riešite, všetkým je snáď jasné že tieto lehobiky budú v porovnaní s klasikou vždy rýchlejšie.
Mám pocit že kopa z Vás je vytočená len kôli tomu že ich neaký típek jazdiaci pol roka hockedy na ceste trhne.
Převod 88, 90 nebo 92? Samostatnou kapitolou jsou ale na dráze převody. Vzhledem k tomu, jak jsem už napsal v úvodu článku, že se na dráze používá festka, tedy převod, který se musí určit už před startem a během závodu se už nemůže změnit !!!, hraje tak namontovaný převod obrovskou roli v taktice a dále v průběhu závodu. Takže správný dráhař řekne, že pojede buď „devadesát“, nebo „osumaosumdesát“ či „dvaadevadesát“. O čem že je vlastně řeč? Na dráze se totiž udávají převody v coulech, takže převod 50x15 je devadesát, 49x15 = 88 a 48x14 se rovná 92. To jen na vysvětlenou. Určitou zajímavostí je, že zatímco sprintéři preferují nízkou řadu, tedy např. 50,49,48 x 14, tak ve stíhačských disciplínách se jezdí řada horní 51, 52, 53 x 15 nebo dokonce i 55, 56 x 16.
no a teraz malá úloha z tvojej obľúbenej matematiky...Cav má prevod 55 x 11...môže ísť rýchlejšie?
Z kopca očividne áno, ako sme to mohli vidieť na videu. Po rovinke nie. Nedovolí mu to odpor vzduchu a väčší valivý odpor pneumatík/kolies. Väčší prevod mu nepomôže oklamať fyzikálne zákony. Opýtaj sa profíkov, ak neveríš. Povedia ti, že drevený povrch je rýchlejší a že "fixed gear" biky určené na velodrómy sú tiež rýchlejšie.
Kua chlapi čo stále riešite, všetkým je snáď jasné že tieto lehobiky budú v porovnaní s klasikou vždy rýchlejšie.
Mám pocit že kopa z Vás je vytočená len kôli tomu že ich neaký típek jazdiaci pol roka hockedy na ceste trhne.
do kopca asi nie... a po rovine na tom lehobiku či čo to je možno ale aj to nie o moc...
Z kopca očividne áno, ako sme to mohli vidieť na videu. Po rovinke nie. Nedovolí mu to odpor vzduchu a väčší valivý odpor pneumatík/kolies. Väčší prevod mu nepomôže oklamať fyzikálne zákony. Opýtaj sa profíkov, ak neveríš. Povedia ti, že drevený povrch je rýchlejší a že "fixed gear" biky určené na velodrómy sú tiež rýchlejšie.
A co myslis ze je na drahe limitujuce na dosiahnutie vyssej rychlosti? odpor vzduchu?
Cougar Koľko kilometrov bežne spravíš na lehobiku? A koľko si dal zatiaľ maximum? Ako sa cítiš na tom v premávke na našich cestách keďže sa to horšie riadi a udržuje rovnováha? Keď okolo teba prechádza auto nemáva to s tebou?
Cougar Koľko kilometrov bežne spravíš na lehobiku? A koľko si dal zatiaľ maximum? Ako sa cítiš na tom v premávke na našich cestách keďže sa to horšie riadi a udržuje rovnováha? Keď okolo teba prechádza auto nemáva to s tebou?
- Keďže som na jeseň iba začínal s cyklistikou, robil som krátke výjazdy (zatiaľ do 85 km).
- Za tie dva mesiace mám len čosi cez 2000 km.
- Na cestách super, mám takmer 360° prehľad o premávke.
- Ako si prišiel na to, že sa to horšie riadi? Riadenie je jednoduché a veľmi presné, rovnováha sa udržiava ľahko.
- Prešlo okolo mňa už množstvo kamiónov, ale nemal som problém so stabilitou.
Tym chces povedat, ze pri prevode 50x15 ten isty cyklista dosiahne maximalnu rychlost rovnaku ako pri prevode 55x11?
Tým chcem povedať, že asfalt je pomalší povrch ako drevo, ktoré sa používa na ováloch. Preto na asfalte pôjdeš za rovnakých podmienok VŽDY o čosi pomalšie. Okrem toho, na niektorých ováloch tuším vyhrievajú vzduch v tých miestach, kde jazdia pretekári. Vyššia teplota vzduchu = menší aerodynamický odpor. Vyššia nadmorská výška = nižšia hustota vzduchu. Preto sa o rýchlostné rekordy pokúšajú často vo veľkých nadmorských výškach. Nie som síce fyzik, ale to zase nie je až také ťažké pochopiť, ako sa správa bicykel na ceste, čo mu v rýchlosti pomáha a čo naopak nie. Ak Cavendish na tom videu išiel naozaj po dokonalej rovinke bez pomoci vetra a išiel 80 km/h, na ovále by mal potom vďaka ideálnym podmienkam zajazdiť asi o 5 km/h rýchlejšie. To by už ale bolo 85 km/h. Prečo je teda svetový rekord iba 75 km/h ??????
no mne pride, ze jediny kotko si tu ty, to co tu riesis uz treti den, nechapem k comu to vedie, co sa snazis dosiahnut.
Za dva mesiace mas 2000 km ? Za ktore ? december, januar, to v lete budes davat aj 1500 - 2000 mesacne, nie ?
Zacalo to pri tych skatulach, teraz uz sme zrazu pri drahe, kam to bude teraz pokracovat ?
Nahodou nejake video z youtube nemozes hodit z tych tvojich 2000km ?
Vieš, na bente kilometre ubiehajú rýchlejšie ako na klasike. V lete je menší odpor vzduchu, jazdí sa ešte rýchlejšie, preto nevidím problém dať za jeden letný mesiac možno aj 2000km. Actionkameru som zatiaľ nekupoval, nebolo čo natáčať. Možno na jar.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vďaka za informáciu. Napriek tomu sa hlboko skláňam pred Cavendishom, lebo aj na ***** bente by som bol o pár km/h pomalší ako on. Klobúk dole.
Ja vazne nechapem co tu 29 stran riesis
Rekumbenty a velomobily su urcite zaujimave stroje (a imho maju na tomto fore miesto)
ale trosku neviem pobrat tvoju snahu o zaclenenie tychto do pretekov klasickych cestnych bicyklov (ak som teda spravne pochopil tvoje prispevky). Mas pocit, ze by sa skaleton a boby (alebo cestne automobily a F1) jazdili tie iste kategorie?
do kopca asi nie... a po rovine na tom lehobiku či čo to je možno ale aj to nie o moc...
A co myslis ze je na drahe limitujuce na dosiahnutie vyssej rychlosti? odpor vzduchu?
- Keďže som na jeseň iba začínal s cyklistikou, robil som krátke výjazdy (zatiaľ do 85 km).
- Za tie dva mesiace mám len čosi cez 2000 km.
- Na cestách super, mám takmer 360° prehľad o premávke.
- Ako si prišiel na to, že sa to horšie riadi?
- Prešlo okolo mňa už množstvo kamiónov, ale nemal som problém so stabilitou.
Hlavne odpor vzduchu. Ostatné faktory sú oveľa menej dôležité.
To sú tvoje slová, nie moje, Kotko.
od obelisku po finish je uplna rovina, kopec zacina prvym kruhacom a konci na vitaznom obluku
Tym chces povedat, ze pri prevode 50x15 ten isty cyklista dosiahne maximalnu rychlost rovnaku ako pri prevode 55x11?
no mne pride, ze jediny kotko si tu ty, to co tu riesis uz treti den, nechapem k comu to vedie, co sa snazis dosiahnut.
Za dva mesiace mas 2000 km ? Za ktore ? december, januar, to v lete budes davat aj 1500 - 2000 mesacne, nie ?
Zacalo to pri tych skatulach, teraz uz sme zrazu pri drahe, kam to bude teraz pokracovat ?
Tým chcem povedať, že asfalt je pomalší povrch ako drevo, ktoré sa používa na ováloch. Preto na asfalte pôjdeš za rovnakých podmienok VŽDY o čosi pomalšie. Okrem toho, na niektorých ováloch tuším vyhrievajú vzduch v tých miestach, kde jazdia pretekári. Vyššia teplota vzduchu = menší aerodynamický odpor. Vyššia nadmorská výška = nižšia hustota vzduchu. Preto sa o rýchlostné rekordy pokúšajú často vo veľkých nadmorských výškach. Nie som síce fyzik, ale to zase nie je až také ťažké pochopiť, ako sa správa bicykel na ceste, čo mu v rýchlosti pomáha a čo naopak nie. Ak Cavendish na tom videu išiel naozaj po dokonalej rovinke bez pomoci vetra a išiel 80 km/h, na ovále by mal potom vďaka ideálnym podmienkam zajazdiť asi o 5 km/h rýchlejšie. To by už ale bolo 85 km/h. Prečo je teda svetový rekord iba 75 km/h ??????
Vieš, na bente kilometre ubiehajú rýchlejšie ako na klasike. V lete je menší odpor vzduchu, jazdí sa ešte rýchlejšie, preto nevidím problém dať za jeden letný mesiac možno aj 2000km. Actionkameru som zatiaľ nekupoval, nebolo čo natáčať. Možno na jar.