Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
posledný komentár: 16. 8. 2020 o 13:17
Akcia -13% Rock Machine Blizz TRL 50-29 bicykel, matte black/grey
od 1 039 €
-13%
MOC 1 539 €
Akcia -18% Rock Machine Thunder 29 VB detský bicykel, gloss metallic khaki/pearl black
559 €
-18%
MOC 839 €
-13% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, Light Grey/Black Matt
599,90 €
-13%
MOC 779 €
Akcia -17% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, light blue pearl/orange gloss
569 €
-17%
MOC 779 €
Akcia savings SKS Blade sada blatníkov, 29"/27.5"+, čierna/zelená
31,99 €
savings
MOC 53,54 €
Poľovníctvo je fenomén starý ako ľudstvo samo. Lesníctvo existuje niekoľko storočí. Horská cyklistika iba niekoľko desaťročí. Preto majte úctu ku ostatným, k poľovníkom aj lesníkom. Sú to ľudia ako vy. Väčšina ich je v pohode, a nezaslúžia si aby sme ich hádzali do jedného vreca s tými zlými.
Píšete tu že nech poľovníci machrujú s holými rukami. Ak sa dôsledne chcete držať toho čo hovoríte, prečo používate bicykle, ktoré nevymyslela matička príroda, ale ľudský rozum? Buďte féroví, vzdajte sa bicyklov, lyží, behajte po horách holí, a späť do jaskýň.
no vdaka tej MTB cyklistike ktora tu je par desatroci ludia z uzasom sleduju co sa v nasich lesoch deje. neviem ci si biker alebo lesak, popripade polovnik kazdopadne si tu vitany a mozme debatovat. a prave preto ze mame "zatial"taku karasnu krajinu mame z toho co v lesoch vidime mindraky.
EDIT: s tym predstavenim si ma predbehol
netreba sa bat napisat svoj nazor, nic sa ti nestane, teda nic vazne - stazuju sa tu hlavne pocifisti
Jasneeee, veriiiime
A bajk mas Krieghoff Semprio 9,3x62 ?
Angel1: však never keď nechceš.
Matvej11: díki za privítanie. Tiež ma mnohé tieto veci hnevajú, ale čo spravím? Otom ako by mali naše lesy vyzerať by sa dalo polemizovať. Pokiaľ sa ma niekto vyslovene nasilu nepokúša v teréne obmedzovať, tak to neriešim. Keď niekoho stretnem, spomalím, pozdravím. Treba myslieť na to že každý biker reprezentuje aj ostatných, a slušnosť veľa urobí, a naopak, ak mám slabú chvíľu a zachovám sa k niekomu chrapúnsky, niekto iný si to za mňa môže odskákať. To platí aj opačne.
Píšete tu že nech poľovníci machrujú s holými rukami. Ak sa dôsledne chcete držať toho čo hovoríte, prečo používate bicykle, ktoré nevymyslela matička príroda, ale ľudský rozum? Buďte féroví, vzdajte sa bicyklov, lyží, behajte po horách holí, a späť do jaskýň.
Nespomínam si že by niekedy v minulosti môj bike, môj cesťák alebo zimák spôsobil nejakej zveri smrteľné zranenie. Neviem či sa to dá, možno naháňať srnku po lese s ocelovým rámom a ubiť ju by bola zábava, neviem, neskúšal som to a ani nebudem. Takže férový v tomto smere určite nebudem, pretože ja bicyklom nezabíjam . Končím debatu na túto tému
youtube.com/watch?v=x2yvp4SZS3M&t=
nuz, neviem kolko chrobacikov, hmyzu, husenic a jasteric trave sejmeme pri jazde v lese, po luke
Poľovníctvo je fenomén starý ako ľudstvo samo. Lesníctvo existuje niekoľko storočí. Horská cyklistika iba niekoľko desaťročí. Preto majte úctu ku ostatným, k poľovníkom aj lesníkom. Sú to ľudia ako vy. Väčšina ich je v pohode, a nezaslúžia si aby sme ich hádzali do jedného vreca s tými zlými.
Takze po poriadku:
- generalizujes
- ano, polovnictvo je velmi stara vec, to je fakt. Rovnako ako vrazdy
- horska cyklistika existuje viac ako niekolko desatroci /pre zaciatok povedzme, ze tak 100 rokov urcite co viem, co sa da povazovat za mtb/, to len pre poriadok, ale je to nepodstatny detail...lyze a sneznice existuju snad tak dlho ako samotne polovnictvo a koleso /na com asi tak po snehu tahali zver vsak ano
- uctu tym, ktori si zasluzia urcite ano. Ale debata nebola o takych ludoch, takze to neber tak, nemyslim, ze ktokolvek z tohto fora by nevedel rozlisit rozdiel.
- byt dosledny .. tak za prve, bicykle nezabijaju , vsak ano. Dalej .. ja po horach aj chodim aj beham. Spat do jaskyn .. hmm, ok .. ak ma stat prestane zdierat na daniach a podobne, vsak ano. Proste existuju urcite mantinely, ktore sa velmi prekrocit nedaju, pokial nezoberiem modre sluchadla a nezacnem harmanizovat vztahy. Zabijanie zvierat zo zabavy ale rozhodne s normalnym zivot nic nema. Rovnako ako zabijanie ludi, vojny atd. .. je potrebne si uvedomit, ze zviera ma city, ma inteligenciu a ma aj svoj dusevny zivot. Nie je to kus dreva... pokial je nutne zviera zabit, robme to aspon milosrdne. A rozhodne nie pre zabavu. Tu nejde o krv .. ide o viac.
Inak ako zaznelo, prave masove rozsirenie jazdenia po lese prinasa veci, ktore predtym malokto zazival. No a co sa tyka diskusii, je fajn, ze si sa zapojil. Podstatne je o tom hovorit, vyjasnit pojmy, a informacie.
ps: nestrieľajte pls. červených jeleňov
Vek poľovníctva verzus vek cyklistiky: zbytočné slovičkáriť. Chcel som poukázať že je to fenomén starý ako ľudstvo samo, a bez neho neexistujeme. Nezatracujme ho, a majme k nemu úctu. Je chyba považovať ho len za nejakú úchylacku zábavku snobov. Poľovníctvu sa venovalo množstvo významných ľudí. Napríklad Ernst Hemingway, Ľudovít Štúr, Lev Tolstoj, a mnoho ďalších.
„bicykle nezabíjajú“ Tu neide o to že bicykel nezabíja. Táto naivná argumentácia že nech sú poľovníci féroví a lovia bez zbraní neobstojí. Puška aj bicykel majú spoločné to že aj jedno aj druhé nám umožňuje dosiahnuť výkony ktoré by sme s holými rukami nedokázali. Ľudia tieto vynálezy majú právo používať, lebo ich vymysleli sami svojim vlastným umom. Chcete im zakázať zbrane? Chcete byť dôslední aby vás nepovažovali za tých čo vodu kážu víno pijú? Tak choďte príkladom: vzdajte sa vynálezov ktoré sami používate. Aha, nie je to také ľahké.
„zabíjanie zvierat zo zábavy“ Áno, mne osobne je to absolútne cudzie. Ale rešpektujem to. Niekomu sa zdá absurdné že sú ľudia ktorí zabíjajú „zo zábavy“. Niekomu sa zdá absurdné že sú ľudia ktorí zo zábavy robia také nezmyselné činnosti ako púšťanie sa dole zasneženým svahom s nejakými latkami na nohách, alebo sa pachtia bicykloch kade tade. Iní pokladajú za bláznovstvo že niekto chová akváriové rybičky, alebo zbiera známky. Vy pokladáte niektorých ľudí za bláznov, a vôbec si neuvedomujete koľko ľudí pokladá za bláznov vás. Chce to trochu empatie. Mať pochopenie pre druhých, a že každý má niečo čo ho baví.
Áno, zvieratá majú svoju inteligenciu, vedomie, city. Dalo by sa však polemizovať či je humánnejšie keď zviera žije slobodne v lese, a je zabité okamžite guľkou do srdca, alebo či je humánnejšie chovať hospodárske zvieratá v otrasných podmienkach, a potom ich zabíjať na jatkách. Pre hospodárske zvieratá je toto všetko veľmi stresujúce, a nepochybne pri tom prežívajú množstvo utrpenia.
Príroda nie je vôbec humánna. Príroda je krutá. Má svoje zákony, a zvieratá v nej sa stále zabíjajú. Človek je taktiež jej súčasťou. Niekomu je ľúto že poľovník zabije dravca ktorý je na vrchole potravinového reťazca, a nemá (okrem človeka) prirodzených nepriateľov. Lenže ten dravec bez výčitiek svedomia zabíja iné, slabšie zvieratá. Myslíte si že ich zabíjajú humánne? V optimálnom prípade, keď šelma skočí koristi na krk, a prehryzie ho, by sa to dalo prirovnať k tomu keď človeku zaživa odrežú nožom hlavu. Tá srnka ktorú zastrelí poľovník by v divej prírode aj tak skončila roztrhaná vlkmi ktoré by ju uštvali a dohrýzli. A to by bola určite horšia smrť.
Na záver zopár otázok:
Kde konkrétne generalizujem?
Ako fakt že vraždy existujú od nepamäti zľahčuje alebo spochybňuje význam poľovníctva, a to čo som napísal na začiatku?
Koľkí z vás sú tu vegetariáni?
Lenže ten dravec bez výčitiek svedomia zabíja iné, slabšie zvieratá. Myslíte si že ich zabíjajú humánne?
juj breza
Na strane druhej pochopím keď poľovník uloví srnku, jeleňa, zajaca, besnú líšku, nebezpečného medveďa ... ale vzácny a chránený vlk?
Ono je to podobne ako so správami, stále je v nich niečo zlé, preto niektorí ľudia dostávajú paranoju, aký je tento svet zlý a strašný. Nikde však v správach nehovoria to, čo je dobré.
Určite je toho dosť, len v správach ide to čo nás zaujíma (čo má seldovanosť).
No a rovnako je to aj s týmto. Všade vidno iba články ako poľovník niekomu neprávom zastreli psa, ako sa vyžíval v love vlkov a pod. Rovnako sa nikde nepíše o dobrom.
Ja by som to zhrnul tak, rovnako ako sú dobrí a zlí ľudia, tak sú v rovnakom pomere aj dobrí a zlí poľovníci.
Mňa hádam ako-tak poznáte a viete, že nie som poľovník.
asi nebude az taky vzacny, ked mozu odbachnut 130 kusov za rok