Ta tema je ako s nabozenstvom. Z istych dovodov dacomu veris a odmietas kazdy iny nazor. Za moj uz dost dlhy zivot ma uhryzol pes iba raz niekedy pred zhruba sedemdesiatimi rokmi a to som ho denne drazdil ked som siel okolo az raz mal pod plotom vyhrabanu dieru ... aj vtedy sa mi len zakusol do nohy a tesil sa ako placem

Sanci mali dost. Ked vybehnu z dvora ked idem okolo tak pre istotu vypnem nohy z spd a revem na nich pokial mozno viac nez oni na mna. Ked sa stretavame a vidim, ze majitel nepanikarci tak viem, ze nemam dovod panikarcit ani ja. Ked stretnem opusteneho tulaveho, tak ten ma viac strachu ako ja. Najhorsi pripad je prejazd cez jeho teritorium. Ked idem okolo stada napr. aj zastanem nez si ma pastier vsimne - on je rad, ze si s niekym pokeca a ja viem, ze pastiersky pes je jeden z najlepsie vycvicenych.
Ci verite alebo nie zakladom je vas strach. Pes ma citlivy cuch a pach vasho strachu mu zvysuje sebavedomie a pre neho to znamena dat najavo dominanciu. Zvonka to vyzera tak, ze na vas utoci a on naozaj utoci a ocakava ze date najavo podriadenost. Skratka ked sa bojis psov tak mas problem, ktory samozrejme by mal a musi riesit majitel psa.
Ako vsetko v zivote aj toto ma svoje extremy - nezvladnuty pes, pes vedome vedeny k agresivite ... ale to mate ako so zbranou ak sa dostanete v zly cas na zle miesto ... ved v susednej teme skoro vsetci uznavaju, ze na vine je polovnik a nie jeho puska.
Existuje nadherna
kniha o psychologii psa, zial neviem si po rokoch spomenut na titul - mozno niekto z pritomnych psickarov co radsej mlcia mi ju pripomenu. Stoji za precitanie aj pre tych co psa neznasaju. Pes, kon, macka ... to je sucast ludskej civilizacie a nebolo by dobre sa jej zbavit.
No a teraz - hod kamenom ...