niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Čistý zisk v roce 2023:
Tesla: ~$9.5B (9.7%)
BYD: ~$3.5B (4.1%)
Zaměstnanci v roce 2023:
Tesla: ~140 000
BYD: ~631 500
BYD nemá takovou úroveň robotizace jako Tesla a to kvůli nízkým nákladům na pracovní silu
Továrny 2023:
Tesla 8 (7 mimo Čínu)
BYD 30 (8 mimo Čínu)
Celkový počet vyrobených vozidel v roce 2023:
Tesla: ~1 800 000
BYD: ~1 570 000 BEV
Tržby / zaměstnanec:
Tesla: 692 857 USD
BYD: 134 600 USD
Zisk / zaměstnanec:
Tesla: 67 857 USD
BYD: 5 542 USD
Vozidlo/zaměstnanec:
Tesla: 12,86
BYD: 5,03
ASP 2023:
Tesla: 45 600 USD
BYD: 24 200 USD
Toto nema velmi zmysel, kedze porovnanie ignoruje, ze BYD vyraba okrem BEV dalsich 1,5mil spalovakov.
Smutne je sa ale, ze pri debate o lidrovi trhu sa vobec bavime o cinskej firme :/
A najma ze to kupuju ludia aj v Europe, kratkozrake a nepoucitelne.
tesla 1,8mil aut zisk $9.5B
BYD 3 mil 3.5B
Napr. nekvalitné diely a odmietanie reklamácií.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/694750-megaskandal-tesla-predavala-roky-auta-s-chybnymi-dielmi-a-to-vedome/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_9clanok_box
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/694750-megaskandal-tesla-predavala-roky-auta-s-chybnymi-dielmi-a-to-vedome/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_9clanok_box
A aby bolo jasné: nie som fanatickým odporcom BEV.
Nepáči sa mi však nekritická glorifikácia Tesly, ako niečoho dokonalého.
Tesla splnila svoju pioniersku úlohu a dostala na trh prvé reálne použiteľné BEV. Ak však nezmení svoj prístup, môže dopadnúť veľmi zle.
to je super že si vybral zrovna túto kauzu. Tesla toto tvrdenie napadla keďže nedokázali uviesť žiadne konkrétne zdroje. Tesla na X vydala dlhé vyjadrenie k tomuto obvineniu a reuters sa potom snažil článok upravovat na čo ale upozornil web electrek.co
takže zrejme toto ešte skončí na súde a reuters bude mat čo vysvetlovat
https://twitter.com/Tesla/status/1740097070789198241
takéto špinenie bolo na dennom poriadku od začiatku výroby, ale teraz už si Tesla môže dovolit platit najlepších právnikov takže to bude zaujimave sledovat.
Nepáči sa mi však nekritická glorifikácia Tesly, ako niečoho dokonalého.
nie nie je dokonalá ani som to nikdy netvrdil, je ale to najlepšie v pomere cena/výkon na trhu
to som si myslel tiež v 2019 kedy som ju začal sledovat na urovni tovarne. Koncerny za 10r nedokazali spojazdnit OTA updaty, nemaju gigacast celej predenej či zadnej časti auta, nedokažu byt profitabilny na EVčkach, nemaju nabijaciu sieť. Efektivitou, rychlostou ani chybovostou sa ani nepribližuju prave naopak. Len si spomeň na tých tesla killerov za tie roky, kazdy tyzden nová sprava ako Toyota bude vyrabat 25 elektromobilov do 2025, VW zabije model 3 atd atd a zatial im Tesla dalej uteka s ďalšími technologiami (48v architektúra, steer by wire, eternetova zbernica), gigacast celeho auta - pri modeloch 3/y predna zadna čast. Softvérovo sa na Teslu nedotiahnu nikdy pretože automobilky softvér nikdy nerobili (CEO Fordu v odkaze) a ak si pozrieš novy highland tak HW su už porovnatelne s nemeckou premiou za menšie peniaze.
V US všetky automobilky snad okrem Toyoty prešli na nabijaci štandard Tesly a už sa šuška že Tesla rokuje s nejakou velkou automobilkov o licencovaní softvéru.
spoved CEO Fordu o SW https://youtu.be/lbK5XFDBVLM?si=deMyKXiP6_06FrU0
Auto sa sice vyrobi lacnejsie, avsak opravy su nakladnejsie a castejsie su totalky aj pri malych poskodeniach.
Z pohladu mna ako zakaznika to znamena, ze poistky budu drahsie a servis tiez. Na sekundarnom trhu sa cena auta odvija aj od ceny servisu - cize aj amortizacia bude vyssia.
Inak povedane, gigacasting z pohladu zakaznika prenasa naklad z uvodneho vydavku do ceny vozidla do neskorsej doby (poistky, opravy, strata hodnoty).
celkovo ev po naraze je to o hubu nieco svojpomocne... a riziko ze to bude na odpis je pri ev vysoke.
Auto sa sice vyrobi lacnejsie, avsak opravy su nakladnejsie a castejsie su totalky aj pri malych poskodeniach.
Z pohladu mna ako zakaznika to znamena, ze poistky budu drahsie a servis tiez. Na sekundarnom trhu sa cena auta odvija aj od ceny servisu - cize aj amortizacia bude vyssia.
Inak povedane, gigacasting z pohladu zakaznika prenasa naklad z uvodneho vydavku do ceny vozidla do neskorsej doby (poistky, opravy, strata hodnoty).
realne, zaujimalo by ma ak mas k tomu nejake udaje. Pretoze, to ze na totalku to ide castejsie, to je jedna strana mince. Druha strana mince je podobna ako napr pri integrovanych obvodoch elektronike ked vela veci je napajkovanych / v jednom cipe - ked sa nieco pokazi tak sice musis menit vela veci naraz / nemozes robit upgrade, lenze otazne je ze aky to ma "priemerny" impact - je na nasratie ked si ten (trepnem cislo) 1 zo 100 zakaznikov co minie 5000e na opravu, ale ak zvysnych 99 zakaznikov usetrilo kazdy po 100e, tak v priemere je "civilizacia" v zisku 4990e
nehovoriac o tom, ze aj siet opravarov sa tomu eventualne moze prisposobit. Takze by ma uprimne zaujimalo ze co je "vyhodnejsie" pre nasu spolocnost ako celok, kde su tie cisla.
.
pri laickom pohlade sa to tak môže zdať, len si teba uvedomit že tie auta maju 3x vačšiu deformačnú zónu a pokial sa nepoškodí body tak oprava je jednoducha a pomerne lacn. Btw Volvo v Košiciach má tiež už objednane gigapressy
ČR prax z opráv havarovanych Tesiel
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
https://www.youtube.com/clip/Ugkxwow_a5v569qmSlC1FE5zwETHjWqyZ9ls
osobné naražky si nechaj pre seba ak nemáš nič k veci.
To rozhodne bola haluzna argumentacia.
Ked davas argumenty, tak davaj rozumne. Ked davas haluze, tak sa nestvi, ze si z teba ludia urobia srandu. Neni to v zlom.
Ten gigacasting skutocne povazujem za problem. Pokial su totalky Tesiel (BEV) castejsie, tak sa to prejavi v cene poistenia.
Argument pre to som nasiel v clanku na medium.com, len ten tu neviem prelinkovat. Ale nieco som nasiel aj tu:
https://www.moneygeek.com/insurance/auto/electric-vehicle-insurance-costs/
Tu sa hovori, ze ceny poistenia BEV a beznych aut su uz zhruba rovnake.
Pri teslach su vsak ceny poistiek vyssie. Samozrejme model S a X su ovela drahsie, ale mozeme cenovo porovnavat model 3 alebo Y s Ioniqom, ID-4 alebo Kiou Soul. Aj tam je Tesla drahsia.
V niecom bude Tesla pre poistovne drahsia. Ja si myslim, ze su to dosledky gigacastingu. Kludne ma oprav, len to vyargumentuj rozumne.
Len taka otazka do plena. Zamyslali ste sa nad tym, aka je financna efektivita jazdy autom? Povedzme, ze natankujem za 100 euro, t.j. kupim si energiu za 100 euro. Energiu za 65 euro rovno vyhodim ako odpadne teplo kvoli (ne)ucinnosti motora. Zostava mi energia za 35 euro na pohyb. Ked niekam idem autom, potrebujem premiestnit sustavu vodic+auto. Auto je omnoho tazsie a vacsie (odpor vzduchu) ako vodic. Cize na premiestnenie auta spotrebujem 33 euro z tych 35 a na premiestnenie osoby 2 eura (hruby odhad, len tak z hlavy a cim vacsie auto, tym, vacsi pomer penazi "zozerie"). Cize finalna efektivita je zhruba 2%, alebo 2 eura zo 100. Zvysok, t.j. 98 euro su vyhodene peniaze. Z tohto velmi jednoducheho vypoctu sa daju zistit 2 veci: financna efektivita prepravy osoby sa da zlepsit ucinejsim pohonom a mensim a lahsim autom. Tym sa vraciam k svojej prvej otazke: naco 2-tonove SUV-cko do mesta, ked rovnaku sluzbu spravi 500-kilove auto?
Alebo este realny priklad. Skuste prejst 1km peso a skuste ten 1km tlacit vase auto. Porovnajte rozdiel energii, ktore ste na tieto dva pohyby vynalozili
Toto samozrejme plati len ak 1 osoba ide niekam autom, typicky priklad pre jazdy po meste. V pripade viac osob, ci nakladu bude ta efektivita vyssia.