1. Stupanie
Konkretne sa mi jedna o to ze mam modelovy kopec s urcitym kostantnym sklonom ktory teraz jazdim na pevnom zadku a 80mm vidle tak tak ze ho vyjdem, staci male nesustredenie, nepozornost alebo chyba v technike dvihne mi predok a som jasny.
Uvazujem o fulle ktory ma 120-140mm zdvihu vpredu aj vzadu, Je mi jasne ze geometria je tomu prisposobena ale stale mi to nejako nestimuje a mam pocit ze vyslapat ten kopec bude asi nerealne ked do toho este pripocitam ze si zadna stavba sadne do vacsieho sagu je to pri jazde do kopca z fyzikalneho hladiska dalsie minus.
2. Klesanie
Zoberme si teraz opacny pripad prudke klesanie bez nejakych kamenov a podobnych zalezitosti, niekto zvykne davat nizsie sedlo, niekto stoji za zadkom za sedlom... pri mojej predpotopnej vidlici s realnym zdvihom max 50mm sa mi predok nejako vyrazne neponara... co vsak 140mm linearneho zdvihu chodiaceho skoro na doraz + zadna stavba ktora ma tendenciu "vyjst zo sagu?" Neviem ci som to popisal pochopitelne.
Zaujimali by ma vase skusenosti, je mi jasne ze to zas nebude tak horuce inak by sa tie fully nevozili stale viac a viac ale myslim ze debata na tuto temu tu este nebola. (alebo hej?)
lepsie ako to co si napisal o gravitacnom zakone...
aj tak drzim palce zhodit kilo z biku za par k
*edit
jeeeezis ze "s biku"
no comment
aj tak drzim palce zhodit kilo z biku za par k
staci vymenit pruzinovu vidlu za pevnu karbonovu - a mas to kilo dole, che, che
ohladne stupavosti v ramci fulov je to vsetko v prvom rade o geometrii,
tam, kde ja s G. NRS so 100mm vidlou si pcham spicku sedla do zadku, tam podobne tazky kamos s podobnou vykonnostou na G. X0 so 130mm vidlou v pohode vyjde to iste bez "sexuálnych radovánok"
potom o citlivosti zadnej stavby a o jej schopnosti neprepruzovat v tahu a o .....
nechce niekto napisat diplomovu pracu na tuto temu ?
s odomknutým sa mierne viacej pohupuje, ale ked vieš šlapať kruh tak to nieje také tragické. Kontakt s povrchom bol podstatne lepší ako pri zamknutom tlmiči (inak toto platí aj pri zamykaní vidly do relatívne prudkého výšlapu v sede ... menej odskakuje) kde len prepláve zadná stavba cez prekážku a nemá snahu odskakovať a prešmykovať.,
Tohle je zajímavé téma, tak postupně pár reakací jak pročítám celé vlákno.
Tady zcela souhlas, jen doplním, jak to může být ještě lepší s upraveným tlumičem v TF tuned. Odemčený funguje jak píšeš. Při přepnutí na Push platformu (tak jak ji mám dle mojich požadavků nastavenou) se jen malinko omezí a tedy pořád zadní stavba dobře funguje a drží kontakt zadního kola s povrchem (pro představu, jak už jsem tu psal jinde, tak skoro stejně jako s otevřeným tlumičem s compression tune na maximu). A k tomu navíc drží ta platforma tlumič na o něco menším sagu, což je do výjezdu ideální.
další vysokopoužitelný systém je TAD od Sunta. Jazdil som jeho XC Pro TAD 20-122. Tam to funguje nasledovne. Po zatlačení páčky na riditkách sa uvolní ventil medzi komorami, nastavíš požadovaný zdvih a pustíš. Nemá to žiadne medzipolohy a treba trochu cviku aby to bolo možné robiť oboma smermi za jazdy, ale dá sa to bez problémov.
upravený e*****n je úžasná vidla a vo verzí TAD má aj AL nohy, takže sa farba neoškrabuje. Princípom je totožný ako XC Pro TAd (rovnaká vzduchová patrona) ale tlmiaca časť je čistý E*****n. Jediná nevýhoda tohoto modelu je, že narástol počet tesnení a krúžkov (prepúšťanie ...) takže žial nedosahuje až také ***** parametre ako jeho bratríčkovia bez TAD. Je o malilinko menej citlivý ako klasický E*****n, ale aj tak patrí k cenovým skvostom.
Infinity Travel v podstate funguje na podobnom princípe ako TAD, ale k tomu nech sa vyjadria iný, nemal som ho rozhodený ....
Potom je tu ETA .... otočíš a znížiš ... systém zaujimavý, ale chod týchto vidiel ma neoslovil (tie ktoré som mal v rukách ....)
ostatné systémy sú na spôsob 1x nastav a nechaj ma tak, alebo ked už inak nedáš tak sa vytešuj.
Edit: FOX nemení pri zmene odtrh a progresivitu. Samozrejme sa krivka zvyšuje pri zníženom zdvihu (musí lebo sa koniec približuje rýchlejšie), ale tvar priebehu je skoro totožný....
TAD mení aj odtrh aj progresivitu pri každom nastavení. Hlavne pri krajných polohách. Pri plnom vysunutí je negatívka skoro prázdna a odtrh je vysoký. Stačí zanoriť vidlu o 5mm a odtrh sa zníži na polovicu.
IT predpokladám že niečo podobné ako TAD aj ked .... chcelo by to premerať.
Opět souhlas, jen pár doplnění.
U Talasu hodně moc závisí na jakém tlaku v hlavní komoře je ježděný. Pokud cca na 60psi a více, tak v tu chvíli bez problémů dokážu zdvih za jízdy zvýšit zpět na 140mm aniž bych odlepil přední kolo od země (tedy pouze nadlehčení kola stačí, žádné ježdění po zadním není nutné). Pokud se jezdí ale hodně nízké tlaky (jezdil jsem na 07 kolem 45psi), tak tam se tomu zpět na vyšší zdvih už tak dobře nechtělo a bylo třeba opravdu přední kolo zvedat.
Jak mám oba Talase upravené a sníženou progresivitu snížením tlaku ve třetí komoře, tak od té doby ty nízké tlaky už nejezdím a foukám ten 07 RL na 65-70psi a ten 08 RLC na 60-65psi. A tedy úprava charakteristiky tak nepřímo pomohla i té změně zdvihu.
A jedna poznámka k upravenému E*****nu TAD. Za ty prachy super vidlice, ale ten systém snižování zdvihu je o malinko horší než u Talasu, díky té nutnosti synchronizovat držení páčky a odlehčení/zatížení vidlice. To jde přeci jen hůře než u Talasu.
PS: dvaja cvoci sa stretli
Už u tu Roman reagoval. Zkoušel jsem všechny snižování zdvihu. Tedy IT, TAD i Talas. A Talas je jednoznačně nejlepší i přesto, že nemá ovládání z řídítek. Ty dvě věci a to že jsou pevně dané polohy (a tedy dobře se trefuje mezipoloha na 120mm) a to, že páčkou nejprve pohneš a až teprve kdykoliv potom můžeš vidlici zatížit pro snížení (to ani nemusíš, to je dost ve chvíli kdy otáčím páčkou) nebo odlehčit pro zvýšení (což jak jsem popisoval v předchozím příspěvku jde při 60psi a více zcela samo, např. když se to udělá těsně před koncem výjezdu, což jsem zapomněl uvést, tak ani není třeba dělat nic, protože vidlice je odlehčená samotným výjezdem).
len opravím ... nie výjazdom ako takým, ale pri hrane stúpania do kopca na konci výšlapu
to neznamená že dojdem domou a vidla bude odlahčená
PS: dvaja cvoci sa stretli
Mám upravené ty tlumiče už oba. U jednoho to bylo z compression tune max, u jednoho z compression tune min. U toho max samozřejmě propastný rozdíl a zcela jiné chování. U toho min jako máš je to po úpravě o trošku lepší (jasně jsem ji vysvětlil, že chci co nejmenší kompresi, maximální citlivost a maximální rychlost tlumiče v kompresi, takže to upravovali co to šlo maximálně), ale ten rozdíl je poměrně dost malý. A platformu je trošku podobná propedalu na jedničce (také s compression tune na minimu) a to pro nastavení na trojku, ale také o trošku lepší. Platformu nastaví také jak chceš, tedy dala by se o něco více omezující, ale nepůjde nic blízkého locku.
U toho s compression tune na minimu jsem to posílal na úpravu také ne hned, ale až po 4tis. km, kdy to tam šlo místo kompletního servisu. Jen tak na úpravu u téhle verze bych to také za ty prachy nedal, přece jen to zas tak levné opravdu není.
Délka představce právě vliv v podstatě žádný nemá a sklon až také moc ne. Tedy až na vyloženě extrémní situace. Rozhodující je poloha těžiště ve stoupání. Konkrétní příklad. Mám dvě stejná kola zcela totožně nastavená a na jednom budu mít 9cm představec a na jednom 12cm představec.
Při natažených rukách budu mít na tom 12cm představci těžiště jinde a stoupavost lepší bude, to je pravda. Jenže tohle není ani tak podstatné, protože na tom 9cm mírně zkrčím ruce a tím dosáhnu naprosto totožnou polohu těla a těžiště bude stejné. Stoupavost naprosto totožná.
To samé se týká i sklonu představce.
Jediný rozdíl by byl při extrémní skrčení rukou, kdy už ležím na řídítkách, tam ten delší a případně negativně sklonění představec dovolí větší posun těžiště. Ale pokud je dobrá geometrie kola a třeba navíc ještě snižování zdvihu vidlice, tak takový extrémní předklon není nikdy potřeba.
A tedy delší představec nepřinese žádnou výhodu do stoupání, jak se obecně nesprávně traduje. Jediný rozdíl bude v tom, že na tom kratším představci budu muset jezdit s o malinko více skrčenýma rukama.
V úvodu můžu napsat, že stoupavost v prudkých výjezdech je na fullu u mě jednoznačně lepší než na HT a to přes výrazně větší hmotnost (HT mám celopevňáka s karbonovou pevnou, takže je to lehounká raketa a oproti oboum mojim fullům téměř o 3kg lehčí, oproti tomu jednomu přesně o ty 3kg, to HT má nějakých 9,6kg).
Na fullech (zvlášť pak od uričitého zdvihu, dejme tom kolem těch 120-130mm se to začne projevovat už výše, od 140mm už je to dost zásadní) se v prudkém výjezdu dost výrazně negativně projeví geometrii. Zvýšení sagu na tlumiči a snížení na vidlici změnou rozložení váhy ve výjezdu je na vyšších zdvizích už várazné. Samozřejmě je to různé kolo od kola a záleží na více faktorech. Na průběhu zadní stavby + tlumiče, na průběhu vidlice, na geometrii kola (např. na kolech, které mají extrémně narovnaný posez je to negativum na fullu menší, protože už na rovině mají na zadním kole už hodně váhy a už nedojde k takové změně ve výjezdu).
Pak samozřejmě záleží hodně na geometrii kola, ale to ani ne na délce představce (na tom stejném kole, něco jiného je když je různě dlouhý představec na různých kolech, tam to není tak jednoduché a už na tom záleží), ale ztěžejní jsou parametry jako délka zadní stavby a nastavení sedla vůči středu, což zcela zásadně ovlivní polohu těžiště (a že tohle bývá v praxi extrémně velký rozdíl někdy a je to ovlivněno především poměrem délky stehení a lýtkové části nohy, kde ti s delší stehení části nohy potřebují sedlo více vzadu, jeden případ v praxe, manželka má stejně dlouhé nohy jako já a přitom vozí sedlo posunuté o celé 4cm více vzadu než já - oba máme ideálně nastavené sedlo vůči středu).
Dále výška řídítek to také trošku ovlivní. Samozřejmě stejně jako u délky představce je možné více krčit ruce a tím dosáhnout stejné polohy těla pro různou výšku řídítek.
Ale je fakt, že když je rozdíl extrémní, tedy současně řídítka o hodně níže a ještě třeba i delší představec, tak ten rozdíl ve skrčení rukou pro stejný posez je už extrémně velký a tak extrémě skrčené ruce jsou už nepříjemné a rozdíl tu bude.
A teď k té praxi. Na HT mám o 1,5cm níže řídítka a o 1cm delší posez. Sedlo nastavené stejně, délka zadní stavby skoro stejná, žádná zásadní rozdíl.
Při otevřeném tlumiči a plném zdvihu vidlice v prudkém výjezdu je to horší než na HT, tam se hlavně na Stereu (které má reálný zdvih 150mm a díky průběhu velmi ochotně chodí do zdvihu, tedy ve výjezdu se to i více negativně projeví) dost projeví negativní změna geometrie díky změnám sagů.
Přepnutím tlumiče na Push platformu mírně snížím sag a už mírně kompenzuju tu negativní změnu geometrie. V extrémně prudkém výjezdu to ale ještě zcela nestačí.
Dále když snížím vidlici na 120mm (a tlumič je na Push platformě), tak už jsem na tom o chloupek lépe na HT a vyjedu už více než na HT, protože samozřejmě je tu už další ostatními zmiňované plus a to lepší kontakt zadního kola s terénem.
Ale i na na asfaltu už je to lepší než na HT, ze sedla jít na HT stejně ve výjezdu typu 25% a více nemůžu ani na tom asfaltu (tedy nelze využít tu výhodu, že to celopevné HT jede jako raketa ze sedla).
No a jakmile hodím vidlici na 100mm, tak už jsem na tom o třídu lépe než na HT a vyjedu mnohem více. Ani v nejprudších výjezdech (tím myslím kolem 30%+, měřeno dle tracklogu gpsky, kterou už několik let vozím) na fullu nemusím nějak posouvat se na sedle na ***** nebo dělat jiné nepohodlné kreace. Jen už samozřejmě musím se výrazněji předklonit, což je také dané krátkým představcem (s dlouhým bych vyjel totéž, ale nemusel bych se předklánět a krčit ruce tolik).
Na fullu tedy všechny výjezdy končím na fyzičce nebo případně na kombinaci s hrabáním zadního kola (ale hrabání ne díky sklonu, ale pouze na extrémních podkladech typu velké hromady volných šutrů, kde se prostě začne podemnou podkluzovat samotný povrch s čím se nedá už nic dělat kromě jediného a to projet to rychle; ale tím opět končím na fyzičce protože ve 20% stoupání s takovým šutry opravdu neudržím rychlost kolem 15, které je v některých extrémech nutná).
A ještě jedna výhoda fulla. V technických velmi prudkých pasážích, kde jedu na hranici svojí fyzičky, tak tam hrozně pomůže, že nemusím tak řešit techniku (tedy vybírání stopy, práce s těžištěm) a jen to na fullu projedu za nosem, protože na řešení techniky už pak není síla a fyzička a jsem rád že jedu. Tohle hrozně pomůže a další důvod proč na fullu v technických pasážíš vyjedu mnohem více i když je těžší.
A Tvoj postoj k LRS?
Mám na mysli lepšie kopírovanie nerovností, následný prítlak a s tým spojená lepšia trakcia.
Zatiaľ som jazdil iba 3 FS biky.
Specialized Enduro, pri ktorom som bol nútený skonštatovať, že je to najhorší bike, aký som kedy vozil, následne Specialized Epic, pri ktorom som prišiel na to, že systém pruženia BRAIN a jeho fungovanie je pre mňa absolútne neprijateľné (vo výšľapoch spomalené reakcie na kopírovanie nerovností pri zapnutom BRAIN, pri otvorenom tlmiči zase pohupovanie a v zjazdoch taktiaž spomalené reakcie a pri zapnutom BRAIN rany do zadku).
Teraz vozím Lapierre X-Race, ktorý je čisto XCbike, dokonca číri jednočap. Takže tlmič disponuje iba LO. V zjazdoch je mimoriadne pohotový a pohodlný, čo je podľa mňa veľká výhoda jedno čapov oproti rôznym inteligentným systémom pruženia. Do výjazdov zo zatvoreným tlmičom je to čistokrvný HT bez akýchkoľvek badateľných známok pohupovania dokonca aj pri mojich 100kg. S tým je spojený aj fakt, že pri výšľapoch jednoduchých, tak aj technických sa správa ako HT (samozrejme pri LO, inak by sa mi ponorol pod zadkom), s čím je spojené aj značné nepohodlie...tým sa ale nesťažujem, bola to moja podmienka pri kúpe FSbiku.
Preto si neviem celkom dobre predstaviť argumenty, ktoré sú tu prezentované ako výhody FSbikov pri výšľapoch.
A Tvoj postoj k LRS?
X-fusion bohužel patří k těm tlumičům, kde zkušenosti jsou minimální (velmi dobře znám Foxe a RS tlumiče a trochu Swingery), jen pákrát krátké vyzkoušení a to bohužel bez většího poladění na mojí váhu a styl jízdy, což je pak hrozně zkreslující.
Nejsou omezovány kompresí jako u Foxe, tedy s citlivostí je to slušné. Průběh bez testu s přesným nastavením tlumiče nedokážu moc říct, odhaduju celkem podobný Foxům se standardní komorou, tedy méně progresivní (ale je to fakt jen dohad z krátkého testu).
K LRS mám negativní postoj, průměrný systém, které nic moc nežehlí (nové AM Meridy, které také nejsou žádný velký zázrak fungují lépe než LRS) a k tomu ještě atypický tlumič a ještě jsou to přepákováné jednočepy s průměrným průběhem (na přepákovaný jednočep) a tedy nevýhodami jednočepů, ale i přepákovaný jednočep může mít vynikající funkci (i když třeba o něco většího tuhnutí pod brzdou se nikdy zbavit nemůže, což ale vadí jen v některých méně častý situacích a u nižších zdvihů to není moc podstatné), tady jako příklad bych uvedl Yeti 575 (ukázka výborně funčního přepákovaného jednočepu).