Force, čo tak niekedy vyraziť spolu. Ja som z Družstevnej a keď idem do Prešova, zvyknem chodiť cez Obišovce. Dnes som spravil Družstevná-Kechnec (benzínka)-Družstevná. Osobitne som si stopol čas od konca KE (pred odbočkou na Valaliky) po pumpu v Kechneci. Smerom na Kechnec som išiel celý čas proti hnusnému vetru, výsledkom čoho bola priemerka iba smiešnych 33,1 km/h. Pri pumpe som musel vypustiť tekutiny, ale potom som hneď išiel naspäť do KE. V podstate celú cestu späť som šiel medzi 40 a 50 km/h. Celková priemerná rýchlosť 38 km/h. Prešov a spať robím zvyčajne okolo 33 km/h priemer. Ak jazdíš pomalšie, prispôsobím sa. Ak rýchlejšie, sorry. Mám za sebou prvý mesiac jazdenia za celý môj život, takže zatiaľ som rád, že spravím aspoň tých 33 km/h do Prešova a spať. Čiže ak ťa nebaví stále chodiť osamote, ozvi sa.
Katko, komponenty na bentoch sa používajú rovnaké ako na klasike. Samozrejme, okrem častí, ktoré sú úplne odlišné. A čo sa týka tých 60. rokov a dneška, myslel som to trochu inak. Materiály sú oveľa lepšie, komponenty sú presnejšie a ľahšie, ale priemerná rýchlosť, akú si schopný dosiahnuť na "modernom" cesťáku, je len o malý prd vyššia ako bola pred 50 rokmi. Videl som konkrétny výskum, ktorý ukazoval, že tá priemerná rýchlosť klasiky vzrástla za 50 rokov o 3-5 km/h. Tomu ja hovorím STAGNÁCIA. Rekumbenty už prekonali rýchlosť 133 km/h počas krátkeho šprintu po rovinke. Profíci na velodrómoch na klasike stále dosahujú "len" okolo 70 km/h na pár sekúnd, čo je len o trochu viac, ako je "bežná" cestovná rýchlosť u *****h velomobilov. Vieš, človek má veľmi obmedzený výkon (amatéri dajú okolo 200 Watt počas hodiny). Na obyčajnom bike sa s tým nedajú robiť zázraky. Na velomobile áno...
ale tá bežná cestovná rýchlosť u velomobilov sa tiež nebude zvyšovať, takže o čom ten celý výskum je?...zase to len stagnuje...či plánuješ na tom chodiť 200 kmh? všetky mechanické súčasti v rekumbentoch sú prebraté z cyklistiky a nie naopak, takže ak stagnuje cyklistika stagnujú aj velomobily...
a nebude to uz hlavne zavisiet od aerodynamiky?, ludia sa velmi za 50 rokov nezmenili, stale su z hladiska aerodynamiky nanic ), dobre som to pocitil tak pred tyzdnom ked som siel v brutalnom protivetre, vystrety som sa plahocil ledva 15kmh, ked som sa prikrcil k riaditkam tak pri tej istej namahe to hned stuplo na 17-18, tak odpor vzduchu asi nebude zanedbatelny
ved rozdiel spociva prave v aerodynamike. Ja hovorim o naraste rychlosti prave pouzitim novych materialov, komponentov atd. a nie znizenim aerodynamickeho odporu
Capulo, ideš na to správne. Po rovinke je to takmer výlučne o AERODYNAMIKE. Valivý odpor plášťov, hmotnosť atď. sú menej dôležité premenné. Preto velomobily jazdia po rovinke 50+ km/h. Do kopca je to hlavne o hmotnosti a o valivom odpore. Tu majú výhodu ľahšie bicykle. Velomobily sa však na rozdiel od klasických bajkov ešte stále majú kam posunúť vo vývoji. V súčasnosti majú najľahšie velomobily okolo 20 kg. V najbližších rokoch sa predpokladá posun až na hranicu 16 kg. Takisto sa ešte stále pracuje na vývoji nových aerodynamických tvarov. Klasické cestné bicykle sú v podstate na vrchole svojich možností. Ich hmotnosť sa ešte môže znížiť o 1 kg, ale to vám je na ceste aj tak prd platné.
Síce už nie úplne aktuálne, ale aj tak pekné porovnanie efektivity jednotlivých typov bicyklov a velomobilov. Pre porovnanie je tam aj klasický cesťák.
ved rozdiel spociva prave v aerodynamike. Ja hovorim o naraste rychlosti prave pouzitim novych materialov, komponentov atd. a nie znizenim aerodynamickeho odporu
Takže žiadne znižovanie odporu vzduchu? Hm, na čo asi tak slúžia na moderných bikoch karbónové diskové kolesá, sedlovky, predné vidly a vôbec celé rámy s "aerodynamickým" profilom trubiek? Prečo sa asi tak na timetrialoch krčia cyklisti do extrémne nepohodlnej polohy? Nie preto, aby znížili odpor vzduchu?
no chcel by som vidieť ako to ovládaš, keď v takej 60-tke zafúka bočný vietor...
Nerád ti kazím radosť, ale velomobily sú navrhnuté, aby ich bočný vietor ešte viac poháňal dopredu. Je to tzv. sail effect. Velomobily sú v skutočnosti ovplyvňované silným vetrom oveľa menej ako jazdec na klasike. Bočný vietor nepredstavuje žiadny problém. Naopak, je vítaný. Nezabúdaj, že to má tri kolesá a ťažisko máš pár centimetrov od zeme.
no ten na obrázku veru 3 kolesá nemá ale to je zase nejaký "semi-cucumber", človek aby pri každom jednom zisťoval, čo to vlastne je
Na tých prvých priečkach sú samé dvojkolesové rýchlostné špeciály. Čosi ako časovkárske bicykle medzi klasikou. Na cesty neodporúčam, ak sa nechceš zabiť...
no prosím a sme pri tom...aj keby to nebol špeciál tak sa na tom nedá normálne jazdiť...o čom je potom také porovnanie? bicykel ktorý môžeš použiť kdekoľvek a čudo na 200 metrov...
no prosím a sme pri tom...aj keby to nebol špeciál tak sa na tom nedá normálne jazdiť...o čom je potom také porovnanie? bicykel ktorý môžeš použiť kdekoľvek a čudo na 200 metrov...
Na tom videu, čo som poslal, ide chlapík na TROJKOLESOVOM velomobile po bežných cestách v bežnej premávke. A ide skoro 70-kou. DOJKOLESOVÝ rýchlik by som sa na cestu neovážil zobrať. To by bola samovražda. Takisto ani ty nevezmeš na asfaltku jednorýchlostný velodrómový špeciál. Preto som porovnával len klasický cesťák s velomobilom...
Takže žiadne znižovanie odporu vzduchu? Hm, na čo asi tak slúžia na moderných bikoch karbónové diskové kolesá, sedlovky, predné vidly a vôbec celé rámy s "aerodynamickým" profilom trubiek? Prečo sa asi tak na timetrialoch krčia cyklisti do extrémne nepohodlnej polohy? Nie preto, aby znížili odpor vzduchu?
Mal som na mysli skor kapotaze ako na tych trojkolakoch a presun taziska resp. zmenu samotnej konstrukcie bicyklov. kazdopadne to co spominas prispelo k narastu priemernej rychlosti na klasike o tych 3-5 km/h. Aj ked na casovkarskych bicykloch (diskove kolesa, aero sedlovky atd.) je ta zmena rychlosti v uplne inych cislach.
Ja sa ale pytam o kolko sa zvysi priemerna rychlost v priebehu 50 rokov pri tvojich presuvadlach pri zachovani terajsej konstrukcie, ak teda o 50 rokov este vobec budu tieto vymysly existovat..
Geriii, neviem, kam pôjde vývoj ďalej. Velomobily existujú len čosi vyše 20 rokov. klasický bicykel vyše 100 rokov. Velomobily sa za ten krátky čas stali najrýchlejšími človekom poháňanými dopravnými prostriedkami, aké jazdia po cestách. Môj odhad je, že ich priemerná cestovná rýchlosť sa dá posunúť ešte o takých 10 km/h. Klasický bicykel sa už neposunie nikam, lebo už niet kam. Velomobily sú energeticky najefektívnejšie stroje na prepravu človeka. Človek doteraz nič lepšie nevymyslel, takže nevidím dôvod, prečo by mali upadnúť do zabudnutia. Nevyzeráš ako hlupák, preto sa tak trochu čudujem, že si proti pokroku vo svete cyklistiky...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A myslis ze o 50 rokov bude narast priemernej rychlosti u rekumbentov aky? Samozrejme pri ich rovnakej konstrukcii, ako teraz.
Síce už nie úplne aktuálne, ale aj tak pekné porovnanie efektivity jednotlivých typov bicyklov a velomobilov. Pre porovnanie je tam aj klasický cesťák.
Nerád ti kazím radosť, ale velomobily sú navrhnuté, aby ich bočný vietor ešte viac poháňal dopredu. Je to tzv. sail effect. Velomobily sú v skutočnosti ovplyvňované silným vetrom oveľa menej ako jazdec na klasike. Bočný vietor nepredstavuje žiadny problém. Naopak, je vítaný. Nezabúdaj, že to má tri kolesá a ťažisko máš pár centimetrov od zeme.
Skvelý výber.
Na tých prvých priečkach sú samé dvojkolesové rýchlostné špeciály. Čosi ako časovkárske bicykle medzi klasikou. Na cesty neodporúčam, ak sa nechceš zabiť...
Na tom videu, čo som poslal, ide chlapík na TROJKOLESOVOM velomobile po bežných cestách v bežnej premávke. A ide skoro 70-kou. DOJKOLESOVÝ rýchlik by som sa na cestu neovážil zobrať. To by bola samovražda. Takisto ani ty nevezmeš na asfaltku jednorýchlostný velodrómový špeciál. Preto som porovnával len klasický cesťák s velomobilom...
Mal som na mysli skor kapotaze ako na tych trojkolakoch a presun taziska resp. zmenu samotnej konstrukcie bicyklov. kazdopadne to co spominas prispelo k narastu priemernej rychlosti na klasike o tych 3-5 km/h. Aj ked na casovkarskych bicykloch (diskove kolesa, aero sedlovky atd.) je ta zmena rychlosti v uplne inych cislach.
Ja sa ale pytam o kolko sa zvysi priemerna rychlost v priebehu 50 rokov pri tvojich presuvadlach pri zachovani terajsej konstrukcie, ak teda o 50 rokov este vobec budu tieto vymysly existovat..