Volkswagen ID
Zavesenie kolies:
Predná náprava: Nezávislé zavesenie typu MacPherson s vinutými pružinami a tlmičmi. Je to jednoduché, spoľahlivé a cenovo efektívne riešenie, ktoré sa dobre hodí na bežné jazdenie.
Zadná náprava:
U základných modelov s pohonom zadných
kolies (RWD) je použitá torzná tyč – jednoduchšia a ľahšia konštrukcia, ktorá šetrí miesto a hmotnosť.
U modelov s pohonom všetkých kolies (AWD, napr. ID.4 GTX) je zadná náprava viacprvková (multi-link), čo zlepšuje handling a komfort, najmä pri vyššom výkone.
nové Tesly
Zavesenie kolies:Predná náprava:
Nezávislé zavesenie s dvojitými priečnymi ramenami (double wishbone), čo je pokročilejšie riešenie ako MacPherson u VW ID. Poskytuje lepšiu presnosť riadenia a stabilitu pri vyšších rýchlostiach.
Zadná náprava: Nezávislé viacprvkové zavesenie (multi-link) na oboch modeloch, bez ohľadu na konfiguráciu pohonu (RWD alebo AWD). Toto zavesenie zlepšuje ovládateľnosť a komfort aj pri dynamickej jazde.
Porovnanie
Komfort vs. Dynamika:VW ID: Podvozok je ladený na pohodlie a univerzálnosť. Torzná tyč v základných modeloch je menej sofistikovaná, ale postačuje na bežné používanie. Modely s DCC a multi-link zadnou nápravou sa približujú Tesle, no stále preferujú komfort pred športovosťou.
Technická sofistikovanosť:VW ID používa jednoduchší MacPherson vpredu a torznú tyč vzadu (u RWD), čo je menej pokročilé ako riešenie Tesly. Multi-link u AWD modelov je však solídnym kompromisom.
Tesla používa dvojité ramená vpredu a multi-link vzadu univerzálne, čo je technicky náročnejšie a zvyšuje jazdné vlastnosti.
ked som mal 10-14 rokov robil som si porovnania aut v exceli podla texhniciych udajov z katalogov.
Ked som mal po 20 a pristup ku roznym autam zacal som chapat ze samotne technicke udaje a realne spravanie auta v premavke su niekedy velmi rozdielne veci.
Toto co ti dala AI (navyse zhrnula ID do jedneho modelu) je totalne mimo.
Podvozok ID7 je sofistikovanostoh a kultivovanostou na mile vzdialeny Tesle M3 a trufam si povedat ze jeden z najlepsich minimalne medzi nepremiovymi znackami (a +- na urovni premie v danej triede).