Ja som raz na konci vyjazdu v zjazde po asfaltke obchadzal kanal takym esíčkom, a do dnes neviem prečo sa mi vyzul plášť z predneho kolesa, namotal sa na vidlu a zablokoval koleso, tiez som letel, našťastie som sa nejak stočil do klbka urobil salto a dopadol na chrbat na ktorom som mal vak plny veci ( bol to dvojdvnovy vyjazd, takze aj dake veci na prezlecenie, spanie ) a to ma zachranilo, chlapec mal šťastie, že tam bol tvoj brat, ja by som asi nevedel, čo robiť.
bracho to nechape co robil.... je v tom mieste trosku zvrasneny, popukany asfalt ale je to tam rovne a siroke.... absolutne nepochopitelne co urobil.... a naozaj ze ani naznak snahy nieco urobit rukami
Ja som tak na hrádzi prebehol cez hrbol v 35km/h, vyhodilo mi obe ruky z riadidiel a tiež som tak preletel cez nich. Chalan za mnou tiež nechápal čo sa stalo.
Ale šák “vinobranie” ... nepobral trochen hrozny v tekutom stave ? A bratovi odkazujem , že ak nechce prísť o prsty , predsa sú užitočné pre život jedinca , nech ich nikdy opakujem nikdy nepcha človeku do úst ak ma trizmus !!! Stabilizovaná poloha , počkať na návrat spontánnej dychovej aktivity , volať integrovaný záchranný systém , v prípade veľkých strát krvi “škrtiť “, kontrola vitálnych funkcii / pulz , dýchanie , stav vedomia .../ . V prípade neprítomnosti / nenahmatanie pulzu na veľkých arteriach bezodkladne započať KPR . Keď dýcha počíta sa aj “ dyspnoe “ ten aj bije . Kto nebije , prestane po agonalnych dychoch dýchať na 💯% ...
Ešte ako decko som pozeral nejaký film a prišla scéna s umelým dýchaním, môj foter – starý doktor, znechutene poznamenal: "Hlavu zakloní kto?!" Asi ma to dobre naučil, lebo mal som neskôr príležitosť si to úspešne vyskúšať v praxi na utopencovi.
Zapadnutie jazyka ako termín na upchatie dýchacích ciest bolo zvolené dosť nešťastne, pretože dýchacie cesty sa uzavrú pri bezvedomí ochabnutím svalstva krku, tváre, spodiny dutiny ústnej a aj jazyka. Preto na uvoľnenie nestačí len vytiahnutie jazyka, ale jedine záklon hlavy, ktorý obnoví napätie ochabnutého svalstva v tvárovej a krčnej oblasti a spriechodní dýchacie cesty.
Ramone a co mal urobit s tym zapadnutym jazykom v tej chvili?
Ako vedel že má "zapadnutý jazyk" ak mal trizmus? Proste zakloniť hlavu. Inak podľa popisu situácie a nezvyčajného pádu či nedostal nejaký tonický epi záchvat... (alebo IM, NCMP)
Ešte by ma zaujímalo aký je postup ak je podozrenie na poranenie chrbtice
Pri KPCR neriešiš, kľudne dolámeš aj rebrá. Inak je možné aj v tomto prípade dať do stabilizovanej polohy, ale s pomocou druhej osoby ktorá bude otáčať hlavu súbežne s telom.
Ja som bol pred asi dvomi rokmi svedkom epi záchvatu.
Bol som ako fotograf na lekárskej konferencii. Raňajkujeme v hoteli, sedel vedľa mňa jeden z doktorov (Rus), ktorý mal aj prednášať. Najprv do mňa len drgol, vylial trochu vody, len som sa pousmial že čo robí. Potom ešte raz drgol a už letela celá šálka kávy, pozriem na neho a plné ústa peny...
Tak som ho rýchlo zložil na zem zo stoličky, lebo už aj padal, a na šťastie bolo okolo nás asi 30 doktorov, tak som len skríkol o pomoc, a pribehol jeho kamarát (tiež dr. Rus, ktorý prednášal), ten už ho poznal, vedel že má epilepsiu, no a pointa čo som chcel povedať je, že aby mu "nezapadol jazyk", tak mu palcom a ukazovákom stlačil silno líca, aby sa dostal prstami "medzi zuby".
Ale Rusi sa nezaprú, lebo síce vie že má epilepsiu, ale večer pred tým sme spolu v bare pili
Pri epilepsii dostaneš kŕč aj do bránice a auxiliárnych dýchacích svalov, čiže tak či tak prechodne nedýchaš a jazyk v tom nehra rolu. Vtedy len čakáš kým epi záchvat sám ustúpi alebo podáš do žily alebo zadku diazepam. Zažil som babku čo dieťaťu s febrilnými kŕčami pomaly nevybila zuby varechou ako ju tam pchala...
Tak tak ... pokial babka záchranárka nepredviedla koniotomiu , vybité zuby sú menšie zlo .
Apropo “ vrači” kapitola sama o sebe ... a aký že to bol kongres ? Určite nie anesteziológov, intenzivistov ani urgentnych lekárov . Stále žasnem čo kolegovia z “ obvodu “ vedia vyprodukovať . Takze prsty v ústach ruského epi lekára ma až tak neprekvapujú .
Ja stále hovorím ... keby namiesto reklám v TV na vložky , rožky z Billy a bielej <> z Möbelixu dávali základy prvej prednemocničnej pomoci v zrozumiteľnejšej forme tak , aby to aj babka a dieťa pochopili, bol by to pre ludsvo vacsi prínos ako vedomosť , že treba 5 a viac zdravých cerealnych rožkov na raňajky zožrať ... aj keď reklamy na Clavin s sú po 22:00 prudko motivačne .
Turbi jazyk mal nechať jazykom . Perez aj Miloš 21 vysvetlili . Pali65 ty si dobrovoľne fúkal do utopenca ?!
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
ale jasne ze to je super ked idoly mladych nerapuju len o stetkach a prachoch ale zoberu na seba aj takuto vzdelavaciu ulohu...
Zapadnutie jazyka ako termín na upchatie dýchacích ciest bolo zvolené dosť nešťastne, pretože dýchacie cesty sa uzavrú pri bezvedomí ochabnutím svalstva krku, tváre, spodiny dutiny ústnej a aj jazyka. Preto na uvoľnenie nestačí len vytiahnutie jazyka, ale jedine záklon hlavy, ktorý obnoví napätie ochabnutého svalstva v tvárovej a krčnej oblasti a spriechodní dýchacie cesty.
Ako vedel že má "zapadnutý jazyk" ak mal trizmus? Proste zakloniť hlavu. Inak podľa popisu situácie a nezvyčajného pádu či nedostal nejaký tonický epi záchvat... (alebo IM, NCMP)
Pri KPCR neriešiš, kľudne dolámeš aj rebrá. Inak je možné aj v tomto prípade dať do stabilizovanej polohy, ale s pomocou druhej osoby ktorá bude otáčať hlavu súbežne s telom.
Bol som ako fotograf na lekárskej konferencii. Raňajkujeme v hoteli, sedel vedľa mňa jeden z doktorov (Rus), ktorý mal aj prednášať. Najprv do mňa len drgol, vylial trochu vody, len som sa pousmial že čo robí. Potom ešte raz drgol a už letela celá šálka kávy, pozriem na neho a plné ústa peny...
Tak som ho rýchlo zložil na zem zo stoličky, lebo už aj padal, a na šťastie bolo okolo nás asi 30 doktorov, tak som len skríkol o pomoc, a pribehol jeho kamarát (tiež dr. Rus, ktorý prednášal), ten už ho poznal, vedel že má epilepsiu, no a pointa čo som chcel povedať je, že aby mu "nezapadol jazyk", tak mu palcom a ukazovákom stlačil silno líca, aby sa dostal prstami "medzi zuby".
Ale Rusi sa nezaprú, lebo síce vie že má epilepsiu, ale večer pred tým sme spolu v bare pili
Apropo “ vrači” kapitola sama o sebe ... a aký že to bol kongres ? Určite nie anesteziológov, intenzivistov ani urgentnych lekárov . Stále žasnem čo kolegovia z “ obvodu “ vedia vyprodukovať . Takze prsty v ústach ruského epi lekára ma až tak neprekvapujú .
Ja stále hovorím ... keby namiesto reklám v TV na vložky , rožky z Billy a bielej <> z Möbelixu dávali základy prvej prednemocničnej pomoci v zrozumiteľnejšej forme tak , aby to aj babka a dieťa pochopili, bol by to pre ludsvo vacsi prínos ako vedomosť , že treba 5 a viac zdravých cerealnych rožkov na raňajky zožrať
Turbi jazyk mal nechať jazykom . Perez aj Miloš 21 vysvetlili .
Pali65 ty si dobrovoľne fúkal do utopenca