takze ak by sme chceli vidiet co sa dialo na zemi pred 300mil rokmy staciloby postavit superdalekohlad vzdialeny od zeme 300mil svetelnych rokov a pozriet sa

/svetelny rok = vzdialenost ktoru prejde
svetlo za rok/ ale prakticky je to nemozne pretoze taky dalekohlad nieje mozne ani postavit a ak by aj bolo tak miesto 300mil rokov svetelnych od zeme s priamov viditelnostou na nu nenajdeme.. snad ma chapete

(ja viem asi som prave objavil ameriku ale zauima ma ci ste uz nad tym rozmyslali

tak aj za predpokladu, ze by si dokazal takyto dalekohlad postavit co
teoreticky asi je mozne a aj keby si nasiel niake miesto odkial by si mal pekny vyhlad tak by tvojou najvacsou starostou bolo ako ten dalekohlad dostat na to miesto. V podstate je to nemozne lebo by si musel prekrocit rychlost
svetla co sa neda. Dokonca sa neda ani urychlit nieco na rychlost svetla (iba teoreticky a to za pouzitia nekonecnej energie co sa samozrejme neda). Dokazes urychlit niake teleso iba na rychlost ktora sa blizi k rychlosti svetla

. Zaujimave je aj to, ze pri rychlostiach bliziacich sa k rychlosti svetla neplati klasicke scitovanie rychlosti...napr. ked idu dve auta oproti sebe a jedno ide 60 km/h a druhe 40km/h tak vodic jedneho auta vnima, ze to druhe sa k nemu priblizuje rychlostou 100km/h...ale keby sli oproti sebe niake rakety ktore idu rychlostami 200 000 km/s a 150 000 km/s tak sa im nebude zdat, ze idu oproti sebe rychlostou 350 000 km/s ale len 99,..% rychlosti svetla.
Neviem ci sa ma da chapat
jasne, ze rozmyslali