Za tie peniaze, co si si v II. pilieri nasporil, si kupis dochodok (anuitu), t.j. nejake mesacne vyplaty bez obmedzenia casu az do Tvojej smrti...
mudro vravis, Jaroh

, len doplnim, ze pokial viem, tak toto je iba jedna alternativa, vyplatenie casti nasporenej sumy v DSS v den dosiahnutia dochodkoveho veku je druha, pricom si mozem vybrat aj alternativnu ponuku poistovne na dozivotnu rentu, nie len v DSS, resp. hladat ine formy investovania... a to si pripocitam k dochodku zo Socialne poistovne
len pre zaujimavost zopar mudrlantom chcem pripomenut, ze za poslednych 100 rokov boli v priemere najvyssie vynosy dosiahnute v akciovom trhu, nie na komoditnom, ani na trhu nehnutelnosti, ani statnych obligacii - samozrejme ze to plati v priemere, nie vytrhnute z kontextu casu a priestoru - a musim uznat, ze aj mna tato studia/prepocet velmi prekvapil. Hlavne treba zohladnit nie len vplyv inflacie, ale aj obstaravacie naklady, ako aj naklady na predaj, likviditu daneho aktiva a transakcne naklady (napr. pokial si prenajmem uschovu zlata v banke, mozno ostanem prekvapeny po 20tich rokoch kolko mi ostalo z povodnej hodnoty ulozeneho zlata)
Cela tato tema je v zasade o tom, ci sa spolieham, ze stat za mna vsetko urobi, alebo sa ciastocne o to pricinim - a z toho vyplyva kazdeho rozhodnutie (kedze nevieme odhadnut vyvoj trhov ani politiky ani demografie dopredu (pricom demografia ma pravdepodobnost najmensej odchylky v buducom vyvoji), tak sa aspon pozriem na vyvoj dozadu, ked vidim dochodok mojej mamy, ktora cely zivot bola v 1. pilieri, tak mi je na zaplakanie - uz len preto sa nechcem 100% spoliehat na stat)
Pytam sa, kto a kolko resp. z coho bude prispievat do Socialnej poistovne o 20 - 30 -40 rokov, ked my pojdeme do dochodku?