Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Dosť sa o tom hovorí, lebo sa blíži termín jeho uzavretia. Poprosil by som odborníkov ktorí sa v tom vyznajú o radu či v ňom zostať alebo vystúpiť vzhľadom na môj vek (46). Som v ňom už 2. alebo 3. rok. Keby som bol mladší tak v tom mám jasno, ale aj niektoré DSS-ky naznačujú že tento vek už asi nie je vhodný na zotrvanie v II. pilieri.
28.04.2009 - 16:24:23
00
ja mam 25 a stale neviem o co ide :)
sorry za moju nevedomost... tak poradte aj mne :lol:
28.04.2009 - 16:34:05
00
kimlo: nevies o co ide a napriek tomu si to podpisal ? Alebo zvazujes ci vstupit ?
28.04.2009 - 17:27:29
00
naiki, zvazujem ci vstupit.
28.04.2009 - 18:34:50
00
Zalezi trochu, co si volil a akeho si vierovyznania (politickeho)... ak veris sucasnej vlade, ktora tu mozno bude aj dalsie obdobie a mozno aj este dalsie obdobie, tak potom vystup... Fico urcite naplni statnu kasu tak ako doteraz, budu tam peniaze pretekat prudom a dochodky zo Socialnej poistovne sa budu skokovym tempom zvysovat, dokonca aj zaplata sucasny deficit a prida k tomu 13ty vianocny dochodok...

Ak by som tomuto veril, tak by som do ziadneho druheho ani tretieho pilieru nevstupoval...

Urcite garancie II. pilier poskytuje, minimalne rozkladas riziko, lebo v I. ostavas tiez... ak sa ale pytas, ako sa bude darit svetovej ekonomike dalsich 20 rokov, tak na to je odpoved tazka, ak sa pytas ako dopadli Socialne piliere za poslednych 20 rokov, staci si pozriet priklady zo zapadnej Europy ci Skandinavie, kde sa dochodkove systemy zacinaju reformovat a na to prisli este pred krizou...

Ak chces moju radu, nespoliehaj sa ani na I. ani na II. ale zacni si setrit v III. - co si zarobis/nasetris teraz, tak sa budes mat na dochodku - dost jednoduche :wink:
28.04.2009 - 18:56:33
00
Turcyk, tvoj vek je z hladiska priameho porovnania vynosov tak na hrane - neda sa presne urcit, z ktoreho piliera bude vyssi dochodok, bude to priblizne rovnako. Keby si mal dnes este o par rokov viac, tak by to uz bolo na cely dochodok z I. piliera, ale pri 46 rokoch je to podla mna rovnake ci uz z I. piliera alebo z I. a II. piliera. Pri starsich ludoch by to uz bolo financne nevyhodne, pri mladsich urcite financne vyhodne. Nejake momentalne krizy a Fico-Tomanovej reci ma vobec nevzrusuju - tato vlada tu bude uz len par rokov, ale sporit si budeme este desiatky rokov a z dlhodobeho hladiska su tie fondy urcite bezpecne a vynosne (akciove trhy su pri dlhodobom investovani vzdy vyhodne).
Avsak zasadnou vyhodou, pre ktoru ja nerozmyslam vystupit z II. piliera, aj ked som v Tvojom veku, je deditelnost uspor. Skratka tie peniaze mi (resp. mojej rodine) nikto nikdy nevezme (dokonca aj keby ich Fico znarodnil, tak ich zase len zapocita do I. piliera), to znamena, ze tych 9% mesacne si ukladam na svoj ucet a ak sa zahlusim na biku, tak ostanu mojej dcere a neprepadnu niekde v hlbinach Socialnej sporitelne. Navyse ked pridem do dochodkoveho veku, bude tam velke spektrum sposobov vyplacania dochodku - vsetko vo forme dochodku, alebo nieco vyplatit v hotovosti a nieco ako dochodok atd.

Takze tazko radit, z hladiska cisto financneho je to tak na rovnako, mozu vsak prevazit vyhody II. piliera - deditelnost a moznost vyberu sposobu dochodku.
28.04.2009 - 19:30:10
00
A čo potom tie reči,že zavedú opatrenie,lebo ľudia si z dedičného kupujú televízory a pod.... 8) Veď to je ich vec,nie?Fico s tým niečo špekuloval,ak sa nemýlim,len neviem,či našpekuluje,či môže... :?

Vyjadrujem sa dosť jednoducho,dúfam,že rozumiete.. :mrgreen:
28.04.2009 - 19:35:12
00
Ak chces moju radu, nespoliehaj sa ani na I. ani na II. ale zacni si setrit v III. - co si zarobis/nasetris teraz, tak sa budes mat na dochodku - dost jednoduche :wink:

Dudo, v zasade mas uplnu pravdu, najma ak mas vyssie prijmy, urcite sa oplati sporit si aj III. pilieri, tam budu vynosy vzdy vyssie ako v II. pilieri.

Ale II. a III. pilier sa nedaju porovnavat, je to iny princip: v III. pilieri si sporis (+ uroky + zisk) a peniaze Ti potom vyplatia. V II. pilieri vsak nesporis sumu, ktoru Ti potom daju, ale si za nasporene peniaze kupujes dochodok, co su "fyzicky" ine peniaze, nez si si sporil, je to vlastne dalsi produkt - dochodok v nejakej vyske bez ohladu na to, kedy zomries. Teda ak budes na dochodku dlhu dobu, dajme tomu do 85-tich rokov (neviem, v akom veku je ta hranica, poistna matematika je velka veda) tak bude sucet vyplatenych dochodkov (resp. ich "podiel" z II. piliera) vyssi, ako nasporena suma (a deeseska na Tebe straca). Na druhej strane ak sa zahlusis na biku tri dni po odchode do dochodku, potom vsetky tvoje nasporene peniaze prepadnu deeseske :-) a ta na Tebe zarobi.
28.04.2009 - 19:40:17
00
Jaroh, dajme tomu ze mam 25, do dochodku pojdem napr 60-65 ... takze dochodok mi bude vyplacany (predavany) za to, co som si nasporil ? respektive co som daval do drueho piliera ? ak budem zit aj do 100r. zivota, tak stale budem dostavat dochodok za peniaze ktore som od 25 vkladal ? ... potom ale, na zaklade coho sa urci vyska toho dochodku ktory budem pocas celej tej doby poberat ? vdaka.
28.04.2009 - 19:43:13
00
A čo potom tie reči,že zavedú opatrenie,lebo ľudia si z dedičného kupujú televízory a pod.... 8) Veď to je ich vec,nie?Fico s tým niečo špekuloval,ak sa nemýlim,len neviem,či našpekuluje,či môže... :?

Vyjadrujem sa dosť jednoducho,dúfam,že rozumiete.. :mrgreen:

Ivka, a to co ma byt to "dedicne"? Ak sporitel zomrel a uz ma nasporene par desiatok tisic, tak tie peniaze dostane jeho rodina a su to uplne normalne peniaze a jeho rodina si za ne moze kupit, co chce. Nijake "dedicne" neexistuje.

????
28.04.2009 - 19:44:06
00
Brat si rušil teraz III.pilier a vyplatili mu do koruny všetko..mama asi po pol roku za ním a už si pekne odratávali úroky,tak si to radšej nechala... 8)
28.04.2009 - 19:45:24
00
Ivka, a to co ma byt to "dedicne"? Ak sporitel zomrel a uz ma nasporene par desiatok tisic, tak tie peniaze dostane jeho rodina a su to uplne normalne peniaze a jeho rodina si za ne moze kupit, co chce. Nijake "dedicne" neexistuje.

????

To som si pomenovala tak sama.. :wink: .veď to som napísala aj ja,že je to ich vec..len jeden čas sa Tomanová vyhrážala,že niečo podnikne v tom smere,že ľudia, ak zomrie ich príbuzný a vyplatia sa peniaze,kupujú rôzne veci a to ju sere... :? :?
28.04.2009 - 19:48:33
00
Brat si rušil teraz III.pilier a vyplatili mu do koruny všetko..mama asi po pol roku za ním a už si pekne odratávali úroky,tak si to radšej nechala... 8)

Co je to teraz? Treti pilier sa po novele platnej od 1. 2. ci 1. 3. 2009 vraj uz neda rusit tak ako kedysi, musia byt splnene podmienky typu min. vek 55 rokov ci kolko a pod. Za co mozeme dakovat tej <I> Tomanovej a vlade, kedze schvalili novelu s retrospektivnou platnostou a meni podmienky aj tym sporitelom, ktori zmluvy uzatvorili v minulosti, ked rusenie 3. piliera bolo mozne.

Naposledy upravil Jezus dňa 28.04.2009 - 19:52:12, celkovo upravené 1 krát.

28.04.2009 - 19:50:39
00
... a to ju sere... :? :?

.... inak, to je tiez jeden z dovodov, preco neuvazujem o vystupeni z II. piliera :-)
28.04.2009 - 19:51:37
00
Jaroh, dajme tomu ze mam 25, do dochodku pojdem napr 60-65 ... takze dochodok mi bude vyplacany (predavany) za to, co som si nasporil ? respektive co som daval do drueho piliera ? ak budem zit aj do 100r. zivota, tak stale budem dostavat dochodok za peniaze ktore som od 25 vkladal ? ... potom ale, na zaklade coho sa urci vyska toho dochodku ktory budem pocas celej tej doby poberat ? vdaka.

Za tie peniaze, co si si v II. pilieri nasporil, si kupis dochodok (anuitu), t.j. nejake mesacne vyplaty bez obmedzenia casu az do Tvojej smrti. Vyska tychto mesacnych vyplat sa bude pocitat velmi zlozito, do hry vstupuje velmi vela faktorov, je to poistna matematika. Vo vseobecnosti sa da predpokladat, ze to bude viac, ako ta cast dochodku, co ti pojde z I. piliera, aj ked zarucit sa to samozrejme neda. Avsak vyhodou (okrem priebeznej deditelnosti) je, ze aj keby to malo byt menej (co nie je pravdepodobne), tak je to iste - su to tvoje peniaze, uplne nezavisle od statu. Moze sa stat, ze I. pilier skratka vyplacanie dochodkov neutiahne a ty mas istotu aspon tej "svojej" casti (ktora navyse bude pravdepodobne, aj ked nie urcite, vyssia).

Ina situacia je, ked sa rozhodnes na casovo obmedzeny dochodok - ak si si nasporil napriklad 2 miliony korun (+ zisky, uroky a pod.) a podpises vyplacanie dochodkov na trebars 10 rokov, tak sa nasporena suma vydeli poctom 120 mesiacov a dostanes vysku dochodku. A po ich vycerpani budes mat iba dochodok od statu, z I. piliera. A ak sa na biku zahlusis skor, ako Ti vyplatia tie peniaze, tak zvysok tej sumy budu vyplacat tvojej rodine.
28.04.2009 - 20:06:20
00
keyboard_arrow_up