Áno, mám ten rascal. Mám veľkosť L, meriam 181 cm. Kupoval som ho na predajni, nie naslepo cez net, spoliehal som sa, že by mi povedali, že to nie je veľkosť pre mňa.
Ja mám tiež Rascal, 185cm, vnútorná dĺžka nohy 86cm. Mám XL. Ak by som mal L, tak sedlovka je vysunutá tak cca 1cm od maximálnej dĺžky. Bike mi sedí, jediné čo mi vadí, že by horná trúbka mohla byť o kúsok nižšie.
A to mas ten Rascal? tam je uhol 74
Nemas ty nahodou aj nevhodnu velkost?
On riesil predozadnu polohu sedla a ta sa nemeni ak maju ramy roznej velkosti rovnaky efektivny uhol sedlovej trubky (ak ide sedlova trubka cez stred), alebo dokonca meni negativne. Ak sedlova trubka nie je cez stred, ale pred nim, tak nizsi ram s viac vysunutou sedlovkou bude mat sedlo viac vzadu, ako vacsi ram + kratsia sedlovka.
Otazka je, ci mu vadi, ze nema KOPS. Ako tu bolo spomenute, pri fuloch a modernej geometrii (strme sedlove uhly) sa to uplne ignoruje. Ak mu to vadi a ma pevnu sedlovku, moze kupit sedlovku s 25mm offsetom a posunut sedlo uplne dozadu (teleskopiek s offsetom je ako safranu).
Ja mám tiež Rascal, 185cm, vnútorná dĺžka nohy 86cm. Mám XL. Ak by som mal L, tak sedlovka je vysunutá tak cca 1cm od maximálnej dĺžky. Bike mi sedí, jediné čo mi vadí, že by horná trúbka mohla byť o kúsok nižšie.
Ja mám dĺžku nohy 84,5 cm a sedlovku na tom L mám vysunutú 18 cm (čo v celkovej výške od osi stredového zloženia je 75,5 cm) a od max.vysunutia som 7 cm.
Jazdím ho takto:
A keby si teoreticky dostal to sedlo nejakým spôsobom o 5 cm vzad, nebude ti zase celý dlhý? Lebo ty ideš podľa polohy nohy na pedáloch ale čo ruky? To je len taká úvaha. Potom si tam dáš 40 mm predstavec a riadidlá s bavksweepom aby si to dorovnal?
PeterK2 ja som k dispozícii L variant nemal, len som to cca podľa rozmerov výrobcu, čo uvádzal na stránke. Ale koketujem, že by som chcel skúsiť L, že aké by mi bolo.
Samotna metoda z olovnicou je skôr orientačna. Idealne je balančny test samozrejme idealne s spd , kde su spravne nastavené tretry. Dá sa aj bez spd len je to komplikované nakolko opakovane potrebuješ správne a rovnako ukladať nohu na pedál. Na test stačí rovina a skušať, značiť. Ak si nastaviš sedlo jeho predozadnu poziciu a vyšku a je to ok tak sa k tomu nevracaj a nastavuj prednu časť posedu. Veľa ľudí nastaví zadok správne a zrazu je posed napr. natiahnuty a ani predstavcom a riadidlami to nedokažu skrátiť tak posunu sedlo do predu a je to cele v ..... Proste rám je dlhý. Ja som presne medzi L a XL. Vyskou tela som L ale rukami nohami som XL.
Dnes som si dal čisto pocitovú jazdu, nehnal som sa za km ani segmentami a skúšal som si rôzne polohy a spôsoby ako sa usadiť. Zistil som napríklad, že sedávam na sedle tak, že som viac vpredu na užšej časti a panvové kosti mám viacmenej v lufte, nezatláčam ich do širšej časti sedla. A Fixska tvoja úvaha bola správna, kebyže riešim posun ešte o ďalšie cm dozadu, tak na riadidlá už vôbec nedočiahnem, lebo ruky už mám teraz takmer nadoraz napnuté. Problém mám aj s tým, že počas jazdy a aj po jazdení má bolia trapézy, akoby vtedy keď zdvihnem viac hlavu, tak sa v nich prepadávam a potom ten tlak prenášam do rúk a zatláčam do gripov viac ako by bolo treba. Môže to znamenať, že som viac natiahnutý akoby som vládal? Lebo keď som sa skúsil dať do vzpriamenejšej polohy, že som sa držal riadidiel ***** dlaní, tak sa mi horná časť dosť uľavila a dokonca aj stehná sa mi viac otvorili. Stále som chcel XC-kovy bike, ale zisťujem, že ten posed na ňom nie je dvakrát pohodlný ...Ja si fakt neviem predstaviť aké je to potom na cesťákoch, tam by to moje trapézy nedali ani 15 min.
Mas tam 90mm predstavec, cize dost rezervy na skratenie. Aj riaditkami sa co to poriesit smerom na vzpriamenejsi posed (backsweep, upsweep a rise a aj sirka). Samozrejme musis vediet co zhruba chces, to je ako chces byt polozeny.
Hlavne to chce skusat a nemysli si ze si jediny komu to nejde hned. U mna vyhralo sedlo GrouND (je zahnute na konci, tam mas istotu ze v zaklade sedis ako mas) a skor natiahnutejsi posed.
Este ma napadlo ze mozes skust aj otocit predstavec, mam dojem ze ho mas smerom dole. Ak ho das smerom hore zase budu ruky trosku blizsie.
A tiez moze geometriu porovnat s bikom, co jazdil doteraz a na ktory je zvyknuty. Nemusi sa ju zrovna snazit skopirovat aj na novy bike - mozno mu zmena posedu sadne este lepsie, ale aspon bude vediet, ktorym smerom sa hybat.
Ja si myslím, že ten predstavec mám v tej zdvihnutejšej pozícii. Budúci týždeň idem na garančku, tak sa popýtam. Riadidlá by som zatiaľ nechcel meniť, mne sa tieto rovné páčia, nemám rád tie rôzne profilované to už mi ide k trailovým bikom, to si nechám ako poslednú možnosť, ak to nebude klapať. Moja pôvodná predstava bola, že chcem byť položený, lebo stále pomerne veľa jazdím aj cesty, ale nevedel som, že to bude tak bolieť ..Ale neberiem to nejak negatívne, keď si nezvyknem, tak budem postupne prerábať. Ale určite viem, že začnem so sedlom a skrátením riadidiel o 4 cm. Potom bude na rade predstavec a ďalej uvidíme. Sedlovku zatiaľ nechám, offset nejdem riešiť, asi by to bolo kontraproduktívne. Do budúcej sezóny premýšľam nad teleskopkou, aj keď neviem, či pri xc to nie je zbytočnosť.
S tým sedlom vzad by som to nepreháňal, ešte je tam jedna vec čo by som bral do úvahy a to je jazda do kopca, keď to dáš moc dozadu a ešte skrátiš predstavec tak máš zarobené na problémy. V prudkom kopci a hrbolatom teréne bude zábava držať predné koleso na zemi.
Počuj, teraz úplne od veci ale na tých pedáloch sa ti dobre stojí? Lebo to sú tie úplne najzákladnejšie obyč pedále aké sa na bike dávajú, lebo sa teda predpokladá, že biker si potom vymení buď nejaké nášľapné alebo preferované platformy s optimálnou oporou pre chodidlo.
Ale neberiem to nejak negatívne, keď si nezvyknem, tak budem postupne prerábať. Ale určite viem, že začnem so sedlom a skrátením riadidiel o 4 cm. Potom bude na rade predstavec a ďalej uvidíme.
Negativne to neber, ale ten negativne dany predstavec* by som tiez otocil .
*podla foto to vyzera na 5° klasiku, namontovanu klasicky na 29" biku - uhol dolu=negativne.
Ja som pri prechode z 26" na 29" (predok ramu je vyssie) pri zachovani toho isteho posedu otacal predstavec na negativne a menil lastovicky za rovne.
Cauko skusal si sa natocit? U mna je tato metoda co sa tyka ladenia bajku najviac efektivna.
Samozrejme vacsina nazorov co pisali ludia tu plati.
Pata na pedal a koleno zvisle zo stredom pedalu. Neprevalovat bedra… A samozrejme sirka sedla tam by som zacal, ak je sedlo uzke ci siroke budu to muky aj pri spravnej vyske, sklone a predozadnej polohe.
Čiže ako sa správne nastavuje predo-zadná pozícia na modernom Trail biku?
Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
On riesil predozadnu polohu sedla a ta sa nemeni ak maju ramy roznej velkosti rovnaky efektivny uhol sedlovej trubky (ak ide sedlova trubka cez stred), alebo dokonca meni negativne. Ak sedlova trubka nie je cez stred, ale pred nim, tak nizsi ram s viac vysunutou sedlovkou bude mat sedlo viac vzadu, ako vacsi ram + kratsia sedlovka.
Otazka je, ci mu vadi, ze nema KOPS. Ako tu bolo spomenute, pri fuloch a modernej geometrii (strme sedlove uhly) sa to uplne ignoruje. Ak mu to vadi a ma pevnu sedlovku, moze kupit sedlovku s 25mm offsetom a posunut sedlo uplne dozadu (teleskopiek s offsetom je ako safranu).
Ja mám dĺžku nohy 84,5 cm a sedlovku na tom L mám vysunutú 18 cm (čo v celkovej výške od osi stredového zloženia je 75,5 cm) a od max.vysunutia som 7 cm.
Jazdím ho takto:
Hlavne to chce skusat a nemysli si ze si jediny komu to nejde hned. U mna vyhralo sedlo GrouND (je zahnute na konci, tam mas istotu ze v zaklade sedis ako mas) a skor natiahnutejsi posed.
Este ma napadlo ze mozes skust aj otocit predstavec, mam dojem ze ho mas smerom dole. Ak ho das smerom hore zase budu ruky trosku blizsie.
Negativne to neber, ale ten negativne dany predstavec* by som tiez otocil
*podla foto to vyzera na 5° klasiku, namontovanu klasicky na 29" biku - uhol dolu=negativne.
Ja som pri prechode z 26" na 29" (predok ramu je vyssie) pri zachovani toho isteho posedu otacal predstavec na negativne a menil lastovicky za rovne.
Samozrejme vacsina nazorov co pisali ludia tu plati.
Pata na pedal a koleno zvisle zo stredom pedalu. Neprevalovat bedra… A samozrejme sirka sedla tam by som zacal, ak je sedlo uzke ci siroke budu to muky aj pri spravnej vyske, sklone a predozadnej polohe.
Pripajam link na video ako si to kontrolujem.
https://www.dropbox.com/s/b35tdcexui9l6sf/nastavenie_posed_mtb.mov?dl=0
p.s. V realite ma to posunulo do uplne inych vzdialenosti, casov stravenych v sedle a pohodlia.
Starý bike som mal s menej strmou sedlovou trubkou a zároveň mala sedlovka cca 2cm offset, čiže som bol o dosť viac vzadu v porovnaní so spectralom ktorý mám teraz. Jazdí sa mi celkom dobre, ale úplne mi to nedáva zmysel - ako môžem byť o cca vyššie spomenutých 5cm viac vpredu a stále mať OK posed?