To mas rozdielne - po pade som bol aj na pohotovosit, RTG 2x - diagnoza narazeny/pomilazdeny hrudnik
Po dvoch rokoch, pri predoperacnom vysetreni a RTG hrudnika sa internista pyta, ze preco som mu pri anamneze nepovedal o tom zlomenom rebre pred casom ...
Uzavreli sme to s tym, ze ten lekar na pohotovosti bol asi gynekolog
Takze asi tak ...
a zlomenina dá o sebe vedieť aj nejak vizuálne? napr. opuch, modrina, ...? stalo sa mi to na okruhu, ktorý som teraz jazdieval denne (také tie narýchlo jazdy po robote pred zotmením) v mieste, do ktorého idem vždy s podvedomím, že tu by som nechcel zletieť a ono si to predsa na mňa počkalo..dúfam, že blok z toho nebude, ale deka je už tam
na ruke alebo nohe ti opuchne. prvu hodinu ta najprv boli, potom prestane lebo znecitlivie. hematom mozes mat jak pri pomliazdenine, tak pri zlomenine lebo si makke tkaniva narazis aj pri jednom aj pri druhom, co konkretne si myslis ze mas zlomene? napr ak ruku neudrzis v nom ani pohar vody. pri nohe je to asi jasne...
Myslim ze niektore zlomeniny rebier nemusi byt hned v prve dni po uraze na rtg vidno, nejake tie mensie prasknutia alebo ked je to blizko hrudnej kosti kde je myslim viac chrupavky.
Ja som mal narazene rebra 2x, druhy krat to bolelo celkom dost, nemohol som sa smiat, otacat telom, kaslat atd ale oproti prvemu razu to nebolo nic, ten prvy krat to bol strasny brutal a na rtg som aj odpadol:
- Dobre, lahnite si na brucho
- Co? nie, to nevydrzim
- Ale vydrzite, lahnite si na to brucho
---a uz si len pamatam ako som nemohol vobec dychat a ako ma potom preberali, ale snimok spravili
To som hodil tigra na turistickom chodniku tak blbo ze sice rukami by som to zacharnil ale hrudou som dopadol presne na vycnievajuci suter.
A zlomeniny, ked nevies a myslis si ze je to zlomenina tak chod na chirurgiu. Zlomene mozes mat rozne veci a rozne, nieco citis viac a nieco ta len boli a puchne.
cítim skôr také občasné svalové bolesti pod pravou lopatkou a okolo pravého ramena, trapéz...hybnosť mám normálnu aj rotačné pohyby..tak neviem, asi ešte počkám
Keď som sa v minulosti slušne hodil o zem tak som myslel ze mam nieoc zlomené... kamoš mi povedal len toľko "keď si niečo zlomís tak o tom budes vedieť" vtedy som nechápal a myslel som ze iďme umrieť (s nadsadzkou). O niekoľko rokov a padov neskôr to potvrdzujem, keď si niečo zlomís tak o tom proste budeš vedieť 🙂
"Keď si niečo zlomíš tak o tom budeš vedieť " no neviem, ja som si pri páde zlomil ego, to som zistil hneď 😂 že mám ale trieštivú zlomeninu ruky som zistil až na RTG a toto zistenie mi zlomilo ešte aj srdce 😁 Dovtedy som žil v tom že je to iba narazené.
u mňa asi najviac utrpelo to ego, doteraz som jazdil v tom, že to mám plne pod kontrolou...omyl číslo 2, ja teleskopku nepotrebujem, teraz verím, že kebyže som aj o pár cm nižšie, tak aj ten pád je kontrolovateľnejší..ako to tu tak čítam, každý si tým prešiel, ale..zbierať takéto skúsenosti po 40tke, nič moc teda
Uplne pod kontrolou nemas nikdy nic. A na biku sa vies vytrepat z takych veci ze by si neveril. U mna najpodivenejsi pad bol asi ked som hodil tigra pred barakom, poslednych par metrov po chodniku uplne krokom a zrazu ma postavilo na predne a uplne v pomalej rychlosti som padal cez riadidla. Pricina? Kamienok sa dostal do dierky v kotuci a ako trcal tak mi tym v momente sekol kotuc o prasa a zastavil koleso. Aka je pravdepodobnost ze sa toto stane? Ze naberiem dezenom kamienok co padne a odrazi sa asi od vidlice tak presne ze trafi jednu tu dieru v takom presnom momente ked sa dostava k prasatu?
Oproti tomu ti na jesen hrozia pady ovela viac. Mokre listie, trava, zafukane pasce, vlhke a oslizle kamene ci korene, casto i necakany kusok ladu tam kde bola mlacka, ...
Osobne odporucam skor dat to skontrolovat, nech vies na com si. Presiel som si tym tiez na biku 2x, raz odlomene zo stavcov, raz len narazene rebra. Ani raz sa s tym nakoniec nic ani robit nedalo, ziadna sadra len vdrzat, ale aspon som to mal potvrdene. A tie narazene rebra u mna boli na dlho, cca pol roka som ich citil. Keby som nesiel na RTG tak by ma to matalo ci so to predsa len nemal zlomene, atd.
A ako pise a-biker, na 100% to nie je nikdy. Len znizujes pravdepodobnost padu a mieru nasledkov. Skillom, vybavou, podmienkami, ale niekedy sa to proste stretne.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Po dvoch rokoch, pri predoperacnom vysetreni a RTG hrudnika sa internista pyta, ze preco som mu pri anamneze nepovedal o tom zlomenom rebre pred casom ...
Uzavreli sme to s tym, ze ten lekar na pohotovosti bol asi gynekolog
Takze asi tak ...
Ja som mal narazene rebra 2x, druhy krat to bolelo celkom dost, nemohol som sa smiat, otacat telom, kaslat atd ale oproti prvemu razu to nebolo nic, ten prvy krat to bol strasny brutal a na rtg som aj odpadol:
- Dobre, lahnite si na brucho
- Co? nie, to nevydrzim
- Ale vydrzite, lahnite si na to brucho
---a uz si len pamatam ako som nemohol vobec dychat a ako ma potom preberali, ale snimok spravili
To som hodil tigra na turistickom chodniku tak blbo ze sice rukami by som to zacharnil ale hrudou som dopadol presne na vycnievajuci suter.
A zlomeniny, ked nevies a myslis si ze je to zlomenina tak chod na chirurgiu. Zlomene mozes mat rozne veci a rozne, nieco citis viac a nieco ta len boli a puchne.
Skor nejaky väz natiahnuty
Oproti tomu ti na jesen hrozia pady ovela viac. Mokre listie, trava, zafukane pasce, vlhke a oslizle kamene ci korene, casto i necakany kusok ladu tam kde bola mlacka, ...
A ako pise a-biker, na 100% to nie je nikdy. Len znizujes pravdepodobnost padu a mieru nasledkov. Skillom, vybavou, podmienkami, ale niekedy sa to proste stretne.
Adolf Silva Shares POV From His Rampage Crash