***** hoši, toto je fakt plač na nesprávnom hrobe. PET je jeden z najlepšie recyklovateľných plastov. A nevidím dôvod ním kŕmiť baktérie, keď je oveľa ľahšie ho poslať znova do obehu. https://en.wikipedia.org/wiki/Polyethylene_terephthalate#Polyester_recycling_industry
V skutočnosti sa drvivá väčšina termoplastov dá recyklovať vcelku jednoducho.
BTW ponúkmi napríklad zdravotníkom "návrat na stromy" bez plastov, z otočky ťa pošlú do takej riti, v akej si fakt ešte nebol. A tam je to vyložene o bezpečnosti. Nikto sa už nikdy nevzdá jednorazového predsterilizovaného materiálu, takisto si pozri, z čoho sú napr. umelé cievy a kopa iných sránd, čo sa používajú ako náhradné diely. Z dreva to fakt nejde.
Nie je to celkom tak... Pred vyše rokom mi dali novú chlopňu vypestovanú zo svine a nie umelohmotnú... Keď som sa pred operáciou pýtal, akú mi dajú, tak odpoveď bola, že fyziologickú. Má niekoľko výhod - napr. nepočujem ju v noci hrkotať ako počuje kamarát umelohmotnú, nemusím do konca života dávať si pozor, čo zjem a napchávať sa warfarinom. Jej nevýhodou je životnosť, plus/minus 10 rokov, potom sa bude vymieňať. Umelohmotná je do konca života - pacientovho.
Pri bypassoch sa v prvom rade používa cieva pacienta, zvyčajne z lýtka (asi je tam nejaká zbytočná). Samozrejme, ak má pacient skornatené cievy, tak použijú umelohmotnú, so všetkými nevýhodami, ktoré som napísal vyššie pri umelohmotných chlopniach.
SMEP totiž neboli MIKROpočítače ("na stôl"), ale MINIpočítače (nezaberie miestnosť, stačí 1 kasňa)... vtedy to bolo niečo ako dnes HEDT, ale ťažko sa to vôbec nejako porovnáva, niečo podobné z opačnej strany barikády bol napríklad VAX od DEC.
SMEP 3 a 4 boli 16 bitové, VAX 32 bitové. Vzorom pre SMEP 3 a 4 bola rada PDP-11 od Digital (DEC). Z VAX-ov boli okopírované SME 52-11, vyrábali sa však v malom množstve, len toľko, koľko sa cez švajčiarske (a iné) firmy podarilo prepašovať 32 bitových procesorov cez železnú oponu.
Ach jaj, to bol krásny život a programovanie na SMEP-och, najmä po TESLE 270...
To si junáčkovia nevedia ani predstaviť... Napísať program na papier, vydierovať do diernych štítkov (riadok programu jeden štítok, pri ukecanom Cobole minimálne tisíc), vo štvrtok požiadať o strojový čas napr. na pondelok. Po spustení dva dni opravovať chyby dierovania... Ak som bol predvídavý, tak vo štvrtok som požiadal o strojový čas (15-30 minút) aj na štvrtok a piatok - druhé kolo opráv sa dalo stihnúť aj za deň. Ďalej nasledovala príprava dát tak, aby sa pretestovali všetky vetvy programu... Vcelku jednoduchý program (v Cobole 2000 riadkov, vo Fortrane 500-600) sa ladil minimálne 6 týždňov.
A keď som prešiel na SMEP, stačilo na terminále napísať
Program xxxx;
Begin
end.
zasejvovať a spustiť kompilátor a ladenie... No a postupne podľa vývojového diagramu (viete čo to je?) písať jednotlivé vetvy, definovať premenné, vytvárať funkcie a podprogramy. Približne rovnaký program, ako na diernych štítkoch, fungoval na týždeň.
tulenik: este raz .. SMEP je system malych elektronickych pocitacov a ano, boli na stol .. minimalne uz v roku 1988. Na internete si dohladas aj sam, co a ako. Rozdelovat to na mini a mikro je smiesne a uplne irelevatne
JoKo: obavam sa, ze sa toho moc nezmenilo. Nechcem konkretne pisat co a ako, bolo by to na dlho a dobre by som sa jedoval. Ale vysledok prakticky ten isty. Ak si teda nerobis kodovani sam doma pre seba .. a na vlastnom hw, bez toho aby ti niekto kradol strojovy cas kompu korporatnym domenovym balastom .. a inymi chobotinami.
Zoidberg: a ktory konkretne ? preboha .. prvy smep siel do sveta roku 1978 .. a ten vazil celkom dost, ten o com pisem ja mohol mat tak 10-15kg
a spustiť... No a postupne podľa vývojového diagramu (viete čo to je?) písať jednotlivé vetvy, definovať premenné, vytvárať funkcie a podprogramy. Približne rovnaký program, ako na diernych štítkoch, fungoval na týždeň.
vývojové diagramy sme mali v 96 na IT predmete 3hodiny radosti
A vies nam teda povedat, kolko taky SMEP cca vazil?
Neviem... Nikdy som ho nenosil a nevážil. Maximálne presúval, ale to bola skriňa na kolieskach, takže žiadne nosenie.
Zvyčajne to bola jedna skriňa, v ktorej bola procesorovopamäťová jednotka (odhadom 20-25 kilová škatula), zvyčajne jedno alebo dve diskové dvojčatá (jeden disk bol pevný, druhý výmenný) pričom mohli byť až 4 dvojčatá (ale vtedy bol počítač v dvoch skriniach), magnetopásková jednotka a pri tých prvých aj jednotka na dierovanie a čítanie diernej pásky. Odhadom to mohlo byť tých 300 kíl - záležalo to však od konfigurácie.
lto ako sorry, ale snažíš sa ma presvedčiť nielen že som nerobil, na čom som robil, ale celkove hlásaš v tomto prípade strašné blbosti (a prečítaj si aj čo píše JoKo, ktorý ich zažil tiež).
Tvoje zmätenie môže mať pôvod v tom, že nejaké PPniečo tiež niesli visačku SMEP, čo ale bolo dosť zavádzajúce (PP01 - 8bit, PP01-16 - klon PC, to boli také hnusné kufríčky s klávesnicou do ruky, a ešte bol jeden IBM PC klon s označením PPniečo, ten vyzeral ako normálne PC XT, čo aj vlastne bol). Ale to neboli "tie" SMEPy - prilepilo sa to k nim buď preto, že ich vyvíjal VÚVT Žilina alebo že ich robil rovnaký výrobca, také prkotiny si už fakt nepamätám (PP sa robili v BB, zdá sa mi). V rámci počítača SMEP mohla mať 30 kíl tak konzola, väčšinou nejaký ekvivalent terminálu vt100. Čiže komunikoval so samotným počítačom v znakovom režime (nebol úplne dumb, vedel také srandy že zmazať obrazovku ), ale nebolo to to, čo počítalo. To bola tá niekoľkostokilová skriňa.
EC 1021, na ktorom som začínal, vyzeral totiž takto: https://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/vystavka/xprocha1_03-01.html
plná obrovská miestnosť jedného počítača. Potom je to "mini" zjavne jasné, keďže hento strepať do jednej-dvoch skríň a výkonovo prechcať o niekoľko rádov sálový JSEP bylo něco.
Ďalšou novinkou bolo, že napr. tá 1021 bežala v single user režime (neviem ako na tom bol top typ - 1060 pokiaľ si dobre spomínam), zatiaľ čo na jednu SMEPku si v poho pripojil niekoľko júzrov (s tými vt100) a rovnako si sám mohol prevádzkovať niekoľko aplikácií naraz, čo ale vyžadovalo "vyššiu školu obsluhy OS", resp. neskôr GNU Screen.
EC, SMEP, PP - to uz bola parada. Boli to viac ci menej uspesne kopie IBM, HP, PDP ... klucovy problem bola poruchovost. Rozpravala sa epizoda ako nas excelentny programator mal kdesi vo svete prednasku o zabezpeceni programu pred vypadkom napatia, poruchou pocitaca behom chodu etc. a potom padla otazka, ze naco je to dobre:-) Tiez sa spominala epizoda o nasom programe co vobec nesiel zastavit a musela zasiahnut specialna protiteroristicka ednotka BTW Svoju diplomovku - spustil som vecer preklad, siel do krcmy nez ma vyhodili, dospal v robote v kresle a rano ma dalekopis Siemens (monitory este neboli) zobudil hlaskou o chybe v predposlednom riadku programu a mohol som zacat znova
Práveže také zotavenie z HW chyby je dosť dôležité, a to v dosť mnohomiliónových aplikáciách... neviem, či táto povedačka nebude skôr nejaký "folklór".
(Opäť pikoška pre deti, ktoré nevedia myslieť out-of-the-PC-box: feritových 64 KB RAMky toho ECčka si pohodlne udržalo obsah aj po výpadku napájania niekde v skrini mám jeden taký modul ešte hodený.)
Na VULB (Výskumný ústav lekárskej bioniky) na Kramároch mali 2x PDP 11/45 (boli okopírované ako SMEP 4-20) a 1x PDP 11/40 (bolo okopírované ako SMEP 3-20) a okrem iných aj jedného staršieho technika. Ten keď vstúpil do počítačovne a letovačkou v ruke, tak operátori vyhlásili poplach a všetci užívatelia sa odhlasovali... Nakoniec mu systemák zakázal prístup do počítačovne... Inak tie PDP boli spoľahlivejšie ako okopírované SMEP-ky, hoci boli o 6-7 rokov staršie.
Muso pravdu díš, bratře Žižko! pista na ECčku som potreboval generátor náhodných čísiel, a keďže nebol, tak som nejaký napísal... a skončilo to tiež tak, že operátorka musela po dosť dlhej dobe program odstreliť, lebo došlo k nejakej zrade ktorá v dokumentácii vôbec nebola a podmienka, ktorá mala subrutinu ukončiť, nebola nikdy splnená.
dnes som videl zensku na koni - nabalenu akoby bola na dlhom tripe, vsetko dobove ako z westernu - smartfon v ruke - bola tmavsej pleti (nie ciganka) - vyzerala ako indianka - nevie niekto co je zac - cestovatelka co prechadza cez slovensko? nejaky insta, webka?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vitajte v Sodome: https://jedensvet.sk/filmy/welcome-to-sodom/
Som videl dokument, velmi desive.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polyethylene_terephthalate#Polyester_recycling_industry
V skutočnosti sa drvivá väčšina termoplastov dá recyklovať vcelku jednoducho.
Nie je to celkom tak... Pred vyše rokom mi dali novú chlopňu vypestovanú zo svine a nie umelohmotnú... Keď som sa pred operáciou pýtal, akú mi dajú, tak odpoveď bola, že fyziologickú. Má niekoľko výhod - napr. nepočujem ju v noci hrkotať ako počuje kamarát umelohmotnú, nemusím do konca života dávať si pozor, čo zjem a napchávať sa warfarinom. Jej nevýhodou je životnosť, plus/minus 10 rokov, potom sa bude vymieňať. Umelohmotná je do konca života - pacientovho.
Pri bypassoch sa v prvom rade používa cieva pacienta, zvyčajne z lýtka (asi je tam nejaká zbytočná). Samozrejme, ak má pacient skornatené cievy, tak použijú umelohmotnú, so všetkými nevýhodami, ktoré som napísal vyššie pri umelohmotných chlopniach.
SMEP 3 a 4 boli 16 bitové, VAX 32 bitové. Vzorom pre SMEP 3 a 4 bola rada PDP-11 od Digital (DEC). Z VAX-ov boli okopírované SME 52-11, vyrábali sa však v malom množstve, len toľko, koľko sa cez švajčiarske (a iné) firmy podarilo prepašovať 32 bitových procesorov cez železnú oponu.
Ach jaj, to bol krásny život a programovanie na SMEP-och, najmä po TESLE 270...
To si junáčkovia nevedia ani predstaviť... Napísať program na papier, vydierovať do diernych štítkov (riadok programu jeden štítok, pri ukecanom Cobole minimálne tisíc), vo štvrtok požiadať o strojový čas napr. na pondelok. Po spustení dva dni opravovať chyby dierovania... Ak som bol predvídavý, tak vo štvrtok som požiadal o strojový čas (15-30 minút) aj na štvrtok a piatok - druhé kolo opráv sa dalo stihnúť aj za deň. Ďalej nasledovala príprava dát tak, aby sa pretestovali všetky vetvy programu... Vcelku jednoduchý program (v Cobole 2000 riadkov, vo Fortrane 500-600) sa ladil minimálne 6 týždňov.
A keď som prešiel na SMEP, stačilo na terminále napísať
Program xxxx;
Begin
end.
zasejvovať a spustiť kompilátor a ladenie... No a postupne podľa vývojového diagramu (viete čo to je?) písať jednotlivé vetvy, definovať premenné, vytvárať funkcie a podprogramy. Približne rovnaký program, ako na diernych štítkoch, fungoval na týždeň.
JoKo: obavam sa, ze sa toho moc nezmenilo. Nechcem konkretne pisat co a ako, bolo by to na dlho a dobre by som sa jedoval. Ale vysledok prakticky ten isty. Ak si teda nerobis kodovani sam doma pre seba
Zoidberg: a ktory konkretne ? preboha .. prvy smep siel do sveta roku 1978 .. a ten vazil celkom dost, ten o com pisem ja mohol mat tak 10-15kg
vývojové diagramy sme mali v 96 na IT predmete
Neviem... Nikdy som ho nenosil a nevážil. Maximálne presúval, ale to bola skriňa na kolieskach, takže žiadne nosenie.
Zvyčajne to bola jedna skriňa, v ktorej bola procesorovopamäťová jednotka (odhadom 20-25 kilová škatula), zvyčajne jedno alebo dve diskové dvojčatá (jeden disk bol pevný, druhý výmenný) pričom mohli byť až 4 dvojčatá (ale vtedy bol počítač v dvoch skriniach), magnetopásková jednotka a pri tých prvých aj jednotka na dierovanie a čítanie diernej pásky. Odhadom to mohlo byť tých 300 kíl - záležalo to však od konfigurácie.
Tvoje zmätenie môže mať pôvod v tom, že nejaké PPniečo tiež niesli visačku SMEP, čo ale bolo dosť zavádzajúce (PP01 - 8bit, PP01-16 - klon PC, to boli také hnusné kufríčky s klávesnicou do ruky, a ešte bol jeden IBM PC klon s označením PPniečo, ten vyzeral ako normálne PC XT, čo aj vlastne bol). Ale to neboli "tie" SMEPy - prilepilo sa to k nim buď preto, že ich vyvíjal VÚVT Žilina alebo že ich robil rovnaký výrobca, také prkotiny si už fakt nepamätám (PP sa robili v BB, zdá sa mi). V rámci počítača SMEP mohla mať 30 kíl tak konzola, väčšinou nejaký ekvivalent terminálu vt100. Čiže komunikoval so samotným počítačom v znakovom režime (nebol úplne dumb, vedel také srandy že zmazať obrazovku
EC 1021, na ktorom som začínal, vyzeral totiž takto:
https://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/vystavka/xprocha1_03-01.html
plná obrovská miestnosť jedného počítača. Potom je to "mini" zjavne jasné, keďže hento strepať do jednej-dvoch skríň a výkonovo prechcať o niekoľko rádov sálový JSEP bylo něco.
Ďalšou novinkou bolo, že napr. tá 1021 bežala v single user režime (neviem ako na tom bol top typ - 1060 pokiaľ si dobre spomínam), zatiaľ čo na jednu SMEPku si v poho pripojil niekoľko júzrov (s tými vt100) a rovnako si sám mohol prevádzkovať niekoľko aplikácií naraz, čo ale vyžadovalo "vyššiu školu obsluhy OS", resp. neskôr GNU Screen.
JoKo neboj sa, už len takého teflonu v člobrcoch končí viac ako dosť (jeden z dosť dôležitých materiálov na implantáty) - pochopiteľne nejde zďaleka len o náhrady, ale aj šitie a koooopu iných vecí:
https://www.goremedical.com/products
https://www.gore.com/products/categories/pharmaceutical-biopharmaceutical
a to je iba Gore LLC...
(Opäť pikoška pre deti, ktoré nevedia myslieť out-of-the-PC-box: feritových 64 KB RAMky toho ECčka si pohodlne udržalo obsah aj po výpadku napájania
Na VULB (Výskumný ústav lekárskej bioniky) na Kramároch mali 2x PDP 11/45 (boli okopírované ako SMEP 4-20) a 1x PDP 11/40 (bolo okopírované ako SMEP 3-20) a okrem iných aj jedného staršieho technika. Ten keď vstúpil do počítačovne a letovačkou v ruke, tak operátori vyhlásili poplach a všetci užívatelia sa odhlasovali... Nakoniec mu systemák zakázal prístup do počítačovne... Inak tie PDP boli spoľahlivejšie ako okopírované SMEP-ky, hoci boli o 6-7 rokov staršie.
pista na ECčku som potreboval generátor náhodných čísiel, a keďže nebol, tak som nejaký napísal... a skončilo to tiež tak, že operátorka musela po dosť dlhej dobe program odstreliť, lebo došlo k nejakej zrade ktorá v dokumentácii vôbec nebola a podmienka, ktorá mala subrutinu ukončiť, nebola nikdy splnená.