Na novu sezonu som si obstaral aj novy bike s diskovymi brzdami. Jazdim hardtail a casom by som chcel vymenit cele kolesa a mozno aj ine vecicky. Momentalne mam CL a standard Shimano brzdy
Chcel by som sa spytat, je lepsi system CenterLock, alebo 6dier?
Dakujem
posledný komentár: 16. 10. 2025 o 19:32
Vakle mate medzi platnickami a prasatom, po zabrzdeni sa posuvaju v prasati.
Samotny tisichran na kotuci a naboji je presny, velka tam vola nie je, ja som nan musel tie kotuce doslova narazit. A system centerlock je presnejsi nez INTL, hlavne co sa tyka rychlosti a presnosti montaze, netreba to centrovat, CL kotuc je uchyteny na ovela vacsej ploche narozdiel od plochy hlaviciek skrutiek INTL.
INTL kotuce maju len tu vyhodu, ze su dostupnejsie.
najlacnejší adaptér (a2z) stojí 10,95€. Aby sme boli fér, tak porovnávajme porovnateľné- jeden adaptér DT swiss(21,95€)+ jeden kotúč INTL (SLX stojí 14,95). Zrátaj si to na dve kolesá. A teraz si pozri jeden kotúč (SLX CL RT67 čo je v podstate veľmi slušný základ 17,95e) Aj keby si kúpil najlacnejší kotúč a adaptér výjde to drahšie.
Ak beriem že adaptér je jednorázová investícia- OK, koľko kotúčov teda treba zodrať aby sa to oplatilo?
Adaptér sa oplatí niekomu, kto jazdil INTL a má napríklad doma aj náhradné INTL kotúče, no vymení náboj alebo kolesá za CL, tak aby ich nemusel predávať.
No a navyše, čo si spomínal že to má v tom adaptéri vôlu, tak to je logické. Normálne INTL kotúč držia na náboji skrutky v ťahu, nie v krute. Tu ti to lieta v tých dierach a opiera sa to o výstupky v adaptéri, záverná matica tam je iba preto, aby to nelietalo do strán a nevypadlo z tých výstupkov- nezaisťuje kotúč proti otáčaniu.
-15% Shimano SM-RT54 brzdový kotúč, 160 mm, Center Lock s vonk. maticou
19,49 € -15%
MOC 22,99 €Je možné CL kotúč prerobyť na 6 dier? Tak že sa to nitovanie odvŕta. Mne to pripadá že tá rozteč dier by mala sedieť na 6 dier.
A nemyslíš len adaptér z CL na 6 dier? Lebo taký som našiel ale naopak zo 6 dier na CL tak to nie.
A je to spolahlive?
Ako clovek odmontuje CL kotuc v terene ked ho ohne ? 6d odmontuje kazdy a kdekolvek.