Jaroh, dajme tomu ze mam 25, do dochodku pojdem napr 60-65 ... takze dochodok mi bude vyplacany (predavany) za to, co som si nasporil ? respektive co som daval do drueho piliera ? ak budem zit aj do 100r. zivota, tak stale budem dostavat dochodok za peniaze ktore som od 25 vkladal ? ... potom ale, na zaklade coho sa urci vyska toho dochodku ktory budem pocas celej tej doby poberat ? vdaka.
Za tie peniaze, co si si v II. pilieri nasporil, si kupis dochodok (anuitu), t.j. nejake mesacne vyplaty bez obmedzenia casu az do Tvojej smrti. Vyska tychto mesacnych vyplat sa bude pocitat velmi zlozito, do
hry vstupuje velmi vela faktorov, je to poistna matematika. Vo vseobecnosti sa da predpokladat, ze to bude viac, ako ta cast dochodku, co ti pojde z I. piliera, aj ked zarucit sa to samozrejme neda. Avsak vyhodou (okrem priebeznej deditelnosti) je, ze aj keby to malo byt menej (co nie je pravdepodobne), tak je to iste - su to tvoje peniaze, uplne nezavisle od statu. Moze sa stat, ze I. pilier skratka vyplacanie dochodkov neutiahne a ty mas istotu aspon tej "svojej" casti (ktora navyse bude pravdepodobne, aj ked nie urcite, vyssia).
Ina situacia je, ked sa rozhodnes na casovo obmedzeny dochodok - ak si si nasporil napriklad 2 miliony korun (+ zisky, uroky a pod.) a podpises vyplacanie dochodkov na trebars 10 rokov, tak sa nasporena suma vydeli poctom 120 mesiacov a dostanes vysku dochodku. A po ich vycerpani budes mat iba dochodok od statu, z I. piliera. A ak sa na
biku zahlusis skor, ako Ti vyplatia tie peniaze, tak zvysok tej sumy budu vyplacat tvojej rodine.