tak ja si davam na dlsie vyjazdi do kapsicky budzto nejaku tu fitness tycinku u nas v hyperke maju taky regal stakmi tycinkami takze tam je toho na vyber dost alebo si pribalim balik hroznoveho cukru ci uz v sacku samotny alebo v cukrikoch je bezne dostat v obchodoch
ono to funguje asi tak, že: klesne ti glykémia (koncentrácia glukózy v krvi) pod asi 4 mmol/l, začne ti organizmus dávať na vedomie, že niečo nie je OK, ty sa "dosypeš" glukózou, vyhodíš glykémiu niekde asi tak nad 6, čo spôsobí vyplavenie inzulínu - jeho úlohou je "nadbytočnú" glukózu vyviazať do glykogénu, "odložiť na horšie časy", s čím prestane zas okolo tých asi 4 mmol/l a si kde si bol...
pokiaľ zhltáš škroboviny, maltodextrín alebo čokoľvek podobné, tak to pomaly hydrolyzuje na glukózu, ktorú počas záťaže priebežne metabolizuješ, glykémia zostane v rozsahu 4-6 mmol/l, hladina inzulínu sa nijako výrazne nezvýši a si v pohode
v ionťákoch "na dlhodobú záťaž" je isteže aj glukóza so sacharózou, ale v takej koncentrácii, aby pri bežnom prívode nevyskočila glykémia natoľko, aby sa vykotil inzulín a pustil do roboty
je to zjednodušené, ale asi takto si môžeš zjedením niečoho sladkého uhnať - na vlastné nepríjemné prekvapenie - pocit "nárazu do múra"
Tulenik tuto debatu sme minule preberali z bikerom medikom ci je dobre konzumovat pocas dlhodobej zataze hroznovy cukor .
A tvrdil mi pravy opak ze je vhodne konzumovat hroznovy cukor pri vycerpani glykogenu ze kym sa vyplavi inzulin / ktory to uskladni na tuk / tak sa to skor dostane opat do pecene vo forme glykogenu .Ked som to dobre chapal tak chcel povedat ze sa 1doplni glykogen 2vyplavy sa inzulin .
ja tej teorii nejako nerozumiem, na bajku pijem pivo, borovicku, inokedy zase mlieko, zerem musli aj cokoladu aj hroznovy cukor, bajkujem dost dlhe streky a nikdy sa neposerem ani nenarazim do mura... hm cudne...
ja tej teorii nejako nerozumiem, na bajku pijem pivo, borovicku, inokedy zase mlieko, zerem musli aj cokoladu aj hroznovy cukor, bajkujem dost dlhe streky a nikdy sa neposerem ani nenarazim do mura... hm cudne...
To asi preto,že si dobre zvnútra vydenzifikovaný...
cipakito: funkciou inzulínu je tú glukózu "premeniť" na glykogén, takže to poradie je presne opačné - zvýšená hladina glukózy spustí biosyntézu inzulínu, ktorý ju vychytá do glykogénu
Dudo: šťastný človeče...
inak ja tiež môžem skoro čokoľvek, len tie výnimky sú také... veľmi nepríjemné (netrafila by vás vekom sa objavivšia alergia na najobľúbenejšiu pochúťku?)
Ivka: máš na ňu odpoveď (cestoviny), a už dávnejšie, stačí pozrieť hore
(a celkom šlape aj pizza)
myslim, ze 99% bajkerov vokol mna su na tom podobne...
Ivka: máš na ňu odpoveď (cestoviny), a už dávnejšie, stačí pozrieť hore
(a celkom šlape aj pizza)
ja som vlastne tiez cakal na odpoved, lebo spagety carbonara sa mi v zadnom vacku dresu dost tazko nosia a hlavne pozivaju pocas bajkovania... a na tycinke Deli som ani za svet nenasiel, ci je to mono alebo polysacharid...
Počas bikovania šlapem na maltodextrín... teda gély... cestoviny samozrejme pred. A po už čokoľvek.
Blbý nápad nemusia byť ani tie škvarkové chleby z občerstvovačiek - škrob + tuk... a ani na banán moje ja nereaguje zle.
Deli je pochopiteľne aj-aj, ale tých mono/di je tam viac ako dosť.
Takto - principiálne samozrejme ide použiť čokolády, vyrážače plômb typu desne-sladké-tyčinky a pod., ale je výrazne lepšie ak po ich zjedení máte pauzu. Odhad - tak hodinka (musí sa to dostať do žalúdka, natráviť a prvé podiely sa už musia resorbovať v tenkom čreve, čo spôsobí uvoľnenie inzulínu - a po nejakej dobe "ukľudnenie situácie").
Inak jedno čo ja nepochopím je pivo počas výjazdu... keď spočítam zhandrovatenie svalov, stratu pozornosti a jemnej motoriky, vidím dosť dôvodov na to, prečo nie. A iste nie som sám, kto má skúsenosť s pivom ako čistým oblbovákom (a nie je to alkoholom, alebo iba alkoholom, ale aj "dobrotami" z chmeľu) - v podstate som ho dával len po maratónoch, lebo na druhej strane pôsobí preventívne proti úplnému vytuhnutiu a brutálnej svalovici (a ako každý oblbovák potláča pocit bolesti).
Inak k tej mojej allergy - moja obľúbená pochúťka bola nugeta, a na staré kolená mi začala po orechoch puchnúť sliznica v hube. Anafylaktický šok riskovať nemienim, ale bola to moja osvedčená kalorická bomba - bodaj by nie, tuky a sacharidy a dokonca ani s glykemickým profilom to nebude také zlé, lebo "vymočiť" sacharidy z tukového základu - to chvíľu trvá.
Osobná skúsenosť je, že tak do 50 km mi stačí plný camel "dlhozáťažového" ionťáku, hlavne ak nejako výrazne nedupem. Moje terénne maximum bolo 88 km, tam ešte padol 1 35 g Carbosnack. Zvyšok asi stíhajú pokryť špeky. Keby neboli, predpokladám nárast spotreby gélov. Ale to by chcelo ešte tak 8 kg dole.
Mimochodom - kto máte blbú skúsenosť s posratím po kofole? To bolo posledne tiež boľavé prekvápko...
ja som tiež v podstate desinkový, aj keď anglické či írske ozembuchy neodmietam
medzi nami chlapmi - po jednom blbom zážitku s "nepi pivo pěnivý...", ktorý mi vcelku nepríjemne poznačil začiatok chodenia s už žiaľ ex, som pivo takmer celkom vyradil, predsa len sú mi živočíšne radovánky milšie ako horká žbrnda
netréning, to je celkom možné - mám kolegu, ktorý sa z piva vôbec nedokáže opiť
vo vode šukajú aj tulene, odporúča 18 z 10 plutvonožcov
(1 samec a 9 gravidných samíc)
Blbý nápad nemusia byť ani tie škvarkové chleby z občerstvovačiek - škrob + tuk... a ani na banán moje ja nereaguje zle.
Tak toto som si odskúšal minulý rok na Wildone, ale keď som si uvedomil, čo som natlačil do hlavy, tak som mal úzku riťku. To keď som si predstavil ten chlebík s mňam škvarkovou pomazánkou, vodu v bidone a následnú reakciu po zmiešaní v žalúdku.... Preventívne až do ďalšej občerstvovačky som radšej nepil. A túto nedeľu ma čaká ďalší ročník a plné stoly škvarkovej pomazánky na šiestich občerstvovačkách.
Stará cyklistická pravda hovorí, že počas dlhších výjazdov treba jesť. Množstvo podľa intenzity vynaloženej práce a rozdelené do menších dávok. Nie sa napráskať do prasknutia a potom v prvom kopci grcať. Moja taktika je každú hodinu niečo do žalúdka. Na pohodových výjazdoch mi stačí musli tyčinka, na maratónoch siahnem aj po obloženej žemli (alebo radšej ten škvarkový chlebík? - ale čo potom piť? - pivo do bidonu nechcem).
Pri mojom jazdení sú gely dobré najmä pri tzv. hlaďáku - glykemickej nedostatočnosti. Mám ich odskúšané - zaberajú do 5-10 minút. A keď ich vidím na občerstvovačke, tak ich tiež usilovne tlačím do hlavy. Však ich mám predplatené v štartovnom. Pri pohodových výjazdom mám gel alebo energetickú tyčinku vždy preventívne v drese.
Ešte k pivu - sú ľudia, ktorí sú naučení jazdiť na pivo. Napríklad jeden môj kamarát, bývalý vynikajúci slovenský cyklista, napr. vyhral aj Okolo Slovenska, jazdil zásadne na pivo. Keď mal našliapnuté, tak ho vždy čakala otvorená flaša desiny niekde na pätníku tak 10-15 km pred cieľom. Vtedy sa ešte nepodávalo občerstvenie z mechaničákov za jazdy a v skle sa nápoje nemôžu podávať ani teraz. Nuž ale keď človek videl flašku na pätníku??? A keď sa nedarilo a išiel v tabaku, tak sa rovno zastavili v krčme na pivo - dvacka bola vždy preventívne v drese. Občas sa stalo, že sa tak zastavili a kým dopili, tak ich predbehol zberák. Rozhodca v zberáku bol mocno prekvapkaný, keď sa k borcovi pred zberákom pridala skupinka - ale doletela zozadu...
myslim, ze aj po preteku je dolezite, co sa ma jest, organizmus je stale v nerovnovahe, sacharidy stale chybaju, takze sa ziadaju v prvom rade...dat do zaludka steak tesne po horalovi asi predsa len oddiali regeneraciu...to iste robi aj alkohol, cize ani vela piva nie je to prave...ale da sa prezit vsetko mozne, beznemu cloveku to zrejme neuskodi, pokial mu je jedno, ci prejde horala za osem a pol hodiny alebo za devat a stvrt...
ivka, ty nemozes mlieko a mliecne vyrobky?
myslim, ze aj po preteku je dolezite, co sa ma jest, organizmus je stale v nerovnovahe, sacharidy stale chybaju, takze sa ziadaju v prvom rade...dat do zaludka steak tesne po horalovi asi predsa len oddiali regeneraciu...to iste robi aj alkohol, cize ani vela piva nie je to prave...ale da sa prezit vsetko mozne, beznemu cloveku to zrejme neuskodi, pokial mu je jedno, ci prejde horala za osem a pol hodiny alebo za devat a stvrt...
ivka, ty nemozes mlieko a mliecne vyrobky?
Ale môžem,len tulenik tu spomínal,že je to vymyslené pre malé kravy.. Zjednodušene..
Tak som chcela vedieť,či existuje akási náhrada,ale len žrať cestoviny to nemusím...pizza je fajná,ale omrzí tak isto..
Keď počujem ak sa niekoho opýtajú,čo vie variť a povie,že cestoviny na rôzne spôsoby idem do vývrtky..
Ivka rovno hovor že chceš pojednání o "náhrade mlieka" - ja že zdroje tých polysacharidov...
Mlieko proste starý zver nepotrebuje a všetko čo v ňom je v kvalite vyhovujúcejšej ako z mlieka dostaneš z ostatnej potravy. Čo je podľa teba v mlieku také, čo inde nie je?
Muhehe... a nie je to len pre malé kravy ale aj iné zvery, ale od im zodpovedajúcej zverice (potom funguje aj ako "očkovanie").
s laktozovou intoleranciou je to zial tak, ale myslim, ze sa to tyka samotneho mlieka, vyrobky z neho, to je uz asi ina vec...neviem, ci sa vapnik da nahradit aj inak, urcite v nejakej zelenine a ovoci je, ale aky je obsah a pomer k mliecnym vyrobkom to neviem (su tabulky)...len vsetky tie syry su asi dostupnejsie a hlavne chutnejsie, radsej si dam 250 g ementalu, ako 250 g dusenej brokolice
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ono to funguje asi tak, že: klesne ti glykémia (koncentrácia glukózy v krvi) pod asi 4 mmol/l, začne ti organizmus dávať na vedomie, že niečo nie je OK, ty sa "dosypeš" glukózou, vyhodíš glykémiu niekde asi tak nad 6, čo spôsobí vyplavenie inzulínu - jeho úlohou je "nadbytočnú" glukózu vyviazať do glykogénu, "odložiť na horšie časy", s čím prestane zas okolo tých asi 4 mmol/l a si kde si bol...
pokiaľ zhltáš škroboviny, maltodextrín alebo čokoľvek podobné, tak to pomaly hydrolyzuje na glukózu, ktorú počas záťaže priebežne metabolizuješ, glykémia zostane v rozsahu 4-6 mmol/l, hladina inzulínu sa nijako výrazne nezvýši a si v pohode
v ionťákoch "na dlhodobú záťaž" je isteže aj glukóza so sacharózou, ale v takej koncentrácii, aby pri bežnom prívode nevyskočila glykémia natoľko, aby sa vykotil inzulín a pustil do roboty
je to zjednodušené, ale asi takto si môžeš zjedením niečoho sladkého uhnať - na vlastné nepríjemné prekvapenie - pocit "nárazu do múra"
A tvrdil mi pravy opak ze je vhodne konzumovat hroznovy cukor pri vycerpani glykogenu ze kym sa vyplavi inzulin / ktory to uskladni na tuk / tak sa to skor dostane opat do pecene vo forme glykogenu .Ked som to dobre chapal tak chcel povedat ze sa 1doplni glykogen 2vyplavy sa inzulin .
alebo so sojovym mliekom.
a po dojazde krupicna kasa so skoricou, mnaaam
To asi preto,že si dobre zvnútra vydenzifikovaný...
TO tulenik...dlabeš na moju otázku...
Dudo: šťastný človeče...
inak ja tiež môžem skoro čokoľvek, len tie výnimky sú také... veľmi nepríjemné (netrafila by vás vekom sa objavivšia alergia na najobľúbenejšiu pochúťku?)
Ivka: máš na ňu odpoveď (cestoviny), a už dávnejšie, stačí pozrieť hore
(a celkom šlape aj pizza)
Pozor - biker-medik ešte nemusí mať všetko naštudované... Na takej anatómii sa toho veľa od metabolizme organizmu veľa nedozvie.
myslim, ze 99% bajkerov vokol mna su na tom podobne...
(a celkom šlape aj pizza)
ja som vlastne tiez cakal na odpoved, lebo spagety carbonara sa mi v zadnom vacku dresu dost tazko nosia a hlavne pozivaju pocas bajkovania... a na tycinke Deli som ani za svet nenasiel, ci je to mono alebo polysacharid...
Blbý nápad nemusia byť ani tie škvarkové chleby z občerstvovačiek - škrob + tuk... a ani na banán moje ja nereaguje zle.
Deli je pochopiteľne aj-aj, ale tých mono/di je tam viac ako dosť.
Takto - principiálne samozrejme ide použiť čokolády, vyrážače plômb typu desne-sladké-tyčinky a pod., ale je výrazne lepšie ak po ich zjedení máte pauzu. Odhad - tak hodinka (musí sa to dostať do žalúdka, natráviť a prvé podiely sa už musia resorbovať v tenkom čreve, čo spôsobí uvoľnenie inzulínu - a po nejakej dobe "ukľudnenie situácie").
Inak jedno čo ja nepochopím je pivo počas výjazdu... keď spočítam zhandrovatenie svalov, stratu pozornosti a jemnej motoriky, vidím dosť dôvodov na to, prečo nie. A iste nie som sám, kto má skúsenosť s pivom ako čistým oblbovákom (a nie je to alkoholom, alebo iba alkoholom, ale aj "dobrotami" z chmeľu) - v podstate som ho dával len po maratónoch, lebo na druhej strane pôsobí preventívne proti úplnému vytuhnutiu a brutálnej svalovici (a ako každý oblbovák potláča pocit bolesti).
Inak k tej mojej allergy - moja obľúbená pochúťka bola nugeta, a na staré kolená mi začala po orechoch puchnúť sliznica v hube. Anafylaktický šok riskovať nemienim, ale bola to moja osvedčená kalorická bomba - bodaj by nie, tuky a sacharidy a dokonca ani s glykemickým profilom to nebude také zlé, lebo "vymočiť" sacharidy z tukového základu - to chvíľu trvá.
Osobná skúsenosť je, že tak do 50 km mi stačí plný camel "dlhozáťažového" ionťáku, hlavne ak nejako výrazne nedupem. Moje terénne maximum bolo 88 km, tam ešte padol 1 35 g Carbosnack. Zvyšok asi stíhajú pokryť špeky. Keby neboli, predpokladám nárast spotreby gélov. Ale to by chcelo ešte tak 8 kg dole.
Mimochodom - kto máte blbú skúsenosť s posratím po kofole? To bolo posledne tiež boľavé prekvápko...
... a pocity, ktore opisujes ty, mi zacinaju az pri siestom pive, ale to je asi treningom...
(vodu nepijem, sukaju v nej ryby)
medzi nami chlapmi - po jednom blbom zážitku s "nepi pivo pěnivý...", ktorý mi vcelku nepríjemne poznačil začiatok chodenia s už žiaľ ex, som pivo takmer celkom vyradil, predsa len sú mi živočíšne radovánky milšie ako horká žbrnda
netréning, to je celkom možné - mám kolegu, ktorý sa z piva vôbec nedokáže opiť
vo vode šukajú aj tulene, odporúča 18 z 10 plutvonožcov
(1 samec a 9 gravidných samíc)
Ivka: máš na ňu odpoveď (cestoviny), a už dávnejšie, stačí pozrieť hore
(a celkom šlape aj pizza)[/quote]
Tak toto som si odskúšal minulý rok na Wildone, ale keď som si uvedomil, čo som natlačil do hlavy, tak som mal úzku riťku. To keď som si predstavil ten chlebík s mňam škvarkovou pomazánkou, vodu v bidone a následnú reakciu po zmiešaní v žalúdku.... Preventívne až do ďalšej občerstvovačky som radšej nepil. A túto nedeľu ma čaká ďalší ročník a plné stoly škvarkovej pomazánky na šiestich občerstvovačkách.
Stará cyklistická pravda hovorí, že počas dlhších výjazdov treba jesť. Množstvo podľa intenzity vynaloženej práce a rozdelené do menších dávok. Nie sa napráskať do prasknutia a potom v prvom kopci grcať. Moja taktika je každú hodinu niečo do žalúdka. Na pohodových výjazdoch mi stačí musli tyčinka, na maratónoch siahnem aj po obloženej žemli (alebo radšej ten škvarkový chlebík? - ale čo potom piť? - pivo do bidonu nechcem).
Pri mojom jazdení sú gely dobré najmä pri tzv. hlaďáku - glykemickej nedostatočnosti. Mám ich odskúšané - zaberajú do 5-10 minút. A keď ich vidím na občerstvovačke, tak ich tiež usilovne tlačím do hlavy. Však ich mám predplatené v štartovnom. Pri pohodových výjazdom mám gel alebo energetickú tyčinku vždy preventívne v drese.
Ešte k pivu - sú ľudia, ktorí sú naučení jazdiť na pivo. Napríklad jeden môj kamarát, bývalý vynikajúci slovenský cyklista, napr. vyhral aj Okolo Slovenska, jazdil zásadne na pivo. Keď mal našliapnuté, tak ho vždy čakala otvorená flaša desiny niekde na pätníku tak 10-15 km pred cieľom. Vtedy sa ešte nepodávalo občerstvenie z mechaničákov za jazdy a v skle sa nápoje nemôžu podávať ani teraz. Nuž ale keď človek videl flašku na pätníku??? A keď sa nedarilo a išiel v tabaku, tak sa rovno zastavili v krčme na pivo - dvacka bola vždy preventívne v drese. Občas sa stalo, že sa tak zastavili a kým dopili, tak ich predbehol zberák. Rozhodca v zberáku bol mocno prekvapkaný, keď sa k borcovi pred zberákom pridala skupinka - ale doletela zozadu...
ivka, ty nemozes mlieko a mliecne vyrobky?
ivka, ty nemozes mlieko a mliecne vyrobky?
Ale môžem,len tulenik tu spomínal,že je to vymyslené pre malé kravy..
Tak som chcela vedieť,či existuje akási náhrada,ale len žrať cestoviny to nemusím...pizza je fajná,ale omrzí tak isto..
Keď počujem ak sa niekoho opýtajú,čo vie variť a povie,že cestoviny na rôzne spôsoby idem do vývrtky..
Mlieko proste starý zver nepotrebuje a všetko čo v ňom je v kvalite vyhovujúcejšej ako z mlieka dostaneš z ostatnej potravy. Čo je podľa teba v mlieku také, čo inde nie je?
Muhehe... a nie je to len pre malé kravy ale aj iné zvery, ale od im zodpovedajúcej zverice (potom funguje aj ako "očkovanie").