viete mi prosim objasnit rozdiely medzi kategoriami full bicykov?
v minulosti som mal 2 roky HT bicykel GrandCanyon 29”, teraz jazdim na graveli so sirokymi gumami. Do buducna uvazujem aj o fulle - pre zmenu, pre nove moznosti. Skor 27.5” ako 29”, ktore mi prisli privelke.
Hladam obsirnejsie porovanie, ako sa lisia typy full bicyklov pre jednotlive ucely. Teoreticky to viem v kratkosti opisat, ale rad by som bol vernejsiemu opisu - skusenostiam - porovnaniu, ak niekto ma skusenosti skrz tieto typy...
Moj styl jazdy:
- rychlejsie turisticke tempo. Ziadne preteky. Nemam “pretekarske ambicie”.
- vacsinou jazdim cestu, ale rad sa pozriem aj do hory (male karpaty, biele karpaty, strazovske vrchy, stiavnicke vrchy)
- nie technicke jazdenie, nie skoky. (chcem sa naucit bunnyho)
Zoberme si ako priklad varianty z Canyonu:
A) Lux (XC), najlahsi, najmensie zdvihy, 29”
B) Neuron (Trail), tazsi, vacsie zdvihy, 27” S, 29” M
C) Spectral (Trail) este tazsi, dlhsi, este vacsie zdvihy, 27”
a ako priklad vyjazov:
1) lahke traily v okoli kamzik-BK
2) stredne dlhy vylet po dobrom terene: z kamzika na Pezinsku babu a spet
3) este dlhsi vylet, horsi, viac kamenisty teren, hrebenovka
4) pump track
Ako sa budu lisit bicykle A,B,C na ucel 1,2,3,4?
Na kolko bude citit rozdiel medzi najvhodnejsim a najmenej vhodnym na dany ucel?
Diky!
posledný komentár: 21. 11. 2017 o 13:31
posledný komentár: 10. 4. 2014 o 12:24
Pripadne by som pozrel nieco ine z kategorie “downcountry”.
ja by som povedal ze
100-120mm - klasicke XC, zvaznice, lahke trejly, dlhe vyjazdy
140mm tažšie trejly, narocnejsi teren
160+mm enduro, DH ...
Ale zvazil by som aj nejaky trailovo osadeny XC bike... oiz tr, epic evo, scalpel se, trek topfuel
Kategorie bajkov sa rozne prelinaju, nezavisi len od zdvihu ale od plno roznych parametrov. Od geometrie, posedu, nastavenia chodu zadnej stavby, tuhosti, vybavy ale i od fitness a skill levelu jazdca. Dva rozne bicykle s rovnakym zdvihom mozu byt diametralne odlisne. Rovnako mozu byt na rovnakom rame postavene dva zameranim odlisne bajky.
Z tych bajkov co si dal nie je rozdiel len vo zdvihu, ale ako pisem i v geometrii, komponentoch, posede... Napriklad Spectral vs Neuron. Na spectrale mas pevnejsiu vidlicu s sirsimi nohami, tlmic s expanzkou, hrubsie zjazdovejsie plaste, sirsie rajdy, kratsi predstavec, kratsie kluky, dhlsi reach, polozenejsi uhol atd. Proste veci ktore ti voci neuronu pridavaju na istote a pohodli v zjazde, na odolnosti komponentov ale zaroven pridavaju i na hmotnosti a podpisuju sa i na slapatelnosti. Ale tiez nemozeme generalizovat lebo moze sa stat ze s podobne zameranym bajkom ako Spectral vyslapes rozbity korenovo-kamenny vyslap istejsie ako s Neuronom. Na asfalte sa ti ale bude urcite slapat lepsie na Neurone, jednak je to vahou, pouzitymi plastami, nastavenim zadnej stavby atd. A podobne to mas ked porovnas Neuron s Luxom. Lux je komponentami, vahou, nastavenim a geometriou viac slapavy a tuhsi bajk, Neuron naopak zjazdovejsi, viac am bike. Cize priklad, ked na Luxe vbehnes v rychlosti do rozbiteho kamenneho terenu, tak voci Spectralu sa ti bude krutit vidlica (bude uhynat skalam), bude sa ti horsie ovladat bajk (geoska, predstavec, rajdy, plaste, ...), tlmenie a zdvih ti nebude musiet stacit (bude ti to poskakovat a budes dostavat supy do ruk a noh). Naopak na XCO preteku budes na Spectrali bojovat nielen so sebou ale i sbajkom. Pojde to pomalsie, horsie to bude akcelerovat, bude sa ti to proste hupat, siroke a tazke plaste brzdit, zdvih ani nevyuzijes, ...
Ak chces radu tak ja ako amen jazdec by som siel do niecoho ako Transition Spur. Nad agresivnejsim bajkom by som nerozmyslal (aj ked napriek zdvihu si myslim ze ten spur je agresivnejsi ako Neuron). Pisem to preto ze podla toho pumptracku a toho bunny hopu si myslim ze ta to casom zacne bavit jazdit i tazsie veci. Ak nieco viac xc tak podobne ako ti chalani uz pisali, ten Specialized Epic Evo napriklad vyzera dobre. Pripadne potom vyslovene XC bajky ako ten LUX trebars. A osobne by som siel do 29in ak nemerias napriklad pod 1.65.
Dodám že meriam 175cm, 72kg.
https://www.n1shop.cz/en/2020-hei-hei-cr-dl-md-p1305634/?cid=3506
- mal som HT GC velkost ramu M (172-182cm) na 29" a pripadal mi trochu "neohrabany", pri strmych stupaniach pomedzi stromy.
(neviem ci kolesami, ci privelkym ramom)
- na graveli mam (aj) 27.5" kolesa (sirka 45mm (1,77")) a v lese je mi to fajn: paci sa mi ten nizsi postoj: blizsie k zemi, mensi bicykel
- mal som HT GC velkost ramu M (172-182cm) na 29" a pripadal mi trochu "neohrabany", pri strmych stupaniach pomedzi stromy.
(neviem ci kolesami, ci privelkym ramom)
/quote]
Ono je to mozno skor o zvyku. Ja ked som presiel z HT na Full, ktory je dlhsi o cca 5cm, tak som si tiez pripadal neohrabany. Ale aj v technickych vyslapoch teraz povazujem dlhy reach za vyhodu, lebo sa mi lahsie manipuluje s taziskom a udrzuje pritlak na oboch kolesach. Nehovoriac ze v karpatoch nemas ani tak uzavrete traily ako skor korene a tam ti budu 29 ovela lepsie ako 27.5.
To si trošku vypálil ceny