Vo viacerych clankoch som cital, ze po kazdej jazde mam vidlicu premazat. Tym sa mysli aj rozobrat , alebo namazat len klzne plochy? Na tych klznych plochach sa mi to po 1-2km aj tak zotrie prachovkami.
Mal by som udrzovat vrstvu maziva pod prachovkou?
Dakujem.
Aku mas vidlicu? Ak je to lacna pruzina+elastomer, mazanie jej moc nepomoze,ale ani neublizi. Ak je to lepsia vidlica treba vnutorne nohy prestreknut silikonovym olejom. Vidlica lepsie funguje a predlzis zivotnost simeringov.
Chlapi mne to nedalo a bol som sa spitať v servise na biki že či treba mazať a tam my povedali že nie vidla sa maže sama mam Marzocchi bomber. Ja to vždy po jazde dobre vyutieram a jeto Raz do rok to dam do servisu rozobrat vymeniť olej aje OK
Napriek tomu co ti povedali, treba vnutorne nohy prestreknut silikonom, najlepsie po kazdom vyjazde, ci sa ti to paci alebo nie. A myslim, ze je to napisane aj v kazdom manuale, ci je to Rock Shox, Marzocchi, Manitou, alebo cokolvek ine..
Tiez si myslim ze je dobre vnutorne nohy obcas premazat. V priestore okolo gufer sa zvykne nahromazdit prach. Ten sa najlasie dostava von ked sa zvlhci olejom(sak cim inym aj ). Proste kto maze, ten jede a hotovo
No ved to je v poriadku => skus si porovnat vlastnosti silikonovych a teflonovych olejov a dojdes na to, preco je vhodnejsi, resp. sa odporuca prave teflonovy olej
No ved to je v poriadku => skus si porovnat vlastnosti silikonovych a teflonovych olejov a dojdes na to, preco je vhodnejsi, resp. sa odporuca prave teflonovy olej
ale j.. len mi ide o to ze vsetci ze silikon.. a je tu aj jedna tema niekde o tom a tiez tam bolo par reakcii ze urcite silikon a nie teflon
ale j.. len mi ide o to ze vsetci ze silikon.. a je tu aj jedna tema niekde o tom a tiez tam bolo par reakcii ze urcite silikon a nie teflon
OK, ved ja som to nepisal v zlom
Takze to upravim do mnozneho cisla pre vsetkych co tvrdili jednoznacne pouzitie silikonu: porovnajte vlastnosti silikonovych vs. teflonovych olejov, nasledne skontrolujte "aplikaciu", u ktorej chcete ten olej pouzit
(t.j. aku ulohu tam ma ten olej plnit a nezabudnite tiez na prostredie, v ktorom sa budete s bikom pohybovat)
Trochu som popozeral aj tie starsie temy a zatial som tam nasiel len "zarucene" tvrdenia, nic odborne. Tak ja dodam len tolko, existuje mnoho typov teflonu (TEFLON je obchodny nazov jedneho z nich, inac sa jedna o oznacenie skupiny florovanych uhlovodikov - polymerov). Je zrejme, ze ich vlastnosti sa budu lisit (prikladom moze byt otacanie najnovsieho bratislavskeho mosta Apollo, kedy zvolili nevhodny druh teflonu, ktory bol prilis makky a vznikli problemy). Ja sam neviem, ze ktory sprej obsahuje aky konkretny druh teflonu, tazko sudit jeho vlastnosti. Takze ono aj reci o viskozite su zavadzajuce, neda sa to zovseobecnit. No a nieco podobne je aj so silikonovymi olejmi, tazko sudit. Porovnat mozete len konkretne vyrobky a ich vlastnosti. Na zaver len dodam, ze teflon je plast, ten "olej" pravdepodobne sluzi len ako rozpustadlo (vobec to nemusi byt olej, ale mozno sa mylim). Vysledok je poteflonovanie povrchu. U silikonovych tomu bude zrejme inak, podla mna sa jedna priamo o olej, ktory si zachovava svoje fyzikalne vlastnosti. Ak sa niekde mylim, poprosim vas o pripomienku.
Teflon (polytetrafluoretylen) je uhlovodikovy polymer, v tom mas pravdu. Ale tieto spreje podla mna mozu obsahovat tak 50% teflonu. Taktiez si myslim, ze nie je v niecom rozpusteny, lebo ma obrovsku odolnost (myslim, ze sa rozpusta v nejakych roztavenych alkalickych kovoch). Skor je to emulzia ciastociek teflonu. Silikon -nie je to len jedna latka, ale oznacuje celu skupinu chem. latok s kremikom v retazci. Tiez polymer.
Silikon, co som zacal davat ja na vidlu (a myslim aj vacsina v predaji) je vodna emulzia. Ten moj je asi 60%-ny, tak po odpareni vody ani nelepi (lebo tam mozno ziadny silikon neostane )
Vlastnosti maju rovnake, aj ked nepredpokladam, ze pojdes s bikom do lavoveho pola, aby tam bola teplota nad 300°C. Hlavne je, ze oba znizuju trenie, aj ked teflon asi menej "chyta" necistoty, a mozno lepsie drzi na vidle.
(mal som z toho v lete statnice, tak som este nadupany).
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
čo viac dodať, moja reč
Presne ako píše mirec.p
V prílohe pripájam "time schedule" od Suntouru
inak tema o olejoch na nohy tu uz bola..
mne tem tiez sedi viac teflon kedze mam aj nohy teflonove..
OK, ved ja som to nepisal v zlom
Takze to upravim do mnozneho cisla pre vsetkych co tvrdili jednoznacne pouzitie silikonu: porovnajte vlastnosti silikonovych vs. teflonovych olejov, nasledne skontrolujte "aplikaciu", u ktorej chcete ten olej pouzit
(t.j. aku ulohu tam ma ten olej plnit a nezabudnite tiez na prostredie, v ktorom sa budete s bikom pohybovat)
Silikon, co som zacal davat ja na vidlu (a myslim aj vacsina v predaji) je vodna emulzia. Ten moj je asi 60%-ny, tak po odpareni vody ani nelepi (lebo tam mozno ziadny silikon neostane
Vlastnosti maju rovnake, aj ked nepredpokladam, ze pojdes s bikom do lavoveho pola, aby tam bola teplota nad 300°C. Hlavne je, ze oba znizuju trenie, aj ked teflon asi menej "chyta" necistoty, a mozno lepsie drzi na vidle.
(mal som z toho v lete statnice, tak som este nadupany).
http://www.skoda.panda.cz/clanek.php3?id=405