Lokalizácia
Formulár sa odosiela
274/2009 Z. z
§ 29
Práva a povinnosti člena poľovníckej stráže
(1) Člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený
a) vyžadovať od osôb, ktoré sú v poľovnom revíri so strelnou zbraňou alebo iným predmetom spôsobilým zmocniť sa zveri, ako sú slučky, pasce, siete, luky a kuše, predloženie poľovného lístka, zbrojného preukazu, preukazu zbrane a povolenia na lov zveri a dokladu, ktorým môže preukázať svoju totožnosť,
b) zastaviť v poľovnom revíri dopravný prostriedok na vykonanie kontroly osôb a priestorov dopravného prostriedku, ak je dôvodné podozrenie, že osoby nachádzajúce sa vo vozidle lovili zver bez povolenia na lov zveri (§ 53) alebo že sa preváža neoprávnene ulovená zver alebo neoprávnene privlastnená zver, alebo neoprávnene privlastnené zhody parožia; na tento účel môže požadovať od osôb predloženie dokladu totožnosti, povolenia na lov zveri alebo zberu parožia zveri (§ 53), dokladu o pôvode zveri a dokladu oprávňujúceho na jazdu po lesných cestách,
c) obmedziť osobnú slobodu osoby pristihnutej pri neoprávnenom love zveri alebo bezprostredne po ňom alebo pri ulovenej zveri alebo osoby, ktorá nevie preukázať pôvod ulovenej zveri (§ 64),
d) odobrať osobám uvedeným v písmenách a) až c) strelnú zbraň alebo iné predmety, ulovenú alebo prepravovanú zver, zhody parožia a bezodkladne vec oznámiť Policajnému zboru,
e) požadovať súčinnosť Policajného zboru,
f) usmrtiť v poľovnom revíri voľne sa pohybujúceho psa19) vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšej pozemnej stavby;23a) to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa a na psa, ktorý má nasadený obojok alebo prsný postroj, pričom tieto musia byť vo výraznej farbe odlišnej od farby jeho srsti,
g) usmrtiť mačku voľne sa pohybujúcu po poľovnom revíri vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšej pozemnej stavby;23a) to sa nevzťahuje na mačku, ktorá je viditeľne označená.
(2) Oprávnenie podľa odseku 1 písm. f) a g) môže užívateľ poľovného revíru povolením na lov zveri preniesť aj na iných držiteľov poľovných lístkov.
(3) Člen poľovníckej stráže môže pri plnení úloh použiť tieto donucovacie prostriedky:
a) hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany,
b) slzotvorné prostriedky alebo iné paralyzujúce prostriedky,
c) obušok,
d) putá,
e) varovný výstrel.
(4) Donucovacie prostriedky podľa odseku 3 písm. b) až d) pre člena poľovníckej stráže zabezpečuje užívateľ poľovného revíru.
(5) Pred použitím donucovacích prostriedkov je člen poľovníckej stráže povinný vyzvať osobu, proti ktorej zakročuje, aby upustila od protiprávneho konania s výstrahou, že bude použitý niektorý z donucovacích prostriedkov. Od výzvy a výstrahy môže upustiť len, ak je sám napadnutý alebo je ohrozený život alebo zdravie inej osoby, alebo tomu bránia iné okolnosti.
(6) O tom, ktorý z donucovacích prostriedkov použije, rozhoduje člen poľovníckej stráže podľa konkrétnej situácie tak, aby použitý donucovací prostriedok a intenzita jeho použitia neboli zjavne neprimerané nebezpečnosti útoku.
(7) Člen poľovníckej stráže je oprávnený použiť donucovacie prostriedky podľa odseku 3 písm. a) až c) a e) s cieľom
a) zabrániť úmyselnému porušovaniu tohto zákona,
b) zaistiť bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej osoby pred útokom, ak sa po výzve od útoku neupustí, útok bezprostredne hrozí alebo trvá,
c) obmedziť osobnú slobodu osoby, ktorá kladie aktívny odpor.
(8) Člen poľovníckej stráže je oprávnený použiť putá na spútanie osoby, ktorá kladie aktívny odpor alebo fyzicky napáda člena poľovníckej stráže alebo osobu, ktorá vystúpila na jeho podporu, úmyselne koná v rozpore s týmto zákonom, po márnej výzve, aby od takého konania upustila, a na vzájomné pripútanie osôb.
(9) Člen poľovníckej stráže je oprávnený použiť varovný výstrel, ak osoba, proti ktorej zakročuje, neuposlúchla jeho výzvu, vyhráža sa poľovníckej stráži alebo ohrozuje život alebo zdravie poľovníckej stráže alebo inej osoby. Varovný výstrel musí smerovať do vzduchu a nesmie ním byť nikto ohrozený.
(10) Pri zákroku proti zjavne tehotnej žene, osobe vysokého veku, osobe so zjavným telesným postihnutím a proti osobe mladšej ako 14 rokov je člen poľovníckej stráže oprávnený použiť z donucovacích prostriedkov len hmaty a chvaty. Ostatné donucovacie prostriedky je člen poľovníckej stráže oprávnený použiť len vtedy, ak útok týchto osôb bezprostredne ohrozuje životy a zdravie iných osôb alebo vlastnej osoby alebo hrozí škoda na zveri a poľovníckych zariadeniach a nebezpečenstvo nemožno odvrátiť inak.
(11) Člen poľovníckej stráže je povinný
a) vyzvať osoby, aby upustili od protiprávneho konania,
b) pri výkone služby nosiť na viditeľnom mieste služobný odznak a na vyžiadanie sa preukázať preukazom poľovníckej stráže,
c) kontrolovať dodržiavanie zákazov, postupov a príkazov ustanovených týmto zákonom,
d) vykonať neodkladné opatrenia na odvrátenie vzniku hroziacich škôd v poľovnom revíri na zveri a na poľovníckych zariadeniach,
e) odovzdať bezodkladne Policajnému zboru odňatú poľovnícku výstroj a výzbroj,
f) oznamovať bezodkladne zistené porušovanie predpisov podľa povahy veci orgánom činným v trestnom konaní, okresnému úradu, komore a užívateľovi poľovného revíru,
g) oznamovať výsledky vykonanej kontroly poľovníckemu hospodárovi,
h) pri výkone svojej funkcie spolupracovať s orgánmi ochrany prírody, organizáciami ochrany prírody, strážou prírody a poľovníckymi organizáciami.
(12) Osoba kontrolovaná členom poľovníckej stráže je povinná uposlúchnuť výzvu poľovníckej stráže a strpieť vykonávané úkony.

zdroj http://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-274
Zobraziť komentár 02.11.2013 - 11:09:51
01
polovna straz ma ako cyklistu nezaujima, pokial nemam pri sebe zbran :D
lenze su aj ine "straze” a tie uz mi do zivota kecat mozu
jedna osoba moze byt clenom viacerych strazi....
Zobraziť komentár 02.11.2013 - 11:18:35
00
lto, nerob paniku, nerob kovbojku. Na ukrajinskej hranici sa nemusíš nikde nikomu nahlasovať, môžeš ísť priamo na čiaru (ak to nie je mimo značeného chodníka v 3. a vyššom stupni ochrany prírody) a pri nej môžeš tancovať rokenrol. A s tým, že ma pri tom môžu skontrolovať (a aj skontrolujú) policajti, je úplne logické počítať, pohybujem sa predsa v blízkosti štátnej, dokonca Schengenskej hranice, takže občaňák treba mať zo sebou. Skontrolujú si ťa, pokecajú, idú ďalej a ty ideš ďalej tiež. Nedramatizuj to zbytočne. Opakujem, témou článku na hikingu nebolo opisovať, že ťa môže kontrolovať policajt. To vie snáď každé decko staršie ako 6 rokov.

Jaroh .. kolko km si presiel v okoli UA hranice ? Bol si tam vobec ? Mas nejake skusenosti ? Mas nastudovany zakon ? Ci len takto z gauca si klikas ? Ja mam prejdene asi 50-60% okolia pohranicnych kopcov v okoli UA hranice + PL stranu od Stariny, stretol som parkrat pohraniciarov, slovenskych aj polskych, viem o pripadoch, co bolo s UA pohraniciarmi bol som tam velakrat. Viem o com to je, viem co mozu, co si vobec mozem dovolit.

Cize tvrdis, ze nic nie je nutne nahlasovat, ked mne to povedala priamo pohranicna straz ? A dokonca viem, preco mi to povedali ? Mas vobec tusenie o com blabolis ? Vies o pripadoch, kedy zobrali slovenskych turistov priamo z SK! pasma TZ a muselo zasahovat slovenske velvyyslanectvo ? Rovno na ciaru ? Ok .. chod tam .. rovno na ciaru .. doporucujem. Ale potom sa nestazuj. Netusis vobec nic o pohranicnom pasme .. nie si ty nahodou z Bratislavy :D

Chcel by som ta vidiet, ked ta chytia ukrajinski pohraniciari a zoberu ta .. posral by si sa od strachu :) Ale chapem .. takto v teplom gauci v BA sa to dobre pise a spekuluje :) realita zivota je ale ina :lol:
Zobraziť komentár 02.11.2013 - 14:49:55
00
lto, kľud. V tej oblasti som pracoval niekoľko týždňov, stretol som a bol som kontrolovaný množstvom policajtov, či už na ceste, alebo v teréne (a to aj priamo na čiare). Na čiare som bol nespočetne veľakrát, nemám to zrátané. Bol som policajtami kontrolovaný aj v rezervácii, aj v národnom parku, ba dokonca aj nad Starinou, kde som bol na aute (keď ešte od Runiny nebola zákazová značka, teraz tam už ževraj je).

Nikde som sa nikdy nenahlasoval a policajti mi na túto otázku jasne povedali, že ani nie je povinnosť sa nahlasovať. Policajti tam nie sú na to, aby mi (za normálnych okolností) zabránili pohybovať sa v blízkosti hranice, nemajú na to mandát. Dokonca na moju otázku, či musím nahlasovať, ak sa chcem ísť pozrieť na ukrajinskú hranicu so zahraničnými klientami, mi povedali iba že to odporúčajú, ale povinné to nie je.

Neviem, prečo by ma mali brať ukrajinskí hraničiari, keď som na Slovensku.

Nie som z Bratislavy. A keby som bol, tak čo?
Zobraziť komentár 02.11.2013 - 15:01:16
00
no z osobnej skusenosti pohyboval som sa na tonto useku na bajku minimálne 4 x vždy bez problemov z toho 3 x som bol na Kremenci a 1, cez ruske sedlo do polska a spať v dobe ked ešte bolo trebe OP anemal som ho zo sebou
na trase Runina PL - SK hranica Kremenec som stretol minimalne 2 x slovenski a 1 x polsku hliadku všetko OK bez najmenšieho problemu bolo nam sice povedane že tam nemame čo robiť ALE su radi že sme tam lebo čim nas tam bude viac tým tam bude menej roboty pre nich ... akurat nam bolo odporučene aby sme nevstupovali na ukrajinsku stranu, ale ukrajinska hliadka nikdy nechodila na uzemie SK, to si nedovolila. SK PL hranica je normalny značeny tur, chodním problem by mohol byt IBA keby si ty išiel vedome alebo nevedome na UA stranu, hranica UA SK a UA PL bol asi 6 = 8 metrový priesek v celom profile,vždy ked som tam bol prečistený, po UA SK hranici sa uplne volne bez problemov pohybovalo dosť turistov vo vačšine českých dokonca v blizkosti PL SK hranice bivakovali ..
po oboch hraniciach sa v lete pohybovala hliadka na štvorkolke (v zime na skutri) preto je tato trasa podstatne lepšie bajkovatelná, ako to bolo "za sociku"
TOŤ VSJO moja skusenosť ... žiaden problem, žiadna buzeracia
Zobraziť komentár 02.11.2013 - 22:24:59
00
Pekny vylet,
http://cestovanie.sme.sk/c/6990286/presli-slovenskom-za-37-dni-najdivokejsie-su-bukovske-vrchy-najhorsi-polovnici.html

ale co ma zaujalo hlavne, citujem:

Mali ste aj negatívne skúsenosti zo stretnutí s inými turistami?

Barbora: Väčšina z tých, čo sme stretli, sa nám prihovorila a pýtali sa na podrobnosti našej cesty. Takmer bez výnimky reagovali pozitívne. Jediný negatívny zážitok majú na svedomí poľovníci. Začiatkom septembra sa začala jelenia ruja a oni sa vyrojili do lesov, od Volovských vrchov sme ich stretávali takmer každý deň. Často boli nepríjemní, hluční a pripití, hovorili nám, že tam nemáme čo robiť. Jedného sme dokonca vyhnali z rezervácie, kde sa chystal strieľať jelene, čo je zakázané. Odplašili sme ich a on sa začal rozčuľovať, že sa nevieme správať v prírode.

Ján: Nebezpečné bolo stretnúť ich potme. Neraz sa nám stalo, že sme kráčali, zrazu na nás zasvietilo svetlo a poľovník z posedu hulákal, aby sme išli preč, lebo nás skoro zastrelil.
Zobraziť komentár 03.11.2013 - 16:59:42
01
SK PL hranica je normalny značeny tur, chodním problem by mohol byt IBA keby si ty išiel vedome alebo nevedome na UA stranu, hranica UA SK a UA PL bol asi 6 = 8 metrový priesek v celom profile,vždy ked som tam bol prečistený, po UA SK hranici sa uplne volne bez problemov pohybovalo dosť turistov vo vačšine českých dokonca v blizkosti PL SK hranice bivakovali ..

Ja ale nepisem o turistickej znacke, neviem co je tazke na tom, precitat pisany text :)Viem o 2 pripadoch, kedy UA pohraniciari odvliekli turistov z SK strany /jeden pripad sa stale prave kusok od Kremenca/, pretoze (dovolim si volne citovat SK pohranicnu sluzbu) , maju pravo zasahovat v pohranickom pase, ktore je cca 5m z kazdej strany, alebo proste preto, ze ides prave po tom prieseku. A ked ides po 4kolkovej ceste , ktora prevazne ide presne po hranici .. no co ti budem pisat. Ja tu nerobim paniku a znovu opakujem, ze NEPISEM O TURISTICKYCH ZNACKACH! (TZ - TURISTICKE ZNACENIE) .. pisem o pohybe mimo, popri hranici. Najdi si na hiking.sk skusenosti od turistov, kde ich vzali do Ukrajiny, kde povolavali psov, aby dokazovali, ze boli na UA strane (napr. 4kolkova cesta chodi cik-cak).

Co chcem este raz zdoraznit .. nemyslite si, ze pokial nevstupite za pomyselnu ciaru tvorenu stlpikmi, tak ste na SK strane. Je to pohranicie Schongenskeho priestoru, tam platia trosku ine pravidla. Su tam detektory pohybu a dalsie srandicky. Ja to pisem preto, aby ste nebrali na lahku vahu veci, ktore nemusia byt tak zjavne. Aj napriklad to, ze sa vam moze kludne stat nedaleko hranice (nemyslim turisticku cestu, tam nie), ze vas pohranicna straz vyzve na preukazanie sa totoznosti, musite ukazat batoh a pod. Ak si myslite , ze sa budete dohadovat ako s dopravnou policiou, tak sorry. Trosku skrotnete kazdy jeden, ked argumentom je cviceny vlciak v jedne ruke a samopal v druhej. Takze toto je asi tak vsetko co k tomu este napisem :)
Zobraziť komentár 03.11.2013 - 17:08:45
00
Dobre že píšete, keďže sa budúcnosti chystám na Kremenec. Aspoň si vezmem občanku, ktorú na bike beriem iba s peňaženkou a tu beriem len výnimočne. To by bolo blbé dokazovať totožnosť na najbližšej ukrajinskej policajnej stanici a online to v lese nebudú preverovať :lol:
Zobraziť komentár 03.11.2013 - 17:24:25
00
lto, vôbec, ale vôbec nerozumiem tomu, čo píšeš. Čo je na tom strašného, že ma neďaleko hranice vyzve polícia, aby som preukázal totožnosť a prípadne ukázal batoh? Polícia to môže urobiť aj uprostred Banskej Bystrice a nie je nič prekvapujúce, ak to urobí neďaleko štátnej hranice. Čo je na tom strašného, že sú na čiare (a do určitej vzdialenosti od nej) kamery a detektory? Jasné, že sú tam. No a čo?
Zaparkoval som auto južne od Uliča, pár stovák metrov od hranice a išiel som hľadať tie bunkre, čo sú na hranici. Neprešlo ani 10 minút a už za mnou prifrčal zelený policajný mercedes a policajti vedeli moje meno ešte pred preukázaním totožnosti - vopred si prelustrovali poznávaciu značku auta, ktoré samozrejme videli cez kameru, ako som parkoval a ako od neho odchádzam. Ukázal som im občaňák a oni mi ešte ukázali, kde tie bunkre sú. Motal som sa tam ešte po ich odchode a pár metrov od hranice som v takom altánku zobudil dvoch spiacich policajtov. Tí si iba overili moje meno, bez občaňáku, a cez vysielačku si skontrolovali, či som OK a potom sme spolu podesiatovali.
Išiel som sa pozrieť do rezervácie Rožok, čo je priamo na čiare a iba som si pri aute prezúval vibramy, už prifrčal policajný pikap. Jasne, že tam neprišiel náhodou, museli ma vidieť cez nejaké kamery. Áno, obaja mali samopaly. Psa mali vzadu, ani ho nepustili si pobehať, naopak - obaja išli so mnou do toho lesa, pokecali sme, ukázali kde je (vlastne bola) studnička a po polhodine ma nechali tak, ešte sa smiali, že nech nejdem na Ukrajinu, nech po mňa nemusia večer chodiť do Uble na prechod.
Je jasné, že je tam plno policajtov, samopalov, psov, kamier a senzorov. Je to schengenská hranica, tak je to logické (aj keď vnútorne sa mi taká ostraha nepáči, ale čo už).

Nechápem, o čo ti ide.

P.S. Neverím, že by ukrajinskí hraničiari niekoho odvliekli z územia Slovenska. Naopak, Ukrajinci bez problémov tolerujú pohyb okolo obelisku na hranici na Kremenci, kde sa pohybu po ukrajinskej strane nevyhneš. Ukrajinci nestrážia ani tak príchod na ich územie, oni si strážia, aby ľudia neutekali od nich. A slovenská polícia ti nemôže zabrániť, aby si odišiel cez zelenú hranicu na Ukrajinu, nemá na to nijaké právo. Je to tvoja vec, kadiaľ opúšťaš Slovensko a samozrejme, musíš si za to niesť dôsledky. Ale polícia ti v tom nemá právo zabrániť.

EDIT: Jemne sa poopravím, lebo ako s odstupom čítam ten text, tak to vyznieva nepresne: prekročenie hranice s Ukrajinou mimo hraničného prechodu, teda niekde v lese či na lúke, je samozrejme priestupkom voči zákonu.
Zobraziť komentár 03.11.2013 - 17:40:29
00
Ja ale nepisem o turistickej znacke, neviem co je tazke na tom, precitat pisany text :)

pohyboval som sa na bajku .... tak, že mimo chodníkov to bolo dosť obtiažné ale chodil som po TZ a taktiež po zvážniciach ... samozrejme z hrebena po zvažniciach na SK stranu ... mimochodom na PL stranu nie je žiadný problém, a mimochodom 2 z Kremenca po Stužickom pralese to bolo povedal by som bajkovo dosť komplikované
Zobraziť komentár 03.11.2013 - 21:30:03
00
Pekny vylet,
http://cestovanie.sme.sk/c/6990286/presli-slovenskom-za-37-dni-najdivokejsie-su-bukovske-vrchy-najhorsi-polovnici.html

ale co ma zaujalo hlavne, citujem:

Mali ste aj negatívne skúsenosti zo stretnutí s inými turistami?

Barbora: Väčšina z tých, čo sme stretli, sa nám prihovorila a pýtali sa na podrobnosti našej cesty. Takmer bez výnimky reagovali pozitívne. Jediný negatívny zážitok majú na svedomí poľovníci. Začiatkom septembra sa začala jelenia ruja a oni sa vyrojili do lesov, od Volovských vrchov sme ich stretávali takmer každý deň. Často boli nepríjemní, hluční a pripití, hovorili nám, že tam nemáme čo robiť. Jedného sme dokonca vyhnali z rezervácie, kde sa chystal strieľať jelene, čo je zakázané. Odplašili sme ich a on sa začal rozčuľovať, že sa nevieme správať v prírode.

Ján: Nebezpečné bolo stretnúť ich potme. Neraz sa nám stalo, že sme kráčali, zrazu na nás zasvietilo svetlo a poľovník z posedu hulákal, aby sme išli preč, lebo nás skoro zastrelil.

To je sila co si uz dovoluju, nieco podobne sme zazili aj my na bikoch. V lete vecer cca o pol osmej sme sli po polnej ceste ktore pretinala les. Dosiel polovnik-dochodca na dzipe. Nebol agresivny, ale rozculoval sa a nechapal co robime v lese, "kam to ten svet speje ze sa ludia po lese bycikluju" alebo "toto svet nevidel do lesa na bycikly" ze sme mu vsetku zver poplasili... Bolo vidno ze v tomto smere je uplne mimo, proste stara skola.
Zobraziť komentár 04.11.2013 - 13:36:20
01
No comment http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/299030-pri-vstupe-do-lesa-moze-cakat-na-turistu-prekvapenie/
Zobraziť komentár 12.11.2013 - 08:50:27
00
ja v tom nevidím nič zlé, ak ideš niekam za účelom zisku tak sa na nom chce podielať aj majiteľ, to je preca správne, či?
Zobraziť komentár 12.11.2013 - 10:16:49
00
mno len treba rozlisovat zisk a zisk :), napr take maratony podla mna nie su ziskove mozno ani so sponzorim niekedy... myslis ze potom by nepotrebovali povolenie od majitela? ze by sa na tom nechcel nabalit?, ked to pritiahnem za vlasy tak aj ziskas lepsie zdravie ked sa prejdes po lese nez ked sedis pri telke... a kedze to tam nie je nijak specifikovane tak si to urcite budu vykladat po svojom, a ked nebudu mat ani povinnost reagovat na ziadosti tak proste mas smolu
Zobraziť komentár 12.11.2013 - 10:22:54
00
Otazne je, co s hubarmi, fotografmi... . Nehovoriac o tom , ze podla polovnikov bude urcite aj bikovanie v lese komercna cinnost. Zase jeden nejasny zakon v neprospech pohybu verejnosti v lese.
A co v statnych lesoch, bude pri vstupe kasicka na peniaze? Nestaci ze platim dane?
Zobraziť komentár 12.11.2013 - 10:24:47
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Prilby a okuliare / Okuliare)
keyboard_arrow_up