Mohol by mi niekto poradit vhodnu kombinciu prevodov ktore by boli lahsie ako su teraz a potrebovali co najmensie upravy. Myslim ze viac by mi vyhovala kombinacia 2×10 resp. len dva prevody v predu a vzadu mi imponuje 42z. No nemam v tomto vobec ziadne skusenosti.
Jednoducho potrebujem lahsie prevody na vyjazdy do kopcov.
Ja pridám vlastnú skúsenosť. Tiež mám cez 50 ako autor témy, dokonca o 3 roky viac. A tiež som špekuloval o ľahších prevodoch.
Teraz už rok mám najľahší prevod 1:2 a do strmých stojok ho často využijem. Pritom necítim žiadne obmedzenia, čo sa týka rýchlosti resp. pomalosti. Nemám problém s technikou jazdy v pomalých rýchlostiach. Ale nakoniec, pri kadencii 80 mám na prevode 20z/40z rýchlosť 5 km/h. Nemám problém šlapať do kopca aj napr. cez korene kľudne aj 4-kou. Je však pravda, že ma geometria bicykla neobmedzuje, predok mi nedvíha.
Vpredu mám trojplacku s custom 20z prevodníkom a vzadu 10-kolečko so 40z pastorkom od OneUp. Kolesá majú 26".
Pre mňa bola vďačná tá cesta na biely kríž po asfalte od železnej. Nieje to moc strmé ani moc dlhé a hore sa dá zastaviť a niečo si dať a oddýchnuť. Akurát na začiatok a neskôr ti to už prestane stačiť
Ja pridám vlastnú skúsenosť. Tiež mám cez 50 ako autor témy, dokonca o 3 roky viac. A tiež som špekuloval o ľahších prevodoch.
Teraz už rok mám najľahší prevod 1:2 a do strmých stojok ho často využijem. Pritom necítim žiadne obmedzenia, čo sa týka rýchlosti resp. pomalosti. Nemám problém s technikou jazdy v pomalých rýchlostiach. Ale nakoniec, pri kadencii 80 mám na prevode 20z/40z rýchlosť 5 km/h. Nemám problém šlapať do kopca aj napr. cez korene kľudne aj 4-kou. Je však pravda, že ma geometria bicykla neobmedzuje, predok mi nedvíha.
Vpredu mám trojplacku s custom 20z prevodníkom a vzadu 10-kolečko so 40z pastorkom od OneUp. Kolesá majú 26".
Si menil prevodnik a pastorok ci to bola original sada? Toto by bola pre mna pomoc
Mám tento prevodník: http://www.ebay.com/itm/330629738451
Bolo potrebné pilníčkom slabý milimeter zbrúsiť z pavúka v mieste prechodu tých 4 šróbov aby reťaz sadla úplne na doraz ako má. Robota na max. pol hodinku.
Radí mi to absolútne bez problémov aj cez ten 16z aj na ten 40z. Treba správne nastaviť prehadzovačku, teda vzdialenosť hornej kladky od 40z pastorka a ten 16z pastorok nahodiť v správnej polohe podľa návodu.
... to už je čisto tvoja vec, ako si to urobíš. Dal som iba námet. Ja som pastorok kupoval pred rokom a prevodník pred dvoma. Dnes je samozrejme situácia na trhu iná.
... cize rok si jazdil len s velkym pastorkom. To si ako pocitoval pri vyjadoch do kopcov? A preco si dokupil aj prevodnik a nastala pozitivna zmena?
No, bolo to naopak. Čítaj ešte raz.
... Ja som pastorok kupoval pred rokom a prevodník pred dvoma. ...
Chcel som ľahšie prevody, takže som to riešil zmenšovaním počtu zubov najmenšieho prevodníka alebo zväčšovaním počtu zubov najväčšieho pastorku. Každá táto zmena priniesla vždy o niečo ľahší najľahší prevod. K tomu asi niet čo dodať. Chcel som mať ľahší prevod, takže ÁNO, pre mňa to bola vždy pozitívna zmena.
Z pôvodného najľahšieho prevodu 22/36 som sa cez 21/36 a 20/36 dopracoval k dnešnému najľahšiemu prevodu 20/40. Toť vsjo.
... ale pozor! Ty si dal link na 42z pastorok. Ja som písal, že mi všetko spoľahlivo radí so 40z pastorkom.
Pri 42z treba zase o kúsok oddialiť prehadzovačku od kazety tým šróbikom. A to už potom na menších pastorkoch nemusí vždy celkom dobre fungovať. Riešilo sa to už tu na fóre, dá sa dokúpiť súčiastka upravujúca ramienko prehadzovačky. Nech ma však radšej doplnia tí, ktorí s takou úpravou majú skúsenosť.
Daj dole kazetu a uvidíš, či máš 15z a 17z pastorok voľný. Ja si však skôr myslím, že u tých nižších Shimano sád to bude znitované. Takže bude treba asi aj novú kazetu. To už potom rovno kúpiť kazetu 11 až 40 napr odtiaľ: http://www.werk.bike/
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Si menil prevodnik a pastorok ci to bola original sada? Toto by bola pre mna pomoc
Bolo potrebné pilníčkom slabý milimeter zbrúsiť z pavúka v mieste prechodu tých 4 šróbov aby reťaz sadla úplne na doraz ako má. Robota na max. pol hodinku.
Kazetu mám normálnu 10-pastorkovú XT 11-36. Vyhodený 15z a 17z pastorok a namiesto toho vložený 16z a 40z pastorok od OneUp Components: http://int.oneupcomponents.com/collections/all-products/products/40t-sprocket-16t
Radí mi to absolútne bez problémov aj cez ten 16z aj na ten 40z. Treba správne nastaviť prehadzovačku, teda vzdialenosť hornej kladky od 40z pastorka a ten 16z pastorok nahodiť v správnej polohe podľa návodu.
Ale niekde som videl aj lacnejsie.
Ale niekde som videl aj lacnejsie.
... cize rok si jazdil len s velkym pastorkom. To si ako pocitoval pri vyjadoch do kopcov? A preco si dokupil aj prevodnik a nastala pozitivna zmena?
No, bolo to naopak. Čítaj ešte raz.
Chcel som ľahšie prevody, takže som to riešil zmenšovaním počtu zubov najmenšieho prevodníka alebo zväčšovaním počtu zubov najväčšieho pastorku. Každá táto zmena priniesla vždy o niečo ľahší najľahší prevod. K tomu asi niet čo dodať. Chcel som mať ľahší prevod, takže ÁNO, pre mňa to bola vždy pozitívna zmena.
Z pôvodného najľahšieho prevodu 22/36 som sa cez 21/36 a 20/36 dopracoval k dnešnému najľahšiemu prevodu 20/40. Toť vsjo.
Len mi povedz ci okrem ozubených koliesok bolo treba menit aj cosi ine? A robil si to sam ci v servise?
Dakujem.
www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kazety-a-pastorky/mtb-10-11-prevodov/a2z-adapter-kazety-ad-42t-cervena-2660.html
https://youtu.be/HGSZ9_CVuM4
Pri 42z treba zase o kúsok oddialiť prehadzovačku od kazety tým šróbikom. A to už potom na menších pastorkoch nemusí vždy celkom dobre fungovať. Riešilo sa to už tu na fóre, dá sa dokúpiť súčiastka upravujúca ramienko prehadzovačky. Nech ma však radšej doplnia tí, ktorí s takou úpravou majú skúsenosť.