sorry, ak niečo takéto už bolo rozoberané na mtbiker.sk, ale nechce sa mi prehľadávať celé fórum s touto témou...
Vždy som bikoval len 4-5 mesiacov //máj, jún, jul, august, sept.
No, pred týždňom som bol len tak čosik do mesta narychlo vybnaviť a šiel som bikom - pekne svietilo slnko, teplota cca 14stup., stromy krásne sfarbené a celé to SUPER! Tak mi anpadlo, že by nebolo zlé, keby som si všetky trasy, čo jazdím cez moju "sezónu"-leto, prešiel cez jeseň..no mám pár nejasností s kt. potrebujem helfnuť..
Chcem sa popýtať, ako sa treba pripraviť na bikovanie okolo 10-15stupnov.
Čo si obliecť? Na špeciálne dresy nemám oblečenie, tak bolo by fajn, keby ste napísali, aké alternatívy používate..
Nie je problém s pľúcami? Keď si predstavím ako hulákam do seba ten chladný vzduch, tak sa bojím, aby to nemalo zlý dopad na zdravie..
V sekcii tréning som si všimol, že sú borci, čo jazdia celoročne pomaly, takže zopár rád by mohli takisto sem šuchnúť..
Najviac mi problémov spôsobuje oblečenie - oblečiem sa teplejšie, prejdem 10km, spotím sa, dám si pauzu, zostane mi zima..atd, atd.. Viem že nohy sú v poho - tie sa zahrejú, ale čom dýchanie? Chcel som ísť čisto len cez nos, ale nedá sa - podvedome dýcham hubou, takže nejaké ohriatie vzduchu na teplotu tela je asi nereálne..
Ako to riešite?
Dík moc
ByE
PeeT
Vola sa to Kokapu (Kamenna brana) je to dole v Zemplinskych vrchoch v Madarsku. Skusal som vychadzat z tunelu na miesto vlaku ale prilis mi to neslo.
taktiez na moje gore-texove tretry davam este neoprenove navleky
a samozrejme termopradlo, boxerky a ponozky
tot co sa tyka spodu, vrch je obdobny, spominany wind-tex ako bunda, pod tym funkcne a 1 alebo 2 vrstvy termo, klimatexova ciapocka pod prilbu a bbb termo rukavice
v tejto zostave sa da bez problemov aj okolo nuly
takym sposobom sa obliekam aj ked robim biatlon prevdaze bez tych cyklogati a staci to aj vo vacsich mrazoch ked si v pohybe.
Najdôležitejšie je však chodiť pravidelne,privykať si a tak získať určitu otužilosť. Pokiaľ bez treningu vypáliš v5-tich stupňoch aj na hodinku ,tak na druhý deň máš isto minimálne zdurené a zaparené hrdlo.Tak dotoho !
Rozmyslam ze si este kupim nieco navrh.
Ma niekto skusenosti s tou Hot Pack Wind bundou, ktora je na ten stranke davorin.sk?
http://www.davorin.sk/produkty/Sportful/HotPack.htm
trufam si povedat, ze riziko prechladnutia prostaty je minimalne rovnake, ak nie vyssie... len niektori bajkeri na to pridu az po 30-ke a cuduju sa...
takze vsetky rady su pre obe pohlavia (tzn. gate s membranou atd.)
Všeobecne nie je dobre prekurovať... potom keď taký prepotený rozhorúčenec zastane, začína problém...
ps: treba aj dáku špeciálnu starostlivosť o bike???????????
ja som išiel posledne 100 km vo vetre v nedeľu pred týždňom, mal som len termogate s membránou pod tým boxerky s vložkou a hore tenký moirový rolák a na tom Sensor Cyclone bundu + tenká čiapka a prilba a vrátil som sa s mokrou čiapkou a na moirovom roláku boli slané pásy takže smer práčka
zakiaľ je takto, bike vydrží, ak prší, tak častejšie mazať... ak blato tak častejšie čistiť... myslím, že to doslova "pocítiš", čo s ním treba... hlavne je cítiť stuhnutie vazelíny v low-end vidlách, wrrr