Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Pridám sa aj ja. Áno, lion batéria sa nevybije ani v zime. To mi potvrdil aj servisný technik dnes v servise.

Mám full hybrid. Je tam systémová lion batéria a "štartovacia" klasická 12 V batéria. Keďže bývam v úplnom centre Košíc a som už dôchodca, takmer s ním nejazdím. Viackrát sa mi už stalo (hlavne v zime), že som som k nemu po takom mesiaci prišiel, a nevedel som naštartovať. Vždy je to však kvôli vybitej klasickej 12 V batérii. Lion ostáva nabitá zhruba tak, ako keď som auto naposledy opustil.

Príklad z dneška, išiel som s ním na servisnú prehliadku. Niekedy na začiatku februára som už auto nenaštartoval. Takto stálo dodnes. Ráno som ho naštartoval, teda skôr nahodil systém, pomocou malého 10 Ah štartovacieho battery packu (dáva prúd 10 A). Prečo píšem, že "nahodil systém". Po pripojení toho štartovacieho packu na svorky, a stlačení štartovacieho gombíka sa iba nahodí systém a odvtedy už riadenie preberá lion batéria. Tá už potom štartuje motor, kedy ona (teda systém) uzná za vhodné.

Preto hybridy nemajú ani alternátor. 12 V batériu nabíja hybridný systém s lion batériou.
15.04.2025 - 12:33:09
00
arrow_lefttrionq napísal:
tento mesiac myslíš ?

"V Číne sa predalo vo Feb 2025 - 26777 modelov Y v Marci to už bolo 48189 ks +80% (čo su skoro globalne predaje za Feb)"

https://x.com/justnow1907/status/1910982086091264057
mi daj celkovo a oficialne a nie tento shit vystrihnuty z nejakej X elonovej sračky Y :tmi:
15.04.2025 - 17:13:00
00
arrow_leftlapaloma napísal:
no ja by som sa práve bál, jedna vec je možné znehodnotenie batérie ale druhá, že prídeš že teda sním ideš a zistíš že namiesto 90% má už lne 30% .... to naozaj aby auto mal len ten čo jazdí furt do práce a ten čo jazdí len na víkendovo ale zato potom aspoň 200 km tak bude mať proste smolu ... idem pogúgliť či niekde nie je uvedené koľko energie to takto stráca

Tu niekto testoval vw id.3 vo february v Nemecku:
https://www.youtube.com/watch?v=G3TJA0gCBic

Vysledok: Nechal ju odstavenu zo 73% baterky a po 14 dnoch nebol vidiet ubytok.
16.04.2025 - 09:35:57
01
Tie moderné baterky držia napätie naozaj dlho. Ak tam nie je reálny odber prúdu, prečo by klesal stav nabitia?
16.04.2025 - 09:53:50
00
Klesne to lebo je tam realny odber. Napr v mrazoch sa bude bateria zohrievat (ak to auto dokaze). Taktiez ak bude uzivatel pozerat stav baterie cez apku, tak kazda takato poziadavka auto zobudi. Pripadne ine odbery, napr tesla ma sentry mod - teda nahrava okolie. Toto je navacsi zrut. Da sa to samozrejme vypnut.
Bez realneho odberu stav nabitia nebude klesat. Ak napatie dokaze udrzat 600-750 wh bateria pre ebike, tak 50+ kwh bateria auta musi vydrzat tiez.
16.04.2025 - 10:02:51
00
https://www.techbox.sk/tesla-zaznamenala-prepad-predajov-v-celej-europe-s-vynimkou-britanie
16.04.2025 - 11:27:59
00
Kazdy cakal na novy Y. Aj menej vyrabali. Cize toto bolo planovane a nie je to ani nezvycajne.
16.04.2025 - 11:40:49
00
chlapci preto sa na to pýtam, lebo som bol v tom, že batéria sa udržiava v nejakom rozsahu - ja som bol v tom, že tam je neustále ten "reálny odber" ... ale ak to auto pustí do mínus 500 alebo aj + 500 a schladí/zohreje to pri pokuse o naštartovať ... tak to je potom v poriadku a bude možné používat elektroautá aj pre občasníkov. Teším sa s toho ...
16.04.2025 - 11:45:39
00
reálny odber je keď tam fungujú nejaké procesy, na tesle napr. sentry mode.
16.04.2025 - 12:26:39
00
arrow_leftskynet napísal:
Kazdy cakal na novy Y. Aj menej vyrabali. Cize toto bolo planovane a nie je to ani nezvycajne.
. To je účelová polopravda, pretože predaje boli ďaleko pod čísla, ktoré zohľadňovali prechod na nový model. Takže áno, plánovalo sa, že predaje budú nižšie kvôli prechodu na nový model, ale aj tak bol prepad podstate väčší, než sa očakávalo. Napríklad Cybertruck predali asi 6500 kusov za celý kvartál. A to Musk plánoval predávať 250 tisíc ročne.
16.04.2025 - 13:14:02
00
Ako berieš očakávanie to, čo očakáva Musk, tak potom tomu chápem, nemá význam sa ďalej o tom baviť. To sa vlastne nikdy nič nesplní.
16.04.2025 - 13:26:32
00
arrow_leftcanopus napísal:
mi daj celkovo a oficialne a nie tento shit vystrihnuty z nejakej X elonovej sračky Y :tmi:

use google, chatgpt, grok.. odkial mam vediet čo vo tvojom hoax svete je povazovane za dôverihodnu stranku.. https://cnevpost.com/2025/04/09/tesla-sells-74127-cars-china-mar-2025/
16.04.2025 - 15:30:26
00
arrow_leftCraObs napísal:

tyvle zas tie Q1 čísla sa porovnavaju :D z tych 3 mesiacov sa 2 nevyrabali modely Y, ktoré tvoria 2/3 predajov.. a modely 3 sa dovážajú z Číny v EU sa distribuuje vzdy 3 mesiac v Q
16.04.2025 - 15:32:57
00
arrow_leftyojo napísal:
. To je účelová polopravda, pretože predaje boli ďaleko pod čísla, ktoré zohľadňovali prechod na nový model. Takže áno, plánovalo sa, že predaje budú nižšie kvôli prechodu na nový model, ale aj tak bol prepad podstate väčší, než sa očakávalo. Napríklad Cybertruck predali asi 6500 kusov za celý kvartál. A to Musk plánoval predávať 250 tisíc ročne.

Tí čo to sleduju z bližšia nič take neočakavali. V Decembri sa vypredalo všetko čo malo kolesa, zasoby boli na 1/3 toho čo je bežne v automotive (tušim to bolo niečo ako 7-10d). A od januara sa už modernizovala fabrika. Takže jan-feb sa doručovali skladovky starych Y ktorych bolo aj tak malo..

tak ešte raz
"z tych 3 mesiacov sa 2 nevyrabali modely Y, ktoré tvoria 2/3 predajov.. a modely 3 sa dovážajú z Číny v EU sa distribuuje vzdy 3 mesiac v Q"
16.04.2025 - 15:37:09
00
skynet
Samozrejme, ze sa bavime o ocakavaniach trhovych analytikov tzv "Wall Street", ktory sa tomuto venuju a samozrejme o prechode vyroby boli informovany a bola zahrnuta v ich odhadoch.

Tesla's Q1 2025 sales were significantly below Wall Street expectations, with deliveries down 13% year-over-year to 336,681 vehicles. Production also saw a decline of 16% to 362,615 vehicles, marking the weakest quarterly delivery performance in three years. These figures fall short of analyst forecasts, which ranged from 360,000 to 370,000 deliveries.

https://www.ig.com/en/news-and-trade-ideas/tesla-q1-2025-earnings-preview--what-investors-need-to-know-250415
https://www.forbes.com/sites/investor-hub/article/tesla-tsla-stock-earnings-preview-bumpy-2025/

Ten Muskov odhad na Cybertruck bol iba taka perlicka. Ale kludne mi prezrad, kto teda ocakaval predaje Cybertrucku 2200 mesacne. ;-)

trionq

Tí čo to sleduju z bližšia nič take neočakavali.
Ty to sledujes az moc z blizka. Ja radsej sledujem s odstupom. Uz sme sa tu raz spolu bavili, ked som povedal, ze s tymi oslavami Cybertrucku si treba pockat. Ty ako "zasvateny" si vtedy videl predaje Cybertrucku pomaly v milionoch. Hore mas odcitovane odhady analytikov a pre nich je to denny job a maju vsetky informacie, ktorymi Ty disponujes na stole skor nez Ty. Samozrejme, kedze su to odhady, kazdy dospeje k niecomu inemu, ale z toho vznikne nejaky rozsah a ak je firma mimo toho rozsahu tak je jasne, ze nieco nesedi. So srandy Ti dam jednu otazku, ked tvrdis, ze to sledujes z blizsia. Kolko predanych kusov si odhadoval Ty?

Budem uprimny, ja si myslim, ze pred zverejnenim cisel si nemal vobec sajnu ake cisla ocakavat a hocijake by padlo, tak by si to vysvetlil tym, ze to bolo prechod na novy model.
16.04.2025 - 16:24:51
05

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up