napriklad aj na tomto fore (ak nebude mat "vedenie" nič proti tomu)
zriadiť verejnu FOTO galeriu "uspechov ochráncov lesa"
kde, za určitých pravidiel, bude môct prispievat dokumentáciou každý, kto tieto pravidlá splní
a následne raz .... napr. mesačne ...bude odosielaný LINK napríklad na:
primátora KE, riaditeľa mestských lesov, obvodnému úradu životného prostredia, strane zelených, dobre naSMERovaného predkladateľh anibajkerského zákona do NR SR, predsedu Národnej rady ... ved je tiež košičan a má dokonca bajk,
vždy len s jednou otázočkou: ČO VY NA TO páni ??
iste by sa našlo ešte niekolko zaujimavých miest ako:
verejnoprávné ale aj komerčné media... prokuratúra, ak zjavne dôjde k porušeniu zákona ...atd,
to len tak na začiatok, istý tlak sa dá vytvorit aj týmto spôsobom...
Malo by sa sem prispievat s fotodokumentaciou skodlivych zasahov v nasich lesoch, ako je nepremyslena tazba, zdevastovany teren tazobnymi mechanizmami, neporiadok...
poprosim k fotkam pridavajte aj miesto a datum
posledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
http://wiezik.blog.sme.sk/c/313044/Absurdna-ochrana-ihlicia.html
Ja ešte raz musím napísať, že toto nieje o tom, aby sme zastavili ťažbu. Samozrejme že ťažiť sa musí, sám som nábytkár a bez dreva by som neprežil. Lenže u nás sa ťaži hlava nehlava. Ťaží sa nad rámec domácej spotreby, lenže gro z toho ide za naše hranice, lebo niekto má dobrú lobby. A na svk je veľký problém zohnať drevnú hmotu. Kľudne sa tu môže ťažiť menej a s rozumom, s väčšinovým podielom pre domácu spotrebu. Podporí sa tým piliarska výroba a tý čo odídu z lesov ako pilčíci môžu ísť tam.
Viem, že som to celé zjednodušil ale princíp by šiel.
Apropo, na čo nám je toľko pilčíkov? Viem, že ľudia potrebujú prácu, aj ja živím rodinu. Ale ničiť si prírodné bohatstvo na úkor práce pre ľudí je pre mňa scestná myšlienka.
pardón, o lukáčov sa tu dosť diskutovalo, tak som to priradil k nemu. Každopádne by ma zaujímalo, ktorý ochranársky boss si postavil drevený dom uprostred prírody.
Drevený dom ako taký neznamená ekologickú katastrofu len pre to, že je z dreva. A oproti klasicky, priemyselne stavaným domom je drevenica ekologická až až. Ja mám tiež túžbu bývať raz v drevenici
Máš dosť zvláštne predstavy o tom, čo je a čo nie je ekologické :/ až na to auto, to sedí.
hlavne napr. v petrzalke taky 4-izb byt, nezatepleny panelak, mesacny najom 250€
tie brutalne palky co cvakate v panelakoch akosi nechapem, byvam v 50rocnom nezateplenom dome (taka dedinska kocka), zhruba 2x 100m2 je vykurovanych, cela minulu zimu som prekuril 200€, iste sam som si to drevo nachystal doviezol...., aj keby som to drevo kupil hotove, vyslo by ma to maximalne 500 na zimu, v tom je uz samozrejme aj tepla voda ked sa kuri
a nepovedal by som ze nejak setrime - trenkova teplota
takze len tolko, ze samotne vykurenie panelakoveho bytu nemusi byt narocne na energie, skor na provizie
Je to jednoduché: keď sú ľudia sústredení v mestách, zaberajú menšie územie, a na vidieku je ich menej. To za prvé. A za druhé: postaviť veľký obytný dom s desiatkami bytov je efektívnejšie ako keď si každý stavia dom pre seba. Keď sa stavia niečo veľké naraz, je to lacnejšie, a teda je to menšia záťaž aj pre prírodu. Kvôli stavbe dreveného domu museli padnúť stromy ktoré ochranári obhajujú pred lesníkmi. Ďalej: človek žijúci na dedine sedliackym spôsobom života, chovajúci zvieratá, a obrábajúci pôdu potrebuje na prežitie veľký pozemok. Čiže uberá životný priestor divej zveri, a fragmentuje prírodné prostredie. Keby takto chceli žiť všetci na Slovensku, bolo by to nereálne.
To že sa platí veľa za štvorizbový byt je predovšetkým pre to lebo poplatky do fondu údržby a opráv sa odvíjajú od metrov štvorcových. Čím väčší byt, tým väčšia pálka. Ak niekto býva sám vo veľkom byte, tak nech si nesťažuje, a presťahuje sa do menšieho.